Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:16
Namazlar
Yönetici

Teheccüd kelimesinin kökeni

Teheccüd kelimesinin kökeni

ihramlı
‘Teheccüd’ kelimesinin aslı ‘hücûd’ köküdür. ‘Hücûd’ sözlükte, uyku demektir.
‘Teheccüd’, kelime anlamıyla, uykuyu gidermek, birini uyandırmak demektir. Din dilinde ‘teheccüd’, uykuyu fedâ ederek ibâdet ve Kur’an’la meşgul olmak için uyanmak, kalkmak demektir. Bu anlamda ‘teheccüd’, Kur’an okuyarak geceyi değerlendirmektir.

Peygamberimiz, teheccüdü genellikle namaz kılarak yerine getirdiği için, gece namazına ‘teheccüd namazı’ denilmiştir. ‘Teheccüd’ denilince de artık bu namaz hatırlanmaktadır.

Okudunuz mu?  Gençler ve namaz

Kur’an şöyle diyor:

"Gecenin bir kısmında kalk, sana âit bir nâfile olarak onunla (Kur’an’la) namaz kıl. Umulur ki Rabbin seni övülmüş bir makama (makam-ı mahmûda) ulaştırır." (17/İsrâ, 79)

Buradaki emir Peygamberimizedir. Peygamberimiz de bu namazı veya gece ibâdetini vefat edinceye kadar hiç terketmemek üzere yerine getirmişti. Hatta hasta olsa bile bu namazı kıldığı rivâyet ediliyor (Ebû Dâvud, Kıyâmu’l-Leyl 2, hadis no: 1307, 2/32)

Okudunuz mu?  Nafile Namazlar Cemaat İle Kılınır mı?

İslâm âlimleri gece ibâdetinin Peygamberimiz için farz, diğer müslümanlar için nâfile olduğunu söylemişlerdir.

Gece ibâdetinin ‘teheccüd’ olabilmesi için, biraz uyuduktan sonra kalkılması gerekir. Bu, uykuyu Allah’ı zikir, Kur’an okuma ve namaz için fedâ etmektir.
Gecenin sessizliği içerisinde Rabb ile kul ilişkisini yakalamak ‘teheccüd’ ile mümkün olabilir. Herkesin uyuduğu bir saat, uyanık bir mü’min için Allah’a yakınlaşma, O’na içten duâ etme, O’ndan af isteme fırsatıdır. ‘Teheccüd’, bütün gösterişlerden uzak, günlük uğraşıların çok çok uzağında, samimi bir şekilde, ihlâs anlayışı ile Allah’a bağlılığın gösterildiği özel bir ibâdettir. Şüphesiz bu ibâdet, insan ruhunun yücelmesinde önemli bir rol oynar.

Okudunuz mu?  Tesbih Namazı, Fazileti ve Kılınış Usûlü

Bir başka âyette ‘Namaz için yanlarını yataklarından uzaklaşranlar, Allah’tan korkup sakınarak duâ edenler"övülmektedirler (32/Secde, 16-17).

Peygamberimiz buyuruyor ki:

"Ramazan ayından sonra en faziletli oruç (ayı), Allah’ın ayı olan Muharrem’dir. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da, gece namazıdır."

Okudunuz mu?  Namazı Sevmek Ve Sevdirmek..

"Allah, geceleyin kalkıp namaz kılan ve hanımını da uyandıran, hanımı kalkmak istemediği zaman yüzüne su serpen kula rahmetini bol sılsın. Allah, geceleyin kalkıp namaz kılan, kocasını da uyandıran, kocası kalkmak istemediği zaman yüzüne su serpen kadına da rahmetini bol kılsın."

Okudunuz mu?  Aylık Namaz Ağacı Çocuklar için

"Size geceleyin kalkmayı tavsiye ederim. Çünkü o, sizden önceki sâlih kimselerin âdeti idi; Rabbinize yakınlık, günahlardan koruyucu, kötülüklere keffâret, bedenden hastalığı kovucudur."

Birkaç rivâyette Peygamberimizin teheccüd namazlarını uzun kıldığını ve ayakları şişinceye kadar ayakta (kıyamda) durduğunu, "Allah senin gelmiş ve gelecek bütün günahlarını affetmiştir, niçin böyle yapıyorsun?" sorularına; ‘şükreden bir kul olmayayım mı?’ cevabını verdiğini okumaktayız.

Okudunuz mu?  Kaza Namazı Olanlar

Teheccüd namazı iki rek’at kılındığı gibi, güç yeterse daha fazla da kılınabilir. Gecenin yarısından sonra uyanılması ve teheccüd yapılması daha uygun görülmüştür.

Peygamberimizin teheccüd namazında şöyle duâ ettiği rivâyet ediliyor:

"Ey Rabbimiz olan Allah’ım! Gökleri, yeri ve içinde olanları ayakta tutan Sensin. Hamd Sanadır. Sen göklerin, yerin ve bunların içinde olanların nûrusun. Hamd Sanadır. Sen Hakk’sın, va’din (verdiğin söz) gerçektir. Cehennem gerçektir, Cennet gerçektir. Peygamberler gerçektir, Muhammed gerçektir. Kıyâmet saati gerçektir. Ey Allah’ım! Sana teslim oldum, Sana inandım, Sana güvendim, Sana yöneldim. Sana dayanarak (düşmanlara) karşı geldim. Senin hükmüne uydum. Benim şimdiye kadar geçmiş günahlarımı da bundan sonrakileri de, açığa vurduklarımı da, gizlediklerimi de bağışla

Okudunuz mu?  Namazı Terkin Dini Cezası

Cevap: ‘Teheccüd’ kelimesinin

MECİDİE
teheccud namazı kılınması insana zor gelen ama mükafatı çok büyük bir namazdır gecenin bir bölümü kalkıp kılınan bu namazın feyzi çok büyüktür bu namazı kılanın duası geri çevrilmeyecektir sözü mevcuttur


Yorum: Teheccüd kelimesinin kökeni

Kayıtsız Üye
Teheccüd, yatsı namazının ardından fecre kadar geçen süre içinde uykudan kalkıp namaz kılma ve bu süre zarfında kılınan nâfile namaz, gece namazıdır bunu biliyorum

Okudunuz mu?  İstihare Namazı nasıl kılınır ? (Hanefi)

sorum, Teheccüd namazı yatmadan kılınamaz mı


Yorum: Teheccüd kelimesinin kökeni

Hoca
Hanefi mezhebine göre yatmadan önce kalınan nafileler de teheccüd sevabı vardır ama fazileti azdır.
Diğer üç mezhebe göre yatıp kalkmadan teheccüd olmaz.


Kayıtsız Üye
Allah râzı olsun aziz arkadaşım, İnșâAllah Cenâb-ı Hak hepimize bu mesajdaki gibi güzel bir hayat ve hayırlı bir ömür geçirebilmeyi, Sevgili Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (A. S. M.) hürmetine günahlarımızın bağışlanmasını ve O’nun {A. S. M.) sünnet-i seniyyesine azami şekilde ittiba edebilmeyi nasib etsin hepimize…

Okudunuz mu?  Teheccüd Namazı (Geceleyin uyanıp kılınan namaz)

teheccüd ne demek, teheccüd kelime anlamı, teheccüt ne demek

Bu kategoride yer alan Esselatu hayrun minen nevm başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Teheccüd kelimesinin kökeni Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.