Anasayfa
7 Temmuz 2022, 14:16
sizden4
Abone

Tanrı ismi nereden gelmektedir?

Tanrı ismi nereden gelmektedir?

Ferhat1991
selamun aleyküm arkadaşlar başlıktaki gibi Tanrı ismi nereden gelmektedir?


Cevap: tanrı ismi nerden gelmektedir?

VanLi
islamiyet öncesi türkelerin dinlerinde inandıklarına verilen isimdir.

Tengri yani gök tanrı idi ilk başlarda daha sonra tanrı olmuş ve müslümanlığa girdiklerinde zaten kullanımdan kalkmış ve Allah’ın istediği gibi ihlas süresinde’de görüyoruz Allah olarak kullanmışlardır..

Ben bunları biliyorum eksık yada yanlış bir şey olabilir daha fazla bilenlerden cevap gelir umarım 😉


Yanıt: tanrı ismi nerden gelmektedir?

YaZaROW
Tanrı kavramı Allah kavramına göre çok farklıdır. Allah birdir, Tanrı birden fazladır. Bunu göz önünde bulundurarak söylersek putlardan geliyor olabilir.


Soru: tanrı ismi nerden gelmektedir?

VanLi
< Allah birdir, Tanrı birden fazladır >
Tanrı denildiğinde yaratıcının birden fazla olması anlamına gelmez Tanrı diğer dillerde Allah’a verilen isimdir.Hristiyanda kullanır ve onlarda Allah’ın bir olduğunu kabullenirler yahudilerdeaynı şekilde

Okudunuz mu?  Namaz Kılmak eve bereket getirir. peki zengin olup namaz kılmayanlar?

çok tanrılı dinlerde tanrı diyebilirler onlara görede tanrılar denilebilir


islami17
Tanrı tapılan ilah şey anlamına gelir. Hristiyanlar yahudiler ve diğerleri tanrı ismini kullanır ancak biz müslümanların bu ismi kullanması caiz değildir..
Allah’a en güzel isimleriyle hitap etmemiz gerekir…
Çünkü O övülmeye layıktır…


YaZaROW
Esmaül Hüsnayı açıp Allah’ın tanrı diye bir ismi olup olmadığına bakmanızı tavsiye ediyorum. Rabbimize en güzel isimleriyle hitap etmek gerekir. Bu tüm dinlerde böyle olması gerekirken değiştirilmiş olabilir. Fakat Allah kelimesi türkçe değildir Arapçadır. Biz arap mıyız? Türküz. O zaman Allah demeyelim mi? Hayır bilakis Allah diyelim çünkü Allah, Allah’ın seçtiği güzel isimlerindendir.

Okudunuz mu?  Namahreme dokunmak abdesti bozar mı ?

Bir türk dil kurumu tanımına göre tanrının anlamı:

Çoktanrıcılıkta var olduğuna inanılan insanüstü varlıklardan her biri.

Ben size tanrı demeyin demiyorum tabii ki. Allah bana nasıl istiyorsanız nasıl beğeniyorsanız öyle yaklaşın demiş. Ben size yakınım demiş. Fakat o güzel isimlerinden sevdikleriyle hitap etmek de başka be abi 🙂

Saygılar.


VanLi
Yanlış anlamışsın Tanrının kullanıldığı dillere göre değişiklik yarattığını belirttim.

Bizde yoktur ve biz genelde gayri müslimlerin kullandığı yaratıcı adı olarak biliriz ve bizi alakadar etmez ve kullanmamızda caiz değildir.

Okudunuz mu?  Gusülden önce avret yerlerinin yıkanmasına gerek varmı

Ama konuyu diğerlerine göre alırsak hristiyan 1 yaratıcı olduğuna inanır ama tanrı diye kullanır çok tanrıcılık dillerinde’de tanrı diye kullanırlar.

ayrıca Allahın 99 ismi içerisinde olduğunu ve müslümanları alakadar ederliliğini belirtmedim yanlış anlamış olabilir türklerin islamiyet öncesinden falan girdim konuya karıştırıyor olabilirsin.;)

Selametle


YaZaROW
Yok karıştırmadım. O örneği verme sebebim yabancıların bakış açısı hakkında söylediğiniz sözler hakkındaydı 🙂 Neyse sonuca vardık sonuçta


RoSe NurS
< Tanrı tapılan ilah şey anlamına gelir. Hristiyanlar yahudiler ve diğerleri tanrı ismini kullanır ancak biz müslümanların bu ismi kullanması caiz değildir..
Allah’a en güzel isimleriyle hitap etmemiz gerekir…
Çünkü O övülmeye layıktır…

>

Allah razı olsun 🙂


YaZaROW
Cevap vermem gerektiğini hissettim. 🙂
Tanrı dillere göre değişiklik gösterebilir fakat tanrı tapılan demektir. E Hinduizmde ineğe tapıyorlar. Tanrı da hangi tanrı? Fareye tapan var. Maymuna tanrı diyen var. Allah’a tanrı denir mi? Tapılan anlamında denir ama Allah demek yerine neden tanrı diyelim. 🙂

Okudunuz mu?  Ailem örtünmeme karşı çıkıyor nasıl vaz geçirebilirim

Selametle.

(okumanız ve düşünmeniz için)

"Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesinkes inanırlar." (Bakara Suresi 4.Ayet)


VanLi
zaten konumuz o değilki konuda tanrı nedir sorulmuş

müslümanların Allah’a tanrı demeleri iyimidir değilmidir diye bir durum yokki ortada sanırım sen farklı boyuttan konuya cevap yazıyorsun bir kelimen bile yanlış değil ama yersiz yeri yanlış 😉

Okudunuz mu?  4 Halife Hakkında Ayet nazil oLmuşmudur ?

YaZaROW
Zaten ilk cevabımdan sonra konuya değil size cevap atıyorum ya 🙂 Beraber bilgi paylaşımı yapıyoruz.


ozozoz
tanrı kelimesine tdk sözlüğünden bakan arkadaşım zahmet edip alt satırları da okursan insanları yanlış yönlendirmezsin.


YaZaROW
Ben kimseyi yanlış yönlendirmiyorum kardeşim. Olay çözülmüş zaten. Müslümanlara göre caiz olmadığı da söylenmiş. Siz Allah yerine tanrı diyebilirsiniz. Ben ne karışabilirim ki size? Sadece alıntı yaptım. Merak eden zaten devamını da okur.


Kayıtsız Üye
Hıristiyanlar ve yahudiler tanrı demez GAD der çevirenler tanrı diye çevirir tanrı öz türkçedir


Kayıtsız Üye
Arkadaslar neden turk tarih dil kurumuna bakmiyorsunuz.Allah Arapça rab farsca ama tanri turkce ve sizin dediginiz gibi putlarla alakali değil Allah ile es anlamli her seyin sahibi demek

Okudunuz mu?  Nazarı üzerimizden atmak için ne yapmalıyız

Kayıtsız Üye
Evet kuranda Allah diye gecer ama kur an Arapçadir


Kayıtsız Üye
Allah kelimesinin hiç bir dilde karsili yoktur Arapça deildir


Kayıtsız Üye
Öncelikle Tanrı kelimesi çoğul değildir, tekildir. Tanrı kelimesi eski Türklerde Allah anlamına gelmektedir ve Gök Tanrı inancında Yaratan anlamında kullanılmaktadır. Kullanılmaz diye bir şey yoktur. Arapça da Mevla, Farsçada Huda kelimeleri de Allah anlamındadır. Türkçede de Tanrı ve Çalap kelimeleri Allah anlamındadır. Yunus Emre şiirlerinde Çalap kullanmıştır. Tanrı kelimesinin Hıristiyanlarla uzaktan yakından hiç bir alakası yoktur. İngilizcede God kelimesini çeviren Tanrı diye çeviriyor, isterse Allah diye de çevirir.
Tanrı kelimesinin anlamı: Evrenin ve her şeyin yaratıcısı, koruyucusu, yöneticisi olduğuna ve birliğine inanılan yüce varlık, Yaradan.

Okudunuz mu?  Gusülde makatın içini yıkamak gerekir mi

Kayıtsız Üye
Kurana tam iman lazım olduğu için 99 ismini de kullanmak lazım


Kayıtsız Üye
Türkler hiçbir zaman puta tapmadı gözle görünene inanmadı tk tanrı deyip tanrı ancak göklerdedir dedi


Kayıtsız Üye
İlahvetanrıkelimeleri, Allah lafza-i celalin yerini tutamaz.


MERT ASLA
Bazi arkadaşlar sallayip sallayip atmislar arkadaşlar Tanrı kelimesi turkcedir hıristiyanlar tanri diye ibadet etmezlerr god diye konusurlar tanrinin ingilizcesi god dur Allah Arapça bir kelimedir kurani kerim de Arapça dir Arapça ile ALLAH turkce ile TANRI denir ikiside ayni kelimedir aralarinda fark yoktur Ve buda asirlardir arap kardeslerimizle ic ice oldugumuzdan dolayi pek bilinmemektir konustugum 10 cumleden 7 si Arapçadir Türkçeyi tam Tüekce konusan insanda yoktur. 😉

Okudunuz mu?  Derste çok dalgınım derse konsantre olmak için neler yapabilirim ?

Kayıtsız Üye
tanrı kelime anlamı olarak turkçedir….. asla karsılıgı Allah degildir …… baska dillerde tanrı kelime olarak yoktur yani hiçbir turk harici insan tanrı demez ama karsiligi herdilde vardır karsilik olarak Allah cikmaz Allah özel isimdir ve bir müslüman kimse tanrı demez Allah der ….


Kayıtsız Üye
Tanrı diğer dillerde değil bizim dilimizde kullanılır. Allah arapça bir kelimedir, bakarsanız ingilizler The God derler hepsinin sonucu aynı anlama tekabül eder. Ancak insanlar bunu bir türlü anlamazlar..


Tong Yabgu
Tanrı Türkçe de yaratıcı ilah demektir fakat çok fazla yabancı dizi flimler izleyen özellikle dublajlı ::tanrıyı hristiyanlar kullanıyor günah der:: Böyle bir şey söz konusu değil TANRI derken YÜCE ALLAHI kastediyorsan sorun yok Rab da diyebilirsin ALLAH ta TANRI da

Okudunuz mu?  Kendime beddua ettim ne yapmalıyım

Hoca
< TANRI derken YÜCE ALLAHI kastediyorsan sorun yok >
Tanrı kelimesi ile Arapçada İLAH kelimesi eş anlamlıdırlar.
İlahım deyip Allah kastedilirse sorun yok… Tanrı kelimesi de öyle ama Müslüman halk sevmiyor kullanmayı


Kayıtsız Üye
Bildiğim kadarıyla tanrı çevrilmiş hali Türkçeye,yoksa herdilde Allah farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Tam bilgi sahibi olmadan paylaşım yapılmamalı diye düşünüyor cücük beynim


Realite
Tanrı ismi nerden geliyor bilmemde Allah ismi taaa Hz Adem den geliyor çesitli sekillerde. El ilah, eloh gibi çok türevleri var eski yazıtlarda vs manası aynı tektanrı

Okudunuz mu?  Karşı cinse selam vermek haram mıdır?

tanrı kelimesi nerden gelir, tanrı kelimesi nereden gelir, tanrı ismi nerden gelir

Bu kategoride yer alan Mutlu olamıyorum ne yapmalıyım başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tanrı ismi nereden gelmektedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.