Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:45
Kuran
Yönetici

Kur’an-ı Kerîm’in ihtiva ettiği hakikatler [içerdiği konular]

Kur’an-ı Kerîm’in ihtiva ettiği hakikatler [içerdiği konular]

Hoca
Kur’an-ı Kerîm, insanlara îtikad, ibâdet, ahlâk, içtimaiyat, iktisad, siyaset, tarih, hukuk, insan, kâinat ve kâinat ötesi gibi birçok hakikatlerden bahsetmiştir. Kur’an’ın bahsettiği bu hakikatlarîn en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Kur’an bütün insanları Allah(c.c.)’ın varlığına, birliğine îmana, yani, tevhid inancına dâvet eder. Zihinlerde Allah(c.c.)’ın kudret ve azametini tespit edip yerleştirir…

2. İnsanları putperestlik ve şirkten şiddetle men’eder. Yalnız ve yalnız, tek olan Allah(c.c.)’a ibâdet etmeye ve O’na hiçbir şey’i şerik koşmamaya dâvet eder…

3. Kur’an insanları ilme, irfana, tefekküre çağırır. İnsanları gaflet içinde şuursuzca yaşamaktan men’eder. Allah(c.c.)’ın kudret ve hikmetine dikkat etmelerini, kâinata ve hâdiselere ibret gözüyle bakmalarını ister.

4. İnsanlara gönderilmiş bâzı peygamberler ve onların ümmetlerini irşad ve tebliğ tarzları hakkında bilgi verir. Geçmiş ümmetlerin hallerinden ders almamızı söyler.

Okudunuz mu?  Amme Suresi Ve Fazileti

5. İnsanların nefislerine esir olmamalarını, dünyayı âhirete tercih etmemelerini, dünyada her an imtihan içinde olduklarını unutmamalarını bildirir.

6. Müslümanların dinlerinde sebat etmelerini, daima hakka tâbi olup hakkı savunmalarını, düşmanları karşısında kuvvetli olmalarını tavsiye eder.

7. İçtimaî, iktisadî ve siyasî hayatta tâkip edilmesi gereken temel esasları ve saadet düsturlarını haber verir.

8. İnsanlar arasında adalet, istikamet, tevâzu’, sevgi ve şefkat, ihsan, afv, edeb ve eşitlik gibi ahlâkî değerleri tavsiye eder. İnsanları zulümden, hıyânetten, kibirden, cimrilikten, intikam duygularından, katı yüreklilikten, fuhşiyattan, haramdan men’eder.

9. Allah(c.c.)’ın kâinata koymuş olduğu kanunların değişmeyeceğini, muvaffakıyet için bu kanunlara riayet etmenin lüzumunu anlatır. İnsana kendi gayret ve çalışmasından başka hiçbir şey’in fayda vermiyeceğini bildirir.

Okudunuz mu?  İzhar-ı kameriyye nedir? Kameri izhar hakkında kısaca bilgi

10. İslâm’a uyanların Cennete, uymayanların ise Cehenneme gireceğini bildirir. Bu dünyanın, âhiretteki ebedî Cenneti ve saadeti kazandıracak bir imtihan meydanı olduğunu haber verir
alıntı/derleme


Cevap: Kur’an-ı Kerîm’in ihtiva ettiği hakikatler [içerdiği konular]

rana
cok güzel paylasim Allah c.c. senden razı olsun..

"De ki, bu Kur’an’ın benzerini meydana getirmek için insanlar ve cinler bir araya gelseler ve hattâ birbirlerine yardım da etseler,
onun gibisini meydana getiremezler…" (İsrâ: 88).


Kur’an-ı Kerim’in Ana Konuları

mumsema
Kur’an-ı Kerim’in Ana Konuları

Kur’an okumak bir ibadettir. Her bir harfine sevap verilir.

Ve her Müslüman; hayatının, gününün değişik saatlerinde bu ibadeti yerine getirmeye çalışır.

Okudunuz mu?  Havassul Kuran

Kur’an okurken ön hazırlık olarak muhakkak yerine getirmemiz gereken husus, gusül abdestini almamız gerektiren bir hal varsa onu yerine getirmiş olmamızdır. Cünüp, hayız ve nifas halinde olan, dua ayetleri hariç Kur’an okuyamaz.

Müslümanların Kur’an okuması için zorlaştırıcı kurallar getirmenin pek bir yararı yoktur. Aşağıdaki maddeler sıralanırken de böyle bir gaye güdülmemiştir. Ancak şu husus hiçbir zaman unutulmamalıdır ki; Kur’an okuyan kişi Yüce Allah’la bir diyaloğa geçiyor demektir.

Allah’la yapılacak bu kitabî görüşmeye de, Müslüman, bazı ön hazırlıklarla gelmedir.
Aşağıda belirlediğimiz maddeler adap çizgisindeki kurallardır.

Kur’an’dan alacağımız feyiz ve bereketin kalıcı olmasına katkı sağlayacak hususlardır. Çoğunun farz anlamında bir mecburiyeti yoktur. Ancak yerine getirilmesi de güzel görülmekte olup, Peygamber Efendimizin uyguladığı işlerdir.

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: Durma İşaretleri (Durmak/Vakf)

Şunu da hemen belirtelim ki amaç; Kur’an’la, onun içeriğiyle tanışmak, anlamak ve yaşamaktır. Bunu sağlamak için herkes gereken hassasiyetle kendine bir yol çizecektir.

Kur’an okuma adabı için bazı kurallar

1. Abdest almak. Abdestsiz okunabilse bile bu durum hoş görülmemektedir. Hayız, nifas ve cünüp iken, dua ayetleri hariç kesinlikle okunmaz.

2. Mümkünse kıbleye dönmek…

3. Temiz bir yerde olmak. Hamam, lavabo, haram işlenen, oyun oynanan, içki içilen mekânlarda Kur’an okunmaz.

4. Elbisenin temiz olması. İdrar, kan, pislik bulaşmış bir elbiseyle Kur’an okunmaz. Boyalı veya çamurlu iş elbiseleri olanlar için bir sakınca yoktur.

5. Euzu besmele ile başlamak.

6. Okurken esnediğimizde beklemek…

7. Günün her vaktinde mümkün olmakla birlikte, şafak ve gece vakti okumak daha bereketlidir.

Okudunuz mu?  Vedduha Süresinin sırrı

8. Bulunduğumuz yerde gürültü veya başka bir program varsa ya sessiz okumalı veya ertelemeliyiz.

9. Mümkünse oturarak okumak… Ancak ayakta, yürüyerek, yatarak, vasıtada okumanın da bir sakıncası yoktur, üstelik bunun farklı bir güzelliği de vardır.

10. Sesimizi güzelleştirerek, gülmekten ve laubali hareketlerden kaçınarak okumak… Gereği yokken yüksek sesle okumamak.

11. Manasını düşünerek okumak… Arapça bilmiyorsak meal ve tefsirden muhakkak okumak…

12. Rahmet, cennet ve müjde ayetlerini okurken sevinmek, sesimizi hafifçe yükseltmek, azap ve cehennem ayetleri okurken sesi düşürmek ve azaptan Allah’a sığınmak gerekir.

13. Tecvid kurallarına uymak, harf, hareke ve mahreçlere dikkat etmek…

14. Kur’an okuma sona erince ‘SadakAllahül azim: Yüce Allah doğru söyledi, tasdik ediyorum’ demek…

15. Okuma bitince Kur’an’ı açık tutmamak, yüksek bir yere koymak, üzerine bir şeyler koymamak…

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: Meddi Lazım

16. Manasını bilmediğimiz ayetlere kafadan anlamlar ve yorumlar getirmemek…

17. Secde ayetleri okunmuşsa hemen veya bitirdikten sonra secde etmek…

18. Duha suresinden itibaren besmeleden önce tekbir getirmek…

19. Kalkmadan önce kısa bir dua ve Fatiha okumak…

20. Günde en az bir sayfa da olsa mealiyle okumak, böylece Allah’la günlük bir bağ kurmak… Bundan daha büyük bir zevk ve haz duyulamaz.

Kur’an’ın temel konuları

1. İman ve tevhid: Allah’ın varlığı ve birliği başta olmak üzere sıfatları, isimleri ve yaratıcılığıyla ilgili ayetler.

2. Nübüvvet: Başta Hz. Muhammed (sav) olmak üzere peygamberler ve peygamberlik, kitaplar ve melekler ile ilgili ayetler.

3. Ahiret (Kıyamet): Öldükten sonra hayatın varlığı, hesap, mizan.

Okudunuz mu?  Kuran sürelerine verilen çeşitli isimler

4. Cennet ve Cehennem (Vaad ve vaid): Allah’ın emirlerine uyan ve yasaklarından kaçınanların cennetle mükâfatlandırılacağı, Allah’a isyan edenlerin de cehennemle cezalandırılacağı.

5. İbadetler: Bir müminin yapmakla yükümlü olduğu namaz, oruç, hac, zekât gibi ibadetler.

6. Muamelat (İslam Hukuku): Fert, toplum ve devlet ilişkilerini düzenleyen bir takım hükümler, hukuk kuralları. Alışveriş, emanet, bağış, vasiyet, miras, aile hayatı, nikâh ve boşanma gibi temel hükümler.

7. Ukubat (İslam Ceza Hukuku): Toplumun düzenini bozan, temel hak ve hürriyetleri tehdit eden ve insan haklarını çiğneyen kişilere uygulanacak cezalar.

8. Ahlak: Kişinin her zaman ve zemine uyması gereken; ana-babaya hürmet, insanlara iyi davranma, haram olan şeyler, kötülükler ve bunlardan kaçınma, doğruluk, merhamet, sevgi… gibi konular.

Okudunuz mu?  Elif Lam Mim Ra ile başlayan süreler

9. Nasihat ve tavsiyeler: Allah’ı, ahireti, hesabı unutmama, dünyaya bağlanmama gibi konulardaki tavsiyeler.

10. İlmi gerçekler ve tefekkür: Aklımızı kullanma, tefekkür etme, kâinatta var olan hakikatleri araştırma emirleri.

11. Geçmiş milletlerin kıssaları: Eski dönemlerde yaşamış peygamberler, kötülük önderleri ve değişik toplumlardan bahseden olaylar.

12. Dua ve zikir: Allah’la irtibatı sürekli kılacak dua ve Allah’ı anma ifadeleri.

13. Cihad ve şehadet: Dini ve kutsal olanı korumaya yönelik, sürekli diri ve canlı olmayı, hazırlıklı olup gerektiğinde Allah yolunda canımızı vermemizi emreden ayetler.

Milli Gazete


Cevap: Kur’an Kerim ve İlmî Hakikatler

Fetva Meclisi
Kur’an Kerim ve İlmî Hakikatler

İlim, tecrübe ve deneyler neticesi kesinlik kazanan meseleleri kendine izafe ile ‘ilmî’ kabul ederken, kesinlik kazanmayanlara sadece birer teori ve tahmin nazarıyla bakar.
İlim, geleceğe ait fikir yürütmez. Sadece neticeyi söyler. Realite plânında durum bu olmakla beraber, Allah Resûlü (sallallâhu aleyhi ve sellem), fevkalâdeden ve bir mucize eseri olarak bazı ilmî tespitleri asırlarca evvelinden haber vermiş ve verdiği haberler aynen gerçekleşmiştir. Veya o gün söylediği bazı hususları bugün ilim ancak keşfedip anlayabilmiştir. Kur’ân-ı Kerim’de de bu mevzuyla alâkalı birçok âyet vardır. İster peygamberlere ait mucizeleri misal getirmekle, isterse teşbih, temsil ve işaret yollarından birini kullanmakla olsun, Kur’ân, gelecekte varılacak merhaleyi çok önceden söylemiş ve bununla mucizevî yönlerine bir başkasını daha ekleyerek, Kelâmullah olduğunu bir diğer vecihten daha ispat etmiştir. Zira muhit bir ilme sahip olmayan birinin çok çeşitli ilmî meselelerin asırlar sonra kazanacağı merhalelere asırlar öncesinden işarette bulunması, hatta sarihe yakın bir üslûpla onlardan bahsetmesi mümkün değildir. Hâlbuki Kur’ân, bunu yapmaktadır; öyleyse O, Kelâm-ı İlâhî’dir

M. Fethullah Gülen


Kayıtsız Üye
çok sağolun olmasaydı ödevvim bitmeyecekti iyiki açtınız bu siteyiii

Okudunuz mu?  İhlas suresi tecvid kuralları

Kayıtsız Üye
İmam da olur bende sorarrim


kuran hangi konuları içerir, kuranı kerim hangi konuları içerir, kuranı kerimin türkçe mealinin indeks bölümü hangi konuları içerir

Bu kategoride yer alan Aklımda tutamıyor, ezber yapamıyorum! başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kur’an-ı Kerîm’in ihtiva ettiği hakikatler [içerdiği konular] Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.