Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:15
Namaz
Abone

Teheccüd namazı nedir kaç rekat kılınır hangi rekatta hangi sure okunur?

Teheccüd namazı nedir kaç rekat kılınır hangi rekatta hangi sure okunur?

Kayıtsız Üye
teveccüh namazı nasıl kılınır hangi süreler okunur her rekatta niyet edilirmi?


Cevap: Teheccüd namazı nedir kaç rekat kılınır hangi rekatta hangi sure okunur?

eL-eNsaR
Teheccüt namazı, yatsı namazından sonra geceleyin kılınır. Bir süre uyuduktan sonra kalkılarak kılındığı için teheccüd denmiştir. Yorgunluk sebebiyle gece kalkamayacağından korkan kimsenin uykudan önce kılması da mümkündür. İki, dört veya sekiz rekât olarak kılınabilir. Çok faziletlidir ve ümmete sünnettir.
Cenâb-ı Hak Peygamber Efendimiz’e (asm) bu namazı şu âyetle emretmiştir: Ey Resûlüm. Gece vakti de uyanıp, sadece sana mahsus fazladan bir ibadet olarak teheccüd namazını kıl. Umulur ki Rabbin seni övülmüş bir makam olan en büyük şefaat makamına çıkarır. İsra Sûresi: 79.

Teheccüt namazına, Niyet ettim Allah rızası için teheccüt namazını kılmaya diye niyet edilir. istediğin kadar rekat kılınabilir bir sınırlama yoktur.
Namaz surelerinden yada kolayına gelen surelerden okunabilir. Fark etmez.

Okudunuz mu?  Evde Namaz Kılarken Hata Yaparsam Ne Yapmalıyım

Cevap: Teheccüd namazı nedir kaç rekat kılınır hangi rekatta hangi sure okunur?

imam
Teheccüd namazı nedir kaç rekat kılınır hangi rekatta hangi sure okunur?

Teheccüd Namazı (Gece Namazı) Nasıl Kılınır:

Yatsı namazından sonra , daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra, kılınacak nafile namaza "gece namazı"denir. Bir miktar uyuduktan sonra kalkılıp kılınırsa "Teheccüd" adını alır. Teheccüd namazı iki rekettan on iki rekata kadardır. İki rekatta bir selam verilmesi daha faziletlidir. (Muhammed Bin Abdullah Hanî, Âdâb, s. 264)

Teheccüd namazı, Rasul-i Ekrem -sallAllahü aleyhi ve sellem- Efendimize vacip yani farz hükmündeydi. Bu namaz O’nun ümmeti için sünnet-i müekkededir.

"Gece namazına devam ediniz. Zira bu sizden önceki salihlerin ibadetidir. Çünkü gece ibadeti, Allah’a yakınlık günahlara kefaret olup insanı bedeni hastalıklardan korur ve günahlardan uzaklaştırır." (Tirmizi, Deavât, 101)

Allâh Teâlâ çok sevdiği ve kâinâtı hürmetine yarattığı Habîb-i Edîb’ne daha fazla lütuflarda bulunmak için teheccüd namazını ona farz kılmıştı.

Okudunuz mu?  Yatsı namazı nasıl kılınır resimli anlatım

"Gecenin bir kısmında da sadece sana mahsus bir nafile olmak üzere uykudan kalk, Kur’ân ile teheccüd namazı kıl, Yakındır ki Rabbin seni bir makam-ı mahmuda eriştire." (el-İsrâ/17, 79)

Rasulullah -sallallâhu aleyhi ve selem- Efendimiz gece namazını hiç terk etmezdi. Öyle ki hastalanacak veya ağırlık hissedecek olsa oturarak kılardı. (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 18) "Sabah namazından önce kılınan iki rek’at nâfile namaz dünyanın tamamından daha hayırlıdır." (Müslim, Salâtu’l-Müsâfirîn, 96) buyururdu. Gözümün nûru diye tavsif ettiği namazı geceleri daha bir iştiyak ve arzû ile kılardı. Ayakları şişecek kadar kendinde geçerek kıldığı teheccüd namazına olan iştihâsını şöyle dile getirmişti:

"Allâh her peygamberde belirli birşeye karşı aşırı bir istek yaratmıştır. Benim en çok hoşlandığım şey de gece ibâdetidir…" (Heysemî, Mecmau’z-zevâid, II, 271)

Allâh’a yaklaştıran en mühim ibâdet olması hasebiyle ümmetinin de bu nimetten nasiblenmelerini arzû ederlerdi. Öncelikle yakın akrabasından tebliğe başlayan Efendimiz, bir gece Ali ile Fâtımâ -radıyallâhu anhümâ-‘nın kapısını çalmış ve onlara:

Okudunuz mu?  Vitir Namazının Kazası Nasıl Olur?

– "Namaz kılmayacak mısınız?" (Buhârî, Teheccüd, 5) buyurarak geceyi boş geçirmemelerini istemişti.

Diğer ashâbına da:

"Aman gece kalkmaya gayret edin! Çünkü o sizden önceki sâlih kimselerin âdeti ve Allah’a yakınlıktır. (Bu ibâdet) günahlardan alı kor, hatalara kefâret olur ve bedenden dertleri giderir." (Tirmizî, De’avât, 101) buyurarak onları huzûrun kaynağına yöneltmek istemişti.

Âile içinde kadın ve erkeğin Allâh’a ibâdet ve sâlih ameller işleme husûsunda birbirlerine destek olmalarının önemine dikkat çeken Efendimiz -sallallâhu aleyhi ve sellem- bilhassa gece namazına kalkmada bu yardımlaşmanın daha da önemli neticeler hâsıl edeceğini şöyle ifâde etmiştir:

"Geceleyin kalkıp namaz kılan, hanımını da kaldıran, kalkmazsa yüzüne su serperek uyandıran kimseye Allah rahmet etsin. Aynı şekilde geceleyin kalkıp namaz kılan, kocasını da uyandıran, uyanmazsa yüzüne su serperek uykusunu kaçıran kadına da Allah rahmet etsin." (Ebû Dâvud, Tatavvu, 18, Vitir, 13)

Okudunuz mu?  Namaz kılarken cübbe giymek sünnet mi?

Cevap:Teheccüd namazı nedir kaç rekat kılınır hangi rekatta hangi sure okunur

mujde
Allah sizden razı olsun aklındaki soruyla birlikte icime huzur geldi rahatladım merak edipte cevabını net ve açık alamadığım soruyu açıklayıcı şekilde aldım s.a


Kayıtsız Üye
Teheccüd namazı geceleyin Allah rızası için kılınan namazdır.

Peki, fecir doğduğunda hâlâ kılınmamışsa?

Hazret-i Âişe (ra) diyor ki:
Resûlullah Efendimiz (asm) ağrı, sızı veya başka bir sebeple gece namazını kılamadığında, gündüzün on iki rekât kılardı.
Bir diğer rivayet de Hazret-i Ömer’den (ra):
Resûlullah Efendimiz (asm) buyurdu ki:
Kim devam ettiği gece ibadetini veya virdini yapmadan uyuya kalırsa, onu sabah namazı ile öğle namazı arasında ifa ettiğinde, geceleyin ifa etmişçesine sevap yazılır.
Hazır söz geceden açılmışken, geceleyin dileklerin kabul edildiği bir saatle ilgili bir hadîsi de buraya almadan geçmeyelim. Cabir (ra) rivayet etmiştir ki:
Allah Resulü (asm) şöyle buyurmuştur:
Gecede bir saat vardır ki, bir Müslüman o saate rastlar da Cenâb-ı Allah’tan dünya ve âhiret işinden bir hayır isterse, Allah o kimsenin dileğini muhakkak verir. Bu her gece böyledir. (Hadisler için bk. R. Sâlihîn, 1178, 1179, 1175.)

Okudunuz mu?  Namazdan sonra hapşırmak

Kayıtsız Üye
Allah’ın selamı ile…Arkadaşlar yazdıklarınızı okudum da sınırsız rekat demişsiniz ama ben 12 ye kadar biliyorum.Yine siz bilirsiniz ama söylemesi benden dostlar…Es-selam…


Kayıtsız Üye
Ben niyet etmistim 40 gun bir dua için bugün uyanamadim sizce tekrar devam etsem mi yoksa bastan mi baslasam


BİLGİÇ
Allah geceleyin kalkıp teheccüd kılmayı nasip etsin inşAllah

Allah razı olsun, Allahın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun Teşekkürler


Kayıtsız Üye
12 rekat olan hacet namazı yani diğer adiyla tesbih namazi.
Lakin teheccüd namazı en az 2 rekat kilinan namazdir.Allah rizasi için yatsi namazından sonra gece kilinan namazdir.tabiki ister 10 rekat kıl ister 12 rekat.Allah rizasi için
Rabbim kildigimiz namazımızi kabul etsin
AMİN

Okudunuz mu?  Teheccüd namazı kazası

Kayıtsız Üye
Allah sizden razı olsun içimde kalan soruyu giderdiniz siz bizim yüzümü güldürdüz allak`ta sizin yüzünüzü hep güldürsün inşAllah.
((((((((((AMİN))))))))

12 rekat makbul olandir. Lakin dileyen diledigi gibi (istedigi gibi) fazla kila bilir. İbadetin azi cogu dile getirilmez ki siz rabbimize yonelin yeterki. Allahin selameti uzerinize olsun mü-min kardeslerim selamün aleyküm.


Kayıtsız Üye
teheccüt namazı iki rekat sünet iki rekat farz diyi kılınırmı toplam böyle dört rekat oluyoda olurmu böyle?


arifselim
Değerli kardeşim. eheccüd namazı iki rekattan oniki rekata kadardır. İki rekatta bir selam verilmesi daha faziletlidir. Teheccüd namazı farz değil sünnettir.


Kayıtsız Üye
Teheccud namazı bir miktar uyuduktan sonra kılınan bir gece namazıdır 2 rekat ve 8 rekat olmakla birlikte isteyen istedigi kadar kılabilir

Okudunuz mu?  Namazda huşu için göz kapatmak doğru mudur?

Kayıtsız Üye
kardeşim Allah ismi ni mutlak surette büyük harfle başlamanız gerekir…


Kayıtsız Üye
Tehecüt namazında hangi rekata hangi sure okunur


Sabır
İstediğin herhangi sure veya ayetlerden okuyabilirsin. Özellikle bazı sureleri okumak zorunda değilsin. Kolayına geleni oku.


aSi
Teheccüd namazını
4rekatlık kılıyorum 2~2
İlk 2rekatın ilkinde
1fatiha 5ihlas
İlk 2 rekatın ikincide aynı

İkinci 2rekatın ilki
1fatiha 7ihlas
Son rekatta
1fatıha 5ihlas

Bende çok arastırdım ama bir Allahın kulu hangı sureleri okuycagımızı yazmamıstı arkadaşım boyle okuyormus bende boyle yapıyorum


Şem’a
Teheccüd namazında dilediğiniz sureyi okuyabilirsiniz
Kafirun ve ihlas gibi


yasemin özü
Merhaba benim cocugum var yani geceye kadar yatmıyorum teheccüt namazı kılabilirmiyim


arifselim
Merhaba kardeşim. En faziletlisi bir süre uyuduktan sonra uyanıp teheccüd namazını kılmaktır. Ama uyumadan da kılınması caizdir kılabilirsin. Allah kabul eylesin.


khushi
Bence bana gore devam et sonucta bilerek kalkmamazlik yapmadin


Kayıtsız Üye
Salamun aleyum hocam bana birisi demisti geceolunca Allah yer yuzune inip kapı kapı dolasiyomus bana hangi kulum dua ediyordiye ve teheccud namazını kılıp dua edersek sanırım Allah bizim dua mizi kabul ediyomus acaba bu dogrumu

Okudunuz mu?  Namazı acele kılmak günah mıdır

imam
Bu anlamda hadis var ama sizin dediğiniz gibi değil.

İbn Battal’in beyânına göre Hicaz bölgesinde horozlar genellikle gecenin son üçte birinde öterler. Bu vakit ise, Cenab-ı Hakk’ın Rahmet-i İlâhiyesinin inmeye başladığı ve her tarafı derin bir sessizliğin kapladığı bir andır. hadiste de ifade edildiği gibi bu saatte Cenab-ı Hak:

‘Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim. Benden isteyen bir kimse yok mu, ona istediğini vereyim, Benden af dileyen yok mu, onu affedeyim" buyurur. İşte bu sebeple Resûlullah (s.a.)’in gece ibadeti için bu saati seçmiş olduğu söylenebilir. Resûl-i Ekrem’in gece namazını seher vakti girerken bitirdiğini ifâde eden bir önceki hadis de nazar-ı itibara alınırsa, İbn Battâl’ın bu açıklamasından şu hükme varmak mümkündür: "Gece altı eşit parçaya bölünecek olursa, bunun ilk yarısını teşkil eden ilk üç parçası Resül-i Ekrem (s.a.)’in uyku saatidir. Dördüncü ve beşinci parçası ibâdet saatidir. Son altısından bir parçası da seher vaktidir."

Okudunuz mu?  Arkadaşlarıma uyup içki içtim ve sarhoş oldum Şimdi ben kırk (40) gün namaz kılamıyacak mıyım?

Ogrenci
Bugun yâzilida 2kisi felan bildi biri ben biri arkadaşim merak ettim okudum isime yaradi ALLAH sizden razı olsun


Kayıtsız Üye
12 rekat a kadar selam vermeden kilinabilir demek istemis. Nasil 2 rekatta bir selam veriliyorsa 12 rekatta bir de selam verilebilir yazmış. Selam ve dua ile


Kayıtsız Üye
teheccüd namazını sabah namazından hemen önce kilabilirmiyiz yoksa teheccüd namazı için sabah namazından önce uyanip daha sonra tekrar yatip sonra sabah namazını kilmaliyiz


Kayıtsız Üye
gece namazı nafıle namazıdır ıstedıgın kadar kılabılırsın


Hoca
Teheccüd namazı imsak vaktinden 30 dk önce uyanın kılın ve imsak vakti girince sabah namazınızı kılın

Okudunuz mu?  Sabah namazının sünneti ile farzı arasında başka namaz kılınmaz mı ?

Kayıtsız Üye
Niyet: "niyet ettim teheccüd namazının sünnetini kılmaya" sünnet kelimesini eklenmeli ve rekat sayısı şart değil ama söylenebilir.


Kayıtsız Üye
gece uyanmak uyanınca namaz kılmak herkes uykuda iken Allah a yalvarmak aynı gece karanlığında yanan bir ışık gibi,, nasıl ki gece pencereden bakınca kimin ayakda kimin uyuduğunu gördüğümüz gibi.. Allah kılınan namazları yapılan ibadetleri kabul etsin..


teheccüd namazı kaç rekat, teheccüd namazı kaç rekattır, teheccüd namazı nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan Seferi İken Kazaya Kalan Namaz Nasıl Kılınır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Teheccüd namazı nedir kaç rekat kılınır hangi rekatta hangi sure okunur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.