Anasayfa
7 Mayıs 2021, 13:40
Sure Ayet
Yönetici

Fetih Suresi ile ilgilili hadisler

Fetih Suresi ile ilgilili hadisler

Kayıtsız Üye
fetih suresi ile ilgili hadis olan "bana bu gece bir sure indirildi benim için güneşin üzerine doğan herşeyden daha sevimlidir" daha ayrıntılı bilgi istiyorum.


Cevap: Fetih Suresi ile ilgilili hadisler

Desert Rose
Fetih sûresi, hicretin altıncı yılında Hudeybiye andlaşması dönüşünde Mekke ile Medîne arasında nâzil oldu (indi). Yirmi dokuz âyet-i kerîmedir. İslâmiyet’in yakında elde edeceği fethi, başarı ve zaferi müjdelediğinden Sûret-ül-Fetih denilmiştir. Sûrede; Peygamber efendimiz ve mü’minler için verilen ve verilecek olan nîmetler, münâfıkların ve müşriklerin uğrayacağı azâb hatırlatılmakta ve cihâddan geri kalanlar ve daha başka konular anlatılmaktadır.

Okudunuz mu?  Tevazu ile ilgili ayetler

Allahü teâlâ Fetih sûresinde meâlen buyuruyor ki:

(Habîbim) biz seni mü’minlerin (İnananların) îmânına, kâfirlerin (inkar edenlerin, inanmayanların) küfrüne (inkârına) şâhid, mü’minleri Cennetle müjdeleyici, kâfirleri de Cehennem ateşi ile korkutucu olarak gönderdik. (Âyet: 8)

Kim Allah’a ve peygamberine îmân etmezse, inanmazsa, muhakkak ki biz o kâfirler için pek şiddetli bir azab hazırladık. (Âyet: 13)

Okudunuz mu?  Felak Suresi Neden İndirilmiştir ?

Kim Fetih sûresini okursa, sanki Mekke’nin fethinde Resûlullah ile berâber bulunmuş gibidir. (Hadîs-i şerîf-Tefsîr-i Kâdı Beydâvî)

Ramazan’ın birinci gecesi kim namazda, Fetih sûresini okursa, Allahü teâlâ o kimseyi bütün sene korur. (Hadîs-i şerîf-Rûh-ul-Beyân)

___ Fetih Suresiyle ilgili Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Bu gece bana bir sure indirildi. O benim için, güneşin, üzerine doğduğu her şeyden daha sevimlidir." Sonra Resulullah Fetih suresini okudu._____

Okudunuz mu?  Ayetel kürsi önemi ve fazileti

(Buhari, IV, 1531, 1829, 1915; Tirmizi, V, 385; Muvatta, I, 203)


Yanıt: Fetih Suresi ile ilgilili hadisler

eL-eNsaR
Kardeşim Önce Bir selam verseydin

Hadis No : 0779
Ravi: Übey İbnu Ka’b
Tanım: Allah, peygamberine ve inananlara huzur indirdi. Onların takva sözünü tutmalarını sağladı (Feth, 26) ayetinde geçen "takva sözü"nden, Lailahe İllAllah’ın kastedildiğini Hz. Peygamber (sav)’den işittiğini söylemiştir.

Okudunuz mu?  Ali imran süresi okunuşu

Kaynak: Tirmizi, Tefsir, Feth, (3261)

Hadis No : 0777
Ravi: Enes
Tanım: Ey Muhammed! Doğrusu biz sana apaçık bir zafer sağlamışızdır. Allah böylece senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlar, sana olan nimetini tamamlar, seni doğru yola eriştirir (Feth, 1-2) ayetleri Hudeybiye dönüşü Hz. Peygamber (sav)’e nazil oldu. Ayette geçen "apaçık zafer (Feth-i Mübin)" Hudeybiye zaferidir. Ayet inince: "Ey Allah’ın Resulü, ne mutlu, kutlu olsun, saadetli olsun, Allah Teala hazretleri senin için ne yapacağını sana açıkladı. Acaba bize ne yapacak?" dediler, bunun üzerine şu ayet indi: "İman eden erkek ve kadınları, içinde ebedi kalacakları, içlerinde ırmaklar akan cennetlere koyar, onların kötülüklerini örter, Allah katında büyük kurtuluş işte budur" (Feth, 5).

Okudunuz mu?  Sağlık ile ilgili ayetler

Kaynak: Buhari, Meğazi 35, Tefsir, Feth 1; Müslim, Cihad 97 (1786); Tirmizi, Tefsir, Feth (32

Hadis No : 0778
Ravi: Enes
Tanım: Sabah namazı sırasında Ten’im dağından seksen kişi Resulullah (sav)’ın üzerine geldiler. Niyetleri onu öldürmekti. Yakalandılar. Hz. Peygamber (sav) onları serbest bıraktı. Bunun üzerine şu ayet indi. (mealen): "Sizi onlara üstün kıldıktan sonra, Mekke bölgesinde, onların ellerini sizden, sizin ellerinizi onlardan geri tutan, savaşı önleyen O’dur…" (Feth, 24).

Okudunuz mu?  Kuranı kerimin en uzun ve en kısa suresi

Kaynak: Müslim, Cihad 133 (1808); Tirmizi, Tefsir, Fetih (3260); Ebu Davud, Cihad 130, (2677)

Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:

"Fetih sûresini okuyan kimse, Hudeybiye ağacının altında bana bîât eden kimse gibi sevâb alır.”

"Ramazanın birinci gecesi kim namazda, Fetih sûresini okursa, Allahü teâlâ o kimseyi bütün sene korur.”

Okudunuz mu?  Kıyamet Süresi Nüzul Sebebi

"Kim Fetih sûresini okursa, sanki Mekke’nin fethinde Resûlullah ile berâber bulunmuş gibidir.”

"Bu gece bana bir sûre indirildi ki, o bana dünya ve içindekilerden daha sevimlidir. Bu sûre "İnnâ fetahnâ"dır.”

İmâm-ı Sa’lebi buyurdu ki:

"Sûre-i Feth’i okuyanların, meleklerin tesbîhlerinden ve zikirlerinden nasîbi vardır."

Okudunuz mu?  NEBE suresi 33. Göğüsleri tomurcuk gibi kabarmış yaşıt kızlar,

Soru: Fetih Suresi ile ilgilili hadisler

Desert Rose
< Kardeşim Önce Bir selam verseydin >
SelaM konusunda kardeşleri zorlamanın ve terslemenin bir manası yokkk…
herkes senin gibi ince düşünceli olmayabilir kardeş:rolleyes:


nurya
fetih suresi severek zorlanmadan düzgün yanlışsız takılmadan okuduğum sürelerdendir EVVELALLAH bir solukta okurum çok şükür RABBİME

Okudunuz mu?  Mücadele ayetleri ve hadis-i şerifleri

VanLi
< Kardeşim Önce Bir selam verseydin >
selam verilipde alınmadığı zamanlar oluyor burası sanal alem real değil çok fazla benzetmeyelim.Bazı konularda görüyoruz selam verilip soru soruluyor ama cevap veren olmadığı zaman selamıda alınmıyor buda önemli bir meseledir.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum kardes. En sonda yazdigin "Hadis-i şerif lerde buyuruluyorki" den sonraki dört hadise hiç kaynak göstermemişsin. Özellıkle Ramazan in ilk gecesi Feth suresinin fazileti.

Okudunuz mu?  Uyuşturucu ile ilgili Ayetler nelerdir verir misiniz?

fetih suresi ile ilgili hadisler, fetih suresi hadis, fetih süresi ile ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan İhlas suresi bize neyi anlatır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Fetih Suresi ile ilgilili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.