Anasayfa
11 Mayıs 2023, 18:07
missa0
Abone

Kavga ve sinir anında boşanma

Kavga ve sinir anında boşanma

Kayıtsız Üye
selamün aleyküm arkadaşlar 4 senelik evliyim eşim kavga anında beni boşadı fakat kavga anında yanımızda şahit yoktu barıştık daha sonra yine kavga anında boşadı daha sonra şahit yok diye tekrar barıştık eşim beni aldattı ve ben bunu öğrenince zorla boşattım kendimi fakat kendisi istemiyordu benim canımın sağlığı söz konusu diye boşadı biz boşanmış mı oluyoruz ama hiç birinde şahitte yoktu ve iki kızgınlıkla biride zorla olan boşanmaydı


Yorum: Kavga ve sinir anında boşanma

arifselim
Aleykum selam. Boşanmak için yani talakların gitmesi için şahit bulunmasına gerek yoktur. Eğer bu durum 3 sefer ayrı ayrı zamanlarda gerçekleşmişse 3 talakın tamamı gider ve eşler birbirlerine artık tekrar nikah kıyamayacak şekilde haram olurlar.


Yanıt: Kavga ve sinir anında boşanma

rana
Sual: Dinimizde boşanmak hakkında geniş bilgi verir misiniz?

CEVAP
1- Boşamak için kullanılan kelimeleri erkeğin hanımına karşı söylemesi ile talak yani boşama hasıl olur. Boşamak için kullanılan sözler iki çeşittir: Açık sözler ve Kinayeli sözler.

"Sen benden boş ol", "Ben seni boşadım" gibi sözler açık sözdür. Bu sözleri, şaka olarak veya şaşırarak da söylediği anda, manasını bilmese bile, boşamış olur.

"Seni bıraktım, seni terk ettim" kelimeleri açık söz kabul edilir. Bir veya iki defa böyle açık sözle boşamaya, yani geri dönüşü mümkün olan boşamaya talak-ı rici denir. Ama yine de üç haktan biri gitmiş olur. Bu sözlerden herhangi biri bir defa söylendiğinde, pişman olunmuşsa, eski nikaha dönmek niyetiyle hanımının elini tutar veya öperse, tekrar nikah yapmadan iki bağ ile evliliğe devam eder.

2- Evlilikte üç bağ vardır. Yani, boşama sözleri üç defa tekrarlanırsa, "Seni boşadım, boşadım, boşadım" derse, veya "Seni üç defa boşadım" derse üç bağı birden koparmış, geri dönüşü olmayacak şekilde boşamış olur. Böyle üç kere boşayınca talak-ı rici, talak-ı baine dönmüş olur.

3- "Babanın evine git!", "Defol git!", "Cehenneme git!", "Senin kocan değilim artık" gibi, başka manalarda da kullanılan sözler kinayeli, kapalı sözlerdir. Bu sözler, boşamak niyeti ile söyleyince boşamış olur. Buna bain talak, yani iddet müddeti içinde geri dönüşü olmayan kesin boşama denir.

Bu şekilde boşamada, iddet müddeti geçip yeniden nikah yapılmadıkça bir araya gelinemez.

4- Kayınpederine "Ben senin kızını istemem, kime ister ise varsın" demek ve hanımı gezmek için izin istediğinde, "Ben seni ip ile bağlamadım git", "İstediğin yere gidersin. Bana hanım olmazsın" veya "Artık ben seni istemem , "Seni boşamak istiyorum" gibi şeyler söylese, boşamak niyet etmedikçe, boşamış olmaz.

Okudunuz mu?  İç huzursuzluk için okunacak dua

5- "Şart olsun", "Dilediğini yap!" sözleri, boşamak manasına kullanılan yerlerde, hanımına böyle söyleyince, niyet etmese bile, bir bain talak olur.

6- Hanımına, anam, kızım, kardeşim demekle boşama olmaz. Fakat (Şimdiden sonra anam, kızım veya kardeşim ol) derse boşama olur. Bu bir talak-ı bain olur.

7- Kinayeli sözle boşamada, bain talak iddetinde, hanımının odasına giremez. Kadın süslenemez, koku sürünemez, yabancı kadın gibi talak veren kocasından uzak durur. İddet sonunda yeniden nikah lazımdır.

8- Boşamada, sayı bildirilmezse bir boşama olur. Üç veya fazla sayı söylerse, üç talak ile boşamış olur. "Bedenimdeki kıllar adedince" veya "Denizdeki balıklar adedince" yahut "Gökteki yıldızlar kadar" veya "Üçten dokuza" deyince, yine üç boşama olur.

9- Hanımını boşayan erkeğin akıllı ve uyanık olması gerekir. Sarhoşun, hastanın ve tehdit edilenin sözü ile veya mektubu ile, e-maili ile, faksı ile boşama geçerli olur. Bunlar kadının eline vardığı anda, boş olur. Yani kadın bu boşamayı öğrenince, haberdar olunca boşama gerçekleşmiş olur.

10- Delinin, bunağın, baygının, uyuyanın ve hastalıkla ve kızarak dalgın olanın söylemesi ile boşama olmaz. Kızarak dalgın olmak, söylediğini bilmemek demektir. Bu da iki türlü olur:

a) Manasını bilmeden, kast ve arzu etmeden söyleyince, boşama olmaz. Bu kinaye sözler içindir. Yoksa açık kelime ile yani seni boşadım dese, kast ve arzusu olmasa bile yine talak vaki olur.

b) Manasını bilerek ve isteyerek söyleyip, sonra söylediğini bilmemek, hatırlamamaktır. Bu sözünü iki şahit işitip, sonra söylerlerse, boşama olur. Yani seni boşadım der, fakat sonra bunu hiç hatırlamaz, sen böyle demiştin denilince hayır ben hiç hatırlamıyorum, böyle bir şey söylemedim derse, eğer iki şahit, evet biz duyduk bu hanımını boşadı derse, o zaman boşama vuku bulur. Demezlerse, adam inkâr ettiği için boşama vaki olmaz.

11- Hiç ilişki olmamış veya bir odada veya tenha bir yerde hiç beraber kalınmamış ise, bir kere boşayınca, kadın iddet beklemeden aynı gün bile, başkası ile evlenebilir.

12- Kocasına veya başkalarına dili ile, hareketleri ile sıkıntı veren, herhangi bir farzı yapmayan, mesela farz namazları kılmayan, fuhuş şüphe olunan kadını boşamak şart değildir müstehaptır, boşamak iyi olur.

13- Farzı yapmayan mesela namazın farz olduğuna inandığı halde kılmayan kadını boşamamak günah değildir. Kocasının ona güzellikle namaz kıldırmaya çalışması gerekir, çalışmazsa günaha girer.

Evlilik vazifesini yapamayan, mesela büyü yapılmış, ilişkiden aciz olan erkeğin hanımı ayrılmak isterse, bunu boşaması vacip olur.

14- Hanımına başka başka üç zamanda birer kere boşarsa veya bir defa, "Üç kere boşadım" derse, geri dönüşü olmayacak şekilde nikah bozulmuş olur.

Okudunuz mu?  Allahın sesini duymak mümkün mü?

Bu kadını tekrar alabilmek için, hulle lazım olur. Hulle demek, kadın başka erkekle nikahlanıp, düğün olup, ilişki olup, o erkek de boşayıp ve bundan sonra, tekrar iddet zamanı geçmek demektir. Ancak bundan sonra, birinci kocası yeni bir nikah ile tekrar alabilir.

Bu ise, bir erkek için zillettir, aşağılıktır. Allahü teâlâ, erkeklere boşamak hakkını verdi ise de, bu hakkı gelişi güzel kullanmamaları ve kadınlar, erkeklerin elinde oyuncak olmamaları için, erkeklere bu hulle zilletini yüklemiştir. Hulle korkusundan müslüman bir erkek, boşama lafını ağzına bile alamaz. Aile arasında boşanmak lafı, şakası olamaz.

15- Korkutmak için şaka için de olsa boşama sözlerini hiç kullanmamalıdır. Hatta ayrılmaya karar verilse bile yine bu kelimeleri kullanmamalıdır. Daha sonra ayrılmaktan vazgeçilebilir. Yakınları ile dostları ile istişare edip ayrılmaya kesin karar verildikten sonra bir talak vermelidir. Hiçbir zaman üç talak birden vermemelidir. Zaten üç talak birden vermek günahtır. Hayat şartları insanı birçok şeye katlanmayı gerektirebilir. Olmaz denilen şey olabilir. Bir talakla boşama yapılırsa kapı tamamen kapatılmamış olur. Boşamamak bir risk getirmez; ancak boşamak hele üç talak vermek çok büyük risktir. Telafisi mümkün olmayabilir.

Sual: Nikahı bozan şeyler nelerdir?
CEVAP
Boşadım demek, boşamak niyetiyle kinaye sözler söylemek, mesela hanımına çık git demek. Bir de küfre düşürücü söz söylemek.

Sual: Hanıma çık git (defol git) dedi isek nikah bozulur mu?
CEVAP
Def ol git demekle nikah bozulmaz. Eğer niyeti boşamak ise, yani artık senden ayrıldım, boş ol anlamında ise, o zaman bir talak-ı bain olur. İddet müddeti geçtikten sonra nikah etmek gerekir.

Sual: İnsan hanımı ile tartışma esnasında ben seni bıraktım derse nikah bozulur mu yoksa boşadım demediği müddetçe nikah bozulmaz mı?
CEVAP
Bıraktım = boşadım demektir. Bir talakla boşamış olur.

Sual: İnsan elfaz-ı küfür söyleyince imanı ve nikahı gidiyor mu?
CEVAP
Evet imanı da nikahı da gidiyor.
Boşamak ayrı, küfre düşmek ayrı. Bu talak sayılmıyor. Yani bağın biri kopmuyor. Bin kere küfre düşse bin kere nikah tazelemek gerekir, fakat bu talak sayılmaz.

Sual: Boşamada iddet süresi ne kadardır?
CEVAP
Hanefi’de ilk temizlik başından, üçüncü hayzın sonuna kadar olan zamandır.

Sual: Bir talak-ı bain olunca, bir boşama olduğunda, iddet müddeti boyunca bu karı koca ayrı mı olurlar? Aynı evde kalabilirler mi? Konuşmaları, görüşmeleri, uygun olur mu?
CEVAP
Aynen yabancı gibi olur. Adam fasıksa aynı evde beraber kalmamalıdır. Salih ise haramdan korkacağı için aynı evde kalabilir. Ancak yabancı gibi durur. Zaruretsiz konuşamazlar. Oturup beraberce yemek bile yemeleri caiz olmaz.

Okudunuz mu?  Rabbi yessir vela tuassir rabbi temmim bil hayr ne için okunur

Sual: Üçten dokuza şart etmek nedir? Dinimizce sakıncası nedir? Böyle şart edenin ne yapması gerekir?
CEVAP
Üçten dokuza demek galattır, abartmalıdır. Hepsi üçtür fazlası fazladır. Üç talakla hanım boşanınca bir daha o erkekle evlenemez.

Sual: Erkek talak verse, hanım duymadığı müddetçe, boş olur mu?
CEVAP
Hayır.

Sual: Biri, hanımını herkesin yanında boşasa, hanımı bunu 20 yıl sonra duysa, 20 yıl sonra mı boş olur?
CEVAP
Evet.

Sual: Kinayeli sözle hanımını boşayan, sonra bunu kasten inkâr etse, yine boşamış olur mu?
CEVAP
Evet boşamış olur.

Sual: Talak-ı rici ile boşayan, boşadığını hatırlatmak niyetiyle, birkaç defa (Artık işin bitmiştir) dese, talak-ı selase olur mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Hanıma (Senden ayrılmak istiyorum) demekle talak olur mu?
CEVAP
İstiyorum demekle talak olmaz.

Sual: İki talak-ı bainden sonra bir talak-ı rici verilse, üç talak olur mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Kayınpedere boşamak niyetiyle (Kızını götür) dedim. Hanım duymazsa talak vaki olur mu?
CEVAP
Olmaz.

Sual: Hanıma (İzmir’e varınca seni boşayacağım) dedim. Böyle söylemekle talak vaki oldu mu?
CEVAP
Hayır. İstikbal manasındaki sözle, talak vaki olmaz.

Sorularla İslami Editör


Cevap: Kavga ve sinir anında boşanma

Kayıtsız Üye
kardeş hulle başkasıyla evlendiği zaman adamın karısı oluyor öbürü alsın diye evlenirse Allah ı kandırmış olur unutmayın

insan ancak kendini kandırır ve hülle caiz değildir zaten yapsanda bir anlamı yok.


Kayıtsız Üye
Sinir aninda eşim boş oldu dedi on ben çok üstüne gidip onu kickirtim uzuntuden ikimizde maf olduk öyle Fetvalar varki neye inancaz bilmiyorum ne olur doğru bilgi verin


Şema
sinir anında boş ol demek
< öyle Fetvalar varki neye inancaz bilmiyorum ne olur doğru bilgi verin >
sinir boşanması geçerli değildir.


Kayıtsız Üye
Slm ben karıma sinir anında orda kapı orda avukat dedim nikah düşmüş olurmu


Şema
< sinir anında orda kapı orda avukat dedim nikah düşmüş olurmu >
Yukarda yazdım sinirle söylenen sözler geçersizdir.
Geçerli ols bile tehdit amaçlı söylenirse talak düşmez.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleykum hayırlı Ramazanlar. Ben daha yeni öğrendim her ne olursa olsun boş ol lafzını kullanmak nikahı düşürür diye. Bana bir hoca sinir anında söylendiği takdirde talak olmuş olmaz demişti. Ve eşimle tartışmalarımda ben birkaç kez demiştim fakat işin aslını bilmiyordum. Şu anda çok zor durumdayım. Nikah düşmüş oluyor mu ? Ne yapmalıyım detaylı ilgi veriri misiniz lütfen.

Okudunuz mu?  Başka odalara girerken veya çıkarken korkuyorum

mum
Sinir anında söyleyip hemen söylenen boşanma sözünden pişman olmak nikahı düşürmez.


Kayıtsız Üye
Esim ilk evlendigimiz sen kavga esnasinda bana seni bosuyorum dedi.7 sene sonra siddetli bir tartismamiz oldu ve esimin gozleri dondu bianda bana bos ol dedi ve arfindan bos olun ikincisi i dedirtme bana dedi.ben o ikinciyi tehdit amacli dedim dedi.ilk soyledigim bosamayida hatirlamiyorum yok oyle biraey diyor.cok pisman bianda cikti agzimdan diyor ne yapacagimi sastim benim kaç nikahim gitti


arifselim
Tehdit için söylenen talak yerine geçmez. Aklı başından gidecek şekilde sinirlenen kimsenin sözleri talak için geçerli olmaz.


Kayıtsız Üye
Eşim bana eğer beddua edersen boş ol demedimmi dedi ama da önce hiç bana öle bişey demedi nikahımıza bişey olmuşmudur eşimle tartışırken Bi kerede can çekiştiği görsem sana Hakkı’mı helal etmicem dedim oda böle devam edersen benden boş ol dedi bende bida hiç telafuz etmedim bide bitti kurtuldum demeklede nikah düşermi kafama çok takılıyo lütfen yardımcı olun


arifselim
Bu tür durumlarda eşinin bu sözleri hangi niyetle söylediği önemlidir. Bir şarta bağladığı talaklarda ise bu şartın bozulup bozulmadığına bakılır. Bu şekilde yazmakla doğru cevabı kesin bir şekilde alamazsın. Size yakın bir müftülüğe gitmeli ve ayrıntılı bir şekilde anlatarak bir cevap almalısınız.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum ben kocamla telefonla kavga ettim ve beni bosa dedim çok ustune gittim ve oda sinirle beni bosadi ama ikimizde sinriliydik kavaga sonrasi pisman olduk simdi ne yapmamiz lazim


arifselim
Aleykum selam. Sinir eğer kişinin aklını giderecek kadar büyümüş ve insan ne dediğini hiç bilmiyorsa o zaman bu boşama geçerli olmaz. Ancak normal kabul edilen bir sinirle edilen boşama geçerlidir. Eğer öyle ise bu durumda bir talak gitmiş olur ve geriye bir talak hakkınız kalır.


Kayıtsız Üye
Hocam eşimle bir çok kere tartışma anlarımızda defol git, istemiyorum artık seni. Babanın evine git, eşim değilsin artık dedim farklı zamanlarda. Burada niyetim ayrılmak değildi. Eşimin olayın ciddiyetini anlayıp kendine çeki düzen vermesiydi. Yakın bir zamanda da yine tartışmamızda ilk kez boş ol sözünü kullandım kızgınlıkla istemiyorum artık seni dedim. Şuan düşündüğümde keşke demeseydim diyorum. Bu durumda ne olur?


arifselim
İlk dediğin sözler boşama niyeti ile olmadığı sürece talak gitmez yani boşama olmaz. Ancak ona boş ol demekle bir talakınız gider. Geriye kalan iki talak ile evliliğinize devam edebilirsiniz. 3 talakın hepsi bittiğinde ebediyen bir araya gelmeniz haram olur.


Kayıtsız Üye
Esim siradan bir konusma aninda hatta takilircasina kocayi degistir dedi bende bu sozlerin sakincali oldugunu dikkat etmesini soyledigimde o anlamda soylemedigini oylesine dedigini soyledi talak gidermi

Okudunuz mu?  Tartışma esnasında talak ile yemin ettim yeminimi bozmak için ne yapmalıyım

afsarbeyi
Cümle hoş olmasada talak ile ilgisi yoktur.


Kayıtsız Üye
Sa.esim bana bana inanmaayanin yanimda isi yok kalk gidiyoruz dedi inandiginda gelirsin dedi sonra goturmedi bu durumda talak dusermi


afsarbeyi
Hayır ne alaka kardeşim talakla ilgisi yok.


Kayıtsız Üye
Eşimle tartışma esnasında eşim boşanıcam-bu iş bitti dedi. Nikah düşmüş mü oluyor? Açıkçası daha önce de birkaç kez böyle ima da bulunmuştu fakat sayısını hatırlamıyorum. Şu haliyle yapmam gerekeni tam olarak söyler misiniz? O kadar rahatsız oldum ki yabancı gibi hareket ediyorum şu anda. Yardımcı olur musunuz?


Hassan
Boşanmayı konuşmak nikahı bozmaz. Nikahın düşmesi için kocanın boş ol demesi gerekir.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum hocam, esimle sürekli tartismalarimiz oluyordu ve aldatiliyordum kiskandigim içinde cikan tartismalarda eşim evdeki esyalari kirar doker beni doverdi 6 ay önce yine tartisip kavga ettik çok fazla ofkeyle beni doverken bir talagi verdi sonra baristik çok asiri bir sinirle soylemisti Bir ay önce bir bayanla gorustugunu ogrendim internet uzerinden yine kavga ettik eşim evden cikarken cocugumuzun bogazina bicak dayayacak kadar öfkesi vardi yine boş ol dedi sonra iddet donemi ocinde yine bana dondu 1 hafta oncede kiskanclik mevzusundan degilde cocuklar için kavga ettik agzi bozuk kufredince bende susmayip ona karsilik verdim.

sonra o kalkip cocuklarin gozu onunde beni dovmeye basladi oyleki 5 yasindaki oglum annemi oldurme bab diye agliyorlardi eşim agzindan cikani sinirliyken bilmez ve sonra da çok ama çok pisman olur beni doverken tehtit ederek seni bosarim dedi bende yeter bosarsan bosa dedim sonra o uc kez bos ol dedi ama cinnet gecirecek kadar ofkeliydi biliyorum simdi ise ikimizde o kadar eziyete ragmen o beni seviyor ben onu iki cocugumuz var ben şuan iddet bekliyorum ama hayatimiz bitmis gibi ikimizde çok pismaniz agliyoruz onu bu kadar ayri kalmamistik Biz geri donulmesi imkansiz bir yoldamiyiz çok caresizim benim ondan baskasiyla olmam imkansiz artik sonsuza kadar harammiyiz lütfen acil cevap verin 😭


arifselim
Aleykum selam hanım kardeşim. Ne dediğinin kesinlikle farkında olmayacak derecede iken boşayan kişinin boşaması geçersizdir. Ama bu hafife alınacak bir konu değildir. Mutlaka hemen bir müftülüğe gidin ve durumu yüz yüze doğru bir şekilde anlatın. Daha sonra ona göre bir yol takip edin.


Kayıtsız Üye
Hocam bir sorum daha var tek temizlik doneminde esimin ikinvi talagi gecerlimidir yani ikinci talakla ucuncunun arasinda 22 gun var ve temizlik doneminde oldu asla adet donemi olmadan bazi hocalar bin kez de dese bir kere ustunden adet gecmesse 1 sayilir diyor eğer oyleyse bizim sadece iki hakkimiz gitmis oluyor bu sekilde ne yapmamiz gerek

Okudunuz mu?  Amel defteri kapanmayanlar kimler?

Şem’a
Bazı hocalar dediğiniz kimler, delilleri nedir? onu da yazın
Mekan ayrı olduktan sonra bizim bildiğimiz verilen talaklar geçerlidir. Size tavsiyem aranızda geçenleri bir hocaya bir müftüye gidin anlatın


Kayıtsız üye
Merhabalar . Çok zor durumdayım. Esimle ayri sehirlerdeyiz . Ben batida o doguda . evlenecez diye yanyana gelismizde gunah olmasinn diye sahitlerin huzurunda imam nikahi kiydik.. 3 aylık imam nikahlı eşim . Tartışma geçti aramızda bende biraz üstüne gittim benden memnun değilsen boşa beni dedim. Tartistik. O da tlfndan arkadaşının yanında boş ol boş ol boş ol dedi üç kere . 3ten 9a talakla demedi . Sadece ust uste bos ol bos ol bos ol dedi. Şimdi biz boşandık mi. Yani internette yazan yazılardan bişey anlamadım . Bir talak mi gitti yoksa komple bitti mi . O da benden ayrılmak istemiyor bende . Çok üzgün ve pişmanız. Beni sen kiskirttin yoksa ben bosamazdim diyor. Gonul rizasi yoktu zaten bosamaya .Ailemin bu durumdan haberi yok ben 23 eşim 42 yaşında .


arifselim
Merhabalar. Uzakta, telefonla veya şahitsiz olsa bile boşama geçerlidir. Bu şekilde bir kerede olan olayla 3 talak değil, bir talakınız gider. Geriye iki talakla evliliğinizi sürdürebilirsiniz. Nikahın şakası veya hafife alınır bir yanı asla yoktur.


Kayıtsız Üye
S.a hocam ben 6 senedir evliyim eşim ile zaman zaman tartışmalarımız olduğu zamanlarda eşime defol git seni istemiyorum babanın evine git karım değilsin seni boşaycagım gibi bir çok telafuzda bulundum lakin bunların benim nikahıma zarar vereceğini bilmiyordum ve bunların nkahıma zarar vereceğini bildikten sonra hiç o telafuzlarda bulunmadım nikahım düştümü çok tedirginim lütfen yardım edin.


Hoca
Bu sözler kinayeli sözlerdir BOŞAMAYI kastetmişseniz boşama sayılır ama amacınız boşamak değilse boşama olmaz


Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm ben kuma üstünde yim eşim le tar tış tık eşim kavga esnasında öfkesin den kendini kaybetmiş gibiydi bana diğer eşiyle ilgili ondan ayrılma dım ama senden ayrılacam dedi zaten daha önce den de ayrı ayrı zamanlar da ben den boş sun demiş ti şimdi bu sözüyle nikahımız tamamen bitmiş oluyor mu ALLAH AŞKINA bana cevap verin


mumsema
< senden ayrılacam dedi >
Ayrılacağım demekle nikah düşmez


Kayıtsız Üyeq
Ben karımla kavga yaptım ve ne dediğini bilmiyordum ve pişmanım eşime boş ol dedim eşimde bana ağır hakaretlerde bulundu bende kendimi kaybettim ve pişmanız ekibimiz risklimi

Okudunuz mu?  Küs olan Anne Babayı barıştırmak

Hoca
Riskli ama ne dediğinizi bilmeyecek kadar sinirli iseniz nikah düşmez


Kayıtsız Üye
– İyi günler.bundan 3 yıl önce bir kavgamızı bana eşim 3 defa boşan boşan boşan dedi.bu dinen bosanmayi gerçekleştiriyormu.yine bana başka bir zaman 2 defa seni istemiyorum diyerek evden kovdu.bu sözle dinen boşanma gerçekleştirmiş. Cevaplarsanız sevinirim.

– Birde aklıma şu takıldı.bir defada 3 kere boş ol demek bir talakmi sayılır yoksa 3 telakmi.bu talak konusunu anlaşılır şekilde aciklarmisiniz.


Hoca
– Bu sözler boaşama sayılmaz.
– hanefi ve şafii mezhebine göre 3 defa söylenirse nikah düşer, diğer bir mezhebe göre ise sadece bir talak düşer


Yalnız
Karım bana şu odaların eşyalarını değiştirelim dedi yani yatak odasıyla oturma odasını değiştirelim dedi ben olmaz dedim tartıştık ve ben sinir halinda üçten dokuza şart olsun değiştirirsem dedim ve bir kısmını ben değiştirdim bu sözle nikahım düşermi


mum
bu söz kinayelidir, boşamayı kast etmişseniz boşama gerçekleşir ama amacınız boşamak değilse nikah düşmez.


Aytenn
Mrb iyi aksamlar esimle kavga ettim bana sinir anında Allahın huzurunda bos ol boş ol boş ol dedi babamın evine götürdü nikah düşmüş oluyor mu nikah dusse dahi bir daha birleşmek mümkün mu


mum
sinir anında boş ol demek sözü geçersizdir. size tavsiyem kocanızla bir araya gelmek istiyorsanız bir müftünün yanına gidin


Kayıtsız Üye
Hocam hayırlı günler enistem kardesime bir tartışma esnasında 8 yıl önce üç kere bosol diyerek boşamış yillar sonra tekrar üç kez boş ol demiş yine bir başka zaman kardeşimle tartışma esnasında kardeşim beni boşa diye çok üstüne gitmiş oda tekrar üç kere bosamis bu durumda bildigime göre talaklar bitti bosamis oldu yalnız eniştem 8 yıl önce ben boşamamistim hatırlamıyorum diye yemin ediyor ama kardeşim hatırlıyor eniştemin hatırlamadığı bosamada yanlarında şahitleri yok.Hocam sorum şudur ki eniştem hatırlamadığı için bir talak duruyor mu yoksa nikahlari bitmiş midir.Allah razı olsun.Allaha’ a emanet olun.


mum
< eniştem hatırlamadığı için bir talak duruyor mu yoksa nikahlari bitmiş midir. >
Tavsiyem, karı koca bir müftünün yanına gidin boşama konusunda fetva alın.
Çünkü karı koca dinlenmeden yazmak doğru değldir.


Kayıtsız Üye
Esimle bir tartisma esnasinda, beni çok sinirlendirdigi bir anda
– "bari beni delirmeden bosa da bir de vebalime girme" dedim.
O da "olur" dedi.
Bu durumda bir talak olmus mudur
———
"Olur senin dedigini yaparim yani sen delirmeden o isi yaparim" anlamında söylemis hcm.


mum
Olur kelimesi, tamam senin dediğini yaparım anlamında ise boşama sözü sayılmaz.
Kocanız hangi almada kullandı kendi söylemelidir.

Okudunuz mu?  Kumru kuşu yenir mi? caiz mi?

Kayıtsız Üye
eşim ickiliyken haşa Allah a dil uzattı şehadet getir tövbe et nikah yenileyelm dedim cami gitmem ve dün bana sinirlenince seni bosayacagim bosuyorum bir çok kez söyledi siniri geçti uyardım ama şimdi dahami nikah gitti bilmiyorum


mum
Sarhoşken dahi yapılan boşama geçerlidir. Dinden çıkınca hocaya gitmesi ve nikah yenilenmesi gerekmez sadece şehadet getirilir.
İfadenize göre aşırı sinirli ise yani hemen pişman olmulşsa inşAllah zararı yoktur.


Kayıtsız Üye
Eşim beni çok kışkırttı..resmen boşa der gibiydi.içine şeytan girmişte hadi kocanı deli et, o da seni boşasın der gibiydi..ben de bitti bu bir, bitti bu iki, bitti bu üç şeklinde söz söyledim..okuduklarıma göre geri dönüşü olmayan boşanma gerçekleşmiş…doğru mudur?


Hoca
Eşim demeyin lütfen kocam veya karım deyin ki cinsiyetinizi bilelim.
Koca iseniz, ve boşama anlamında bitti demişseniz boşama gerçekleşmiş olur (hanefi ve şafii mezheplerine göre)
Fetvası vardır


Kayıtsız Üye
Hocam kocamla tartistik ben onu aldatmakla sucladim aslinda oyle bir sey yoktu fakat bir anlik sinir iste oda bana seni en kisa zamanda bosamazsam serefsizim dedi Allah belami versin seni bosayacam dedi ne yapmaliyiz çok huzursuzum.


ACİLSERVİS
Huzursuzluk çıkarttığını söylüyorsun tabi ki huzursuz olacaksın. Kocan kendine sadece beddua etmiş.


Kayıtsız Üye
Karım onu bosamami uzun zamandır istiyor ben de istemiyorum ve eminmisin diye sorup eminim deyince istemiyerek bosol dedim bu talak yerine gecermi


mum
Ağızdan istenmeden çıkan sözlerden sorumlu değiliz. Şayet istemeden ağızdan çıkmışsa boşama olmaz.


Kayıtsız Üye
eşim bir akrabasi ile kavga etti ve eğer onunla konustgunu gorursem seni bosarim dedi tamda kavganin ardndan bunu syledi.akrabamzda sürekli gorustgmz biri ister istemez konusulack diye korkuyrm konusursam nikahimiz dusermi


mum
Şunu yaparsan seni boşarım Demesi, boşanma sayılmaz. Bir tehdittir, isterse boşar ister boşamaz


Kayıtsız Üye
Şubat ayında evlendim haziran ayın 25’nde Resmiyette boşandım bir hafta geçmeden konuştuk ve 4 aydır devam ediyor niye kavga ettik telefonda eşim benden boşsun dedi pişman oldu yine konuşmaya devam ettik yani iki talak ile boşandım bir talak hakkımız varmıdır.. yani iki talak gidince 3 talak bozulmuş oluyormu


imam
Resmi nikahın bitirilmesi bir talak, boşama sözü de bir talak elinizde sadece tek talak kaldı.
Bir daha boşama sözü kullanırsanız geri dönüş olmaz.


Kayıtsız Üye
Talak hakkının birisi bendeydi ve kocamla tartışma esnasında ben boşol dedim nispet amaçlı ve ben hakkımın üç olduğunu zannediyordum birisini kullandım ikisi kaldı diyordum ama benim hakkım birmiş ben bilmiyordum bilincinde değildim daha önce söyleyende olmadı boşama niyetli olsaydım kendimce üç hak bildiğim bu üç hakkı da kullanırdım eşim de hakkımın bitişini bilmiyor hakkım bitmiş olur mu?

Okudunuz mu?  Peygamberimizi anlatan kısa yazılar

arifselim
Evet elbette bir talak hakkın bitmiş oluyor. Bu konularda bilmemek bir mazeret değildir. Geriye kalan iki talak ile evliliğinize devam edebilirsiniz ve yeni bir nikaha da gerek yoktur. Ama sen talak hakkını bitirmiş oldun.


Kayıtsız Üye
Biz eşimle ufak bir şeyden kavga etmeye başladık git gide büyüdü karşılıklı şiddete kadar laflarla da bir anlık öfkeyle sürekli kocama senden ayrılıyorum. bosiycam babamın evine gidicem diye sürekli söyledim oda boşanmak istiyorsan boşan dedi iki kere iki kere dedim dedi çok sinirli ve öfkeliydi laflarımdan ötürü durumumuz nedir ne olur bilgi verin

Hocam beyime sordum zaten "boşanmak istiyosan boşan" iki kere de dedim derken neyi kastetdin ? diye eşimde sürekli boşancam bırakcam dava acıcam diyosun.. üstüme çok geldin bende boşanmak istiyosan boşan dedim.peşinede 2 kere dedim al dedi 3 kere demedim dedi bundan dolayı kalbim karardı korktum boşadımı diye ama beyim ben içimden seni boşamayı niyet etmedim hiçbişekilde sadece öfkelendim çok fazla dedi. Nikahımız bozuldumu diye iyice kurdum kendimi uyuyamaz oldum. İçimi rahatlatırmısınız hocam

Hocam biz eşimle kavga ederken ben kocamın üzerine çok fazla gidiyorum ve sürekli ona ayrılık lafları bırakıcam seni gibi laflar ediyorum öfkeyle babamı arıycam beni alsın gidiyorum gibi ağır konuşdüğümda kapıya yöneliyorum çok öfkeleniyor engel olmaya çalışıyor evden çıkmama ben zorlayınca artık engel olamayınca tamam git babanın evine nehalin varsa gör gibi laflar söylemek durumunda kalıyor hareketlerime karşılık bunlar nikahımızı düşürür mü hocam bilgilendirir misiniz eşimle birbirimize çok bağlıyız çok yeni evliyiz ayrıca ama bir anda patlıyoruz çok çabuk düzeliyoruz


ACİLSERVİS
Nikah açısından konuşmalarınızda her hangi bir sıkıntı yok.


18-Unexpected
Selamın Aleyküm. Ben Allah’a küfür etmemeye çalışma konusunda söz verdim gibi ve bu sözümü tutmaya çalışıyorum. Bazen sebepsiz yere çok sinirli olabiliyorum. Aslında sebepsiz diyorum fakat bunların arkasında bir sebep yatıyor sadece çok fazla görünmüyorlar ve bu sebepleri yakaladığında eften püften sebepler olduğu ve kolay çözümler olduğunu görüyorsun ama yine de bu sinirini bitirmekte zorlanıyorsun. Ben de bu gibi olaylar çok olur çünkü kendimi sebepsiz bir şekilde yarışa sokarım. Mesela bilgisayar açılana kadar bir şeyleri bitirmeye çalışırım sebepsiz yere. Bu kötü, çünkü eğer bitiremezsem sinir olurum hatta eğer işimi bitiremediysem ve bilgisayar açıldıysa sinir olurum, ya da bilgisayardaki bir dosyayı kendi istemsizce belirlediğim kısa bir zamana kadar bulamazsam sinir olmaya başlıyorum, aslında bir çok örnek verebilirim ama bunlar anlamanıza daha yardımcı olabilir diye bu örneği verdim. Sinirlendiğim esnada tepemin tası atıyor ve içimden inanılmaz şekilde küfür etme isteği geliyor. Bazen kendimi tutamıyorum ve tamamıyla boşalıyorum, ağzıma gelen söylüyorum, bazen tam söylerken kendimi tutuyorum bazen ise bu sinirimi zorda olsa yatıştırabiliyorum. Sorumsa şu: sinir olduğum zamanda artık ağzıma gelen kötü bir kelimeyi tam söyleyecekken, o kelimenin aklımdan geçmiş olması ama gerçekte söylememem günah sayılıyor mu? Çünkü bazen böyle sönümlendirmeye çalışıyorum ve bazen de sesimi çıkarmasam bile ağzımı ister istemez aklımdaki o kelimeye göre oynatıyorum. Şimdiden teşekkürler.

Okudunuz mu?  Allahümme inneke afuvvun kerimun tuhibbul afve fa'fu anna arapçası

sibeta
Merhaba. Sorum şu. Kızgınlık ve öfke anında ayrı zamanlarda olmak üzere her iki seferde de üç kere boş ol boş ol demek nikahı düşürür mü ne yapmalıyım safi mezhebine göre nikah kiyabilir miyim


Ensar
Boş ol kelimesini söylemek bukadar kolay söylenmemelidir. Her sinir anında boş ol denmez ve bu ciddi bir durumdur. Sizlere tavsiyem bu olayın sizler için ders olmasıdır.
Sizler bir anlık öfkeyle şeytanın öfkesine yenik düşüp, kendi mutluluğunuzu yok ediyorsunuz. Bu boş ol sözlerini bir anlık söylemişseniz ard arda 3 talak hakkınızdan birini kullanmış bulunmaktasınız. Bundan sonra çok riskli durumda olan evliliğiniz süre gelecektir.Bundan sonra daha dikkatli ve hususi davranın.
Diyanetten de bilgi alın.


Kayıtsız Üye
Sinirle yapılan boşamalar geçerlidir. Sinir derken insan ne dediğini bilemeyecek kadar sinirlenmişse freni patlayan kamyon gibi durdurulma imkanı yoksa ancak buöyle sinirle söylenen boşamalar geçersizdir. Yoksa sinirle yapılan boşamalar geçerlidir. Herkes çenesini tutmasını bilecek her sinirlendiğinde boşama kelimesini ağzına almıyacak. Çocuk oyuncağı değil evlilik. Toplumda nice aileler var ki 50 kere boşamıştır erkek sonra sinirdi şaphit yoktu vs bahanelerle evliliklerini devam ettiriyorlar. Nikah düşmüş olur…. DİKKATT. Boşama için şahite gerek yok. Boşama boşamadır. Mahkeme boşaması dini nikahıda düşürür.. dikkatli olmak lazım..


sinir anında boş ol demek, seni istemiyorum demekle nikah düşer mi, defol git demekle nikah düşer mi

Bu kategoride yer alan Derslerde başarılı olmak için dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kavga ve sinir anında boşanma Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.