Anasayfa
23 Nisan 2023, 13:21
sizden6
Abone

Yemin ettim bozmak için ne yapmalıyım

Yemin ettim bozmak için ne yapmalıyım

arzum66
S.a

Ben 1 hafta önce zor durumdayken düşünmeden çok büyük bir yemin ettim ve sigarayı bırakacağım dedim.arkadaşından bırakmasam (inkar etmiş olayım dedim anlamışsınız umarım..Ve ağzımdan çıkar çıkmaz çok pişman oldum 1 haftadır ağlıyorum tövbe ediyorum hayat benim için durdu sanki..psyoloyim tamamen bozuldu..Bu yemin bozulur mu kefaret verirsem ..Yada söylediğim söz olurmu?..Yoksa bu yeminin geri dönüşü yok mu?


Cevap: Yemin ettim bozmak için ne yapmalıyım

meryemgül1
Yemin ve tövbeyi ardarda bozmak dinen nasıl telafi edilir?

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Okudunuz mu?  Cuma namazına gitmemek günah mıdır?

Bunun telafisi yeniden tevbe etmek ve bir daha bu günaha girmemektir. Ayrıca yemininizi bozduğunuz için de yemin keffareti ödemeniz gerekir.

Ettiği yemini yerine getirmeyip bozmaktan dolayı lâzım gelen keffârete yemin keffareti denir.

Yeminin keffâreti olarak 10 fakiri akşam ve sabah olarak günde iki öğün doyurmak veya giydirmek cihetine gidilir.

Keffaret yiyecek ve elbise olduğu gibi karşılığı başka bir şey de olabilir. Keffaret ister yiyecek veya bedeli olsun, ister elbise veya bedeli olsun, hepsini birden bir defada bir fakire vermek caiz değildir. Ancak başka fakir bulmakta zorluk çekiyorsa o takdirde aynı fakire her gün sabahlı akşamlı doyacak kadar yiyecek yada bedelini veya aynı fakire her gün bir elbiseyi vermek kafi gelir. Yani keffaret ödenmiş olur.

Buna güç yetirilmezse, 3 gün ardarda oruç tutulur. Bu oruçların arasına hiç bir mâni girmemelidir. Girerse keffâret bozulur, yeni baştan tutulması gerekir.

Birden fazla yeminini bozan kimse her bir yemin bozma için ayrı bir keffaret vermesi gerekir.

Şâfiîlere göre yemin keffâretini ardarda tutmak mecburiyeti yoktur.

Gerek yemin, gerekse oruç keffâretlerinde yapılacak ilk iş bir köle azâd edilmesidir. Ancak günümüzde kölelik kalktığı için bu maddenin tatbikına imkân kalmadığından zikretmeye lüzum hissetmedik.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet Editör


Yanıt: Yemin ettim bozmak için ne yapmalıyım

menekse23
< Buna güç yetirilmezse, 3 gün ardarda oruç tutulur. Bu oruçların arasına hiç bir mâni girmemelidir. Girerse keffâret bozulur, yeni baştan tutulması gerekir. >
yani sadece maddi durumumuz el vermezse mi 3 gün oruc tutmaliyiz. Yoksa ikisinden biri mi olmali.

Okudunuz mu?  Yara bandı üzerini yıkamakla abdest olur mu?

Soru: yemin bozmak

aziz83
< Buna güç yetirilmezse, 3 gün ardarda oruç tutulur. Bu oruçların arasına hiç bir mâni girmemelidir. Girerse keffâret bozulur, yeni baştan tutulması gerekir.

yani sadece maddi durumumuz el vermezse mi 3 gün oruc tutmaliyiz. Yoksa ikisinden biri mi olmali. >
2’sinden biri tercih edilmez..maddi durumu iyiyse öncelikle Yeminin keffâreti olarak 10 fakiri akşam ve sabah olarak günde iki öğün doyurmak veya giydirmek cihetine gidilir.
buna gücü yoksa oruç tutulur…


arzum66
Allah razı olsun çok tesekur ederim

Okudunuz mu?  Kumar oynayan, evini hiç düşünmeyen eşten nasıl kurtulmak gerekir?

Hoca
YEMIN KEFFARETI

Mü`akide yemininin hangi türünden olursa olsun bozulması, keffareti gerektirir. Normalde keffaret yemin bozulduktan sonra ödenir. Yemin bozulduktan sonra ödenen kefaretin mûteber olduğu konusunda ulema arasında hiç bir ihtilaf yoktur. Ancak önce kefaretin ödenip sonra yeminin bozulması durumunda bu kefaretin yeterli olup olmayacağı tartışmalıdır. Hanefilere göre, keffaret ister malla, ister oruçla ödensin mutlaka yemin bozulduktan sonra ödenmelidir. Bozulmadan önce ödenmesi caiz değildir. Şafiilere göre keffaret malla ödenecekse yemin bozulmadan önce de ödenebilir. Hanbelî ve Mâlikîlere göre kefaretin ister malla ister oruçla, yemin bozulmadan önce de sonra da ödenmesi caizdir.

Okudunuz mu?  İç çamaşırında tortu gibi sarı leke

Yemin edilmeden önce keffaret ödenip daha sonra yemin edilmesi ve bozulması durumunda bu keffaret mûteber değildir. Bu konuda hiçbir görüş ayrılığı yoktur (Kâsânî, a.g.e., III,18; Ibn Kudâme, a.g.e., XI, 223-226; Şevkânî, Neylü`l-Evtar VIII, 268, 269; Necati Yeniel-Hüseyin Kayapınar, a.g.e., XII, 237, 138).

Okudunuz mu?  İş yerinde saçımı açıp iş çıkışı başörtü taksam olur mu

Yemin keffareti; gücü yeterse bir köle azad etmek veya on fakiri sabahlı akşamlı doyurmak ya da on fakiri alışılmış biçimde giydirmektir. Kişi bu üçü arasında muhayyerdir. Ama bunlara gücü yetmezse,peşi peşine üç gün oruç tutar. Orucun arası hayız dahil hiç bir özür sebebiyle kesilmez, kesilmesi halinde yeniden başlanmalıdır. Yemin kefaretinin gereği ve bu şekilde ödeneceği Kur`ân-ı Kerîm`le sabittir. Ve âyet gayet nettir. (Bkz. Maide, 5/89). Onun için konu ile ilgili görüş farklılığı yoktur.
Yazar: İslam Fıkhı Ansiklopedisi

Okudunuz mu?  Haşa Allah burada var da orada yok mu demek günah mıdır ?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar benim arkadaşımın yanında bir kız çalışıyordu ve kız huy bakımından iyi değildi bende dedim ki eğer bidaha kızı alırsan ise yemin ederim konuşmam şenle dedim nasıl bozarım bu yemini


arifselim
Bu yeminin bozarsan yemin kefareti gerekir. Bu durumda önce yeminini bozarsın ve daha sonra yemin kefaretini yerine getirirsin.

Okudunuz mu?  Kazaları kılmazsak sünnetler kabul olmaz mı?

Kayıtsız Üye
merhaba benim sorum olacaktı.Biz ev yapmaya başladık ve aramızda tartışma oldu bende ev de yapmayacağım oraya da gitmeyeceğim geri dönüşü olmayan kefaret tutmayan yemin ediyorum dedim bir şey olur da oraya gidersem kefaret tutar mı nolur yardımcı olun.kefaret tutmaz mı tutar mı?

Okudunuz mu?  Eşim kardeşimle görüşmemi istemiyor

arifselim
Merhaba. Ettiğin yemin geçerlidir. Ama kefareti bile olmayan yemin yoktur. Yemini bozduktan sonra kefaretini yerine getirmelisin ve tövbe etmelisin.


Kayıtsız Üye
Selamın Aleyküm öncelikle abilerim, ablalarım bizim yarın okulda gezi var
Kardeşime okula gitmeyeceğimi söyledim küçük olduğu için arkadaşlarından duydu sanırsam
Yemin et okula gitmeyeceksen dedi ben de o an dalgınlıkla yemin ettim ancak gezinin içinde
Matematik öğretmenimizin olmadığını öğrendim ve okula gitmem gerekiyor
Bu yemini ettiğim için okula gidemezmiyim ?

Okudunuz mu?  Elleri yıkarken su sıçraması

arifselim
Aleykum selam. Eğer bir yemin etmişsen o yeminine uymalısın. Ama edilen yeminden daha hayırlı bir durumla karşılaşılırsa o zaman o yemin bozulabilir ama daha sonra yemin kefaretini yerine getirmek gerekir. Senin ettiğin yemininde geçerlidir.


yemin bozmak , yemin tövbe bozmak için, yemini bozmak

Bu kategoride yer alan Çocuk olması için okunacak dua var mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yemin ettim bozmak için ne yapmalıyım Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.