Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:14
Sizden
Yönetici

Yatırım amaçlı banka hesabındaki parayla fon alıp satmak, faize girer mi?

Yatırım amaçlı banka hesabındaki parayla fon alıp satmak, faize girer mi?

imam
Yatırım amaçlı banka hesabındaki parayla fon alıp satmak, faize girer mi?


Fon alım satımı veya hisse senedi türü yatırımlar için dinimizde bir hüküm var mıdır?

mumsema
Fon alım satımı veya hisse senedi türü yatırımlar için dinimizde bir hüküm var mıdır?

Okudunuz mu?  Münezzeh nedir? Münezzeh ne demek

Önce yatırım fonunun ne olduğu ve bu fonların gelirinin nasıl elde edildiği konusunda kısa bilgiler aktarmamız gerekiyor:

"Portföy geniş anlamıyla bir kişinin ya da kuruluşun sahip olduğu varlıkların tümünü ifade eder. Dar anlamıyla portföy ise sermaye piyasası araçları ve kıymetli madenlerden oluşan varlık grubudur. Yatırım fonları halktan topladıkları paralar karşılığı, hisse senedi, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarından ve kıymetli madenlerden oluşan portföyleri yönetirler. Her bir yatırımcı fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma belgesini alarak fona ortak olurlar. Fon yatırımınızdan, şu üç yoldan para kazanabilirsiniz:

Okudunuz mu?  Hangi dizi konularını izlemek caiz olmaz?

İlk olarak fon sahip olduğu menkul kıymetlerden kâr payı, faiz olarak menkul kıymetlerden gelir elde eder. Fon elde ettiği bütün gelirini fon portföy değerine yansıtır. Fonun sahip olduğu menkul kıymetlerin fiyatı artabilir. Eğer fon fiyatı yükselen bu menkul kıymeti satarsa sermaye kazanç elde eder. Fon elde ettiği bu sermaye kazancını veya zararını fon portföy değerine yansıtır."

Okudunuz mu?  Ahiret dili nedir? Kabir suali hangi dilden sorulacak?

Yukarıdaki açıklamalar da gösteriyor ki yatırım fonlarının gelirleri içinde faiz de vardır ve önemli bir yer tutmaktadır. İslam dünyasında ve Batı’da çalışan, faize ve harama bulaşmayan yatırım fonları da vardır; ama Türkiye’deki yatırım fonlar faizden arındırılmış değildir. Bu sebeple yatırım fonlarına katılarak buradan gelir elde etmek caiz değildir.

Okudunuz mu?  Küfür Etmek (Sövmek)

Prof. Dr. Hayrettin Karaman

Bu kategoride yer alan Bu dünyadan tamamen vazgeçip tam anlamıyla ahirete yönelmek doğrumudur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yatırım amaçlı banka hesabındaki parayla fon alıp satmak, faize girer mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.