Anasayfa
19 Eylül 2022, 8:37
Sizden
Yönetici

Kumbara fonu almak caiz midir ?

Kumbara fonu almak caiz midir ?

imam
Gelen Soru
Kumbara fonu Soru kumbara fonu caiz midir?
şu bankaların özel emeklilik sistemi ile aynımıdır?
yani fazie girermi?
iş bankasının uyguladığı kumbara fonunu oğlum için düşünüyorumda.Yardımcı olduğunuz için Allah razı olsun

Cevap
Her hangi bir yatırımın gelirlerinde ve çalışma sisteminde İslamın yasakladığı işlerin yapılması haramdır. Fonların gelirlerinde faiz de yer almaktadır. Faiz gelirleri olan yatırımlar ise caiz değildir.

Okudunuz mu?  Namaz kılmıyorum ama Cennete girmek istiyorum

Yanıt: kumbara fonu almak caızmıdır ?

imam
Fon alım satımı veya hisse senedi türü yatırımlar için dinimizde bir hüküm var mıdır? Cevap Değerli Kardeşimiz; Önce yatırım fonunun ne olduğu ve bu fonların gelirinin nasıl elde edildiği konusunda kısa bilgiler aktarmamız gerekiyor: "Portföy geniş anlamıyla bir kişinin ya da kuruluşun sahip olduğu varlıkların tümünü ifade eder. Dar anlamıyla portföy ise sermaye piyasası araçları ve kıymetli madenlerden oluşan varlık grubudur. Yatırım fonları halktan topladıkları paralar karşılığı, hisse senedi, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarından ve kıymetli madenlerden oluşan portföyleri yönetirler. Her bir yatırımcı fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma belgesini alarak fona ortak olurlar. Fon yatırımınızdan, şu üç yoldan para kazanabilirsiniz: İlk olarak fon sahip olduğu menkul kıymetlerden kâr payı, faiz olarak menkul kıymetlerden gelir elde eder. Fon elde ettiği bütün gelirini fon portföy değerine yansıtır. Fonun sahip olduğu menkul kıymetlerin fiyatı artabilir. Eğer fon fiyatı yükselen bu menkul kıymeti satarsa sermaye kazanç elde eder. Fon elde ettiği bu sermaye kazancını veya zararını fon portföy değerine yansıtır." Yukarıdaki açıklamalar da gösteriyor ki yatırım fonlarının gelirleri içinde faiz de vardır ve önemli bir yer tutmaktadır. İslam dünyasında ve Batı’da çalışan, faize ve harama bulaşmayan yatırım fonları da vardır; ama Türkiye’deki yatırım fonlar faizden arındırılmış değildir. Bu sebeple yatırım fonlarına katılarak buradan gelir elde etmek caiz değildir. Prof. Dr. Hayrettin Karaman

Okudunuz mu?  Başın dörtte biri ne kadardır?

kumbara fonu caiz mi, kumbara fonu harammı

Bu kategoride yer alan TL olarak borç verip dolar veya altın olarak geri almak caiz mi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kumbara fonu almak caiz midir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.