Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:15
Namaz
Abone

Gece Namazı vakti ne zaman başlar ve ne zaman biter?

Gece Namazı vakti ne zaman başlar ve ne zaman biter?

Kayıtsız Üye
Ben Adana’da yaşıyorum imsak vakti 04,43 ‘te giriyor ben 03.43’te uyansam niyet edip 2rekat Allah Rızası için gece namazı kılsam ve uyumadan sabah ezanını ya da imsak’ı bekleyip aynı abdestle sabahı da kılıp öyle uyusam , gece namazım sahih olur mu yani gece namazı kılmış olur muyum (sabah namazımı sormuyorum )
eğer olmuyorsam bana saatleriyle bir öneri verir misiniz gece namazı için onu uygulayayım


Cevap: Gece Namazı vakti ne zaman başlar ve ne zaman biter?

Fetva Meclisi
Değerli kardeşimiz. Daha çok "gece namazı" veya "teheccüd namazı" olarak bilinen ve çok fazla sevabı nedeniyle Resulullah tarafından müslümanların özendirildiği, en sahih rivâyetlere göre gecenin ikinci yarısında uykudan kalkılarak on iki rekât olarak kılınan nafile namazı.

Okudunuz mu?  Şehir dışında namaz nasıl kılınır?

Kur’an-ı Kerîm’in Müzzemil suresinin baş tarafında: "Ey o örtünen, kalk gece, ancak birazında: Yarısı, yahut eksilt ondan biraz. Ya da artır ve Kur’an oku, tertip ile yavaş yavaş, güzel güzel. Çünkü, biz senin üzerine ağır bir söz atacağız. Çünkü, gece neşesi hem daha dokunaklı, hem deyişçe daha sağlamdır" buyurularak, risâletin daha başlangıcında, bazı âlimlere göre beş vakit namazdan önce gece namazı emredilmiş ve İslam’ın tebliğini başarabilme açısından bunun gereği de vurgulanmıştır. Resulullah’la birlikte ashabının da kıldığı bu namaz, aynı surenin sonunda yer almakla birlikte, yukarıdaki emirden belli bir süre sonra, hattu bazılarınca Medine’de inen "Rabbin biliyor ki, sen muhakkak gece üçte ikisine yakın ve yarısı ve üçte biri kalkıyorsun; beraberindekilerden bir grup da. Gece ile gündüzü Allah takdir eder. Bildi ki, siz onu bundan böyle başaramazsınız; bu bakımdan size lûtufta bulundu da, artık Kur’an’dan ne kolayınıza gelirse okuyun…" ayetiyle ümmet için emir olmaktan çıkmış; İsrâ sûresinde "Gecenin bir kısmında sana mahsus bir nâfile olmak üzere teheccüdde bulun. Umulur ki, Rabbin seni Makam-ı Mahmud’a ulaştırır" (el-İsrâ, 17/79) ayetinde de ifade olunduğu üzere, Resulullah (s.a.s.)’in terketmediği bir amel olarak kalmıştır. O kadar ki, Buhârî ve Müslim’in ittifâken rivâyet ettiği bir hadîs-i şerifte, Efendimiz’in, mübârek ayakları şişinceye kadar geceleyin ibadet ettiği; Hz. Âişe’nin kendisine, "Ya ResulAllah, geçmişteki ve gelecekteki günâhların affolunduğu halde, neden böyle yapıyorsun?" demesi üzerine "Rabbime şükreden bir kul olmayayım mı?" buyurduğu ifade olunmaktadır. İmam Müslim, Sahih’inde Resulullah’ın teheccüdünün uzunluğuna daha bir açıklık getirmekte ve Hz. Huzeyfe (r.a.)’den; bir rekâtta Fâtiha’dan sonra Bakara, Âl-i İmrân ve Nisâ surelerini hem de ağır ağır, tesbih ayetlerinde tesbih ederek, dua istenen ayetlerde dua ederek okuduğunu, rükû ve secdesinin de aynı şekilde uzadığını rivâyet etmektedir (Riyâzü’s-Sâlihîn, II, 449, 457).

Okudunuz mu?  Şükür namazı kac rekat?

Gece namazının fazileti konusunda alimler çok söz etmiş ve müminleri bu namaza teşvik etmişlerdir. Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyet edilen bir hadîs-i şerifte, "Rabbimizin her gecenin son üçte biri kaldığında dünya semasına nüzul edip "Yok mu bana dua eden, duasını kabul edeyim; yok mu benden isteyen, ona vereyim; yok mu benden bağışlanma dileyen, onu bağışlayayım" buyurduğu ifade olunmaktadır (Tecrii Sarîh Terceme ve Şerhi, IV, 112). Zaten, Kur’an-ı Kerîm’de de müminlerin, Rahman’ın kullarının Rablerinin rızası için secdede ve kıyamda geceleyen kimseler oldukları (el-Furkan, 25/64); gecenin az bir kısmında uyuyup, seherlerde istiğfar ettikleri (ez-Zâriyât, 51/51) ve yanlarının rahat döşeklerinden uzaklaşıp korku ve umut içinde Rabblerine dua ettikleri (es-Secde, 32/16) anlatılmaktadır. Önemi dolayısıyle, farz namazdan sonra en faziletli namazın gece namazı olduğu Müslim’in rivâyet ettiği bir hadiste belirtilmiş; âlimlerin çoğunluğunca bu namaz sünnet-i müekkede olarak kabul edilmişse de, vacib diyenler de olmuştur. Sünnet de olsa, bilhassa İslâm’ın tebliğcileri için herhalde asla vazgeçilmez bir namaz olsa gerektir.

Okudunuz mu?  Ezan okunurken namaz kılınır mı

Cevap: Gece Namazı vakti ne zaman başlar ve ne zaman biter?

Kayıtsız Üye
Nafile namazı nasıl kılınır? kısaca

Ytası namazı kılındıktan ve bir miktar uyuduktan sonra kalkılır ve imsak vakitine kadar namaz kılınır.
İkişier ve dörder rekat olara Allah için ibadet edilir.
Teheccüd namazı niyeti: Niyet ettim Allah için iki rekat namaz kılmaya denir.
Teheccüt namazının bir sınırı yoktur, dilediğiniz kadar kılabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Hutbeye yetişemeyen cemaatin cuma namazı kabul olur mu

Cevap: Gece Namazı vakti ne zaman başlar ve ne zaman biter?

mum
Nafile namazı, niyet ettim Allah içi rekat namaz kılmaya denir ve sabah namazı gibi ikişer rekat kılınır.
Dileyen dörder rekat olarak da kılabilir.


musab
Ben cumhura uymayı daha uygun buluyorum bu konuda.Yani gece kılınan nafilelerde ikişer ikişer kılmak daha efdaldir.

Okudunuz mu?  Evabil namazı nedir? Ne zaman ve nasıl kılınır?

Kayıtsız Üye
Cok güzel aciklamossiniz 😉 yahu bu yazdillariniz her sitede ve kuran da var !! Biz sade vatandasim istedigi bu mu ?? Teehcud vakti nedir ?? Gecenin 3 de biri son ucte biri ;;) arkadaşim imsaktan önce mi kılınır sonrada kilinabilir mi gunes e kadar ??? Sorunun cevabi bu olmali zaten faziletini bildigimiz için sorariz zamani
Tesekkurler

Okudunuz mu?  Teravih namazı müezzin(kayyım)liği nasıl yapılır?

mum
< teheccüd namazı vakti ne zaman biter >
İMSAK vaktinin girmesi ile biter.
< Teehcud vakti nedir ? >
Yatsıdan sonra yatmadan önce kılına bildiği gibi (hanefi), Yatsıdan sonra biraz uyuyup kalktıktan sonra da kılınır (şafii de yatıp kalkmak zorunlu)
< imsaktan önce mi kılınır sonrada kilinabilir mi gunes e kadar ? >
Teheccüd vakti imsak vaktinin girmesiyle biter. dilediğin zaman başla ama imsak le bitir.

Okudunuz mu?  Koltuk altı ve etek geç kesilrse namaz kılınır mı?

Kayıtsız Üye
yatsidan önce yarim saat uyuyup uyanip yatsi yi kilip on iki gecince teheccut kılınırmi

yatsi kilmadan yarim saat uyuyup donra kalkip kilsak onikiyi gecincede teheccut kılınırmi


Şem’a
Teheccüd yatsı namazından sonra kılınır, önce kılınması olmaz.
Yatsıdan sonra uyuyup sonra kalkıp kılınan namaza teheccüt denir.

Okudunuz mu?  Şükür namazı fazileti

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm
Öncelikle 18 yaşındayım teheccüt namazı için illa uyuyup sonra uyanmak mı gerek?
Ben hiç uyumadan gece saatine kadar bekleyip öyle kılsam da olur mu ?
Kısacası illa uyumam şart mı ?
Teşekkür ederim.


arifselim
Aleykum selam. Uyumadan bekleyerek de gece namazı kılınabilir ama en efdali bir miktar uyuduktan sonra kalkarak teheccüd namazını kılmaktır.

Okudunuz mu?  Namazda yorgunluktan dolayı eğilip kalkarken, ağızdan istek dışı çıkan "Ah, eh, uh" gibi derin nefes verme namazı bozar

Kayıtsız Üye
Teheccüd namazı gunduz oglen vakti namazı kaç ise o vakit başlar yani oglen namazını 13 05 kiliyorsan teheccudu gece 1 15 de kilican ve imsak vakti girince biter


Kayıtsız Üye
Tehecud namazını vitir namazından önce kilip sonra mi vitir namazını kılmamız gerekiyor


arifselim
Evet kardeşim, ilk önce teheccüd namazı kılını ve en sonunda da vitir namazı kılınır. En faziletlisi bu şekildedir. Ancak gece uyanamaktan endişe eden kimse o zaman uyumadan önce vitri kılmalıdır.


Kayıtsız Üye
gece namazını subh namazına biraz qalmis qilib hemin desdemeznan subh namazın qilmag olarmi?

subh namazından biraz evvel gece namazını kilmak olurmu ayni abtestle subh namazın kile bilermiyim

Okudunuz mu?  Teravih namazlarında sesli okunan salavat nasıl getirilir?

ACİLSERVİS
Sabah namazı imsak vakti ile başlar. İmsak vattine kadar gece namazını kılabilirsin. Kaç dakika kalmış olursa olsun.


teheccüd namazı vakti ne zaman biter, teheccüd namazı vakti, teheccüd vakti

Bu kategoride yer alan Namazda yellenme şüphesi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gece Namazı vakti ne zaman başlar ve ne zaman biter? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.