Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:02
saglik
Yönetici

Geceleyin elinizdeki uyuşma ile mi uyanıyorsunuz?

Geceleyin elinizdeki uyuşma ile mi uyanıyorsunuz?

LeoparGS
Geceleyin elinizdeki uyuşma ile mi uyanıyorsunuz?

Gece elinizde uyuşma ve sızıyla mı uyanıyorsunuz? Elinizin ağrısı sık sık uykularınızı mı bölüyor? El bileğinde sinir sıkışması olabilir. Sinir sıkışması genelde elini çok kullananlarda görülüyor.
Sinir sıkışması, vücudumuzdaki sinirlerin anatomik seyirleri boyunca bası altında kalmaları sonucu gelişir. Sıkışma genellikle sinirin kemik veya yumuşak dokudan oluşan bir kanaldan geçtiği bölgelerde oluşur.
El bileğinde görülen sinir sıkışması (karpal tünel sendromu), vücutta en sık görülen sinir sıkışmasıdır. Burada sinir, el bileğinin iç kısmında sıkışmaktadır ve buna bağlı olarak hastalar el parmaklarında uyuşma, karıncalanma, iğne batması, uyuşukluk ve bazen de ağrıdan yakınır. Bu şikayetler daha çok baş parmak, işaret parmağı, orta parmakta ve yüzük parmağının da yarısında hissedilmektedir. Ağrı künt ya da sızlayıcı karakterde olup, dirsek ön yüzüne ve hatta omuzun dış tarafına doğru yansıyabilir.

UYUŞMA VE KARINCALANMA MI VAR?

Hastaların en tipik yakınması, gece uykudan uyandıran elde ve parmaklarda uyuşmadır. Buna bağlı uyku bozukluğu sıktır. Hasta gece elinde uyuşma ile uyanır, genellikle elini hareket ettirir, silkeler. Bu hareketle uyuşma, karıncalanmada azalma olur. Örgü örme, elişi yapma gibi tekrar tekrar ve uzun süre el bileği çevrilen hareketlerde sinirin sıkışması artacağı için uyuşma da, karıncalanma da artar. Bazı hastalar cisimleri ellerinden düşürdüğünden yakınırlar ve bunu eldeki kuvvetsizliğe bağlı zannederler. Oysa yapılan kuvvet muayenelerinde sıklıkla kuvvetsizlik saptanmaz; bu olay çoğunlukla parmak uçlarındaki duyu bozukluğundan kaynaklanmaktadır.
El bileğinde sinir sıkışmasının teşhisi, hastanın anlattıkları ve doktorun yaptığı muayene ile rahatlıkla konulabilir. Kesin teşhisi koyduran tetkik EMG denilen elektromiyografidir. O bölgedeki muhtemel kemik ve yumuşak doku problemlerini görmek açısından el bileğinin filmini çekmekte fayda vardır.

TEDAVİ İÇİN NE YAPMALI?

Tedavide altta yatan şeker hastalığı, guatr hastalığı vb. bir hastalık varsa, onun iyi kontrole alınması gerekir. Tedavinin ilk aşaması hastanın el bileğine takacağı bir atel vermektir. Bu atel el bileğini olması gereken pozisyonda tutacak, böylece sıkışma önlenmiş olacaktır. Şikayetleri yeni başlamış ve çok şiddetli olmayan hastalarda tek başına atel yeterli olabilir. İlaç olarak ağrı kesici ilaçlar, sinir uçlarını koruduğu varsayılan B vitaminleri, çok şiddetli şikayetlerde ise nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan ilaçlar hastaya başlanabilir. Fizik tedavide bu bölgeye ağrı kesici akımlar, derin ısıtıcı ultrason tedavisi, yüzeysel ısıtıcı parafin tedavisi, iyontoforez, fonoforez gibi ajanlar kullanılır. Kas kuvveti kaybı olan hastalara kuvvetlendirme egzersizleri verilir. Diğer tedavilerden fayda görmeyen, şikayetleri çok şiddetle devam eden, muayenede baş parmak kasında giderek artan kas kuvvetsizliği olan veya kasta erime saptanan hastalarda cerrahi tedavi uygundur. Ameliyatla el bileğindeki yumuşak dokular serbestleştirilir ve sinirin sıkışması önlenir.

En çok kimlerde görülür?

El bileğinde sinir sıkışması bazı nedenlere bağlı olabileceği gibi, bazı hastalarda altta yatan bir sebep yoktur.

Genellikle sağ elde olması, daha çok sağ elimizi kullandığımız içindir.

Günlük yaşamlarında el bileklerini çok kullananlar, bilgisayar, daktilo kullananlar, terziler, çok elişi yapanlar, müzisyenler, kasaplarda daha fazla görülür.

Şeker hastalığı, bazı tip guatr hastalığı, gut hastalığı, iltihaplı romatizma hastalığı olanlarda, el bileğinde kırık geçirenlerde, diyaliz tedavisine girenlerde risk artabilir.

Gebelerde bu sıkışma görülebilir, doğumdan sonra şikayetler geçer.

YARD. DOÇ. DR. BURCU YANIK, FATİH ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI


Cevap: Geceleyin elinizdeki uyuşma ile mi uyanıyorsunuz?

Mehmet
Buna birde şunu eklemek dileğindeyim kardeşim.Gece uykuda iken.
Bazen ellerimizin kollarımızın üzerine yatarız.Biz kısa bir süreliğine hissetmeyiz derin uykuda birden sızıma başlarsa bilin ki kolunuzun üzerine yatalı 2 veya 3 saat olmuş kan damarlarının sıkışması ile ve sinirlere yapılan baskı ile bu sızıları hissederiz.
Yapıcak bişeyimiz yok uyku pozusyonumuzu değiştirir.Uykumuza devam ederiz bir sonraki sızıya kadar.

Okudunuz mu?  Dr. Zakir Naik Kimdir? Diğer Din ve Mezheplerin Savunucularını Alt Etmiş Bir Doktor

Yorum: Geceleyin elinizdeki uyuşma ile mi uyanıyorsunuz?

Kayıtsız Üye
Ben iğneli emg yaptırdım. Şikayetim sabah uyandığımda eller de yani parmaklarda uyuşma idi. Bide parmaklarımda güç kaybı.


Yorum: Geceleyin elinizdeki uyuşma ile mi uyanıyorsunuz?

Mestan
Uykuda parmakların ellerin uyuşmasina ne iyi gelir napmaliyim

Okudunuz mu?  Mikroskop çeşitleri nelerdir

Kayıtsız Üye
Hayırlı sabahlar ben nerdeyse hersabah sol elimin dirseğe kadar uyuşması ile bazende sırtımı uyuşuyor ve o anda birisi dokunduğunda çok acıyor elimin üstüne yatmadığım halde oluyor normaldegündüzlet omuzlarım ve küreklerimin üstü ağrıyorve tutululuyor sebebi ne olabilir teşekkürler 🙂


uykuda ellerde uyuşma, uykuda parmak uyuşması, uykuda el uyuşması

Bu kategoride yer alan Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı ve çözümü başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Geceleyin elinizdeki uyuşma ile mi uyanıyorsunuz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.