Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:26
Diyanet
Yönetici

Cuma Hutbesi: Komşu ve komşu hakları hakkında

Cuma Hutbesi: Komşu ve komşu hakları hakkında

Fetva Meclisi
Değerli Müminler!
İnsan hayatı boyunca daima başkaları ile komşuluk yapmak durumundadır. Yüce dinimiz İslam komşuluk ilişkilerine büyük önem vermiş, komşuyla iyi geçinmeyi, onlara faydalı olmayı iyi Müslüman olmanın alameti saymıştır.

Komşuluk kavramıyla, uzak, yakın, inanan, inanmayan bütün komşular kastedilir. Her Müslüman, en yakınından başlamak üzere bütün komşularına elden geldiği ölçüde iyilikte bulunmalıdır. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerimde: Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen insanları sevmez. Buyurarak, bir müminin toplum içinde yerine getirilmesi gereken önemli görevleri dile getirmiştir. Bu görevlerden söz ederken komşulara da vurgu yapılması oldukça anlamlıdır.
Sevgili Peygamberimiz (sav) de şöyle buyurmaktadır: Cebrail (as) bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye edip durdu. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım. (2)
Allah katında arkadaşların en iyisi, arkadaşına iyi davranan; komşuların en iyisi de, komşusuna en iyi davranandır. (3)

Okudunuz mu?  Çanakkalenin Aziz şehitleri ile ilgili cuma hutbesi

Muhterem Müminler!
Komşularımız, ailemiz ve akrabalarımızdan sonra bize en yakın olan, hemen hemen her gün karşılaştığımız, birlikte olduğumuz, bazı işlerimizde yardımına ihtiyaç duyduğumuz insanlardır. Acı ve kederli günlerimizde yardımımıza onlar koşmaktadır. Atalarımız, Komşu komşunun külüne muhtaçtır diyerek komşuluğun önemini veciz bir şekilde ifade etmişlerdir. Bu nedenle komşularımızla güzel geçinmeli, onları hiçbir şekilde rahatsız etmemelidir. Bu konuda Sevgili Peygamberimiz (sav) : Allah’a ve ahret gününe inanan, komşusuna eziyet etmesin. (4)buyurmuş ve Şerrinden emin olunmayan komşunun asla cennete giremeyeceğini söylemiştir(5).

Okudunuz mu?  Recep Ayının Fazileti ve Amelleri

O halde, komşular, birbirlerinin haklarına riayet etmeli, birbirlerine zarar verici davranışlardan uzak durmalıdır. Acı ve tatlı günlerinde birbirlerinin yanında olmalı ve birbirleri hakkında güzel şeyler düşünmelidirler. Zarar verici, kalp kırıcı ve rahatsız edici söz ve davranışlardan kaçınmalıdırlar. Komşu komşunun iyiliğine olacak konularda bilgi vermeli ve yardımcı olmalıdır.
Hutbemizi bir hadis meali ile bitirelim.
Allah’a ve ahret gününe iman eden kimse komşusuna iyilik etsin. (6)

Okudunuz mu?  Hz Ali hutbesi

Kaynaklar:
1-Nisa,36
2-Buhari, Edep,28
3-Tac, c.5
4- Buhari,Edep21
5-Müslim, İman,73
6-Müslim, İman,19


Cevap: Cuma Hutbesi: Komşu ve komşu hakları hakkında

Şema
komşu ve arkadaşlarla iyi geçinmek ile ilgili hutbe

İSLAMDA KOMŞU HAKLARI

Nisa Suresi 36 ayet

Muhterem Müslümanlar!

Yüce dinimiz İslam, bütün insanlığın huzur ve mutluluğunu amaçlar. Bu bakımdan üzerinde durduğu hususlardan biri de komşu haklarıdır. Ailemizden sonra en yakın sosyal çevremizi komşularımız oluşturur. İnsan, yalnız başına yaşayamayacağına ve insanlara ihtiyaç duyacağına göre, insanlarla beraber yaşamanın adabını bilmesi ve öğrenmesi gerekir.
Komşu ifadesi Müslüman olsun veya olmasın bütün komşuları kapsar. Bu kapsam ile ilgili olarak Hz. Ali (ra) çevrede sesi duyulanların komşu olduğunu bildirmiştir.

Okudunuz mu?  İstanbul Müftülüğü Cuma Hutbeleri

Değerli Mü’minler!

Nisa Suresi 36. Ayeti Kerimesinde Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya….. İyilik edin Hz. Peygamber (sav) ; Cebrail (as) bana komşu hakkıyla ilgili olarak o kadar tavsiyede bulundu ki, ben onun komşuyu komşuya varis kılacak zannettim.

Okudunuz mu?  Hayat Bir İmtihandır

Komşu haklarını en güzel biçimde uygulayan, komşuların en güzeli Hz. Peygamber (sav) buyuruyor ki, Komşu hakları nelerdir biliyor musunuz? Yardım istedi zaman yardım etmen, ihtiyacı olduğu zaman ihtiyacını gidermen, hastalandığı zaman ziyaret etmen, ölümünde cenazesinde bulunman, sevinçli günlerinde tebrike gitmen ve başına bir felaket geldiği takdirde taziye etmen, yani geçmiş olsuna gitmendir. Evinin damını onunkinden yüksek tutma ki, onun rüzgarına kesmeyesin. Ya senin ne pişirdiğini bilmesin. Ya da pişirdiğinden ona da ver. Buyurarak komşu haklarının nasıl olması gerektiğine net bir şekilde açıklık getirmiştir. Ebu Hureyre (ra)’ nın rivayet ettiği hadiste de; VAllahi iman edemez….! Kim ya ResulAllah denilince, Komşusu belalarından emin olmayan kimse, buyurdu.

Okudunuz mu?  İnsanlara amel defteri ne zaman verilir.Kabirde azap çeken insan cennete gidebilirmi?

Aziz Mü’minler!

Komşu hakkı sadece onlara eziyet etmemek ve bununla yetinmek değildir. Onların vereceği zahmetlere katlanmak, eziyetlerine karşı sabırlı olmak, onlara selam vermek, fazla konuşarak onu meşgul etmemek ve baştan sona durumunu araştırmamaktır. Çünkü ayeti kerimede birbirinizin kusurların ve mahremiyetlerini araştırmayın.. buyrularak, bu kötü harekete ahlaki yönden karşı koyuluyor ve böylece başkalarının kusurlarını araştırmak ve fenalıklarını ortaya çıkarmak gibi yönelişlerden kalpleri temizlemeyi hedefliyor. Peygamberimiz de: Kim bir ayıp görür de onu örterse, toprağa diri diri gömülen bir kız çocuğunu diriltmiş gibi (sevap kazanmış ) olur. Buyurmuş insanın en çok dikkat etmesi gereken bu hususu da açıklığa kavuşmuştur.
Komşularımıza kötülük etmemek, evine, malına, bahçesine zarar vermemek, aile sırlarını açığa çıkarmamak ve onların namuslarına göz dikmemek komşu haklarından bazılarıdır. Hutbemi bir hadisi şerifle bitiriyorum. Allah’a ve Ahiret gününe inanan, komşusuna eziyet etmesin….
Y

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Cennetin özellikleri

Necip ERGENÇ


komşu ve arkadaşlarla iyi geçinmek ile ilgili ayetler, komşu ve arkadaşlarla iyi geçinmek ile ilgili ayet, komşuluk ile ilgili hutbe

Bu kategoride yer alan Şükreden Bir Kul Olabilmek Vaaz başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cuma Hutbesi: Komşu ve komşu hakları hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.