Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:49
Ahlak
Yönetici

Kin ne demektir? Kinin anlamı?

Kin ne demektir? Kinin anlamı?

imam
KİN Nedir ? ve anlamı

Kalpte yerleşen, öç almaya yönelik şiddetli düşmanlık. Arapça ‘da hıkd, gıll ve bağdâ gibi kelimelerle karşılanır. Kin tutmak, kin beslemek, kin gütmek, kin bağlamak gibi deyimler düşmanlık duygusunun kalbte yerleştiğini ve süreklilik gösterdiğini dile getirir.

Kin, kötü ahlâka ait niteliklerdendir. Bu nedenle İslâm’ın onaylamadığı, ortadan kaldırmayı amaçladığı huylardandır. Karşıtı olan bağışlama (af) ise güzel ahlâkın niteliklerindendir; İslâm tarafından teşvik edilen davranışlar arasında yer alır. Kin kötü bir duygu ve huy olduğu kadar birçok kötü tutum ve davranışın da başlıca nedenidir.

Okudunuz mu?  El İle Doyum - Masturbasyon - İstimna

Kur’an’a göre kinin başlıca kaynağı sapkınlık ve azgınlıktır. Bu nedenle öncelikle kâfirlere özgü bir niteliktir.

Kin, küfür ve azgınlıkla olduğu kadar isyan ve itaattan çıkmakla da bağlantılıdır.

Kin duygusunun psikolojik nedenlerini inceleyen İslâm ahlâkçılarına göre yapılan bir kötülüğe karşı koyamamanın, intikam alamamanın yol açtığı öfke kalbe yerleşerek gizli bir düşmanlık duygusuna, kine dönüşür. Bu nedenle kinin başlıca ruhsal kaynağı öfke ve intikam hırsıdır. Kin birçok ruhsal ve ahlaki hastalıkların da kaynağıdır. Bunların başlıcaları hased, ilişkileri kesmek, aşağılamaya çalışmak, gıybet, sırları açıklamak, çeşitli biçimlerde eziyetler yapmak, borç ve benzeri hakları yerine getirmemek, felaketlere sevinmektir. Bunların tümü haram olan ve insanı yüksek ahlâkî niteliklerden uzaklaştıran davranış ve huylardır.

Okudunuz mu?  Zina, evlilik dışı girilen cinsel ilişkidir!

Hz. Peygamber (s.a.s), birçok hadisinde mü’minlerin kinden uzak olmaları gerektiğini belirtir. "Mü’min kin tutmaz" buyuran Hz. peygamber (s.a.s) bir başka hadisinde kin tutmamayı hayırlı insanların nitelikleri arasında sayar. Bu hadise göre, insanların hayırlısının kim olduğu yolundaki soruya "Kalpleri mahmum olan herkes" diye cevap veren Hz. Peygamber (s.a.s), kalbi mahmum olanları "muttaki olanlar, kin ve hasetten temiz olanlar" biçiminde tanımlamıştır (İbn Mace). Hz. Peygamber (s.a.s), Hz. Aişe (r. anha)’ya verdiği bir öğütte de Allah’a "kalbinin kinini gidermesi ve fitne sapıklıklarından koruması" şeklinde dua etmesini buyurur.

Okudunuz mu?  Kötü alışkanlıklardan kurtulmanın yolları

Kur’an mü’minleri kin ve benzeri kötü huylara karşı uyarır, onları kinin zıddı olan bağışlayıcılığa yönlendirir.


Cevap: Kin ne demektir? Kinin anlamı?

asma
Çok teşekkür ederiz çok faydalı bilgiler öğrendim


Cevap: Kin ne demektir? Kinin anlamı?

yasemin
Kinin bize zerre yararı yok. Kin insanı yorar . Kalbi karartır , vucut işleyişimizi bozar , zihnimizi ele geçirir .
Kin duygusu yoğunlaştığında insan yaşamını durdurur aynı konuda sabit kalır , bu durumda yol almak zor olur , Mutlak çözüm ise ; Kırılmış yanını Allah’a bırakmak yola devam etmektir …


Yorum: Kin ne demektir? Kinin anlamı?

Zuhal akalan
birisi babamin mesleği hakkında kotu konustu bende bunu duyunca çok sinirlendim hiç beklemediğim birisinden duydum ona sinirli baktım zannetmiş ki ona kinliyim abi ben kin ne demek onu bile bilmiyorum sen neyin kafasındasın …

Okudunuz mu?  İçki ile ilgili Ayet Ve Hadisler

Kayıtsız Üye
Ya benim kardesim kendisine bagiran arkadaşiyla iletisimini kesti. Bu kin midir??


Kayıtsız Üye
uvey olumuz bizden intikam aliyor anesinin babayla ve uvey aneden o saniyor ben ayirmisim onlari o ise benimlen evlenince ayrilmislardi onlar en çok uvey aneden aliyor babayi dolduruyor bana karsi ne yapmalıyım bana biseyler yonerin

Okudunuz mu?  Sihirbaz şeytan Ile Nasıl Irtibat Kuruyor

Kayıtsız Üye
kin güzeldir. insanı diri tutar. cezayı öbür tarafa bıraktırmaz. kılıç kuşananındır, hayde breeee


kin ne demek, kin nedir, kin tutmak ne demek

Bu kategoride yer alan Günümüzün Hastalığı: Fırsatçılık ve Çıkarcılık başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kin ne demektir? Kinin anlamı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.