Anasayfa
28 Eylül 2022, 17:27
missa01
Abone

Hanifi meshebinde göre gusülde gaz çıkarmak gusulu bozarmı

Hanifi meshebinde göre gusülde gaz çıkarmak gusulu bozarmı

Kayıtsız Üye
ben güsül abdesti alıken tam abdesim bitti en son ayaklarımı yıkarken ya karnım guruldadı ya gaz cıkardım bilmiyorum sonra kulak delimi yıkadımı hatırlamadım sonrada kulaklarıma küpe taktım abdes kabul olmuşmudur


Yanıt: Hanifi meshebinde göre gusülde gaz çıkarmak gusulu bozarmı

hbevci
Tüm mezheplerde gaz çıkarmak guslü bozmaz. ancak namaz abdestini bozar.

Değerli kardeşim Gusul abdestini alırken yellenmen (abdesti bozan bir durumun oluşması)gusul abdestinizi bozmaz gusül abdestiniz tamamdır.ama o abdestle,abdestle yapılması gereken ibadetleri yerine getiremezsiniz.tekrar namaz abdesti almanız gerekir.
2. soruda ise yıkamayı unuttuğunuz bir uzvunuzu daha sonra hatırlasanız hatırladığınızda sadece o uzvunuzu yıkamanız yeterlidir.
selametle…


Yanıt: Hanifi meshebinde göre gusülde gaz çıkarmak gusulu bozarmı

ikindi
bilgiler için Allah razı olsun çok önemli bir şey öğrendim 🙂


Yanıt: Hanifi meshebinde göre gusülde gaz çıkarmak gusulu bozarmı

hbevci
senden ve cümle müslümanlardan da Allah razı olsun..


Misafir
sa bn gusül abdesti alırken sürekli gaz çıkarıyo gibi geliyor defalarca alıyorum çıldırcak gibi oluyorum gusül alırken gaz çıkarmak guslü bozarmı bide cünüplük halinden kurtulurmuyuz?

Okudunuz mu?  Akika kurbanı duası

Kayıtsız Üye
Sizden Allah razı olsun kaç gündür şüphe içinde durmadan abdest alıyorum


Ercan
< sa bn gusül abdesti alırken sürekli gaz çıkarıyo gibi geliyor defalarca alıyorum çıldırcak gibi oluyorum gusül alırken gaz çıkarmak guslü bozarmı bide cünüplük halinden kurtulurmuyuz? >
Gusül sırasında, abdesti bozan durumların meydana gelmesi gusle zarar vermez. Ancak gusülden sonra ibadet abdesti almak gerekir. Selametle.


Kayıtsız Üye
bu bu duruma bende çok takılmıştım ALLAH razı olsun öğrendim:)


bir dost
şüpheye düştüğü için tekrar almalı


Kayıtsız Üye
🤗sağolun bir şey daha ögrendim


Kayıtsız Üye
SelamunAleykum ben gusül abdestinden önce tuvaletim geliyor yapip gusule mani olmamasi için iserken sari olup sivi seklinde seri aktiktan sonra on ve arka yerleri yikayip temizce sabunlayip niyet edip 3kere agiza 3 kere burnuna su verip bütün organlarimi tek tek sabunla yikayip bir tur daha yikayip en son soguk suyla temiz bir yerde su dokup cikiyorum gusül abdesti kabul olurmu şafiiyim acil?

Okudunuz mu?  Temizliğin faydaları

arifselim
Aleykum selam. Şafii isen niyet getirmeyi unutmaman gerekir. O zaman bu şekilde aldığın gusül geçerlidir ancak en sonunda soğuk suyla su dökmene gerek yoktur. Allah kabul etsin.

Şafiilerde Guslün Farzları

1. Niyet etmek. Vücudun ilk yıkanılması gereken yerini yıkamaya başlarken, "Guslün farzını edaya niyet ettim" veya, "Cünüplüğü gidermeye niyet ettim" ya da, "Namazın farzını mübah kılmaya niyet ettim" diyerek niyet edilir. Sadece yıkanmaya, temiz lenmeye niyet etmek yeterli olmaz.

2. Bedenin tamamını suyla kaplamak. Bedenin çok az bir kısmı bile kuru kalırsa gusül geçerli oimaz. Hamur, mum ve oje gibi suyun bedene ulaşmasına engel olan şeylerin temizlenmesi gerekir.

3. Bedendeki necasetin giderilmesi. Guslün farzlarından biri de, bedende -eğer varsa- necasetin, yani pisliklerin temizlenmesidir.

Okudunuz mu?  Rabbena atina fid dünya mı? Allahumme Rabbena atina fid dünya mı?

Kayıtsız Üye
niyet ediyorum hocam aldigim sekil doğrumudur onceden yikanmaya gerek yok direk gusule baslayabiliriz on arka temizlendikden sonra


Kayıtsız Üye
S.a kız arkadaşımla beraberken istemsizce idrar yolumdan ince şeffaf yapışkan sıvı geliyor buna bir türlü mani olamıyorum . Bu durum gusülü gerektirir mi ?


Kayıtsız Üye
Ben hanefi mezhebindenim gusül abdesti alirken iki elimizi agzimiza burnumuza su vermek için kullansak olurmu yoksa illaki sağ elimizimi kullanmamiz gerekiyor


arifselim
Guslün geçerli olması için hangi el kullanılırsa kullanılsın veya bir yada iki el kullanılsın hiç farketmez hepsi olur. Önemli olan suyun verilmesidir o kadar. Sünnet olan ise sağ el ile su verilmesi ve burnun sol el ile temizlenmesidir.


Kayıtsız Üye
Rahatlatıcı bir cevap oldu.Gönülden Teşekkür ederim bende.


Kayıtsız Üye
kardeşim eğer çıplak bir sekilde yikaniyorsan seytan cin sana hep vesvese verir bide banyoda bevl edersen sana musallat olurlar eğer bu söyledigim iki hususdan birini yapiyorsan acilen o davranışını terk et.

Okudunuz mu?  İç çamaşırı satıyorum ve iç çamaşırı paketleri üzerindeki resimlere bakmak zorunda kalıyorum. günahmıdır?

Kayıtsız Üye
Bakın doğru dürüst söyleyin lütfen gaz çıkarınca tekrardan gusül abdesti almalı mıyız evet yada hayır diyin


ACİLSERVİS
Anlatım gayet doğru dürüst yapılmış Sen dinine o kadar çok yabancı kalmışsınki anlayamıyorsun. Bir müslümanın muhakkak dinini okuması gerekir buna mecburdur.

İstediğin gibi bir cevap verecek olursak.

Hayır gaz çıkarmak guslü bozmaz.


Kayıtsız Üye
Hocam tam gusule baslarken elimizi yıkarken ağzımıza şu vereceksen gaz cikarmak gusle manimidir yoksa baştan tahretmi almak lazım yok sa gusle dewam mi edelim

Hocam 2 sorum da birde gusle başlamadan önce yellenmek tekrar taharet mi gerektiri yoksa o şekilde de abdestte basliya bikirmiyiz

Hocam 3 sorum da diyelim gusül alıcaksin temizlendikten sonra gusle başlamadan önce vucuda mezi yapıssa ve öylece abdesten başlanılsa bu durum abdest almaya engel olurmu yoksa abdest sahihmidir ve bu sorularım safiler için gerlimidir


arifselim
Gusül alırken gaz çıkarmak hiç bir şekilde gusle engel değildir.. Yellendikten sonra taharet almak yine gusülle bir alakası yoktur ama kirlenme ihtimali varsa elbette temizlenmek gerekir. Mezi bulaşması halinde alınan abdest yinede geçerlidir. Ama mezi necis olduğu için mezi ile kılınan namaz sahih değildir.

Okudunuz mu?  Süslü Yazılar

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm bir kaç sorum olacak. Besmeleyi çıkaramıyorum gusulde her söylediğimde yanlış oluyor sanıyorum tekrar ediyorum. Bunu nasıl aşabilirim. Bir de tuvaletimi gusulden önce yapmış olmama rağmen gusulde yine tuvaletim geldi. Öyle çok sıkışık bir halim de yoktu. Bu halde gusulu bitirdim. Gusle halel gelmiş midir. Yanlış yapmak istemiyorum. Allah razı olsun. Hayırlı ramazanlar.


seyit gazi
guslünüzü tamamlamışsanız zaten tamamdır, cünüblükten temizlenmişsinizdir, tuvaletinizi yapınca haliyle normal abdestiniz bozulur. guslünüzü tamamlamamışsanız; tuvaletinizi yapıp temizlendikten sonra, guslünüze kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
guslünüzü tamamlamayıp kafanıza göre bırakmışsanız guslünüz olmamışdır.

bir insan önce guslünün bir kısmını, sonra başka bir kısmını, sonra kalan kısmını alarak guslünü tamamlayabilir; eğerki aralarda tekrar gusletmesini gerektirecek bir durum olmamışsa. bunu niye söyledim durduk yere guslün bölünecek parça parça alınacak bir hali yok ancak önce liflendim sonra banyo yaptım arada guslettim su gitti su bitti gibi vesveselere gerek yok. insanlık halidir arada tuvaletinizi yapıp sonra temizlenip guslünüze kaldığınız yerden devamda edebilirsiniz ayrıca çeşitli aksilikler yaşanabilir veya rahatsızlık sebebiyle guslünü başkasının yardımıyla alan insanlarda olabilir. bunlarda gusüllerinin uygun bölümlerini başkasına aldırıp kalan bölümlerini, avret yerlerini gusüllerindeki eksiklikleri kendilerine yardımcı olan kimseleri gönderdikten sonra kendileri de halledebilirler.

Okudunuz mu?  Zeka açan süre ve dualar

besmele için sesli tane tane zikir yapabilirsiniz. belki tam olarak telaffuzunda üstüne gidip düzeltmediğiniz, hızlı okuyunca gözünüzden kaçan bir yer olabilir. utanmadan sıkılmadan bunun üzerine gidin. ayrıca banyolarımız genelde islami ölçülere uygun olmadığı için eğer tuvaletle beraber bir yerde abdest alıyor guslediyorsanız önce tuvaletteki eziyetleri kaldırınız temizleyiniz, ondan sonra Allah ı zikrediniz. böyle tuvaletler temiz tutulduğu sürece zaruret halinde bir mahzuru yoktur inşaAllah.

Okudunuz mu?  Med harfleri nedir? Med harfi kaç tanedir?

Kayıtsız Üye
Hocam gusulu o sıkışık halde tamamladım. Öncesinde halbuki tuvaletimi yapmıştım. Kaçırma vesair olmadı. Sorun olmaz inşAllah. Tekrar olayı da avret yerlerimi temizledikten sonra besmele cekip gusle niyet etme asamasinda oluyor. Banyoya o asamada yanlis yapinca girip çıkıyorum. Hepsini bastan aliyorum yani her defasinda. Tekrar sebebi besmelenin bir kısmını tam çıkaramamak.


nuri korkut
Gaz çıkarmak gusülü değil namaz abdestini bozan bir durumdur.Ve bu durumda gusülden sonra namaz kılınmaz vede Kur-an okunmaz


seyit gazi
estağfurullah ben hoca değilim. insanda bildiğinin alimidir. sonuçta size delilli konuşmadıkca, bu böyledir demedikce sadece sohbet ediyoruz, bu hususda da itibar ettiğim kolaylaştırıcı ölçüleri paylaşıyorum.

öncelikle guslünüzü tamamlamışsanız tamamlamışınızdır bunun sıkışığı sıkışık olmayanı yoktur. anladığım kadarıyla guslünüzü tamamlamışınız bir mahzuruda yoktur inşaAllah. ben tamamlamamış olsaydınız bile necasetten temizlendikten sonra guslünüze kaldığınız yerden de devam edebilirdiniz dedim. hele guslümün şurası oldu burası olmadı deyip baştan başlamak banyoya girip çıkmak bana abes geliyor. kimisi banyoda tuvalette var der banyoya girerken besmele çeker, banyoda besmele çekmez, gusül mahalline girince de niyet ettim gusletmeye der gusleder. bende tuvaletin temizliğine özen gösterilerek, bir pislik varsa temizlenerek, gerekiyorsa klozet varsa kapağının kapatılarak böyle banyolarda abdest alırken guslederken besmele çekmenin bir mahzuru yoktur inşaAllah dedim. neye başlarken bismillah denir neye başlarken bismillahirrahmanirrahim denir bu bile ayrıca konuşulur. ben yukarıda verdiğim ölçüyle, guslederken su bitti veya sıcak su gitti banyodan çıkılır su alınır gusle kalan yerinden devam edilebilir dedim. muvalat denir gusle ara vermemek… hanefilere şafilere ve hanbelilere göre sünnet, malikilere göre hatırlayan ve gücü yeten için farzdır ama zaruret halinde de bundan faydalanılabilir, guslün eksikleri gedikleri tamamlanır vesvese yapılmaz. insan başkasının sorularıyla karşı karşı kalınca afallıyor nereden öğreniyorlar bunları nereden çıkarıyorlar diyor. birincisi besmele çekmek farz mı, ikincisi bunu banyoya girerken çekenin banyoda çekmeyenin durumu ne, üçüncüsü neden banyodan çıkıp geri giriyorsunuz, dördüncüsü avretinizi temizlemişiniz neden başdan başlıyorsunuz.

Okudunuz mu?  Dua ederken yanlış mı ediyorum

nice ben tecvidiyle güzel kuran okuyorum diyen birisi, bir kıraat aliminin karşısına geçse; bir besmele çekerken bile zorlanır. onun için utanmanıza sıkılmanıza gerek yok ama besmeleyi doğru öğrenmemiş olabilirsiniz. bunu kabullenmemek bunu düzeltememenize neden olabilir. genelde bu telaffuz hataları sesli okuyunca tane tane yavaş okuyunca veya dikkat edince ve odaklanınca kendini belli eder. alışkanlık halinde okuyunca hızlı okuyunca sessiz okuyunca kendini belli etmez. onun için güzel bir besmele okuyuşu açın, hem dinleyin hem tane tane sesli tekrar edin. odaklanmadan heyecanlanmadan kaynaklanıyor da olabilir ama daha doğru öğrenmeye daha güzel okumaya bakın.

Okudunuz mu?  Nur cemaati nedir ve nasıl kişilerdir?

aklınıza gelen başlıklarla ilgili güvenilir yerlerden başlıklar altında onar sayfa yarımşar saatte guslün fıkhını orucun fıkhını okuyabilir, ilmihal bilgilerinizi edinebilir, aklınızdaki sorulara cevap bulabilir daha da önemlisi soru üretmeyi bırakırsınız. kafanız rahat eder aydınlanırsınız. bakmayın bende geç okudum, hala da eksiğim. neden yarım saat bir saat üzerine düşmeyip de bir ömür yüzlerce soru soruyoruz bilmiyorum. millet hala ne abdesti bozar ne bozmaz bilmiyor. oturunca da: dövme caiz mi derler, peki ya kına olanı nasıl, deri altı olanı nasıl, geçici olanı nasıl, kalıcı olanı nasıl, yeni bir teknik çıkmış o nasıl derler. kimse namaz nasıl kılınıyor abdesti neler bozuyor demiyor. en basit ilmihal konularında çok zayıfız.

Okudunuz mu?  Erdemli ve dürüst olmak niçin önemlidir

gusül abdesti alırken gaz çıkarmak, gusul alırken gaz çıkarmak, gusül abdesti alırken gaz çıkarmak abdesti bozar mı

Bu kategoride yer alan Kompozisyon doğa ile ilgili başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanifi meshebinde göre gusülde gaz çıkarmak gusulu bozarmı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.