Anasayfa
13 Aralık 2023, 17:50

Nakit paraya sıkıştığımızda, kredi kartı ile altın alıp bunu hemen geri bozdurmak ve bu parayı kullanmak caiz mi?

Nakit paraya sıkıştığımızda, kredi kartı ile altın alıp bunu hemen geri bozdurmak ve bu parayı kullanmak caiz mi?

Hoca
Nakit paraya sıkıştığımızda, kredi kartı ile altın alıp bunu hemen geri bozdurmak ve bu parayı kullanmak caiz mi? Bazan bunu bu işlemleri bile yaptırmadan direk nakit, döviz isteyerek slip çekmemizi (kartla ödemeyi) istiyor?..

Okudunuz mu?  Diş ağrısı, kabir azabının üçte biri derler, bu konu hakkında bir hadis var mıdır

1. Kâğıt para, semen ve para olmakla beraber altın ve gümüş hükmünde olup olmadığı hakkında ihtilâf vardır.

Şafiî mezhebine mensup bir çok âlime göre, biri peşin diğeri vadeli olmak üzere kâğıt paranın altın veya gümüş ile satılması caizdir.

Hanefi mezhebine göre ise ihtilaflıdır.

Okudunuz mu?  Zina yapan kadın tevbe ederse, tevbesi kabul olur mu?"

Ulemânın bir kısmı "Altın ve gümüş hükmünde olduğundan altın, kâğıt para ile satılırsa her ikisi peşin olması gerekir. Altın peşin, kâğıt para vadeli olursa caiz değildir. Altın ve gümüş birbiriyle satıldığı gibi." diyorlar.

Diğer ulemâya göre: Kâğıt para, altın ve gümüş hükmünde olmadığından altın, vâde ile satılırsa caizdir.(İbn-i Abidin, c. 4, s. 184’e ) Demek altını vâde ile satmak caizdir, diyenler olduğu için onlara göre hareket edilebilir.

Okudunuz mu?  Kimlerle Evlenilir, Kimlerle Evlenilmez?

"Altını vadeli satmak caizdir." diyenlere göre, altını kredi kartıyla satmak da caiz olur.(1)
2. Altın satın alıp bunu bozdurmak caizdir. Ancak hiç altın almadan kredi kartıyla para çektirip bunu nakite döndürmek caiz değildir. Çünkü bunda faizli muamele vardır.

3. Taksit zamanı gelmeden bankaya yüzde vererek parayı erken almaya gelince: Kredi kartı ile satış yapan işyeri, satılan malın bedelini bankadan müşterinin ödeme tarihinde alabilir. Bu tarihten önce kırdırmak suretiyle eksik alması faiz olacağından; caiz değildir. Ancak eksik almaz ise o takdirde caiz olur.(2)
Yazar: Sorularla İslamiyet,
Dipnotlar:

(1) bk. Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar I. 360.
(2) Diyanet İşleri Başkanlığı.

Okudunuz mu?  Düğünde takılan takıların zekatı

Cevap: Nakit paraya sıkıştığımızda, kredi kartı ile altın alıp bunu hemen geri bozdurmak ve bu parayı kullanmak caiz mi?

AKBİLE
meshepler arasında değişik yorumlar vardır kimine göre caiz sayılırken kimine göre caiz değildir denmektedir bunun muhakkaka doğru bir cevabı olmalıdır

Bu kategoride yer alan Üvey kardeşlerle miras paylaşımı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nakit paraya sıkıştığımızda, kredi kartı ile altın alıp bunu hemen geri bozdurmak ve bu parayı kullanmak caiz mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.