Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:07

Sizden bir kişiye mukabil yecüc mecücten dokuzyüzdoksandokuz kişi cehenneme girecektir. Hadisi nasıl anlamamız gerekir?

Sizden bir kişiye mukabil yecüc mecücten dokuzyüzdoksandokuz kişi cehenneme girecektir. Hadisi nasıl anlamamız gerekir?

@hmet
Hadisi şerif te sizden bir kişiye mukabil yecüc mecüc ten 1000 kişi cehenneme gönderilecektir. buyruluyor. İnanmayanlar yecüc ve mecüc taifesinden mi sayılıyor demek bu?

Ebû Saîd (radıyAllahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Kıyamet günü Azîz ve Celîl olan Allah: "Ey Adem!"diye seslenir. Adem:
"Ey Rabbim buyur, emrindeyim, bütün hayırlar senin elindedir!" der. Şöyle bir nidada bulunulur:
"Allah sana, cehennem hey’etini çıkarmanı emrediyor!" Adem sorar:
"Ey Rabbim, cehennem hey’eti ne kadardır?"
"Her binden dokuzyüzdoksandokuzu!"
İşte "hamilelerin çocuğunu düşürdüğü, çocukların ihtiyarladığı, insanların sarhoş olmadıkları halde, azabın şiddetinden sarhoşa döneceklerini göreceğin zaman bu zamandır."(1) Bu haber Ashab’a çok ağır geldi. Öyle ki yüzlerinin rengi değişti.
"Ey Allah’ın Resûlü! dediler, bu binde bir içine hangimiz gireceğiz?"
"Ye’cuc ve Me’cuc’dan binde dokuzyüzdoksandokuz, sizden ise bir olacak. Şunu da bilin: Siz insanlar arasında, beyaz bir öküzde siyah bir kıl veya siyah bir öküzde beyaz bir kıl durumundasınız." (Buhârî, Tefsîr, Hac 1, Enbiya 7, Rikak 46, Tevhid 32; Müslim, İman 379, (222).)

Okudunuz mu?  Şeytanın ölüm anında kişinin imanını çalmaya çalışması

AÇIKLAMA:
1- Bu hadiste cennete girecek mü’minlerin binde bir olacağını, cehennemliklerin de binde dokuzyüzdoksandokuz olacağını görmekteyiz. Cennete gideceklerin bu azlığı Ashâb’ı fevkalâde korkutmuş ve renklerinin uçmasına sebep olmuştur. Ancak Kirmanî, rivayette geçen rakama itibar edilmemesi gerektiğini, verilen sayının ziyadeye mâni olmadığını belirtir ve "Burada zikredilen iki sayıdan birincisi, yani "bir" ile azlık, ikincsi yani "dokuzyüzdoksandokuz" ile çokluk kasdedilmiştir" der. İbnu Hacer de, "Bütün Âdem evlatları nazarı itibara alındıkta mü’minlerin sayısı o kadar az olabilir" der. İkinci bir te’ville: "Cehennem hey’eti"nden muradın kâfirler ve ateşe girecek âsiler olabileceğini, bunların da binde dokuzyüzdoksandokuza ulaşabileceğini" belirtir.

Okudunuz mu?  Sekerata giren kişiye yapılması gereken şeyler nelerdir?

2- Hadiste bir ifade müşkil bulunmuştur. Kıyamette çocukların ihtiyarlayacağı, hamile kadınların çocuk düşüreceği meselesi. Kıyamet günü kadınların hamile olmayacakları, çocukların ihtiyarlamayacağı gözönüne alınırsa ifadenin nasıl bir müşkil ortaya çıkardığı anlaşılır. Hatta bu müşkil sebebiyle bazı müfessirler, bu hadisenin Kıyametten önce olacağını söylemiştir. Fakat Kirmanî bu mütalaaya şu cevabı verir: "Hadisin ifadesi bir korkutma ve temsilden ibarettir." Kirmânî’den önce Nevevî de şunu söylemiştir: "Hadiste ulemâ için iki vecih var:

Okudunuz mu?  Suçsuz öldürülen kişi şehit mi?

Birine göre şöyle takdir etmek gerekir: Kıyametin hali öyle bir dehşette olacak ki, o esnada eğer kadınlar hamile olsalardı çocuklarını düşürürlerdi. Nitekim Araplar: اَصَابنَا اَمْرٌ يُشِبُ مِنْهُ الْوَلِيدُ "Bize öyle bir musibet vurdu ki, çocuğu ihtiyarlandıracak derecedeydi."

İkinciye göre: Hadîs, lafzın zahirine göre de anlaşılabilir. Şöyle ki herkes, Kıyamette, nasıl öldü ise öyle diriltilecektir. Bu durumda hamilelik üzere ölenler hamile olarak diriltilecek demektir, çocukken ölenler de çocuk olarak, süt emdirenler süt emdirici olarak diriltilecek demektir. Kıyametin zelzelesi vâki olup, hadiste belirtilen sözün Hz. Adem’e söylendiğini insanlar işitince, onlara hamilenin düşük yapmasına, çocuğun ihtiyarlamasına sebep olan korku çökecek. Bu hâl birinci nefhadan sonra ikinci nefhadan önce olacaktır."

Okudunuz mu?  Cennette insanlar nasıl olacak?

Kütüb-i Sitte – Prof. Dr. İbrahim Canan


Cevap: Sizden bir kişiye mukabil yecüc mecücten dokuzyüzdoksandokuz kişi cehenneme girecektir. Hadisi nasıl anlamamız gerekir?

AYSEVEN
kimin cennetlik kimin cehennemlik olcağını yanlız Allah bilir onun için kişi kendine çok güvenmemeli cennete gidecem diye yada umutsuzluğa kapılmamalı cehenneme gidecem diye bunu yanlız Allah tayin eder

Okudunuz mu?  Vesveseler Gerçek Oluyor

her bin kişiden biri cennete girecek, BINDE BIRMI CENNETE GIRECEK HADIS

Bu kategoride yer alan Ehli sünnet tarikatler hangileridir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sizden bir kişiye mukabil yecüc mecücten dokuzyüzdoksandokuz kişi cehenneme girecektir. Hadisi nasıl anlamamız gerekir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.