Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:05
missa7
Abone

Kıble Yonunü bulamıyorum ne yapmalıyım?

Kıble Yonunü bulamıyorum ne yapmalıyım?

Kayıtsız Üye
Ben Azonce Yazmiştim Manisadayım Acemi Birliği Dışarı Cıkamıyorz Burdakilere Sordum Bilmiyolar Herhangi Bi Yone Donüp Kılsam Olur Mu


Cevap: Kıble Yonunü bulamıyorum ne yapmalıyım?

Darusselam
Kıble en kolay bulma yöntemleri nasıl bulunur?

kıbleyi mecburen önce tahminî olarak bulmak durumunda kalacaksınız.
İlk iş, sabah güneşin doğduğu yönü tespit etmek olmalı. Sol kolumuzu doğuya, sağ kolumuzu batıya uzattığımızda kuzey yönü arkamızda kıble yönü olan güney ise ön cephemizdekalacaktır. Türkiye’de kıble takribî olarak güney ile güneydoğu yönleri arasında bulunuyor. (Güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açı). Eğer 99’luk tesbihi çevirme yöntemiyle kıble bulma yöntemine itibar etmiyorsanız, üstelik aynı cephede oturan henüz tanımadığınızkomşunuzun kapısını tıklatıp yekten "Kıbleniz ne tarafa acaba?" diye sormaya da çekiniyorsanız daha garantili yollar denemeniz gerekiyor.

Okudunuz mu?  Allah'a derinden saygı duymak

Kıble saatiyle kıbleyi bulabilirsiniz
Kıble saati; "Kâbe’nin bulunduğu nokta, güneşin günlük deklinasyonundaki yeri ve bulunduğumuz nokta arasında oluşan küresel üçgenin trigonometrik çözümünün zaman cinsinden ifadesidir." olarak tanımlansa da konu aslında bu kadar karmaşık değil. Ve kesin netice veriyor. Yurtiçi takvimlerimizde namaz vakitlerinin son sütununda günlük olarak şehirlerimizin kıble saatleri bulunmaktadır. Kıble tespiti yapacağımız gün takvimdeki kıble saatinde güneşe doğru ayakta durduğunuzda kıbleye dönmüş olursunuz. Çünkü güneş o an tam da Kâbe istikametindedir. O saatte yüzünü güneşe dönen, kıbleye dönmüş olur.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin ahlaki özellikleri (güvenilir olması , doğru olması) gibi

Kıble saatleri sadece adı geçen şehir için geçerlidir. Bu kıble bulma tekniği de sadece Türkiye’deki şehirlerle ilgilidir. Tüm dünyadaki kıblenin aynı anda tespit edildiği güne ise, "Dünya Kıble Günü" denir. O an, gündüz olan dünyanın tümündeki her nokta için geçerlidir. Kıble tâyininde yapılan hataları gidermek için 28 Mayıs ve 16 Temmuz tarihleri, Dünya Kıble Günü olarak kararlaştırılmıştır. Senede iki defa, 28 Mayıs Türkiye saati ile 12.18’de ve 16 Temmuz saat 12.27’de güneş tam Kâbe-i Muazzama üzerinde bulunur. Bu iki vakitte, dünyanın o anda gündüz olan yerlerinden herhangi birinde güneşe doğru yönelen kimse, aynı zamanda kıbleye dönmüş olur. Böylece bir yerin kıble yönü kolayca ve doğru bir şekilde belirlenebilir.
Daha sonra "mahalledeki caminin ve ecdat yadigarı selatin camilerinin kıbleleri doğru mu acaba?" merakı oluşacaktır içinizde… Ki, bu da size güvercin misali camilerin kubbelerinde dolaşmanıza vesile olacak hoş bir "sörf" imkânı sunacak.

Okudunuz mu?  Hafızlık metodu nasıldır? Hafızlığa nerden başlanılmalı?

Kıble yönü bulmak için pekçok yöntem vardır. En kolay yollardan biri pusuladır. Kıbleden uzaklığa bağlı olarak kıble yönü şehirden şehire veya ülkeden ülkeye az miktarda değişir. Bu siteden alacağınız kıble açısı ile artık rahatça ibadet yönünüzü bulabilirsiniz.

Pusulanın kırmızı ibresi manyetik kuzeyi gösterir. Gerçek kuzey ile aralarında sapma açısı kadar fark vardır. Bu yüzden iki farklı kıble açısı veriyoruz. Pusula kullanırken Manisa için 141° açısını kullanın. Eğer Kuzey’i başka bir yöntemden bularak kıble bulacaksanız, Manisa için 145° açısını kullanabilirsiniz. Bu ikisi arasındaki 4 derecelik fark dünyanın her yerinde farklı bir manyetik alan göstermesinden kaynaklanıyor.

Okudunuz mu?  Yarı yolda bırakıldım

Etrafta büyükçe metal nesneler olmadığına dikkat ediniz. Mesela bir metre yakında küçük metal nesneler dahi olmasın. Araba gibi büyük metal nesnelerden ise 10 metre uzakta ölçüm alın. Pusulanızı, ibreninkırmızı tarafı N yazan yere gelecek şekilde çeviriniz. İyice ayarladıysanız sonra 141 ° ‘e yönelip namazınızı kılabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Maddi Kul Hakkını Nasıl Ödeyebilirim?

Yorum: Kıble Yonunü bulamıyorum ne yapmalıyım?

Kayıtsız Üye
Hayırlı geceler ben yer altında çalışıyorum -425 kodunda yeraltında ama kıbleyi bulamıyorum pusulada doğru göstermiyor ne yapmalıyım cep tel. Kıble programım var ama cep tel. Yasak patlama riski olduğu için


Yorum: Kıble Yonunü bulamıyorum ne yapmalıyım?

arifselim
Hayırlı günler kardeşim. Allah yardımcınız olsun. Böyle durumlarda elinden geldiği ölçüde araştır ve kalbinin en çok mutmain olduğu yöne doğru namazlarını kıl. İçin rahat olsun. Allah kabul eylesin.

Okudunuz mu?  Akidenin tanımı ve terim anlamı Sünnetin tanımı ve terim anlamı Cemaatin tanımı ve terim anlamı

kıbleyi bulamıyorum, kıbleyi bulamadım , tesbih kible gercek mi

Bu kategoride yer alan Kişilğimde önemli ölçüde değişimler oldu.evde bir kağıt bulduk bana büyü yapılmış olabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kıble Yonunü bulamıyorum ne yapmalıyım? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.