Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:25
Sizden
Yönetici

Bilerek günah işleyenle bilmeden günah işleyen arasında ne gibi bir fark var

Bilerek günah işleyenle bilmeden günah işleyen arasında ne gibi bir fark var

almanyali67
Esselamun aleykum v..v..

BILENLE BILMEYEN BIR OLURMU? bir insan bir günah islerken, o günahin günah oldugunu bilmeden islemesimi daha günah? yoksa onun günah oldugunu bilipte yapmasimi daha çok günahtir???


Yanıt: bilerek günah işleyenle bilmeden günah işleyen arasında ne gibi bir fark var

Galus
Bilerek günah işlemek elbette daha ağırdır.
Bu konuda ayet de var.

Okudunuz mu?  Heykel ve resim ile ilgili dinimiz ne emrediyor

Yanıt: bilerek günah işleyenle bilmeden günah işleyen arasında ne gibi bir fark var

almanyali67
öncelikle yardim etmeniz için simdiden tsk ederiz… ((hangi ayet?yazarsaniz memnun oluruz))… bir de forum.memurlar.net/konu/1086065/şu soru?

aklıma geliyor..> bilmeyipte günah islemek;yani ilim ögrenmek farz degilmiydi?<


Yanıt: bilerek günah işleyenle bilmeden günah işleyen arasında ne gibi bir fark var

imam
Nisa Suresi 14. Ayette geçen, Allah’a ve Peygamberine isyan edenin, sınırları aşanın cehennemde kalacağı; aynı surenin 17. Ayetinde geçen bilmeyerek günah işlemek ne demektir? Bilerek günah işleyen affedilmez mi?

Okudunuz mu?  Tarikata girdim ailem izin vermiyor

Soru

Soru 1: Kim de Allah’a ve Peygamberine isyan eder ve Allah’ın koyduğu sınırları aşarsa Allah onu da ebedî kalacağı cehennem ateşine koyar. Onun için alçaltıcı bir azab vardır. (burada isyan..ve sınırları aşarsa…ne demektir?) Soru 2: Allah katında (makbul) tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra çok geçmeden tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (Nisa 17) Bilmeyerek günah işlemek? O zaman bilerek günah işleyen tövbe etse affedilmez mi?

Okudunuz mu?  Bunalımdayım hayattan zevk alamıyorum

Nisa Suresi 14. Ayette geçen, "Allah’a ve Peygamberine isyan edenin, sınırları aşanın cehennemde kalacağı;" aynı surenin 17. Ayetinde geçen "bilmeyerek günah işlemek" ne demektir? Bilerek günah işleyen affedilmez mi?

Cevap 1:

"Kim de Allah’a ve Peygamberine isyan eder ve Allah’ın koyduğu sınırları aşarsa Allah onu da ebedî kalacağı cehennem ateşine koyar." (Nisa, 4/14) mealindeki ayette geçen "isyan”dan maksat, Allah’ın miras hukuku ile alakalı olarak koyduğu hükümlere karşı çıkmaktır.

Okudunuz mu?  600gr altına ne kadar zekat düşer

"Sınırları aşmak” ise, Allah’ın miras hukukuyla ilgili koyduğu hükümlerdir. Bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır, kırmızı çizgilerdir. Bunları aşan kimse, hak ettiği cezaya çarpılır. Ancak, buradaki sınırları aşmak ve yapılan isyan, Allah’ın bu hükümlerini yanlış bularak, kabul etmeyerek karşı çıkmak anlamındadır. Bu sebeple, cezası ebedî cehennem olmuştur ki, bu ceza bir küfür ve inkârın karşılığıdı.r(bk. Taberî, ilgili ayetin tefsiri).

Okudunuz mu?  Her Cuma rüyalanıyorum ve cumaya gitmeme engel oluyor.

Cevap 2:

"Allah’ın kabulünü vaad buyurduğu tövbe, kötülüğü ancak cahillik sebebiyle işleyip, sonra da çabucak vazgeçerek günahtan dönüş yapacak olanların tövbesidir. İşte Allah’ın tövbelerini kabul edeceği kimseler bunlardır. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Nisa, 4/17) mealindeki ayette yer alan "cehalet” kavramı, bir kötülüğü günah olduğunu bilmeden yapmak anlamında değildir. Bilakis bu kavram, bilerek de olsa, yapılan bütün günahların aslında bir cahilliğin eseri olduğunu vurgulamak için Kur’an’da kullanılmıştır.(bk. Taberî, ilgili ayetin tefsiri).

Okudunuz mu?  Sevdiğim kıza hakkımı helal etmesem?

Kanaatimizce, buradaki cehalet kavramı, iki hususa dikkat çekmektedir:

Birincisi: Mümin olan bir kimse, hiç bir zaman, Allah’a inat olsun diye -bilerek- bir günah işlemez. Bilakis, o sadece nefsinin esiri olarak, şeytana ve nefsine aldanarak -cahilliğin kurbanı olarak- günah işler. Çünkü, Allah’a karşı isyan olsun diye, işlenen suçların yolu inkârcılığa ve küfre çıkar. Müminin maksadı ise, Allah’a isyan değil, nefsinin arzusunu yerine getirmektir. Nefsini Rabbine tercih eden kimsenin cahilliğinde şüphe yoktur.

Okudunuz mu?  Okuması Gereken Dini Kitaplar

İkincisi: Allah’a karşı gelmek, gerçek anlamda mümin olup, tahkikî bir imana sahip olanların yapacağı bir iş değildir. Fakat, pratikte, müminlerin hemen hemen hepsi günah işleyebilir. Demek ki, iman şuuruna rağmen, şeytanın telkinleri ve nefsin istekleri, aklın dediğini kulak ardı eden duyguların varlığı gibi suç işlemeyi kolaylaştıran bir mekanizma vardır. İşte Kur’an’da mümin olarak günah işleyen herkese "cahil” damgası vurularak, tevbesinin kabulü için bir nevi mazeret yolu gösterilmiştir. Bu da Rabbimizin sonsuz rahmetinin bir göstergesidir.

Okudunuz mu?  Edilen yemin nasıl bozulur

"Sonra da çabucak günahtan vazgeçmek” ifadesinden maksat, ölüm anı gelip çatmadan önce anlamına gelir. Bu husus, tefsir ve hadis kaynaklarında belirtilmiştir.
Yazar: Sorularla İslamiyet


bilmeden günah işlemek, günah olduğunu bilmeden günah işlemek, bilmeyerek günah işlemek

Bu kategoride yer alan Referans ile torpil arasındaki fark nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bilerek günah işleyenle bilmeden günah işleyen arasında ne gibi bir fark var Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.