Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:24
sizden96
Abone

Ehli sünnet ile şia arasındaki en net ayrım nedir

Ehli sünnet ile şia arasındaki en net ayrım nedir

Hakan
ehli sünnet ile şia arasındaki en net ayrım nedir


Yanıt: ehli sünnet ile şia arasındaki en net ayrım nedir

Desert Rose
2 mezhep arasındaki farklar
ayrılık halifelik sorunu nedeniyle olmustur. her ikisinde de ümmeti imamlar yönetir. ama imamlık kurumunun şiiler de daha farklı bir yeri vardır. peygamberlik misyonunun mirascısı olan şii imam, hz Muhammed in (S.A.V) aracılıgıyla gerceklesecek kutsal bir emare tasır.
yani sünni imam bir şefken, şii imam ise bir ruhani liderdir.
sünniler 4 halifeyi tanımakla birlikte sonradan gelen emevi, abbasi ve osmanlı halifeler itiraz etmemişlerdir. oysa şiilere göre; hz peygamber kendisinden sonra gelen müslümanlara imam olarak hz Ali yi imam olarak tayin etmiştir ve halifelik onun soyunu tasımalıdır.
şii ler genelde öğle-ikindi ve akşam-yatsı namazlarını cem (birleştirerek) kılarlarken sunni lerde ise bu durum şartlara bağlıdır. özellikle hanefiler hacc dışında namazların cem edilmesini uygun görmez.
sunnilikte namaz 5 vakit iken şiilikte 3 vakittir. sunniler ramazan orucu tutar şiiler muharrem orucu tutar. ayrıca şiiler halife olarak hz ebubekir, hz ömer ve hz osman ı tanımazlar ve halife olarak hz Ali ve soyundan olanları tanır. sunnilik islam aleminin çoğunu oluştururken şiilik safevilerden miras olarak farslara, azerilere ve türkmenlere
( türkiye de ki alevilere ) miras kalmıştır. aleviler şiiliğin türk versiyonudur. biraz daha ılımlıdır. bazı kaynaklara göre başlı başına mezhep olarak kabul edilsede ibadet şekilleri ve on iki imam geleneğine göre şiiliğin içinde bir mezheptir.

Okudunuz mu?  Annem pantolon giymeye zorluyor

arşivden alıntı…

Not)Aramızdaki uçurumların en büyük nedeni Şia nın bizim sahabilerimize dil uzatmalarıdır.


Cevap: ehli sünnet ile şia arasındaki en net ayrım nedir

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun faydalı bilgi veriyorsunuz. İki mezhep arasındaki net ayrımları öğrendim.


Cevap: ehli sünnet ile şia arasındaki en net ayrım nedir

Kayıtsız Üye
Sialigin yanlis oldugunu soylemeniz çok yanlis. Ben siayim. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: ONU İNCİTEN BENİ İNCİTMİŞTİR…
(Ali’yi seven, beni sevmiştir. Ona düşmanlık, bana düşmanlıktır. Onu inciten beni incitmiştir. Beni inciten de elbette Allahü teâlâyı incitmiş olur.)
(Ali’yi ancak mümin olan sever ve ona ancak münafık olan buğzeder.)
(Ali’yi sevmek, ateşin odunu yaktığı gibi, Müslümanların günahını yok eder.)
(Ali’ye düşman olanın düşmanı Allah’tır.)
(İlim on kısımdır. Dokuzu Ali’de, biri diğer halktadır. O, bu biri de onlardan iyi bilir.)
(Ali’nin yüzüne bakmak ibadettir.)
(Ali’yi sevmek, iman, ona düşmanlık, nifak alametidir.)
(Ya Ali, bana, Harun’un Musa’ya yakınlığı gibisin. Yalnız benden sonra peygamberlik yoktur.)
(Ya Ali, Fatıma bana senden daha sevgilidir. Sen bana, ondan daha kıymetlisin.)
(Her şeyin bir kanadı vardır, bu ümmetin kolu kanadı da Ebu Bekir ve Ömer’dir. Her şeyin bir kalkanı vardır, bu ümmetin kalkanı da Ali’dir.)
(Ya Ali, senin sevdiğini sever, senin buğzettiğine buğzederim.)
(İmanın alametleri vardır. Birinci alameti Ali’yi sevmektir.)

Okudunuz mu?  İslami kitap okumayı düşünüyorum Bana yeni başlayan biri için hangi kitapları önerirsiniz?

Şii
Kardeşim netice de burası Ehl-i Sünnet Müslümanların kurduğu ve yönettiği bir forum. Ehl-i Sünnet te Şia da Hz. Ali yi sever. Önemli olan Hz. Ali Efendimizi sevmek ve onun cümlelerini dini bir kural bilip(ilmin kapısı ve imamlık vasfı) gücün ölçüsünde uymaksa 2 fırkada da bu özellik var. Ortada birbiriyle çelişen 2 türlü hadisler 2 fırkayı ayırıyorsa da herkes meyili olan tarafa inanır ve kimse de kimseyi suçlayamaz bana göre. Ben bu güne kadar Hz. Ali’yi sevmeyen bir sünni görmedim. O halde sorun yok.

Okudunuz mu?  Guslün kabul olduğunu nasıl anlarız

Bir de şu var. Sünniye göre de Şiiye göre Hz. Ali İmam’dır ya, Şii- Sünni savaşına giren cahiller keşke bu savaşa girmeden önce zahmet edip de Hz. Ali’nin şu olayda geçen hadisini okusaydı:
"
(Haricîlerden biri "Allah öldüresice kâfir (Hâşâ), ne de fakih" dedi. Ashabı bunu duyunca o adama kastetti, üstüne saldırdı. Hazret buyurdular ki:)

Yavaş olun hele, bu ancak bir sövüş, ona ya sövmeyle karşılık verilir, yahut da aldırış edilmez, suçu bağışlanır gider.

"

Okudunuz mu?  Saç düğümü güsüle mani mi?

Yani kardeşim sen de ben de bir kişi önmüzde ister Peygamberimize İster İmamıza sövsün bırak öldürmeyi o kişiye kızıp vurmamız bile haramdır. Peki Şii- Sünni ne diye savaşıyor?


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar ilk yazan arkadaşın dediklerine katılmıyorum şiiler muharrem orucu tutmaz onlarda sünniler gibi ramazan orucu tutar muharrem orucu tutan kişiler alevilerdir

Okudunuz mu?  İnternetten(sinemada var olan) film izlemek kul hakkına girer mi ?

Kayıtsız Üye
Hz. Ali hakkındaki hadislere itirazımız yok.Onu bizde en az şiiler kadar seviyoruz. Ama peygamberimiz diğer üç halifeyi ve daha başka sahaberide övmüştür. Onları cennetle müjdelemiştir.


şii mezhebi ile sunni mezhebi arasındaki farklar

Bu kategoride yer alan Gusül Abdestine gerek var mı? Yardım edin başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ehli sünnet ile şia arasındaki en net ayrım nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.