Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:43
Sohbet
Yönetici

Takva sahibi olmak için

Takva sahibi olmak için

@hmet
Gaybe inanmak,
Namaz kılmak ve zekât vermek,
Mala düşkünlüğüne rağmen Allah sevgisinden ötürü infak etmek,
Fenalıklardan sakınmak,
İmanda, duada, sıkıntıda, hastalıkta ve savaşta sabretmek,
İmanda ve sözünde durmak ve doğru olanlarla beraber olmak,
Allah’ tan en çok korkmak ve korkanlar içinde bulunmak,
Takvanın ilham edildiği kimseler arasına girmek,
Hiçbir hataya müsaade etmeyen, ayetlerle süslü takva elbisesini giymek,
Bollukta da darlıkta da içten sıkıntı duymadan ikram etmek, öfke yutmak ve kusur bağışlamak,
Hiçbir kin ve öfkenin adaletsizliğe götüremediği bir kişi olmak,
Günahlarına tevbe eden, Allah’ a içten saygı duyan, pürüzsüz bir kalp sahibi olmak,
Gururlanmamak ve bozgunculuk yapmamak,
Ahirette birbirlerine davacı ve düşman olmayacakları şekilde yaşamak,
Hiçbir konuda görevden kaçmamak ve kaytarmamak,
Seherlerde günahlarının bağışlanması için Allah’ tan mağfiret istemek,
Dünya daiken bereket kapılarını açtırmak ve gazaba uğramamak,
Günahlardan sakınmak ve iyilik yapanlardan olmak. Fakat kötülük ten yana olmamak.


Cevap: takva sahibi olmak için

nursena
Allah razı olsun kardeşim inşAllah bu dediklerini Rabbim cümlemize nasip eder,Allah bütün Muhammed ümetini kendine layık kul Efendimize layık ümmet eylesin inşAllah.

Okudunuz mu?  Şeytanın vesvesesinden korunmak için en büyük kalkan.

Yanıt: takva sahibi olmak için

rana
< inşAllah bu dediklerini Rabbim cümlemize nasip eder,Allah bütün Muhammed ümetini kendine layık kul Efendimize layık ümmet eylesin inşAllah. >
amin amin amin

Allah c.c. razı olsun @hmet

3/76: …Allah, takva sahiplerini sever.
16/128: Hiç kuşkusuz ki Allah, takva sahipleri ve ihsanda bulunanlarla beraberdir.
49/13: … Muhakkak ki, Allah yanında en değerli olanınız, takvaca en ileri olanınızdır…

Okudunuz mu?  HasbunAllahu ve nı'mel vekil...


Soru: takva sahibi olmak için

@hmet
Allah dua edenlerden razı olsun

Takva sahibi olmak isteyen kişi, Murakebe kavramını okusun


@hmet
Takva sahibi olmak hakkında yazı

Bizlere en faziletli nimet olan imanı veren Rabbime hamdolsun.
Ondan başka bir ilahın olmadığına, otoriterliğinin bitmeyeceğine, zail olmayacağına şahitlik ederim.
Yine şahadet ederim ki Muhammed (s) onun kulu, Resulü ve mucizelerle desteklenmiş olduğu elçisidir.
Onun en güzel ve en güzel süslü nimetlerle süslenmiştir. Muttakilerin öncüsü olan Rasulüllaha, Aline ve Ashabına salat ve selam olsun.
Takvalı olmak zordur. Bildiğiniz üzere cennete girmek de öyledir. Kolay değildir. İman eden bir kul şunu biliyor ki, imtihanı geçen her nefis, kazanacaktır ve hüsrana uğramayacaktır.
Allahtan korkmak manasına gelen takva, Allahın herkese verdiği bir özelliktir. Takvasız olunca bir kuldan her şey beklenir. Bir de bakmışsın ki dalalet çukuruna yuvarlanmıştır.
Peki nedir insanı buraya sürükleyen haslet? Elbette haramlardan kaçmaması, Allatan korkmaması ve takvayı terk etmesiydi. Allah’u Teala takvalı insanı bir çok ayetinde belirtmiş ve örnek şahsiyetler olduğunu, onlarla beraber olduğunu söylemiştir.
Şu ayette olduğu gibi: "Muhakkak ki Allah, muttaki olanlarla beraberdir. Onlar öyle kimselerdir ihsan sahibidirler." (Nahl süresi 128)
Yani kendileri Allah’tan korktukları ve takva sahibi oldukları için günahlardan kaçınıyorlar ve bütün nehiy edilen şeylerden olabildiğince uzak duruyırlar. Ayetin devamında belirtildiği gibi ihsan sahibidirler, Allah’a itaat etmekle birlikte, onun yasakladığı şeyleri de yapmıyorlar.
Cibril hadisinde geçtiği gibi: "İhsan nedir?" diye sorulduğunda Peygamberimiz (s) şöyle cevap vermiştir: "Allaha onu görüyormuşçasına ibadet etmendir. Her ne kadar onu görmüyorsan da, o seni görmektedir."
O Allah ki mahlukatını her zaman görmekte ve ihata etmektedir.
mümin olan kullarını ise her zaman korumakta ve onlara başarı/üstünlük nasip etmiştir.Şu ayette buyurduğu gibi:"gevşemeyin, üzülmeyin, eğer iman etmişseniz üstün ve galip olan sizlersiniz"(Ali İmran 139)
Demek oluyor ki, üstünlük ve başarı ancak iman mefhumundan kaynaklanıyor. Takvalı insan takva seviyesine göre derece ve kıymet kazanır. Kimisi Allah’ın Ayetlerini dinlerken, kimisi namazında ve kimisi de binitinin üzerinde Allah’ı zikrederken derecesi yükselir.
Resülullah (sav)’in ümmetine verdiği vasiyetlerden bir tanesi de şu hadisi şerifidir: Resülullah (sav) şöyle buyurmuştur: "Şu beş husus gelmeden beş maddenin kıymetini bil: yaşlanmadan önce gençliğinin, hastalanmadan önce sıhhatinin, yoğunluğundan önce boş vaktinin, fakirliğinden önce zenginliğinin ve ölümden önce hayatının." (müstedrek, hakim, 4/306)
-İbni Abbas’tan gelen bir rivayete göre, dedi ki:
"Peygamber (sav)’in devesinin terkisinde oturduğu bir sıra peygamber (sav) bana şöyle buyurdu:
"Ey oğulcuğum, ey evlat! Sana bazı kelimeler öğreteceğim bunlarla Allah sana fayda verecektir, ne dersin? " Bunun üzerine bende: ".elbette ki öğret" dedim.
Şöyle buyurdu:"Allah’ı koru ki o da seni korusun. Allah’ı koru ki Allah’ı yanında bulursun. Allah’ı çok rahat zamanlarında da bil ki o da, seni sıkıntılarında bilsin. Dua ettiği vakit Allah’a dua et, yardım istediğin vakit de ancak ondan iste. Nitekim kıyamet gününe dek olan şeyler yazılmış kalemler kurumuştur . Şayet bütün mahlukat sana fayda vermek için toplansalar, Allah’u Teala dilemediği sürece sana asla fayda veremezler. Şayet sana bir zarar vermek için toplansalar yine Allah dilemediği sürece sana zarar veremezler. Yakin olarak şükür ederek Allah için amel et. Kerih gördüğün şeylere karşı sabretmende bir bilsen ne kadar çok hayır vardır. Şüphesiz ki zafere ulaşmak sabretmekler beraber olur. Her sıkıntının kalkması, sıkıntı ile beraber olur. Ve her zorlukla beraber kolaylık da vardır.(Tirmizi 2516)
Hadisten anlıyoruz ki; Takvalı olmak için, ancak Allahtan istemek ve ancak ondan yardım almak lazım. Allahtan başkasına bir şeyler istemek tevhitle uyuşmadığı gibi takvayı da zedeler.
Hadisin sonunda anlaşılan sabretmende takva aracı olduğunu, sabredenlere de eşsiz nimetlerin verileceği, bir nimet olduğudur. Bu husus ayet ve hadislerde teyit edilmiştir.
Her zorluğun peşinde kolaylık vardır. Sabredenlere müjdeler olsun ki onlar takvanın kokusunu almış ve Allah için sabır göstermişlerdir.
Allah’u Teala buyurdu ki:
5. Artık kim verir ve sakınırsa, 6. Ve en güzeli de tasdik ederse, 7. Biz de onu en kolaya hazırlarız (onda başarılı kılarız). 8. Kim cimrilik eder, kendini müstağni sayar, 9. Ve en güzeli de yalanlarsa, 10. Biz de onu en zora hazırlarız. (Leyl suresi)
Ayeti kerimeye bakarsak; Bir kul şayet Allah için sakınırsa işte o zaman dosdoğru yolu yakalar. Başkalarından korkarsa o zaman Allah bu kulu onlara havale eder.
Yada ona başka musibetler verir. İşte takva burada öyle bir ortaya çıkıyor ki; Takvalı bir kul nasıl Allah için vermez ki, o kul her şeyde ilahı ve yaratanı olan Allah için verir ve hep onun için yaşar."Onu görüyormuşçasına kulluk etmendir." Hadisinin manası da bu olsa gerek Allah en iyisini bilir.
Bir ayette Allah’u Teala şöyle buyurmuştur:"Allah kimi doğru yola iletmek isterse onun kalbini İslâm’a açar; kimi de saptırmak isterse göğe çıkıyormuş gibi kalbini iyice daraltır. Allah inanmayanların üstüne işte böyle murdarlık verir. (Enam 125)
Takva sahibi kul Allah’a ve Resulüne iman eden olduğundan, imanın kimden geldiğinden bilir. Hidayetin Allah’tan geldiğini Bazı mahlukatının sadece hidayete vesile ola bileceklerini, hidayetin onlardan asla gelmeyeceğine kesinkes iman etmiştir. Bazı cahillerin dediği bibi;"Filancası olmasaydı hidayet bulamazdım" demez. Çünki böyle düşünmek kişiyi cüheladan kılmakla beraber takvayı yok eder.
Allahu teala: "Haberiniz olsun ki Allah dostlarına hiç bir korku yoktur ve onlar üzülmeyecklerdir" (Yunus 62) Takva sahibi insanlar Allahın aynı zamanda olduklarından onlara hiç bir korkunun olmadığını ve onlar da üzüntü verecek hiç bir emmarenin olmayacağını vurgulamaktadır. Nedeni şudur: Allah tela onları koruyup gözettiği için artık korkmasınlar, Allah onları korur. Söyler misiniz bir kulu Allah koruduktan sonra ki ne diyebilir ve kim karşı çıkabilir ki?
Bir örneği Peygambere bakarsak daha iyi anlayacağız:
Mesela Peygamber (s) hayatı boyunca bir çok ikence ve sıkıntılar görmüştür. ancak onu hep koruyan Allah olduğu için korkuya kapılmadı. Allah tealanın onu koruyacağını kendisine vaadetti. Ayette de: "Mutlaka Allah bizimle beraberdir. " diye buyurmuştur. Demek ki Allahın muttaki kulları korkmasınnnlar. Onları Allah korur ve onlar asla üzülmeyeceklerdir de….
Allahu teladan bizleri takvalılar zümresinden kılmasını bizleri bundan hiç ayyırmamasını dileriz. Hamd ve bütün övgüler ancak Allah’a mahsustur. Salatu selam Peygamberine ve kendisine tabi olanlara olsun.

Okudunuz mu?  Zerdüştlük nedir kimdir ve hala zerdüşt varmıdır?

16-11-2014 Pazar
@hmet Hadid


takva sahibi olmak, takva sahibi olmak için

Bu kategoride yer alan Anne başta tâç imiş başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Takva sahibi olmak için Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.