Anasayfa
24 Aralık 2021, 7:59
kadin
Yönetici

Kadınlar adet döneminin tamamen bittiğini nasıl anlar?

Kadınlar adet döneminin tamamen bittiğini nasıl anlar?

Kayıtsız Üye
kadınların adet dönemi biterken nasıl tamamen emin olacağız bitti zannedip aradan 7,8 saat geçtikten sonra kahverengi lekeler gelirse ne yapacağız


arifselim
Selamun aleykum. Öncelikle adetin ne zaman bittiğini anlamak için bir kadın sürekli adet günlerini ve adet düzenini takip etmesi gerekir. İyi ce emin olduktan sonra artık adetin ne zaman bittiğini anlamak da kolay olur. Adetin en kısa süresi 3 gün ve en fazla süresi ise 10 gündür. On günden sonra gelmeye devam eden akıntılar ise özür sayılırlar ve gusül abdesti alarak ibadetlerine başlamaları gerekir.


klav
Adetten sonra gelen kan olmayan kahverengi akıntı tekrar gusül almayı gerektirir mi?
Hayız ve istihaze hakkında bigi verir misiniz, hayızın süresi ne kadardır?

Hayızın sona ermesi için kesilmesi esastır.

10 günden fazla olan adet günleri özür sayılır. İki adet halinin arasında 15 gün geçmişse ondan sonra gelen kan hayız kanı olarak değerlendirilir. Kadınlar adet hallerine çok dikkat etmelidirler. Çünkü bu haller, onların birçok din görevleri ile ilgilidir. Bu konu ile ilgili başlıca meseleler şunlardır:

Kadınlar en az dokuz yaşlarında buluğ çağına erer ve adet görmeye başlarlar. Elli veya elli beş yaşlarında da "Sinn-i İyas" denilen adet görmeme devresine girerler. Bu yaştan daha önce adetten kesilen kadınlar da vardır.

Adet müddetinin en azı üç gündür (yetmiş iki saattir). En çoğu da on gün, (iki yüz kırk saat)… Bu iki zaman arasında görülecek kanlar, adet kanı sayılır. Bu zaman içinde devamlı olarak kanın gelmesi gerekmez, ara sıra kesilebilir. Örnek: Bir kadın üç gün kan gördükten sonra iki gün kanı kesilse ve arkasından üç gün daha devam etse, bu sekiz günün hepsi adet gününü teşkil etmiş olur.

İki adet arasındaki temizlik haline Tuhr (Temizlik) hali denir. Bunun müddeti on beş günden az olamaz. Fakat bundan çok olabilir. Tuhr hali aylarca ve senelerce devam edebilir. Böyle temizlik hali devam eden kadına Münteddetü’t-Tuhr (Temizliği devamlı) denir.

Bazı kadınların adet günleri, sayılan belli günlerdir. Örnek: Her ay beş veya yedi veya dokuz gün adet görürler. Böyle bir kadına "Mu’tade" denir. Bir adet, bir kez meydana geldiği üzre kararlaşmış olabilir. Şöyle ki: Henüz adet görmeye başlayan bir kız, ilk kez sekiz gün kan görse, sonra yirmi iki gün temiz olsa, bu şekilde adeti kararlaşmış olur. Ondan sonra devamlı olarak kendisinden bir hastalık sebebiyle kan gelecek olsa, onun hem adet günleri, hem de temizlik günleri her ay o şekilde hesab edilir.

Bazı kadınlarda adet günleri değişik olur. Şöyle ki: Bir ay beş gün diğer ay altı gün adet görebilirler. Bu durumda ihtiyatlı hareket etmek gerekir. Böyle bir kadın, altıncı gün oldu mu yıkanır, namazlarını kılar ve eğer ramazansa orucunu tutar; çünkü bu altıncı gündeki kanın illet (istihaze) kanı olması muhtemeldir. Fakat bu altıncı gün çıkmadıkça, cinsî münasebette bulunamaz, boşanmışsa iddeti dolmuş sayılmaz. Çünkü bu altıncı günün kanı, hayız kanı olmak ihtimali vardır.

Bir adetin değişmiş olması için, ona aykırı iki adet hali görülmelidir. Örnek: Her ay beş gün adet gören bir kadın, sonra iki kez dört gün veya iki kez altıgün kan görse, onun adeti beş günden dört güne veya altı güne geçmiş olur.

Okudunuz mu?  Adetliyken (aybaşı) cevşen okunur mu?

Sonuç: Adet, bir defa ile yerleşir, iki defa ile değişebilir. Bununla beraber İmam Ebû Yusuf’a göre, adet bir defa ile değişmiş sayılabilir. Buna yeni adetin eskisini bozup onun yerini alması anlamında "Fesh-î adet" de denilmektedir.

Belli günler devam eden bir adete aykırı olupda on günden fazla devam etmeyen kanlar, adet kanı sayılır. Bu halde adet değişmiş olur. Örnek: Her ay yedi gün kan gören bir kadın, sonra on gün kan görse, hepsi hayız kanı sayılır. Bu halde adeti yedi günden on güne geçmiş olur. Fakat belli günlerden sonra gelen kan, belli günlerle toplandığı zaman on günden fazla olursa, yedi günden ziyade olan kanlar hayız kanı sayılmaz, İstihaze (illet) kanı olur. Şöyle ki: Böyle yedi gün kan gören bir kadın sonradan on bir veya on iki gün kan görmeye başlarsa, bunun adet edinilmiş yedi günlüğü hayız kanı olur. Sonraki dört veya beş günü istihaze (illet) kanı olur.

Yine: Her ay başından itibaren beş gün adet görmekte olduğu farz edilen bir kadın, bu adeti üzere kan gördüğü gibi, bundan iki gün veya üç gün veya beş gün önce de kan görmüş olsa, bunların hepsi adet sayılır; çünkü adet sayısı on günü geçmemiştir. Fakat kan görme günlerinin tümü bu şekilde on günden fazla olursa, yalnız adeti olan o beş günde gördüğü kan hayız kanı sayılır, adet edindiği günlerden fazla olan bütün kanlar istihaze (illet) kanı sayılır.

Adet görmekte olan bir kadından bir hastalık sebebi ile devamlı olarak kan gelecek olsa, onun hayız ve temizlik hallerindeki belli günlerine göre hüküm verilir. Örnek: Her ay başından itibaren on gün kan gören bir kadın, ondan sonra yirmi gün veya altı aydan noksan olmak üzere şu kadar ay ve gün temizlik üzere olsa, onun adeti böyle kararlaşmış olur. Sonra böyle bir kadından devamlı olarak kan gelse, yine eski şekli üzere her ayın ilk on günü hayız, diğer yirmi günü veya şu kadar ay ile günü de temizlik hali sayılır. Fakat temizlik müddeti tam altı ay veya daha ziyade bulunmuş olursa, temizlik müddeti altı aydan bir saat noksan kabul edilir ki, bu müddet, gebelik halinin en az zamanıdır.

Yine: Yeni hayız görmeye başlayan bir kızın adeti kararlaşmaksızın kanı akıp devam etse, her aydan on günü adetine sayılmış olur. Diğer yirmi günü de temizlik müddeti kabul edilir.

Bir hastalık veya önemsememe neticesi adet günlerini unutmuş olan bir kadına "Mütehayyire" denir. Böyle bir kadının gördüğü akıntı kesilmeyecek olsa, onun adeti hakkında kuvvetli olan görüşü ile işlem yapar. Kuvveti fazla olan bir görüşe sahib değilse, ihtiyat olan yolu benimser. Boşanmış ise, iddeti için on gün, temizlik müddeti de altı aydan bir saat noksan olmak üzere takdir edilir. Diğer bir görüşe göre: Temizlik müddeti iki ay kabul edilir. Bunun namaz ve oruçları üzerinde ayrıntılı bilgi vardır. Bu konu ile ilgili geniş bilgi, İmam Sarahsî’nin "Mebsûd" isimli kitabında vardır.

Adet görme çağına gelen bir kız, ilk kez görmeye başladığı kandan dolayı hemen namazını bırakır ve oruçlu ise, orucunu kaza etmek üzere sonraya bırakır. Evli ise, cinsi ilişkide bulunmaz. Böyle bir kıza "Mübtedie" denir. Bu kan üç günden az bir zaman içinde kesilirse, hayız kanı olmadığı anlaşılır. O zaman bırakıp kılmadığı namazları kaza etmesi gerekir. İmam Azam’dan nakledilen bir görüşe göre, ilk başlayan bu kan üç gün devam edip de hayız kanı olduğu bilinmedikçe, namazı terk etmez ve orucuna da devam eder.

Okudunuz mu?  Adetliyken Saç Boyanır mı?

Hayız müddeti içinde gelen kan tamamiyle kesilmedikçe, adet son bulmuş olmaz. Bu kan, siyah, kırmızı, yeşilimtrak veya sarı olabileceği gibi bulanık ve toprak rengi de olabilir. Adetini tamamlamış olan bir kadından gelecek akıntı bembeyaz bir renkte bulunur.

Bir kadının görmekte olduğu adetini, kocasına karşı inkar etmesi veya gerçeğe aykırı olarak adet gördüğünü söylemesi helal değildir.

Adet görmekte olduğunu söyleyen bir kadın, iffetli ve saliha bir kadın ise, sözü kabul olunur; değilse kabul olunmaz. Ancak doğru söylediğine inandırıcı bir hal olursa, kabul edilir. Mesela, söylediği söz, adetinin başlangıç zamanına rasgelmişse, o halde dediği kabul olunur.

Hayız ve nifas müddetleri dışında, rahimden akan kana istihaze yani, hastalık kanı denir. İstihaze kanı, hayız ve nifas kanından farklıdır. Bu kan, damardan geldiği için, ince ve kokusuzdur. Tıpkı burundan vesaire âzalardan akan kan gibidir. Bir özür ve hastalık kanıdır.

İstihaze kanı, ne oruca, ne de namaza engel değildir. Cinsî münasebete de mâni olmaz. Ancak istihaze hâlindeki kadınlar, özürlü hükmünde bulunurlar. Özürlülerin tâbi olduğu hükümlere uygun olarak ibadetlerini yaparlar. Asr-ı Saâdette bir gün bir kadın Peygamberimize gelerek:

"Benden devamlı kan gelir, namazı bırakayım mı?" diye sormuştu. Peygamberimiz de cevaben:

"Hayır, o damardaki bir hastalıktandır, hayız değildir. Âdet vaktin gelince namazı bırak, âdet hâlin geçince guslederek temizlen ve bundan sonra her vakit namazı için ayrı abdest alarak namazlarını kıl. Tekrar âdet hâli gelinceye kadar böyle yapmaya devam et" buyurmuşlardı. Bu rivayet, istihaze hâlinin özür hâline ait hükümlere tâbi olduğunu açıkça göstermektedir.
SİE


Cevap: Kadınlar adet döneminin tamamne bittiğini nasıl anlar?

Kayıtsız Üye
Çok faydalı bilgi paylaşımı olmuş öğrenmiş oldum sizin sayenizde
Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
Ben bir şey sormak istiyorum yardımcı olursanız çok mutlu olurum ben toplam 8 9 gün adet görüyorum 5 günü kan diğer günlerde lekelenme 5 gündn sonra kesik kesik geliyor 4 5 vakit gelmediği oluyo gusledip namaza başlıyorum namaz kılarken hiç gelmiyo 3 vakit namaz kıldıktan sonra namaz dısı bir saatte geliyor gusledip yine kılıyorum bu zamanda kıldığım namaz ve oruclar (ramazanda 3 gün böyle oldu lekelenme diye bozmadım orucumu ama yinee guslettim çünkü imsaktan önce yoktu lekelenmem) özellikle kaza namazıda kılıyodum bu namaz ve orucları tekrar kılmam ve tutmam gerekiyomu ve bu benim adet halimle ilgili bilgi verirmisiniz çok ihtiyacım var lütfen deli olcam çünkü 3 4 namaz vaktigelmiyo kendimi kötü hissediyorum kılmayınca hemen gusledip namaz kılıyorum lütfen yardımcı olun


@hmet
adet ne zaman biter
< adet halimle ilgili bilgi verirmisiniz >
normal adet günlerin 5 gün ise sonrasında lekeler olsa da ibadet et, ettiğinide kaza etmene gerek yok
Aylık adet süresi 5 gün değilse olmaz ibadete başlayamazsın


Kayıtsız Üye
Benim sorum su ;yıllarca normal adet goren birisi iken Son 10 senedir fazla olmuyor um gun boyunca hiç gelmedigi oluyor sonunda geliyor bu 6 gun suruyor 6 gun zaman içinde toplam çok az aralikli oluyordum ama Son bu ay ayin birinden temiz lendim yine ayni çok az aralikli geldi 10 gun temiz kaldim simdi ayni 10 senedir gormedigim kani gormeye basladim 10 gun temizligin ardindan uzun zaman dir gormedigim kani gun boyunca gördüm ibadetimi birakmadim ama çok huzursuzum acaba bu gercek adet kanimi 10 gun onceki neydi celiskideyim bilgilendirirseniz sevinirim . selamlar..

Okudunuz mu?  Adetli iken Tefriciye Okunabilir mi?

arifselim
Bu durumda adetini 10 gün olarak sayarsın ve 10. günde yıkanıp ibadetlerine başlarsın. 10 günden fazla gelen kanama adetten sayılmaz özür sayılır.


Kayıtsız Üye
Normalde adetim 7 gundu rıa taktırdıktan sonra kaç gun oldugu belli olmuyor bazen sekiz bazen dokuz gun suruyor bazen de yedi gun suruyor son ıkı gunu de bütün gun hiçbirsey yok gece vaktı az bir kan geliyor durumum nedir ibadetlerime nasıl devam etmeliyim


arifselim
Bu durumda en fazla 10 güne kadar takip etmelisin. En fazla kaç gün sürüyorsa o güne kadar adetli sayılırsın. 10 günü dolduracak kadar uzarsa o zaman 10. günde yıkanmalısın.


__________
Adet 10-15 gün sürerse ibadet etmek gerekir

Adet tamamiyle gelmesinin bitmesi (ömür boyu bitmesi) ne zamandır?


arifselim
Hanefi mezhebine göre adetin en fazla süresi 10 gündür. 10 günden sonra gelen akıntılar özür sayılır ve gusül alınıp ibadetlere başlamak gerekir.

Kadınlardaki yumurtalıkların işlevlerini yitirmesi ile birlikte kadınlarda artık adet görme dönemi sona erer. Menopoz yaşı ortalama olarak 50 olarak kabul edilse de bu; 45 ile 50 yaş arası normal kabul edilir.


Kayıtsız Üye
Şafiilere göre 15 gün değil mi yoksa şafii olanlar da mı 10 günden fazla sürüyorsa 10. günde guslederse ibadetlerine devam edebilirler mi çünkü şafii lerde en fazla 15 gündür diye biliyorum


arifselim
Şafiilerde adetin en fazla süresi 15 gündür. Hanefilerde ise en fazla 10 gündür. Ancak bir mazeret olursa bir şafii kişi hanefi mezhebine uyabilir. Yoksa kendi mezhebine göre hareket etmelidir.


Kayıtsız Üye
Benim sorum şu ben 5 gün adet görüyorum geri kalan 5 gün de sarı akıntım oluyor ama bariz bir sarı renk değil. Genelde kontrol ettiğimde beyaz akıntı görüyorum ama lekesi sarı oluyor. Ve bu sarı akıntı durumu adet sürem bittikten sonra da zaman zaman devam ediyor. Ne zaman gusül almam gerekir?


arifselim
Adet dönemi dışında da mesela 10. günden sonra da eğer bu sarı akıntı zaman zaman geliyorsa bu akıntı adetten sayılmaz. Çünkü adetin bitmesi beyaz akıntının görülmesi ile birlikte bitmiş olur.


Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm benim 4-5 aydır bazen azalan bazende çoğalan kanamalarım oluyor. Kendimi on gün adetli 15 gün temiz sayıp ibadetlerimi yapmaya çalışıyorum. on günden sonra gelen kanama bazen her vakit olmuyor 3-4 gün temiz geçiyor sonra yeniden kanama şeklinde veya leke şeklinde tekrar oluyor iki gün sürüp tekrar temiz yani ara ara olduğu zamanlarda oluyor ve gusl almam gerekiyor zannediyorum . Sorum şu; bu durumda ben nasıl hareket etmeliyim? Kafam karmakarışık oldu. Beni aydınlatırsanız sevinirim.


imam
10 günü adet olarak sayın geri kalan 20 gün temiz ve ibadet edin, gelen lekeler için gusletmeyin


Kayıtsız Üye
Adetim normalde 7 gün kan sonra kahve rengi lekeler ve sarı akıntı oluyor tam beyaz olmasını bekleyip öyle mi gusül almalıyım yoksa 8. Gün mi gusül almalıyım?

Okudunuz mu?  Kocamdan boşanmayı düşünüyorum

Şem’a
Adetinizin bittiğinde kan rengi değişir ona göre siz belirleyin.


Kayıtsız Üye
İyi gunler benim 5.gunden sonra adetim kahverengi ve parçacıklar halinde oluyor.(bi rahatsızlığım mı var anlayamıyorum) bu yüzden ne zaman bittiğinide anlayamıyorum. Bazen hiç gelmiyor. Bi kaç gun bazende çok cok az kahverengimsi geliyor. Bazen bir kaç gun gelmeyip sonrasında geliyor.Akıntı beyaza dönmeden gusül almamak gerekiyor ama benim bazı zamanlarda 8-9. Gunlerde ne kahve ne beyaz ne sarı hicbir akıntı gelmiyor. Bu durumda gusül mu almam gerekiyor yoksa 10 gunu beklemem mi gerekiyor. Bu konuda kafam çok karışıyor lütfen yardım edermisiniz. Yada sarımtrak olduğunda enfeksiyon kaptığım için mi yoksa adetin devamı mı onuda anlayamıyorum ne yapmam gerekiyor. Beklemem mi almam mı dogru? Lutfen yardımcı olurmusunuz


arifselim
İyi günler. Bunun için mutlaka bir kadın uzman doktoruna görünmen gerekir. Adetinin düzeni belli olması gerekir. Eğer aralıklarla da olsa sürdüğü gün bellidir. Bunu tespit etmek için doktora başvurman iyi olur.


Kayıtsız Üye
Adetimin bitip bitmediginden emin olamiyorum mesela 2 gun oluyorum 2 gun ara verip bir daha oluyorum emin deilim ne yapmalıyım?

S.a.Adet gunumun bitip bitmesiginde kararsiz kalıyorum mesela 5 gun oluyorum 2 gun ara verip bir daha oluyorum namaz emin olmadigim içinde namaz kilmiyorum ne yapmalıyım ?


arifselim
– Aleykum selam. Her kadın adet akıntısı ile diğer akıntıları birbirinden ayırt edebilmelidir. Sürekli bir iki gün ara verilerek adetin sürüyorsa ona göre bir hesap bir süre ortaya çıkar. Örneğin şu şekilde açıklayabiliriz:

Bir kadın üç gün kan gördükten sonra iki gün kanı kesilse ve arkasından üç gün daha devam etse, bu sekiz günün hepsi adet gününü teşkil etmiş olur.


elmira
Ben den 3 gün kan geliyor sonra gelmiyor fakat içeriye pamuk koyduk pamuk kan deyiyor 6 cı gün içerden parmakla yıkandıkta az bir şey kan laktası göruyorum acaba yıkanmammı lazım yoksa bu hayıs mı sayılıyor


mum
Adet gününüz 6 gündür. Kan arada bir kesilebilir siz ona aldanmayın.


Kayıtsız Üye
Benim kanamam 6 veya 7 gün sürüyor sonrasinda siyah lekeler geliyor sonrasında sarı ya dönüşüyor ben gusül alıyorum fakat gusulden sonra sarimtrak bir leke geliyor 10.gunu beklemeliyimiyim namaz için fakat şunu belirtiyim temiz gunlerimdede tedavi olmama rağmen sarı bir leke goruyorum


arifselim
Adet akıntılarını kendin tanıman gerekiyor. Adetin bitimi ya adet akıntısının bitmesi ile yada akıntının temize dönüşmesi ile anlaşılır. Eğer bu sarı akıntılar adet dışında da sürekli geliyorsa bunlar adetten sayılmazlar.


Kayıtsız Üye
Hanefide adet günü en az 3 en fazla 10’dur. Adeti sabit olan kadın 10 günü aşmayan kanamalar da hayız sayılır. Diyelim ki kadının sabit günü 7 olsun. Bir sonraki ay 9 gün adet görse 7.günde yıkanmaz çünkü hayızı bu ay 9 gün sürmüştür. Eğer kanaması 10 günü aşarsa diyelim 13 gün olsun. O zaman 7 gün hayız 3 gün istihaze 3 gün özür kanı görmüştür istihaze gördüğü günlerin namazını kaza eder. Benim bildiğim budur.

———————

Selamın Aleyküm ben Safii mezbebindenim normalde 6 gün olurum ama 6sonrasında devamlı sarı leke oluyor böyle 15 gün beklemek zorundamiyim


arifselim
Aleykum selam. Bu gelen akıntının adetten olup olmadığını senin bilmen gerekir. Adet akıntıları ile diğerlerini ayırt edebilirsin. Bu renk veya koku olarak anlaşılabilir.

Okudunuz mu?  Erkek çocuklar için hırka örnekleri örgü işleri

Kayıtsız Üye
Yarın benim adetimin 11. Günü olacak
Ancak bu sefer adetimin ilk günlerinde gördüğüm sarı akıntı normalde iki üç gün iken bu sefer adetimin 5 gunü sarıydı bu yüzden yarın bitip bitmeyeceğinden emin olamıyorum o yüzden sabah okula gidip gusülü emin olunca öğlen vakti alsam bir sorun olma ihtimali var mı yani günah olma ihtimali var mı


arifselim
Bir adetin en uzun süresi sadece 10 gündür. Eğer bu süre dolmuşsa hemen gusül alman gerekir. Ayrıca adetinin süresini öğrenmelisin ve hangi akıntı adettendir hangisi değildir bunuda öğrenmelisin. O zaman adeti takip etmek daha kolay olacaktır.


Kayıtsız Üye
Adetinin bitip bitmediğini imsak vakti çıkmadan alıyamayan kadın sabah adetinin bittiğine kanaat getirse hiç birşeyde yiyip içmemiş olsa imsaktan sonra gusül alıp oruçsuz devam edebilir mi?


arifselim
Eğer adetinin imsaktan önce bittiğine kanaat getirirse ve o öğlen olmadan bir saat öncesinden de bunu anlarsa niyet ederek orucunu tutabilir. Aksi takdirde oruç tutması caiz olmaz. Buna göre hareket edilmelidir.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm benim adet dönemim her zamanki gibi ama ben yikandim adetten ciktigimada eminim çünkü normal beyaz akintim geliyor orucda tuttum namazda kikdim sorun şu beyaz akintimla beraber böyle az farkedilmeyecek kadar sanki rahimden kalan kan pıhtısı gibi bişey geliyor akintimla beraber sadece bir gün benim tekrar gusül almam gerekiyor mu gelen kan değil ama içim huzursuz oluyor ne yapmam doğru olur


arifselim
Aleykum selam. Adetten sonra gelen bu akıntılar tekrar guslü gerektirmez. Namaz ve oruçların geçerlidir. Huzursuz olmaya gerek yoktur. Önemli olan adetin bitmiş olmasıdır.


Kayıtsız Üye
Hastalık günlerim düzensiz 5,6,7 ve çok nadir 8 Gün sürüldüğü oluyor… Bu seferde 7 gün sürdü diye gusül abdesti aldım sabah namazı vaktinden önce vakit girdikten sonra kırmızımsı sıvı geldi tabiri caizse ,ancak yaklaşık 6 aydan fazladır 8 günlük hastalanmamıştım…Oruç için niyet ettim… Hastalığım bitti mı bitmedimi emin olamadım. Ne yapmam icab eder?


arifselim
Eğer sekiz ay boyunca 6-7 gün sürüyorsa bu gelen akıntı adetten sayılmaz. Adet bittikten sonra gelen ufak akıntılar gusül gerektirmez ve ibadetlere engel değildir.


Kayıtsız Üye
ben de adet göreli 6-7 ay falan oldu. Bi ara 2 ayda 1 falan oldum.yani düzensiz oldum. geçen ay 13ü gibi olmuştum bu ay 19-20si gibi oldum yinr tam emin değilim ama . geçen aya göre daha az oluyorum bide. Geçen ay 9-8(emin değilim öyle düşünüyorum )gün civarı sürerken bu ay 4 5 gün sürcek gibi . Malum ramazan ayı oruç tutmaya da çalışıyorum. tam olarak da emin olamıyorum bitip bitmediğine mesela dün de böyleydim ama sonra öğlrn gibi geldi kan baya. o yüzden bugün de tutmadım. beyaz akkıntıtı beklemeliyim dimi. ne yapmalıyım cevap verirseniz çok teşekkürler


arifselim
Adetin bitmesinin nasıl olacağı bellidir. Ya akıntı tamamen kesilir yada beyaza dönüşür. Veya 10 güne kadar devam eder ve kesilmezse o gusül alınır.


Kayıtsız Üye
Hocam selamun aleykum adet gunumun kaç gun sürdüğünü hala bilemiyorum.çünkü hep sonlara doğru karisiyor bir geliyor bir gelmiyor ya da gelen adet lekesi mi onu da anlayamiyorum.ornegin bitti diye düşünmüştüm 1 gundur namaz da kiliyordum.sonra bugün taharet aldigimda kavunici pembe gibi ama çok acik bir renk peceteye oyle bir sey geldi silince.ben de anlayamadim.adet kani midir.ben taharet alirken fazla bastirip kzilik zarimi mi yirttim ya da vajinam enfeksiyon mu kapmis diye?
Kafam karisiyor.zaten vesveseli bir insanim ben bunu nasıl hesaplayacagim?
Beyaz akinti gelince mi kesilmis diyim?
Ama beyaz akinti vajinanin durumuna gore sari da gelebiliyor?Bu gelen sari akintinin bahsedilen beyaz akinti ya da adetin kesilmek uzwre oldugu zamanlardaki sari akinti yani adetten olup olmadığını nasıl anliycam?
ya boyle seyler yuzunden cehenneme gidersem diye dusunerek kendimden her seyden soguyprum.
Lutfen cevaplayın.Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Adetli iken ağda yapmak, kıl almak günahmıdır?

arifselim
Aleykum selam. Adet akıntısının kesilmesi ile adet biter. Her kadından beyaz akıntı olmayabilir. Bir kaç ay takip eden bir kadın artık hangi akıntı adetten hangisi değil bunları anlar. Kızlık zarı öyle bir şeyle yırtılmaz. Boş yere vesvese yapma. Adet bitmişse artık daha sonra gelen bu akıntılar sadece namaz abdestini bozar.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleykum.
Ben haiz olduğumda belli bir süre kan, son gunler kahverengi ve sari akinti geliyo.Akinti ile birlikte hep 10 gun oluyorum.Ama emin olamiyorum çunku temizken de bazen sari akinti gelebiliyo.sari akintiyi adet olarak kabul etmeli miyim?Yoksa tamamen beyaz mi olmali?Lutfen yardımcı olun.Allah razı olsun inşAllah.


arifselim
Aleykum selam. Akıntı ile birlikte 10 gün sürüyorsa bunları adetten sayarak on günü tamamlamalısın. Onuncu gün kesilmese zaten artık özür sahibi olursun ve yıkanmalısın. Daha sonra gelen akıntılar sadece namaz abdestini bozar.


Kayıtsız Üye
Selâmun aleyküm. Adet bitiminde bu beyaz akıntı yumurta akı gibi midir? Rengi sarı ve şeffaf. Sonrasında da gelen lekelenmeler adetten sayılmaz mı o zaman?

Adetin bittiği beyaz su ile anlaşılıyor, ama benden sarı ve şeffaf yumurta akı gibi akıntı geliyor. Saatlerce devamlı geliyor. Normalde benden sadece sarı akıntı gelir. Ama bu açık sarı ve şeffaf olan bir akıntı.
Adetin bittiği bu akıntıyla belli olur mu?


arifselim
Aleykum selam. Şeffaf ve temiz olan akıntı adetin bittiğine işarettir. Her kadın adetinin akıntısı nasıldır bilmesi gerekir. Normal adet akıntılarının bittiği anlaşılır ve daha sonra gelen akıntılar adetten sayılmaz.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben temiz günlerimde de beyaz akıntı değil sarı akıntı görüyorum.Adetimde. 5 6 günden sonra sarı akıntı geliyor. Bu hal 10 günü geçiyor gusül alıp namazımı eda etmelimiyim.


Hoca
sarı akıntı hastalık kanıdır gusül almaya gerek yok ibadetinizi aksatmayın


Kayıtsız Üye
Benim adetim 2 gün normal oluyor sonraki gün çok az oluyor daha sonraki günlerde sarıyla kahve rengi arası akıntım oluyor na zaman temizlenmiş ölüyorum yeni evliyim günah işlemek istemiyorum yardımcı olurmusunuz


öğretmen 12
Âdet içinde gelen kan tamamıyla kesilmedikçe, âdet son bulmuş olmaz. Bu kan, siyah, kırmızı, yeşilimtırak veya sarı olabileceği gibi bulanık ve toprak rengi de olabilir.

Âdetini tamamlamış olan bir kadından gelecek akıntı bembeyaz bir renkte bulunur. Bundan sonra gelecek olan bulanıklığa itibar edilmez.


Kayıtsız Üye
Merhaba. Benim adet günüm 8 günden 6 ya dustu ve 6 gunde sabitlendi. Fakat altinci günün gecesi benden normal akintimin daha koyu renginde bir akıntı geldi. Bunu adetten saymam tekrar gusletmem mi gerekir. Yazinizda belirtmissiniz beyaz akinti adet bitimine işaret eder diye. Şöyle bir durum var ko benden hayatim boyunca hiç beyaz renk akinti gelmedi. Hep sariydi. Ben adet bitimi olarak günlük sarı akintim dan biraz koyu gelen akintiyi adetten saymam doğru mu

Okudunuz mu?  Adetli kadının göbek ile diz kapağı arasından faydalanmak caiz mi?

mum
< altinci günün gecesi benden normal akintimin daha koyu renginde bir akıntı geldi. >
Bu sözü edilen akıntıdan önce beyaz akıntı gördüyseniz buna aldırmayın


Seheryeli
Hayırlı geceler….adetin onuncu günü renk toprak rengi peki ne zaman son bulur… Mesela olduğumuz gün sabah namazı vakitleriydi peki şimdi onuncu gün yine sabah namazı vaktınde mi gusül abdest almalıyız… Çalışıyorum..işten gelince abdesti aksam alsam, geç kalmış olunur mu…günah olur mu


mum
Adetin son bulması açık ren akıntıyladır

Adet müddetinin en azı üç gündür (yetmiş iki saattir). En çoğu da on gün, (iki yüz kırk saat)… Bu iki zaman arasında görülecek kanlar, âdet kanı sayılır.


Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm.

1. Diyorsunuz ya 10 günden sonra özür sayılır. Peki başlangıç gününden itibaren mi sayacağız yoksa ondan sonraki gün mü ? Mesela ben salı günü adet oldum bugün ise çarşamba. 8 gün olarak mı sayılır yoksa 9 gün olarak mı ? 9 ise yarın 10. gün olarak yeniden ibadetlerime başlamalıyım değil mi böyle hesaplamalıyız ?

2. Adetin bittiğini sanıp gusül alarak ibadet etsek, bunun günahı var mıdır ?
Çok sabırsızım sürekli üst üste gusül alıyorum ama hala akıntı oluyor 😟


imam
ve aleykumusselam ve rahmetullah hayız başlangıcı birinci günden sayılmaya başlar.

örnk: bir hanım salı günü sabah leke gördü ise perşembe günü ne kadar hayızın başlangıç nişanlarından renkler yok ise gusül abdestini alıp ibadetlerine başlar…

Bir hanımın hayız ile alakalı bilgisi olması gerekir adet günlerinizi kaydetin 2 ay üst üste aynı günde devam ediyor ise sizin hayız gününüz bellidir gusül alıp ibadetlerinize devam edebilirsiniz veya hayız gününüz belli değil ise ona göre davranırsınız.Sitede gerekli soru cevaplar var okuyup bilgilenirseniz iyi olur…


Kayıtsız Üye
Benim iki adet başlangıcı arası 3 hafta .ilk günümde kahverengi akıntı geliyor ( sadece bir vakitte)sonrasında bazen iki bazen üç gün boyunca kan gelmiyor.ben bu dönemde gusül abdesti alıp namaz kılıyorum.kan gelmeğe başladığında 4-5 gün sürüyor.tekrar arkasından kahverengi akıntıya dönüşüyor.bitmesini bekliyorum emin olunca tekrardan gusül abdesti alıp namaza başlıyorum.eğer kahve rengi akıntı görürsem gusül abdestini tekrarlıyorum.doğru mu yapıyorum acaba


arifselim
Adetin gelmeye başlaması kahverengi akıntı ile de olur ve tekrar arada kesinti oluyorsa bu dönemde de adetin devam ediyor demektir. Taki kanama kesilip temizlik meydana gelinceye kadar adetten dolayı gusül alınmaz.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm. Ben aylardır 10 günden fazla adet görüyorum. Yani adetin ilk 7 veya 8 günü kan oluyor ondan sonra ise kahverengi lekeler. Bu lekeler 10 günden fazla da sürebiliyor. Acaba beyaz akıntı gelmiş olabilir mi ben fark etmesemde diye düşünüyorum ? Çünkü beyaz akıntıdan sonra gelen lekeler adet kanı sayılmadığını biliyorum ve dolayısıyla şüpheye düşüyorum acaba namazlarımı mı kaçırıyorum diye.
Ve perşembe sabah namazında adet oldum. Yani bu demek oluyor ki ben pazar sabahı mı namaza yeniden başlamalıyım (10 gün dolduğu için) yoksa öğle vakti girdiğinde mi ?
Teşekkürler.


arifselim
Aleykum selam. Adetin başladığı andan itibaren tam olarak 10 gün hesap edeceksin ve onuncu gün aynı vakitte akıntı bitmemişse de gusül almalısın. Perşembe günü adetin başlamışsa 10 gün sonra cumartesi günü oluyor ve aynı vakitte gusül almalısın.

Okudunuz mu?  Hörgüç yapmadan şalın altına nasıl saç bağlanır

Kayıtsız Üye
selamun aleykum ben her ayin farkli gunlerinde 8 gun adet goruyorum ama temizlik gunlerim farklilik gosteriyor bazen 21 bazen 16 bazen 18 karisik oluyor nasıl hesaplicam adet ve temizlik gunlerimi


arifselim
Aleykum selam. Adet döneminde düzensizlik olabilir. Bu durumda akıntı başlamasını esas alarak hareket edersin. Akıntı kesilip temizlik de meydana geldiğinde gusül alırsın.


Snmzz
S.a ben her ay 8 gün adet goruyorum 8 akşamı beyaza dönüyor yatsıdan önce kesiliyor beyazi goruyorum o zaman abdest aliyorum fakat bu sefer oglen vakti beyazi gördüm aksami beklemeli miyim yoksa beyazı gördüğümde abdest alabilir miyim


mum
Adet bazen erken bazen geç bitebiliyor siz beyazi görünce yıkanın.


Kayıtsız Üye
Hayizin bitisi için gerekli olan beyaz akintiyi hiç görmeyen ve her zaman gelen sarı renk akıntısı olan biri, bu sarı rengi hayiz bitisi olarak kabul edebilir mi?


mum
Beyaz akıntı yoksa adet bitimini veya sarı akıntıyı bekler


Kayıtsız Üye
Benim adetim her ay 5 gün sürüyor 5. Gün kanamam bitiyor ama ben yıkanmak için 7. Günü bekliyorum 10 yıldır böyle hep 7. Gün yıkanırım abdest alırım öyle ögretildi su an benim 5. Günüm kanamam kesildi abdest alıp yarın oruç tutabilir miyim??


mum
Adetiniz beş gün ise beklemeniz caiz değildir çünkü yıkanıp namaz kılmanız farzdır


Kayıtsız Üye
Merhaba! Ben adetim de
6 gün kan görüyorum 7. Gün kahve rengi ve pembe renge dönüyor bu durum her ay böyle
Benim adetim 6.günden sonramı bitiyor 7.günden sonra 8.gün mü.?
ben 7. Gün sabahtan gusül edip oruç tutmaya ve namaz kılmaya başladım ama lekeler ara ara gelmeye devam ediyor
Bu lekeler adetten sayılıyormu bitmesini beklemem gerekir mi ? namaza ve oruca devam edeyim mi lütfen yardımcı olurmusunuz.?


mum
Şeffaf akıntıyı görene kadar yıkanmayın adet sayılırısınız


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm ben her ay 8 gün adet görüyorum 8 günüm doldu ve bugün 9. Gün kahverengi çok küçük lekeler gördüğüm için oruç tutamadım. İlla 10 günün dolmasını beklemeli miyim? İçim hiç rahat etmiyor ibadet edemiyorum kaç kez gusül abdesti aldım yine küçücük lekeler görüyorum ve ibadeti bırakmak zorunda kalıyorum lütfen yardımcı olur musunuz ? Tamamen beyaz olmasını ve 10 gün dolmasını beklemeli miyim yoksa her ay 8 gün adet olduğum için adetim bitmiş sayılır mı ?


mum
Adet bitip gusül aldıktan sonra özür kanı gelebilir, şayet adet kanı olduğundan şüpheliyseniz 10. gn gusül alın ve oruç tutun


Kayıtsız Üye
normalde adetim 6gün 7gün sürüyor bittiğinden emin değilim 7. güne oruca niyet etmesem leke gelmesse günahı varmı cnp bekliyorum


mum
7. günde kan kesilmişse niyet edin ama kanama olursa adet sayıldığınız için oruç bozulur ve tekrar gusül gerekir.


Kayıtsız Üye
benim adet günüm normalde 4 gün sürüyor ama benim önceki adetimde düzensizlik oldu ve 2 gün önce ince kan gibi koyu kırmızı bir şey geldi adet kanı sayıp abdestsiz kaldım fakat ondan sonra beyaz akmaya başladı hep. bu kanı adet kanı saymalı mıyım?


arifselim
Eğer adetinde düzensizlik meydana gelmişse bu durumda bu adetten kabul edilir. Ancak gelen akıntıların adete benzeyip benzemediğini senin bilmen gerekiyor.


Kayıtsız Üye
Adet sürem 5 gün adetin son günü artık bitiminde kahverengi leke gelir ve bitiğini ordan anlarım fakat gusül için bu lekenin tamamen kesilmesini beklemem gerekir mi

Okudunuz mu?  Kadınların kadınlara ağda lazer yaptırması caiz mi?

arifselim
Adetin bitimi ve guslün alınması için akıntının tamamen kesilmesi veya normal günlük akıntıya dönmesi gerekir. Bu durumda adetten kaynaklanan lekelerin bitmesini beklemen gerekir ve daha sonra gusül alman gerekir.


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler kusura bakmayın ben adetimin bitiş zamanını tam belirleyemiyorum 8-9 gün sürüyor bu sefer 8. Gün hafif sarılı beyaz akıntı geldi bekledim sonra sarı pis kokulu akıntı geldi 9.gün sabah tekrar beyaz akıntı geldi gusül aldım namaza başladım ama genellikle emin olamadığımdan 10. gün bir daha gusül alıyorum ne yapmalıyım hocam Allah razı olsun şimdiden


arifselim
Hayırlı günler. Adetin bittiğini akıntının tamamen kesilmesi ile anlayabilirsin. Yada normal günlük akıntılar varsa buna dönüştüğünde adet bitmiş kabul edilir. Bu şekilde hareket edebilirsin.


Kayıtsız Üye
Öncelikle selamun aleykum ben sürekli olarak 5gün adet görsek bu ay 5 günde bitmezse 5.gün gusül alıp ibadetime devam mı etmem gerek yoksa bitene kadar beklemeli miyim ?


mum
Şeffaf/Beyaz akıntıyı görene kedar bekleyin çünkü adet günü değişme ihtimali var


Kayıtsız Üye
Benim adet duzenim 14-15 gun suruyor. 10. Gunden itibaren gusül alip namazima başlıyorum. Benim sorum; ozur hali ne zaman biter? Benden akinti hiç gelmiyor.15-16 gunden so ra tamamen bitiyor o zamana kadar her vakit abdest aliyorum. Ama uc vakit hiç gelmiyor 4. Vakitde çok bulanik bir acik kahve rengilik bazen 6. Vakitde de..uc vakit hiç gelmemesi ozur halinun kalkmasina yeterli mi?
Tesekkurler


Hoca
Özür halinin devam etmesi için iki vakit namaz arası hiç akıntı kesilmemesi gerekir.
Ölçü budur.

< Hayızın bittiğini nereden anlarız?

Hayız müddeti içinde gelen kan tamamen kesilmedikçe, geçen zaman hayızdan sayılır. Bu günlerde âdet kanının sürekli gelmesi şart değildir. Bazen kesilip bazen devam edebilir. Kısaca hayız müddeti, akıntının renginin değişmesiyle başlar; kanın tamamen kesilip temizlik günlerinde görülen akıntının geri dönmesiyle son bulur. >


Kayıtsız Üye
slm.aly.hocam ben Şafiiyim adetim 7 gün sürdü beyaz akıntıdan sonra gusül aldım ve bir hafta sonra hafif kanlı akıntı gördüm bu akıntı 14.günün içinde olduğum için adet mi sayılır yoksa beyaz akıntıdan sonra gusül almıştım beyaz akıntıyı gördüğüm için adet değil de özür mü oluyor?


arifselim
Aleykum selam. Adet bitiminden bu şekilde emin olduktan sonra artık gelen bu akıntılar adetten sayılmaz. Ayrıca adet düzenini ve adet akıntılarının ne şekilde olduğunu her kadın bilmelidir.


Kayıtsız Üye
İyi günler. ben uzun yıllardır yanlış biliyormuşum 🙁 adet kanı kesilip sarı renge döndüğünde gusül alınır diye biliyordum. Şimdi benim kıldığım namazları tuttuğum oruçları kaza mı etmem gerekiyor. Tam 20 yıl :(((


arifselim
Hayırlı günler. Şafiilerde adet süresinin en uzunu 15 gündür. Bu süre hanefilerde ise en fazla 10 gündür. Hatalı olduğundan kesin emin olduğunu kaza etmelisin. Daha doğrusu ise, bir hocahanıma giderek ona ayrıntılı bir şekilde anlat ve ona göre hareket et. Eğer mümkünse müftülüklerde görevli olan bir bayan hocaya gitmeni tavsiye ederiz.


Kayıtsız Üye
Selâmun aleyküm , benim sorunum şu ki;
Normalde adet bitiş Guslümü normal günlük akıntı rengine gelince alırdım
( sarımsı bir akıntı olunca ) yâni adet kanım bitiyor ve akıntı kahverenginden sonra sarı oluyorsa gusül alıyordum o zaman öğrendiğim doğrum buydu ve hep böyle 6 gün diye hesaplıyordum çünkü öyle biliyordum diğer günlerimi de ona göre hesaplayıp döngüm buymuş gibi hep 6 günü bekleyip gusül alıyordum ama bu son adet günümde bir farklı oldu 6. günündeyim yıkanmayı bekliyorum…aynı döngü sarı alıntının gelmesi şimdi bu temiz mi değil mi ? Beklemeli miyim yoksa beklememeli miyim ve ya bunun kesin bir anlamanın yolu yokmu diye düşündüm ? Çünkü anlamak çok sıkıntı tam temizlendim temizlenmedin mi eğer tam olmazsa ibâdet ve gusül boşa gider diye .. iyice bekleyeyim dedim ama sıkıntı ediyorum vakit namaz vakti geçiyor Diye sanki bile bile kılmıyormuş gibi içimde bir endişe oldu ve iyiiiice araştırdıkça beyaz akıntıyı beklemenin veyâ kupkuru olması gerektiğini öğrendim .. Şimdi kıyaslandığında ciddi bir fark oldu ..

Okudunuz mu?  Bekarım Ve Aşırı Derecede Erkekleri Arzuluyorum Ne Yapmalıyım?

Sonra benim izlemediğim fetva okumadığım yer kalmadı diyebilirim aynı şeyi söylüyor hadisler de de … Ve ben de aişe annemizin sözüne uyarakta Beyaz akıntıyı beklemeliyim dedim .. Sonra bekliyorum gelmiyor akıntı hala sarı 8. gün oldu ( bu arada en fazla 10 gün diye de bekleyeyim diyorum yoksa tam temizlenmiş olmayacağım düşüncesiyle bekledim ) yâni günler geçti ve ben en 10. günüm oldu hala beyaz akıntı gelmedi (açıkçası veyâ kuruluk olması gerekiyordu ama onu kendimde anlamıyorum çünkü hep akıntı geliyor benden ) sonra 240. Saati doldurduğumda gusül almalıyım dedim ve aldım … Ve hocam yanlış mi bilemiyorum ? 1. Sorum bu şekil yapışım doğru mu ? Açıkça yazınız lütfen.

2. Sorum ben gusül aldım evet ama günlük sarımsı akıntı m hala devam ediyor sanırım bu adet akıntımın devamı diye ben de özür den saydım ve her vakit namaz abdesti alarak kıldım .. Bu doğru oldu mu ? Yani gusül aldım artık temizim diye bırakmadım yoksa o günlük akıntım özür olmuyor muydu bu da beni rahatsız etti ama dedim en azından ihtiyatlı davranayım .. özür gibi alayım zararı yok ..

Ve şuan takip ediyorum herşeyi yazıyorum önceden de yazıyordum ama doğrusu beyaz akıntıyı beklemiyordum zîrâ bilmiyordum … yani o beyaz akıntının vasfı nasıl nasıl bir şey blmiyorum
.. hem saydam yapışkanımsı bir sıvı var o mu yoksa kremsi beyaz bir sıvı var onun mu beklenmesi gerekiyor hangisi hocam ?

Ben açıkça anlatmaya çalıştım inşâeALLÂH aktarabilmişimdir .. vereceğiniz cevâp benim için çok önemli ki bundan sonra onu uygulayarak devâm etmeyi düşünüyorum .. Kusura bakmayın uzun oldu Rabb ‘ im râzı olsun şimdiden


Ensar
Ve aleykumusselam. Bir kadının hayız günü en az 3 en fazla 10 gündür . İki âdet hali arasındaki temizlik süresi en az on beş gündür.Adetten temzılenmesının kanıtı kanın kesılmesı ve beyaz akıntı gelmesidir. Eğer bu günler dışında hâlâ akıntınız renklı geliyorsa o âdet kanı değildir. Istıhaze olur her vakitte yenı abdest alınır ve ıbadete devam edilir.


adet ne zaman biter, adetin bittiğini nasıl anlarız, adetimin bittiğini nasıl anlarım

Bu kategoride yer alan Eşim boşanmak istiyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kadınlar adet döneminin tamamen bittiğini nasıl anlar? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.