Anasayfa
3 Eylül 2022, 23:50
missa0
Abone

İslam dinince ahtapot yemesi caizmidir

İslam dinince ahtapot yemesi caizmidir

Kayıtsız Üye
İslam dinince ahtapot yemesi caiz midir. Ahtapot yemeği hakkında dinimizin hükmü nedir kısaca açıklar mısınız ?


Yanıt: islam dinince ahtapot yemesi caizmidir

arifselim
Deniz ürünleri hakkında hanefilerin görüşü şöyledir; ancak balık suretinde olan deniz canlılarını yemek helaldir. Bunun delili ise şu ayeti kerime olarak gösterilmiştir:

Okudunuz mu?  Arapça salavat

"Allah kendilerine iyiligi emrediyor, onlari kötülükten nehyediyor, onlara temiz seyleri helâl, murdar (pis) seyleri de haram kiliyor" (A’raf, Suresi, 7/157)

Dolayısıyla balığa benzemeyen ahtapot, yengeç, midye ve istiridye gibi bir çok deniz canlılarını yemek de helal değildir.


Yanıt: islam dinince ahtapot yemesi caizmidir

aziz83
‘Hanefi mezhebinde balık şeklinde olmayanlar yenmez. Kalkan, sazan, Yunus balığı, yılan balığı yenir. Kalamar, mürekkep balığı, deniz hınzırı, deniz aygırı gibi hayvanlar ve yengeç, midye, istiridye, ıstakoz, kerevit, karides gibi deniz haşaratı yenmez. Diğer üç mezhepte ise, deniz ürünlerinin hepsi yenir.’

Okudunuz mu?  Şafilere Neden Köpek Haramdır

Hanefi fûkahası, Kur’ân-i Kerîm’deki; "Allah kendilerine iyiligi emrediyor, onlari kötülükten nehyediyor, onlara temiz seyleri helâl, murdar (pis) seyleri de haram kiliyor" (A’raf, Suresi, 7/157) ayeti kerimesini delil göstererek balık çeşidine girmek şartıyla sürekli suda yaşayan ve karada yaşaması mümkün olmayan hayvanların hepsi helaldir demişlerdir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı gibi.Fakat balık türüne girmeyen veya devamlı suda yaşamayan diğer su hayvanlarını, tiksinti veren hayvanlardan saymışlardır. Bundan dolayı yenilmelerinin caiz olmayacağına hükmetmişlerdir. Yengeç, midye, istiridye, istakoz, salyangoz, su kaplumbağası ve ahtapot vb. gibi hayvanlar bu guruba girmektedir ve helal değillerdir.

Okudunuz mu?  Yunus emrenin kısaca tasavvuf anlayışı

Yorum: İslam dinince ahtapot yemesi caizmidir

Kayıtsız Üye
Kardeş ahtapot ne zamandan beri suyun dışında yaşıyor


Kayıtsız Üye
Hanefi mezhebine göre Ahtapot balık şeklinde değil, deniz haşeresi grubunda yer almaktadır. Bundan sebep helal değildir.


Kayıtsız Üye
aydınlatıcı ve öğretici bilgileriniz için Allah razı olsun teşekkürler.

Okudunuz mu?  Salih amel ne demek

Kayıtsız Üye
yunus balığı yenir demişsiniz birde denizin dışında yaşaması mümkün olmayan demişsiniz yunus balığı akciğer solunumu yapar yani suyun dışında canlı kalır bu da ilk dediğinizin ikinci olanla çelişmesi demek olur


Kayıtsız Üye
Diger 3 mezhebi de araştır.. Onlardan bir veya bir kaçında caizdi.. Ayrıca neden caiz olduğu ile ilgili yine ayet dayanakları var.

Okudunuz mu?  11 yaşındaki bir çocuğa günah yazılır mı?

ahtapot yemek caiz mi, ahtapot yemek haram mı, ahtapot helal mi

Bu kategoride yer alan Abdestli kalamıyorum ne yapmalıyım? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslam dinince ahtapot yemesi caizmidir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.