Anasayfa
12 Ağustos 2023, 4:47
sizden93
Abone

Namaz kılarken ağzımızdan ekmek parçası ve benzeri şeyler çıkması namazı bozar mı ?

Namaz kılarken ağzımızdan ekmek parçası ve benzeri şeyler çıkması namazı bozar mı ?

yaso-123
Namaz kılarken ağzımızdan ekmek parçası ve benzeri şeyler çıkması namazı bozar mı ?


Yorum: Namaz kılarken ağzımızdan ekmek parçası ve benzeri şeyler çıkması namazı bozar mı ?

arifselim
Namazı bozan durumlar bellidir. Namaz kılan kişinin dişleri arasında kalan bir kırıntının veya bir ekmek parçasının çıkması namazı bozmaz. Ama namaz kılan bir kişi bir şey yiyip içse bu namazını bozar. Eğer oruçluysa aynı şekilde orucunu da bozar. Yasak olan şey bir şeyin yenilip içilmesidir.


Yanıt: Namaz kılarken ağzımızdan ekmek parçası ve benzeri şeyler çıkması namazı bozar mı ?

yaso-123
Tam olarak sorumun cevabını bulamadım burda olmamasından dolayı günah olmadığı sonucunu mu çıkarmalıyım ?

< 11 – Kolları dirseklere kadar sıvalı, lâubali bir vaziyette namaza durmak da mekruhtur >
Tişörtde bu anlamı taşır mı ?
< 15 – Her namazın ikinci rek’ati birinciden, dördüncü rek’ati de üçüncüden uzun olmamalıdı >
1. rekat: sübhaneke,fatiha,ihlas suresi
2.rekat: fatiha,kevser…Nasıl uzun olmasını sağlayabilirim ?

Allahü teala razı olsun …


Yanıt: Namaz kılarken ağzımızdan ekmek parçası ve benzeri şeyler çıkması namazı bozar mı ?

Desert Rose
< Namaz kılarken ağzımızdan ekmek parçası ve benzeri şeyler çıkması namazı bozar mı ?
>

< olarak sorumun cevabını bulamadım burda olmamasından dolayı günah olmadığı sonucunu mu çıkarmalıyım ?
>

1 – Namazda bedeni ve elbisesiyle oynamak. Serinlemek maksadıyla eliyle yelpazelenmek. Namazın kemâli, ruhen ve bedenen huşû’ ve sükûnet bulmak ve dünyevî işlerden kalben alâkayı kesmek ile olduğundan bu gibi işler mekruh görülmüştür. Hadîs-i şerîf’te de: "Allah Teâlâ sizin namazda oynamanızı hoş görmez" buyurulmuştur.

Okudunuz mu?  Gusle niyet edip her yerimizi yıkasak normal abdest almadan gusül kabul olurmu

Kardeşim neyi anlamadın yukarıda belirtilen ve bilinçli olarak yapılan Namaz dışı hareketler mekruhtur
Haram değil ama harama yakın olan hoş görülmeyen Namazın huşusunu bozan ve Namaz içerisinde yapılmaması gereken hareketlerdir.
parmak çıtlatmak elbiseyle oynamak birşeyler çiğnemek vs gibi.
ağzındaki ekmek parçası kendi çıkmışsa bir şey olmaz fakat bilerek çıkarırsan mekruhtur
yapmaman gereklidir,ayrıca Namaz kılanın ağzında ekmeğin işine onuda ben anlamadım.
Kalıntı varsa çıkarsa bir şey olmaz.

< Tişörtde bu anlamı taşır mı ? >
evet… kısa kollu giysiyle Namaz kılmak mekruhtur.

< 1. rekat: sübhaneke,fatiha,ihlas suresi
2.rekat: fatiha,kevser…Nasıl uzun olmasını sağlayabilirim ?
>

mesela ilk rekatte ihlas okuyan ikinci rekatte fil suresini okuması mekruhtur
çünkü fil suresinin ayet sayısı fazla hemde İhlas suresinden önce gelir.
Bu sıralama diğer rekatlar içinde geçerlidir.
senin verdiğin sıralama daki yanlışlık İhlas suresi Kevser suresinden sonra gelir
dolayısıyla ilk rekatta Fatihadan sonra önce kevser ikinci rekatta Fatiha ve İhlas okunmalıdır.4 rekatlık Namazlarda ise daha yukarıda olan Ayetlerden başlamalısın.Eğer başka sure bilmiyorsan ozaman 3.rekatta kevser 4.rekatta İhlas okumalısın.
selam ve dua ile…


yaso-123
"Allah Teâlâ sizin namazda oynamanızı hoş görmez" buyurulmuştur

burdaki olayın ağızdan çıkan ekmek parçasıyla alakasını pek çözemedim dilden bahsediliyorsa eğer sure okurken dilimiz zaten hareket ediyor …ağzındaki ekmek parçası kendi çıkmışsa bir şey olmaz fakat bilerek çıkarırsan mekruhtur aradığım cevap buydu …
Ekmek parçasından kastım diş aramıza sıkışan yada dişlerin arkasında kalan yemek kırıntılarıydı …

Okudunuz mu?  Kim benim hakkımda ne düşünüyorsa Allah iki katını versin. duamı bedduamı

Bütün cevaplar için Allahü teala razı olsun ..Ayrıca cevaplarınızı daha kaba şekilde değilde saygılı şekilde yazarsanız daha güzel olur…


aziz83
Namaz kılarken ağzımızdan ekmek parçası ve benzeri şeyler çıkması namazı bozar mı ? Namazı bozmaz lakin namaz mekruh olur Tişörtde bu anlamı taşır mı ? Kısa kollu tişörtle namaz kılmak mekruh değildirUzun kollu olan elbisenin kollarını katlayarak kılınan namaz mekruh olur


yaso-123
< Namaz kılarken ağzımızdan ekmek parçası ve benzeri şeyler çıkması namazı bozar mı ? Namazı bozmaz lakin namaz mekruh olur Tişörtde bu anlamı taşır mı ? evet kısa kollu giysiyle Namaz kılmak mekruhtur Kısa kollu tişörtle namaz kılmak mekruh değildirUzun kollu olan elbisenin kollarını katlayarak kılınan namaz mekruh olur >
Allahü teala razı olsun ..Ama desert hocam tişort ile namaz kılmak mehruhtur dedi bizi aydınlatırsa sevinirim …


aziz83
Kısa kollu tişörtle namaz kılmak mekruh değildir kardeşim aynen benim dediğim gibi hüküm…Uzun kollu olan elbisenin kollarını katlayarak kılınan namaz mekruh olur..


yaso-123
Allahü teala razı olsun hocam çünkü tişortle namaz kılıyorum ve günaha girdiğimi düşümeye başlamıştım …


Desert Rose
Aydınlattığın için Allah c.c razı olsun aziz83 kaardeşim sağol…

< Allahü teala razı olsun ..Ama desert hocam tişort ile namaz kılmak mehruhtur dedi bizi aydınlatırsa sevinirim … >
öncelikle belirteyim ben hoca değilim yaso-123 kardeş sadece öğrenirken öğretmeye çalışan bir kardeşinizim..ayrıca verdiğim cevaplarda kabalık göremiyorum ama sen öyle algılamışsın…Lakin Namaza hazırlanan kişinin önce ruhen adepte olması gerek dime
Rabbiyle rendevusuna giden bir kişinin ağzında ekmek sakız vs olmaması gerek Hatta abdesti olsa bile ihtiyaten ağzını çalkalamasıda güzel bir davranıştır..
Namaz gibi önemli hatta Kafirlerle Müslümanların arasını ayıran en büyük ibadeti
Allah c.c hepimizi ibadetlerini hakkıyla eda edebilmek için çabalayanlardan eylesin…amin

Okudunuz mu?  İsot yemek günah mı?

YaZaROW
Ben hep açıktan söylüyordum daha önce. Şimdi içimden mi söyleyeyim?


meryemgül1
Cemaatla Namaz Nasıl Kılınır?

İmama uyan bir kimse, yani muktedî, imam tekbir aldıktan sonra, o da tekbir alarak namaza durur. Yalnız Sübhâneke`yi okuyup sükût eder. Fâtiha ve başka âyet okumaz. İmam rükû`a gittiği zaman, o da rükû`a gider. Rükû`daki tesbihleri söyler. İmam rükû`dan SemiAllahü limen hamideh diyerek doğrulduğunda ise, Rabbenâ lekel-hamd der. Secdeye gittiklerinde de secde tesbihlerini okur. 3 veya 4 rek`atlı namazların ilk oturuşunda sadece Tehıyyât okunur. Son oturuşta ise, Tehıyyât ile beraber salâvat ve dualar okunarak imamla birlikte selâm verilir. İmama uyan kimsenin, onun arkasında Fâtiha ve zamm-ı sûre okuması tahrîmen mekruhtur. Çünkü imam cemaata riyaseten okumaktadır. İmamın okuması cemaatın okuması yerine de geçer. Nitekim hadîs-i şerîf`te de bu husus sarahaten belirtilmiştir. Ancak İmam-ı Muhammed, imamın kırâeti âşikâre yaptığı namazlarda cemaatın okumasını mekruh görmüşse de, imamın gizli okuduğu yerlerde cemaatın da okumasını câiz görmüştür.

Okudunuz mu?  Allahtan başkasından korkmak şirkmidir

YaZaROW
Kusuruma bakmayın cemaatle namazda söylediklerinizi yapıyorum. Sorduğum soru tek başıma kıldığım namazlarda yaptıklarımla ilgiliydi. Cevabımı aldım. Allah razı olsun cevap için.


yaso-123
< öncelikle belirteyim ben hoca değilim yaso-123 kardeş sadece öğrenirken öğretmeye çalışan bir kardeşinizimayrıca verdiğim cevaplarda kabalık göremiyorum ama sen öyle algılamışsınLakin Namaza hazırlanan kişinin önce ruhen adepte olması gerek dime
Rabbiyle rendevusuna giden bir kişinin ağzında ekmek sakız vs olmaması gerek Hatta abdesti olsa bile ihtiyaten ağzını çalkalamasıda güzel bir davranıştır
Namaz gibi önemli hatta Kafirlerle Müslümanların arasını ayıran en büyük ibadeti
Allah cc hepimizi ibadetlerini hakkıyla eda edebilmek için çabalayanlardan eylesinamin >

Birşeyi anlamakta güçlük çekiyorsunuz ben ekmekle namaz kılmaktan bahsetmedim neyse olur böyle yanlış anlaşılmalar …ayrıca hoca olmadığıınız belli ben sadece o şekilde hitap etmek istedim ..


meryemgül1
Tek başına namaz kılan kimse, sesli kıraat yapılması gereken bir namazı kaza ederken sesli de okuyabilir, gizli de okuyabilir. Öğle ve ikindi gibi gizli kıraat yapılması gereken namazlarda ise gizli kıraat yapmalıdır.

her zaman tek başına olsun cemaatle olsun besmele gizli okunur


YaZaROW
Evet verdiğiniz cevaplarda kabasınız. Özellikle erkeklere verdiğiniz cevaplarda. Bunu eskiden bana da yapmıştınız ve bu sizin takvanızı gösterir. Normalde bu tespitimi size açıklamazdım fakat şuna benzer bir hadisi şerif var ona güvenerek açıkladım: "[buradaki cümleyi siliyorum. Yanlışsa peygamberime yanlış bir cümle ihsan etmek istemem.]" Hadis-i Şerif bu tarzdaydı. Sizin neden mecbur kalmadıkça birebir cevap vermediğinizi ve hep alıntı yaptığınızı da şimdi anladım. Neden erkeklerle kaba konuştuğunuzu da şimdi anladım ve sizi tebrik ediyorum. Bütün müslüman bayanlar böyle olsaydı eğer ülkemiz bambaşka olurdu.

Okudunuz mu?  Ölen birine hakkımızı helal etmesek günah mı?

Kardeşim böyle imalarla gönül kırmaya ne gerek var. 10 saniye sonra beyin kanaması geçirmeyeceğimizi biliyor muyuz ? Ben de ilk konuşmamda desertnose hakkında öyle düşünmüştüm fakat şimdi görebildim gerçeği. Kendisi söylemiyor normalde. Sen de bu mesajımdan sonra ona anlayış gösterirsin umarım. Kaba konuşması takvasından. Elhamdülillah böyle kimseler var daha. İnşaAllah çocuklarına da aktarır.

Siz sizin cevabınıza odaklanırsanız daha çok fayda alırsınız. Benim gibi garipler de anca lafa karışırlar. Fakat anladığımı anlatmak istedim mazur görünüz.

Son olarak da desert.nose eğer geçen konuşmamızda (siz de hatırlarsınız) kalbinizi kırdıysam hakkınızı helal edin pişmanım. Zira sizin bana hakkınız geçtiyse ben helal ettim.


bahadır emin
Bügün yatsıyı kıldıktan bir saat sonra filan. aynada yüzüme bakarken yüzümün bazı yerlerinde çok ince zar gibi varla yok arası burundan çıkan yapışkan sıvının kurumuş hali vardı. bende vesvese oldu. bunların altına su geçmişmidir. normalde bir su çarpmayla geçer. ne yapmam lazım?


yaso-123
< ardeşim böyle imalarla gönül kırmaya ne gerek var 10 saniye sonra beyin kanaması geçirmeyeceğimizi biliyor muyuz ? Ben de ilk konuşmamda desertnose hakkında öyle düşünmüştüm fakat şimdi görebildim gerçeği Kendisi söylemiyor normalde Sen de bu mesajımdan sonra ona anlayış gösterirsin umarım Kaba konuşması takvasından Elhamdülillah böyle kimseler var daha İnşaAllah çocuklarına da aktarır

Okudunuz mu?  Haram et ile ilgili ayetler hadisler

Siz sizin cevabınıza odaklanırsanız daha çok fayda alırsınız Benim gibi garipler de anca lafa karışırlarFakat anladığımı anlatmak istedim mazur görünüz

Son olarak da desertnose eğer geçen konuşmamızda (siz de hatırlarsınız) kalbinizi kırdıysam hakkınızı helal edin pişmanım Zira sizin bana hakkınız geçtiyse ben helal ettim >
KArdeşim burda benim bişey ima etmeye çalıştığım yok ben diş arasında kalan kırıntılardan bahsediyorum kendisi ekmek yemek olarak anlıyor 2-3 kere açıkladım ama anlamamakta ısrar etti kendisi namazda oynamak hoş karşılanmaz sözüyle burde ekmek ufağının alakasını çözemedim açıklamak yerine daha değişik örnekler vermeye devam etti kendisi bende yanlış bir şey söylediysem özür dilerim kimseyi kırmak istemem…


bahadır emin
Arkadaşlar ne yapmam lazım evde net yok. sırf bunu sormak için cafeye geldim lütfen cevap. bu bende arada sırada oluyor. altına su geçmiş midir? yoksa bir daha mı kılmak lazım namazı?


Desert Rose
< KArdeşim burda benim bişey ima etmeye çalıştığım yok ben diş arasında kalan kırıntılardan bahsediyorum kendisi ekmek yemek olarak anlıyor 2-3 kere açıkladım ama anlamamakta ısrar etti kendisi namazda oynamak hoş karşılanmaz sözüyle burde ekmek ufağının alakasını çözemedim açıklamak yerine daha değişik örnekler vermeye devam etti kendisi bende yanlış bir şey söylediysem özür dilerim kimseyi kırmak istemem… >
bak kardeşim sen artık haddi aştın neyin peşindesin bilmiyorum ama
sana istediğin cevaplar verildi hatta namaz da okunan sureler hakkında..
hep aynı yere takılı kalıyorsun şindiye kadar onca sorduğun sorulara iyi niyetimle
cevaplamaya çalıştım el insaf beeee!…..

Okudunuz mu?  İslamda kaş almanın hükmü

yaso-123
< bak kardeşim sen artık haddi aştın neyin peşindesin bilmiyorum ama
sana istediğin cevaplar verildi hatta namaz da okunan sureler hakkında
hep aynı yere takılı kalıyorsun şindiye kadar onca sorduğun sorulara iyi niyetimle
cevaplamaya çalıştım el insaf beeee >

Özrüme karşılık bu cevap kalitenizi gösteriyor …Konuyu kapatalım uzamasın …


bahadır emin
arkadaşlar bilmiyorsanız bilmiyorum deyin.


Desert Rose
< Bügün yatsıyı kıldıktan bir saat sonra filan. aynada yüzüme bakarken yüzümün bazı yerlerinde çok ince zar gibi varla yok arası burundan çıkan yapışkan sıvının kurumuş hali vardı. bende vesvese oldu. bunların altına su geçmişmidir. normalde bir su çarpmayla geçer. ne yapmam lazım?
>

Namazdan birsaat sonra farketmişsin sonradan bulaşma ihtimalide yüksek.
Öyle değilse bile abdestin geçerlidir çünkü
buırun ifrazatı ve vücut sıvılarında su alta işler bekleyince kurur
muhtemelen abdest esnasında bulaşmıştır.
Vesvese yapman için sebeb yok kardeşim


bahadır emin
hay Allah razı olsun bir saattir bekle bekle belim ağrıdıydı. Sağolasın.


Kayıtsız Üye
Namaz kılarken dişimin arasında bir yemek parçasını yutarsak namazımız bozulur mu ???


Kayıtsız Üye
her rekatta fatihadan sonra okunacak sure sırası kurandaki diziliş sırasıdır. fiil,kureyş,maun,kevser,kafirun,izacae,tebbet,ihla s,felak,nass,


İsmile
Bazen abdest almam uzun sürüyor ve bittiğinde cemaat başlamış oluyor bende hızlıca namaza duruyorum ama yüzündeki şu damlaları ağzıma girmesinden şüphe duyuyorum bu şu yutulursa namaz bozulur mu yutmamak için özem gösteriyorum ama yine emin olamıyorum

Okudunuz mu?  Cenaze yıkama ücreti var mı?

vel Fecr
< Bazen abdest almam uzun sürüyor ve bittiğinde cemaat başlamış oluyor bende hızlıca namaza duruyorum ama yüzündeki şu damlaları ağzıma girmesinden şüphe duyuyorum bu şu yutulursa namaz bozulur mu yutmamak için özem gösteriyorum ama yine emin olamıyorum >
suyun damlamasında bir beis yoktur. cemaate yetişmek için koşmayın buyuruyor rasulullah efendimiz sav. katıldığın yerden devam edebilirsin.


Günahkarlık
Selamun aleyküm benimde bir sorum var arkadaşlar. Secdeye bazen bilerek 3 kere gidiyorum. Yani bazen içimden 3kere secde yapmak geliyor. Bunu kasıtlı olarak yapıyorum. Bu doğru mudur yoksa yapmamalı mıyım


vel Fecr
< Selamun aleyküm benimde bir sorum var arkadaşlar. Secdeye bazen bilerek 3 kere gidiyorum. Yani bazen içimden 3kere secde yapmak geliyor. Bunu kasıtlı olarak yapıyorum. Bu doğru mudur yoksa yapmamalı mıyım >
ve aleykum selam. veda hutbesinde rasulullah efendimiz sav. dininizi kemal erdirdim buyurmakta. bu dine sonradan ne bir şey eklenir nede çıkarılır. bunları yapana bidat denilmiştir. kasıtlı olarak sünnet olan bir amele güzellik katmak için secdeyi arttırmanız doğru olmaz. farkında olmadan yaparsanızda sehiv secdesi yapabilirsiniz.

daha fazla secde etmek istiyor iseniz. şükür namazı abdest namazı tevbe namazı gibi sünnet namazlarını kılabilirsiniz.


Günahkarlık
Bundan sonra öyle yapmam, peki önceki yaptıklarım için kaza yapmam gerekir mi. Önceki 3 secde ile kaldıklarımı

Okudunuz mu?  Ramazan Ayında Yemin Kefaret Orucu Tutulur Mu

vel Fecr
< Bundan sonra öyle yapmam, peki önceki yaptıklarım için kaza yapmam gerekir mi. Önceki 3 secde ile kaldıklarımı >
kaza etmeniz gerekmez. Allah kabul etsin.
bir amel yaparken kuran ve sünnette o amel ne şekilde tarif ediliyorsa ona göre yapmak en doğru olandır.
örneğin namazın rukünlarını hadislerden daha detaylı şekilde öğrenebilirsiniz hem bu sizin amelinizdeki şuuru arttırır.


arifselim
Yüzünden akan yada yağmur damlasından ağzına gelen su damlalarının tadı namazı bozmaz ama bu damlayı yutmak hem namazı ve oruçluysan orucunu da bozar.


vel Fecr
< Yüzünden akan yada yağmur damlasından ağzına gelen su damlalarının tadı namazı bozmaz ama bu damlayı yutmak hem namazı ve oruçluysan orucunu da bozar. >
ağıza gelen yağmur damlası namazı bozar ile ilgili bir deliliniz var mı ?
yağmur altında namaz kılması gereken biri namaz kılmayacak mı şimdi ?


arifselim
Ağza giren su yutulursa namaz bozulur. Yoksa yağmurun altında namaz kılmak yasak değildir. Eğer dikkatli okumuşsan ”damlayı yutmak hem namazı ve oruçluysan orucunu da bozar” şeklinde yazılmıştır. Kaynak olarak İbni Abidin veya diğer tüm İslam ilmihallerinden bakabilirsiniz.


vel Fecr
peki arif hocam birşeyi sormak istiyorum izninizle.
soruyu soran kardeş abdest suyunun ağzıma girdiğinden şüphe duyuyorum demiş.
yani daha ağzına girip girmediği belli bile değil.
şimdi velev ki girdi, kasdi olarak yutup yutmaması bu durumda nasıl değerlendirilir.

Okudunuz mu?  İnsanlar neden dünyaya gönderildi?

kaldı ki biz abdest alırken ağzımıza su veriyoruz bu namazdayken tükürükle yutmamızda söz konusu, bu durumda hangi namazımızın kabul olacağı yeis hali bizi amellerde nasıl bir duruma sokar.

hakkınızı helal edin, namazda su içmek yemek yemek namazı bozar meseleleri var ama bunu hangi kaynağa dayandırarak aldıkları bir ayet-hadis veya kıyas icma gibi bir kısım paylaşırmısınız ?

birde kardeşin sorduğu soruya hitaben yağmurda namaz meselesini ne amaçla söylediniz. konu oraya nasıl geldi anlayamadım.

hakkınızı helal edin meseleyi bilme açısından soruyorum.


arifselim
Soruyu soran kardeş ağzıma su girdiğinden şüpheleniyorum demiş ve bende ona su girmesi durumunda olabilecek şeyin cevabını verdim. Yağmurdan olsun, abdestten olsun veya herhangi bir şeyden dolayı olsun, suyun boğaza kaçması durumunda o namaz bozulur fetva bu yöndedir. Namazda yemek ve içmenin namazı bozduğu ile ilgili icma vardır. Kaynak: İbni Abidin


ağızda kalan kırıntı namazı bozar mı, namazda ağızda olan bir parça yemek namazı bozarmı, ağza gelen ekmek parçası abdesti bozar mı

Bu kategoride yer alan İş yerinde durduk yere sperm geldi ortada birşey de yoktu üstelik namaz vakti de gelmişti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz kılarken ağzımızdan ekmek parçası ve benzeri şeyler çıkması namazı bozar mı ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.