Anasayfa
20 Aralık 2023, 17:34
missa04
Abone

Yemin edip etmediğimi hatırlamıyorum, ne yapmalıyım?

Yemin edip etmediğimi hatırlamıyorum, ne yapmalıyım?

Kayıtsız Üye
Yemin edip etmediğimi hatırlamıyorum, ne yapmalıyım önerilerde bulunur musunuz ?


Yanıt: Yemin edip etmediğimi hatırlamıyorum, ne yapmalıyım?

Desert Rose
Yemin ettiğinizi hatırlamıyorsanız ve yemin ettiğinize dair bir emare yoksa,
yemin etmediğinize hükmedilir. Bundan dolayı bir mesuliyet gerekmez.
yemin ettiğinizi hatırlarsanız, bu durum mübah olan yeminlerdendir.
yani yapılması mübah olan bir şeyi yapmamak üzere yapılan yemini
bozmak efdaldir, ancak keffaret gerekir.


Cevap: Yemin edip etmediğimi hatırlamıyorum, ne yapmalıyım?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar ben yemin edip etmedigimi hatirlamiyorum ama cevremdekilere yemin ettiğimi söylüyorum internette bununla ilgili yazılar gördüm ve yemin ettiysemde bunu bozdum kefaret odemelimiyim lütfen yardımcı olun içim hiç rahat değil


Cevap: Yemin edip etmediğimi hatırlamıyorum, ne yapmalıyım?

halilcan
kefaret ödemelimisiniz yoksa ödememelimisiniz bilmiyorum ama ben olsam ne olur ne olmaz diye öderdim.

Gelen yemin sorularını şöyle özetleyebiliriz. Deniyor ki: Bazı konularda kızınca yemin ediyoruz. Öfkemiz geçince de pişmanlık duymaya başlıyor, yemini bozmak istiyoruz. Böyle hallerde ne yapmalıyız?

Okudunuz mu?  Mısır Piramitleri hakkında Hadis ve ayet var mı?

Yeminimizde durmalı mıyız? Duramaz da bozarsak kefaretini mi vermeliyiz? Ayrıca bozulan yemin için ne kadar kefaret ödememiz gerekir onu da bilemiyoruz. Bilgi verirseniz nasıl davranacağımızı bilecek, bozduğumuz yemin borcuyla kalmamaya dikkat edeceğiz..

Cevap: Yemin öyle her kızdığınızda rast gele söylenecek basit bir cümle değildir. İnsan hayatında ancak çok mecbur kaldığı yerlerde yemin eder. Çünkü yemin Allah’ın isimleriyle olur. "VAllahi, billahi, tAllahi" gibi kutsal sözlerle yapılır. Allah’ı, kutsal isimleriyle şahit tutmak ise basit bir söz değildir.

Bu sebeple çok mecbur kalmadan yemin etmemeli, ama yemin yapılmışsa onda da sebat etmeli, sözünüzde durmalısınız.

Ancak, günah olan bir işi yapmaya yahut da sevap olan bir işi yapmamaya yemin etmişseniz bu yeminlerinizde durmaktansa bozarak kefaretini vermeyi tercih etmeniz daha doğru olur. Çünkü böylesi yeminde durmakta fayda yok, zarar ise çoktur.

Okudunuz mu?  Dört halifenin lakapları

Mesela, biriyle küs durmaya, evine gitmemeye, ona iyilik yapmamaya yemin etmek bozulmayacak yemin değildir. Öyle ise küs durmayıp konuşmalı, evine gitmeli, iyilik yapmalı, böylece bozduğunuz bu yeminin kefaretini vermeyi tercih etmelisiniz.

Gelelim kefarete: Ne midir bozulduktan sonra verilecek yemin kefareti?

– On tane fitre miktarı parayı ayırıp on yoksula ayrı ayrı yemin kefareti olarak vermektir. Mesela, bu sene fitreyi on liradan vermişseniz on tane fitreyi, yani yüz lirayı yemin kefareti olarak ayırıp yoksullara dağıtmalıdır.

Böylece yoksula yardım etmiş olmanın hürmetine bozduğunuz yeminin günahından kurtulmuş olacağınızı düşünebilirsiniz. Zaten kefaret, silmek demektir. Bozulan yeminin günahını silmiş olursunuz yoksula verdiğiniz on tane fitre yardımıyla.

Ancak yemin kefaretini ödemenin kendine mahsus şartı vardır. Şöyle ki:

– Bir yoksula bir günde birden fazla yemin kefareti verilemez. Bu sebeple, yoksulun aile fertlerine de ayrı ayrı birer fitre kefaret gönderilebilir. Böylece on ihtiyaç sahibine ayrı ayrı birer fidye vermekle kısa zamanda kolayca kefaret borcu ödenebilir.

Okudunuz mu?  Kumru kuşu hikayesi

Kefareti vekille vermek de mümkündür. İtimat edeceğiniz birine verirseniz, o sizin adınıza ihtiyaç sahibi kalabalık öğrencilere, başka yoksullara da dağıtarak ulaştırabilir. Yemek masrafına da kullanılabilir.

-Şayet yeminini bozan kimse, on tane fitre verecek maddi güce sahip değilse, aralıksız üç gün oruç tutar. Bozduğu yeminin kefaretini üç gün aralıksız oruçla ödemiş olur. Birinden borç para alarak kefaret ödemek zorunda kalmaz.

Özetleyecek olursak diyebiliriz ki:

-Bir kötülüğü yapmaya, yahut da bir iyiliği yapmamaya yemin eden kimse, yemin ettim diye o kötülüğü mutlaka yapmaya, o iyiliği yapmamaya çalışmamalıdır. Tam aksine, o kötülüğü terk etmeli, o iyiliği yapmalı, böylece bozmuş olduğu yeminin de kefaretini vermeyi tercih etmelidir.

Yemin konusunda bir mühim noktaya daha dikkat çekmek isterim.

Yeminin en korkuncu, yalancı şahitliklerde yapılan yalan yemindir.

Okudunuz mu?  Kolestrol ve trigliserid için beslenme listesi

Bu yeminin kefareti yoktur. Yalancı şahitlikteki yeminin vebalinden kurtulmak, yalan yeminle yok edilen hakkın, sahibine tekrar iadesini sağlayarak, mağdurla helalleşmekle ancak mümkün olabilir.

Bu yüzden, şahitliklerde yalan yere yapılan yemin ‘Ocakları söndürür, yalancının başına belaları yağdırır!’ ikazıyla tarif edilmiştir. Zaten bilen insan da yalancı şahitlik yapmaya cesaret edemez.


Kayıtsız Üye
Nişanlım bana sinirli anında artık yanına gelmiyeceğim diye yemin etti. Kendisi bu yeminini hatırlamıyor ama ben hatırlıyorum ve bunu ona söyledim. Tövbe etmesi gerekiyormu ve kefaret vermesi gerekiyormu?

Nişanlım bana sinirli anında bidaha yanına gelmeyeceğim diye yemin ettiğini söylemişti. Yeminini duymadım. Ve o artık yemin ettiğinide hatırlamıyor. Bu haftasonu buraya gelecek. Tövbe etmesine gerek varmi ve kefaret vermesine gerek varmı?


arifselim
Yemin ettiğini bilmesi gerekir. Eğer nişanlın yeminini hatırlamıyorsa bir şey yapması gerekmez. Şayet hatırlarsa yeminini bozduktan sonra ona yemin kefareti gerekir.


gul hanim
Yemin ettigimide bilmiyorum ama keferetimi orucla odeyecegim dedim gibi geliyor orucla odemessem cocugum olsun dedim gibi geliyor dirde ya yemin etmediysem oruc tutma kefareti nasıl olacak ama yemin etmiste olabilirim bilmiyorum cocugum bir sey olacak diye yalvaririm yardim edin

Okudunuz mu?  Hz. Zekeriya (a.s) İle İlgili Dini Hikayeler

arifselim
Yemin ettiğini kesin bir şekilde bilmiyorsan hiç bir şey yapman gerekmez. Boş yere kendine vesvese yapma. Yemin ancak kesin olarak bilinir ve bozulmuşsa o zaman kefaret gerektirir.


Kayıtsız Üye
Ben cocuklarima sinirlenip, onlara birseyler için yemin ettim, ama niçin yemin ettigimi hatirlamiyorum. Keferat gerekir mi?
Simdiden tesekkürler, Allah razı olsun.


arifselim
Yeminini hatırlamadığın sürece sana bir şey gerekmez. Yemin ne olduğu bilinmelidir ve o yemini bozup bozmadığını da bilmen gerekir. Bu durumda bir şey yapmana gerek yoktur.


Kayıtsız Üye
Eskiden beri dilime dolanan yemin cümlesi vardı ışın içinden cikamadigimoda şuydu yasak aşkım öğrenilirse ozurlu çocuğum olsun falan diyodum takıntı haline geldi bu sonra saçımı sarıya boyarsam olsun dedim ama kesin diyip demedigimi hatırlamıyorum napmaliyim?

Okudunuz mu?  Durduk yere sesler duymak

alice
Beddua olan sözlerden uzak dur. Ortada söylediğin herhangi bir yemin yok bir şey yapman gerekmez.


ayse7030
Arkadslar merhaba ben bir gün yalan soylediğimde içinden kotu bir sey gecti sonrasinda birdaha yalan soylersem eşim ölsün dedim ama çok korkmustum agladim boyle bişey dedim sonra hep dikkat ettim soylememeye calişiyorum ama bazen kendimden emin olamiyorum agzimdan cikan kelimelere yaptiklarima emin olamiyorum vesveseye düşünüyorum. Ne yaptigimdan ne dediğimden emin olamiyorum yalanmi soyledim ne dedim diye .

Oruc tutmustum tovbede ettim ama yinede içim rahat değil ne yapmaliyim sizce çok abartigimi soyluyorlar


ACİLSERVİS
Doğru söylüyorlar gereken cevabı almışsın.


ayse7030
ama korkuyorum bişey olmasından ufacık yalanları bile abartır oldum .

nasıl bır yol ızlemelıyım


Kayıtsız Üye
Merhabalar ben 13 yaşında bir öğrenciyim ve geçen sene 12 yaşımdayken bir yemin etmiştim. Dün hatırlayamadım edip etmediğimi çok aradım nette arada kaldım düşündüm endişe bastı çok karıştığı için bende Allahım yemin ettiysem de söz olarak geçsin artık dedim ama yemini bozmak anlamında dememiştim,hani çok karışmıştı bende öyle söyledim rahatlamak için bir nevi. Zaten kefaret veremem ama o anlamda dememiştim çok karışınca vesvese sardı bir tarafımı. Sabah kalktım hala aklımda dolanıyor hatırladım
%70 ettim diye hatırladım ama dün akşam yaptığımda bozmuş olur muyum ki diye takıldı aklıma kefaret vermem gerekir mi diye ama öğrenciyim hani kendim veremem vermem gerekiyorsa. Bir şey izlememek için yemin etmiştim tam izlemek için girmiştim geçmişte ama aklımda yemin Yok video açılmadı zaten bende kötü hissediyordum izlemeden kapattım bende şey gibi sigara içmeyeceğim dersin ağzına değdirmeden bırakırsın gibi ama o an ben bozdum zannetmiştim internet bakmıştım unutarak olunca bozulamazsın yazıyordu rahatladım. Ama sonra ben hikaye okudum ,yemin ederken sanırım o tür videolar izlemeyeceğim diye etmiştim sigaraya yemin edersiniz alkolle ilgili hikaye okursun yemin aklımda Yok ama yani yoktu gibi hatırlıyorum çok aklımda değildi. Bu kadar çok karışınca bende sabah yeminimi tekrarladım tam anlamıyla çünkü çok karıştı içim rahat etmedi. Bende tekrarladım güzelce şimdi benim bir şey yapmam gerekiyor mu?

Okudunuz mu?  Kapalı biriyim pantolon giymek istiyorum günah mı?

ACİLSERVİS
Bir şey yapman gerekmiyor vesvese yapma. Yeminini hatırladığın vakit bozulmuşsa kefaret ödersin.


Kayıtsız Üye
Birşey i yapmamak üzerine yemin ettim. Ama yeminimi tam olarak hatırlamıyorum
Eğer yaparsam 60 gün oruç tutucam demiştim kardeşim şahit. Ne yapmalıyım


mum
Yemin hatırladığınızda bozmuşsanız yemin 60 gün adadığınız orucu tutmalısınız

Okudunuz mu?  Öldürülen insanın ölümü kader midir

Kayıtsız Üye
Ben yemin ederken 2 şart koşmuştum ama 2. Şartını tam hatırlamadım ne olduğunu ve şuan da net olarak hatırlayamıyorum ne dediğimi ama ne demiş olabileceğine dair aklımda bir şeyler var ve eğer doğruysa yeminim bozulur ama bozmamak için sadece ilk şarta dikkat etmiştim 2. Şart o an aklımda olmadı iş işten geçtikten sonra 2. Şartın ne olabileceğini düşünmeye başladım. %70-80 ne dediğimi biliyorum gibi ama yine de kesin değil. Yeminim bozulmuş mudur? Kefaret gerekir mi?

Okudunuz mu?  Bebek kırklama

Kayıtsız Üye
Dinen haram olan birseyi yapmayacagima dair buyuk yemin ettim. Bu yeminin etkisiyle aylarca yapmadim. Yalniz nefsime uyup tekrar yaptim . Ne uzerine nasıl bir yemin ettigimi hatirlamiyorum. Tek hatirladigim ciddi bir yemindi ama ne soyledigim aklimda degil. Acil yardim.


mum
Allah adına yemin eden hem kefaret ödeyecek hemde o haramı yine terk edecek.


Kayıtsız Üye
Merhaba bir gün pişman olduğum bir şey için Allah’a dua ettim ve bunu bir daha yapmayacağımı söyledim her hangi bir söz verdiğimi ya da yemin ettiğimi hatırlamıyorum, emin değilim. Ama ben bu şeyi yeniden yaptım. Bu durumda kefaret için gereken orucu tutmalı mıyım?

Okudunuz mu?  Kutup kimdir ve kutbul irşad kime denir?

Kayıtsız Üye
Ben dişçiye gitmiştim dışım çok acıdı bende bidaha şeker ve çikolata yemiyceme dagir söz verdim Allah’a ama tamda hatırlayamıyorum verdinmi vermedimmi içimde de hep ya verdiysen diye bir düşünce geçiyo ve şeker yemeyi seviyorum bazen iyi geliyor ama şimdi bu düşünce yüzünden yiyemiyorum unutarak birazcık yedim şimdi sözümü tutmamış oldum ben kefaret ödemeliyim ama tamda hatırlayamıyorum.


yemin ettiğini hatırlamamak, yemin edip etmediğimi hatırlamıyorum, yemini hatırlamamak

Bu kategoride yer alan Eşimden boşanmak istiyorum ne yapmam lazım? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yemin edip etmediğimi hatırlamıyorum, ne yapmalıyım? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.