Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:34
missa5
Abone

Hz Muhammed islam dinini anlatırken kullandığı yöntem ve metod nedir?

Hz Muhammed islam dinini anlatırken kullandığı yöntem ve metod nedir?

Kayıtsız Üye
Hz Muhammed islam dinini anlatırken kullandığı yöntem ve metod nedir?


Cevap: Hz Muhammed islam dinini anlatırken kullandığı yöntem ve metod nedir?

NuN
Hz Muhammed islam dinini anlatırken kullandığı yöntem ve metod
İslâm’da asıl olan barıştır. Savaş, zulmün önlenmesi, hakkın kabûl ettirilmesi için meşrû kılınmıştır. 13 seneye yaklaşan Mekke döneminde ve Medine döneminin ilk yılında, müşriklerden gördükleri bunca zulüm, işkence ve haksızlığa rağmen, mü’minlere sabırlı olmaları, Allah’ın dinini güzellikle tebliğe çalışmaları emredilmiş, savaşa izin verilmemişti.

Okudunuz mu?  Salavat nasıl hediye edilir kısaca

Hicretten sonra Müslümanlar, giderek müşriklere karşı koyabilecek duruma geldiler. Üstelik Müslümanların düşmanları çoğaldı, sabır yolu ile barışı sürdürmek artık mümkün değildi. Bundan dolayı Hicretin 2’inci yılı başlarında Safer ayında;

"Zulüm ve haksızlığa uğratılarak, kendilerine savaş açılan kimselere (mü’minlere) savaş izni verildi. Allah onlara yardım etmeğe elbette Kâdirdir. Onlar, ‘Rabbımız Allah’tır’ dediler diye, haksız yere yurtlarından (Mekke’den) çıkarıldılar…" (el-Hacc Sûresi, 39-40) anlamındaki âyet-i kerimelerle Müslümanlara, kendilerini savunmak üzere savaş izni verildi.

Okudunuz mu?  Beddua edip pişman olmak

Mekke müşrikleriyle, Medine’de bulunan Müslümanlar arasında, sırasıyla Bedir, Uhud ve Hendek Savaşları oldu. Mekke müşrikleri Medine’yi basmak, Hz. Rasûlullah (s.a.s.)’i öldürmek, Müslümanlığı yok etmek için her çâreye baş vurdular; bütün imkân ve güçlerini ortaya koydular; fakat amaçlarına ulaşamadılar. Müslümanların günden güne güçlenmelerine, sayılarının artmasına engel olamadılar.

Okudunuz mu?  Eşimi içki içmekten nasıl kurtarabilirim

Ancak Medine dışındaki kabîleler, Müslümanlığın ne olduğunu yeterince bilmiyorlardı. Kâbe’nin komşusu ve koruyucusu olduğu için saygı duydukları Kureyş kabîlesi, kendi içlerinden çıktığı halde Hz. Muhammed (s.a.s.)’in peygamberliğini kabûl etmemiş, hatta onu yurdundan çıkarmışlardı. Bu yüzden, Müslümanlığın Medine dışındaki kabîlelere tanıtılabilmesi ve geniş ölçüde yayılmasının sağlanabilmesi için, Mekkelilerle barış yapılmasına ihtiyaç vardı. Rasûlullah (s.a.s.), Mekkelilerle barış yaparak, diğer kabîlelerle serbestçe ilişkiler kurmayı arzu ediyordu.

Okudunuz mu?  İnternetten ve bilgisayardan abdestsiz olarak Kuran okuyabilir miyiz?

Hudeybiye Anlaşmasıyla iki taraf arasında barış ve güvenlik sağlandı. Artık, Müslümanlığın yayılması için herkese ve her tarafa duyurma zamanı gelmişti. Rasûlullah (s.a.s) Hudeybiye’den dönünce bu konuyu ashâbıyle istişâre etti. Büyük ve komşu devletlerin hükümdarlarıyla bazı Arap beyliklerine mektup ve elçi gönderilmesi kararlaştırıldı. Üzerinde "Muhammed Rasûlullah" yazılı gümüş bir yüzük yaptırıldı, mektuplar bununla mühürlendi.

Okudunuz mu?  Gönenli Mehmet efendi hangi tarikate bağlıdır?

Elçiler ve Gönderildikleri Hükümdarlar

Bizans Kayser’i Hirakliyus’a, İran Kisrâ’sı Hüsrev Perviz’e, Habeşistan Necâşisi Ashame’ye, Mısır (İskenderiyye) Mukavkısı Cüreyc’e, Gassan Emîri Hâris b. Ebî Şemmer’e ve Yemâme Emîri Hevze b.Ali’ye elçiler ve mektuplar gönderildi.

Daha sonra, Mekkelilerin anlaşmayı bozmaları üzerine Mekke fethedildi ve Kabe bütün putlardan temizlendi. Mekke’nin fethiyle birlikte İslam’n yayılışı ivme kazandı ve kısa sürede geniş bir coğrafyaya yayıldı.
Hz. Muhammed’in İslam’ı Yayma Çabaları

Okudunuz mu?  Cennette bekar kalabilirmiyim

Cevap: Hz Muhammed islam dinini anlatırken kullandığı yöntem nedir?

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun yöntemin ne şekilde olduğunu öğrettiniz.


hz. Muhammedin islamı anlatırken kullandığı metotlar, hz peygamberin islami anlatmada yontemleri kisaca, peygamberin islam dinini anlatmak için kullandığı yöntemler

Bu kategoride yer alan Kurban ile Sadaka arasındaki fark nedir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz Muhammed islam dinini anlatırken kullandığı yöntem ve metod nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.