Anasayfa
19 Nisan 2023, 20:04
sizden06
Abone

Kardeşlerim çok fazla kul hakkı var

Kardeşlerim çok fazla kul hakkı var

MelihEyüp
Kardeşlerim çok fazla üzerimde kul hakkı olduğunu düşünüyorum.Ben tam bilmiyorum ama dinimizle yeni tanışanlardanım.Önceden ağzımdan küfür düşmezdi çok yanlışlar yaptım herkezi yargılar kendimi bir şey sanardım ama kardeşlerim bana Ailem hiç ayrıntılı din nedir anlatmadı beni namaza zorlamadı yani mesela küfür ederdim Annem günah derdi niyete bak derdim düşünebiliyonuzmu bu kadar cahillik ama malesef Anneme babama hep neden yaratıldım ben istemedim ki dediğimde cevap olurmuydu tam hatırlamıyorum yalan olmasın.Ama hiç bir zaman neden inandığımızı anlayımadım günahkardım ama mesela insanlar çalışırdı neden derdim bana zaten ölücez bunca amaç neden derdim.Dünya için çalışmak anlamsız geldi ve hep arayış içindeydim.Annem babam ayrılınca hepten yıkıldım eve kapandım okul u bıraktım 2 seneye yakın saçma sapan bir hayat yaşadım.Sonra bir kıza aşık oldum ve hayata tekrar başlamaya karar verdim.Spor yapıyor kas çalışıyordum sonuçta bir amacım vardı.İngilizce ve kültür öğrenmeye uğraştım sonra bir kur’an meali gördüm okumaya başladım tam hatırlamıyorum ama bu ayeti okuyunca birden şaşırdım ve düşünmeme vesile oldu ayet şuydu;Muhakkak ki Allah bir sivri sineği, hatta daha üstününü misal getirmekten çekinmez. İman edenler bilirler ki, o şüphesiz haktır, Rabb’lerındandır. Ama küfre saplananlar: "Allah böyle bir misal ile ne demek istedi?" derler. Allah onunla birçoklarını şaşırtır, yine onunla birçoklarını yola getirir. Onunla ancak o fasıkları şaşırtır.

Okudunuz mu?  Küfür kelimelerini mecazi anlamında söylemek

Beni etkilemesinin sebebi sineklerden günahkarken çok nefret etmem ve onlara defalarca küfür yağdırmam.Daha sonra karar verip küfür etmeyi bırakmaya karar verdim zor oldu ama bıraktım aylardır ağzımdan küfür çıkmaz(lan küfürse arada bir oluyor)sonra Kız a olan sevgim azaldı ve Allah sevgisini düşünmeye başladım ve kuran ı okumaya devam ettim.Sonra bir ayet tam hatırlamıyorum kafirlerle evlenmenin iyi olmadığını söylüyordu bu ayet ya tamam ya devam diyordu çünkü sevdiğim kız kafirdi birden karar veremedim ama namaz kılmaya başladıktan sonra zamanla Tamamen kabullendim ve sevdiğim halde o kızdan vazgeçtim.Ama o kız için kültür öğremeye başlayınca dini araştırma ihtiyacı hissettim o yüzden Allah ona hidayet versin diyorum.Yani işin aslı çok mutsuzum çünkü eski hayatımda çok fazla kul hakkı var mesela televizyon da biri çıkar sebebsiz yere küfür ederdim yani aşarı fazla şey yaptım ama iananç olsaydı yapmazdım şimdi ne yapmam lazım bu düşünçeler benim umudu mu çok düşürüyor.

Allah ‘a şükrediyorum ki bir ayetle hidayete erdim.


Yanıt: Kardeşlerim çok fazla kul hakkı var

yaso-123
Kardeşim bunları okurken gözüme kendi hayatım geldi nerdeyse benzer durumları yaşamışız bende napcam bilmiyorum eskiden çok kişinin kalbini kırdım çabuk sinirlenen asi biriyim şuanda bile öyleyim ama sırf Yarabbim için kendimi zabdediyorum ama geçmişte haklarım ne olacak bilmiyorum çok olmasada 2-3 kişinin kalbini çok kırdım ve bilmediklerimde vardır kesin, napcam bilmiyorum buda yetmezmiş gibi annemi babamı düşünüyorum onların kalbinde Allah aşkını görüyorum ama ibadet yapmıyorlar babamın birçok yere borç taktığını bir daha ödemediğini biliyorum napcam bilmiyorum hem kendi adıma hem ailem adına savaşmam lazım ama pes etmeyelim kardeşim tövbe edelim kul hakkı içinde o insanları bulmaya çalışalım ben pes etmiyecem sende pes etme herşeye rağmen savaşalım o hakkımızın geçtiği insanlara dua edelim tesbih çekelim sevebını yollayalım bilmiyorum ne kadar doğru olur yada böyle bir şey varmı? ama belki öbür dünyada bunları yaptıklarımızı görürlerse bizlere haklarını helal ederler …

Okudunuz mu?  Vesveden yoruldum

Bende geçen sene bıraktım okulu şimdi evde kös kös oturuyorum senin işin yada uğraştın birşeyler var mı?

Allahü teala hepimizin yardımcısı olsun gerçekten çok günah işledik :S


Cevap: Kardeşlerim çok fazla kul hakkı var

HAMMADUN
İki Cihan Nuru, Alemlerin Tümüne Rahmet Peygamber efendimiz (S.A.V.) bir hadisinde derki ;

Sizin Hayırlınız Dünyası İçin Ahiretini, Ahireti İçin Dünyasını Terk Etmeyendir (Kenzü’l-Ummal, 3/238, hn: 6336)

Üstelik ehli kitab’tan evlenmenizde bir mahsur da yoktur sizin için, Yalnız müşrikler hariç, zira müşrikler sizi ateşe davet ederler. Ehli Kitab ile Müşrik ayırımını iyi yaptığınızda, sizin için helal olanla haram olan ve kendilerine müşrik denilen bu günkü tanımıyla ateistler’den evlenemezken, hristiyan veya başka din sahibi olduğu zannı içinde olanlarla evlenmenize Rab’biniz müsaade ve müsamaha gösterebiliyor.

Okudunuz mu?  Kabe'nin etrafında tavaf etmenin anlamı nedir?

Geçmişte yapılan her hal ve hareketi önünüze hiç bir zaman Rab’biniz koymaz. Zira Rab’biniz sizin yaptıklarınızı sizin yüzünüze vurmak için fırsat kollayan acziyet sahibi bir yaratan değildir. O yaptıklarınızdan ders alıp, o yaptığınızın İslam Şeriatı ve Sünnet-i Seniyye’ye uygun olmasını diler. O size Kur’an-ı Kerim’iyle ŞEREFİNİZİ VERENDİR…. O bir tövbe ile yapılmış olanı geçmişte kaldı, bu günkü kulum o günkü hali üzere değildir diye silip, üstünede hayr ve hasenede, cömertliğini şanına uygun halde, hediyelerle de süsleyendir.

Rab’biniz gibi dostunuz olduğu mühletçe, Asla sırtınız yere gelmez, Yüzünüz kıbleden dönmez.

Rab’bim Cümlemizden Razı Olsun. Amin.


Cevap: Kardeşlerim çok fazla kul hakkı var

emrebaba
Melih kardeşim 5 vakit namazını kıl her namaz kıldığında Allah’a tövbe et.Bir düşün kimlere kötülük yaptın.bulduysan git o her kimse hakkını helal etmesi için her şeyi yap.Benden sana tavsiye.


sedagül
kardeşler.benim bir derdim var.anlatıp kurtulmak istiyorum ben evli biriyim ve eşim abisiyle ortak bir market işletiyor ve gelen para nere gidiyor bilen yok.benim çoçuğum yok.daha doğrusu olmuyo.eşimin abisinin 3 çoçuğu var.dolayısıyla bizden daha çok harcamaları oluyo.şimdi onlara 5 geliyosa bana 2geliyo.ya ALLAH aşkına bir akıl verin bana.bu hak nasıl çıkıcak.ALLAH YUKARDA Ben iğne oyası satarak kendime yada evime bir şeyler Alıyorum.onlar ise maerketten gelen parayla alışverş yapıyorlar.çok öfkeliyimve onlarla küsülüyüm bir akıl bir duaya ihtiyacım var kimseye anlatamıyorum derdimi çünkü herkes geçiştiriyorlar beni.mesajlarınıza ihtiyacım var bekliyorum.

Okudunuz mu?  Rapor alıp işe gitmemek caiz mi

semaver
Valla ne yap ne et hakkını öde derim kardeş ALLAH kul hakkıyla karşıma gelmeyin demiş ALLAHA günah işlemiş olsan affedilirsin ama kul hakkı afolmaz


semaver
""kardeşlerbenim bir derdim varanlatıp kurtulmak istiyorum ben evli biriyim ve eşim abisiyle ortak bir market işletiyor ve gelen para nere gidiyor bilen yokbenim çoçuğum yokdaha doğrusu olmuyoeşimin abisinin 3 çoçuğu vardolayısıyla bizden daha çok harcamaları oluyoşimdi onlara 5 geliyosa bana 2geliyoya ALLAH aşkına bir akıl verin banabu hak nasıl çıkıcakALLAH YUKARDA Ben iğne oyası satarak kendime yada evime bir şeyler Alıyorumonlar ise maerketten gelen parayla alışverş yapıyorlarçok öfkeliyimve onlarla küsülüyüm bir akıl bir duaya ihtiyacım var kimseye anlatamıyorum derdimi çünkü herkes geçiştiriyorlar benimesajlarınıza ihtiyacım var bekliyorum""

Bu haksızlıktır sedagül senin ihtiyacın olan akılda zor kullanarak haksızlıgın düzeltilmesi eylemidir dogruyu istersen

Okudunuz mu?  Gusülden 1-2 gün sonra yıkamayı unuttuğumuz yeri yıkasak gusül geçerli olur mu ?

_müberra_
sedagül bacım hakkına ,rızkına rıza göstermen en hayırlısı ,belki bu da senin imtihanın,ayrıca kızman ,ve eşine söylemen durumu değiştirmez,daha ziyade eşini seçim yapmak zorunda bırakırsın
belki eşin abisine vefa borcu vardır,bi süre sonra ortak olunur
ayrıca kul hakkı kardeşliğe bakmaz,hesap tutulup da herkes hakkını bilse ,kazancınızda helal olacak ,senin o kazançda gözün varken hayr etmez onlara


sedagül
müberra yorum için teşekkürlr öncelikle bunun benim imtihan olduğunu biliyorum.benim kızdığım noktta 2kardeşin bir markete ortak olup ama kazancın eşit paylaşılmaması kardeşim.ve ayrıca ben 2senelik evliym ve hemen hemen benim annemle babam eşyalarım aldılar.ya aslında ben bu kadar kötü ve elalemin aldıklarıyla ilgilenmem.benim kızdığım kişi eşim.ayrıca eşim abisiyle konuşmuyo neyse haayırlısı olsun………


Kaside
Marketin işletilmesinde ortaklık söz konusu ise, Eşit miktarda para konulmak sureti ile işletme açılmışsa, Elde edilen gelirse eşit miktarda paylaşılmalıdır. Diğer kardeşin çocuk sayısının fazla olması fark etmez. Gönül rızası ile vermesi müstesna.


Erdem.mhmd
Selamın Aleyküm Melih Eyüp kardeş.

Sana tek Tavsiyem eğer bilmiyorsan öğrenip Kur’an-ı Kerim okumandır.ve Namazlarını kaçırmadan kıl ve her namaz arkası tövbe et , sürekli dilinde zikir olsun birşeylerin değiştiğini sende göreceksin…


semihozdurak
"Valla ne yap ne et hakkını öde derim kardeş ALLAH kul hakkıyla karşıma gelmeyin demiş ALLAHA günah işlemiş olsan affedilirsin ama kul hakkı afolmaz" demişsin SEMAVER kardeş…

Okudunuz mu?  Derdim büyük , annem ve babamla sınavımı kaybediyorum artk ümidim bitti

İnsanları birşeye teşvik ederken daha güzel dille teşvik edelim inşAllah. Baştan savma mesajlar insanları ümitsizliğe düşürebilir. Bunu da hiçkimse istemez. Allah’ın merhametinden yalnızca kafirler ümit keser. Allah(c.c) karşıma kul hakkıyla gelmeyin demiş evet.

Ama biraz daha aydınlatıcı cevap verirsek kardeşimiz de ona göre hareket eder, ümitsizliğe düşmez inşAllah.

Üzerimizde hakkı olduğunu düşündüğümüz kişiyi bularak helallik isteriz. Eğer bulamazsak(ölmüşse vs…) varisleriyle helalleşiriz. Onlara da ulaşamazsak hayırlar işleyip, sevabını o kişinin ruhuna hediye ederiz de inşAllah Yüce Allah(c.c.) o kişinin hakkını helal etmesi için hayırları vesile eder.

Merhameti bol olan Allah(c.c.)’ın rızasını kazanmış bir kuldan insanlar nasıl razı olmaz ki ? "Ben filan kulumdan razıyım, sizde razı olun" dediğinde razı olmazlar mı sence ?

İnşAllah Rab’bim bizi razı olduğu kullarından eyler. (Amin)

Selam ve dua ile…


_müberra_
< ""kardeşlerbenim bir derdim varanlatıp kurtulmak istiyorum ben evli biriyim ve eşim abisiyle ortak bir market işletiyor ve gelen para nere gidiyor bilen yokbenim çoçuğum yokdaha doğrusu olmuyoeşimin abisinin 3 çoçuğu vardolayısıyla bizden daha çok harcamaları oluyoşimdi onlara 5 geliyosa bana 2geliyoya ALLAH aşkına bir akıl verin banabu hak nasıl çıkıcakALLAH YUKARDA Ben iğne oyası satarak kendime yada evime bir şeyler Alıyorumonlar ise maerketten gelen parayla alışverş yapıyorlarçok öfkeliyimve onlarla küsülüyüm bir akıl bir duaya ihtiyacım var kimseye anlatamıyorum derdimi çünkü herkes geçiştiriyorlar benimesajlarınıza ihtiyacım var bekliyorum""
>

galiba soruyu tam okuyamamışsınız ,sorun tam tersi ;soran şikayetçi yani ,iyi okursanız "kul hakkı dediği" kendi hakkını kasdeddiyor

Okudunuz mu?  Kürtce bir ilahinin sözleri lazım (Seyfullahın Muhammed isimli ilahisi)

semihozdurak
_müberra_

galiba soruyu tam okuyamamışsınız ,sorun tam tersi ;soran şikayetçi yani ,iyi okursanız "kul hakkı dediği" kendi hakkını kasdeddiyor

galiba cevabımı kime yazdığımı anlayamadınız, benim alıntı yaptığım kişiye bakarsanız konuyu açan ve problemini yazan Melih kardeşime yazdım nacizane görüşlerimi.

yine de teşekkür ederim. Allah razı olsun.

Selam ve dua ile.


_müberra_
galiba bir yanlış anlaşılma oldu ,ben sedagül rumuzlu üyenin surusunu kasdetmişdim
sizde ona cevaben yazdınız sandım
,alıntıyla birlikte cevap veririseniz daha aydınlatıcı olur ,karışıklık önlenmiş olur .olaki benim gibi yanılan da olabilir ,değilmi


semihozdurak
Alıntı yapamadığım için kendim kime cevap yazdığımı en üstte açıklamıştım. < _müberra_
galiba bir yanlış anlaşılma oldu ,ben sedagül rumuzlu üyenin surusunu kasdetmişdim
sizde ona cevaben yazdınız sandım
,alıntıyla birlikte cevap veririseniz daha aydınlatıcı olur ,karışıklık önlenmiş olur .olaki benim gibi yanılan da olabilir ,değilmi >

şuan alıntı yap butonunu gördüm. Olur böyle şeyler sağlık olsun. Allah’a emanet olun.

Okudunuz mu?  Maide Suresi 44. Ayet

Selam ve dua ile…


hakan aydın
tövbe etmelisin o tövbeleri kabul eden ve çok merhamet edendir


bygantar
Sevgili meliheyüp kardeşim aczane bilgimle nacizane kendimce cvp vermeye çalışayım ;
Çoğumuzun geçmişi birbirine yaklaşık kesitlerle doludur. Evvela Rabbimizin aciz günahkar bir çare kulları olduğunu unutmadan şunu bilmeliyiz ki tevbe kapısı son nefesimiz çıkana kadar açık olduğu aşikardır. Hepimiz günahlar çukurundayız kimimiz çıktık kimimiz çıkmaya çalışıyoruz kimimiz ise battıkça batıyoruz. Ancak 4 evreli bir hayattan geçeceğiz 1- Dünya hayatı 2- Kabir hayatı 3- Ahiret hayatı 4- Cennet ve cehennem

sonuncusu ise sonsuz bir hayattır. şimdi son 3 hayatımız ise dünyada geçireceğimiz hayat ile sonuçlanacaktır. ve düşünün ki sonsuzluğun yanına kısacık dünya hayatını nereye koyabilrisiniz düşünen her insna kendi karar versin. neticede bütün hayatımızı hepi topu en fazla 100 senelik bir dunya hayatı belirleyecek.

Sevgili kardeşim yapacağın en güzel şey tevekkül edip her gün yapabiliyosan her an tevbe etmektir. ancak şunuda unutmamali ki Rabbimizin bizim üzerimizde hakları vardır bunlardan birisi namazdır. Namaz ise dinin direğidir. direk sağlam olursa bu direğin etrafını zamanla çok güzel süslerle süslemek bizim elimizdedir.

Okudunuz mu?  Gusül abdestinden sonra akla gelen vesvese yüzünden bir daha abdest almak şartmı

Kuran ve sünnetten kopmamalı Kuranı arapçasını okumalı ardından mealini okumalı yapabiliyorsak tefsirini okumalı (ilim öğrenmeli) sahih hadisleri öğrenmeli ve hayatımızda ugulamalıyız.

Hamd olsun ki Rabbimize İslam fıtratında doğduk ve bu fıtratı son nefesimizi verene değin korumalıyız. Hakkına girdiğimiz insanlar için bulabildiklerimiz ile helalleşmeli bulamadıklarımız için ise Rabbimize yalvararak dua etmeliyiz. Kul hakkıyla yanına alma bir fırsat ver Rabbim diye ..

Allahu Teale buyuruyor;
Rabbiniz şöyle dedi: "Bana dua edin, duânıza cevap vereyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler aşağılanmış bir hâlde cehenneme gireceklerdir.” Mu’min/60

Duayı dilimizden düşürmemeliyiz Hidayete erdirende saptıranda doğru yol üzerinde yürütende Affedende Rahmet edende mağfiret edende bağışlayanda yardım edende nefes almamıza bile izin verende Sadece ve sadece Rabbimizdir.

Bir babayı veya anneyi gözününüz önüne getirin, evladına karşı olan şefkatini düşünün (anne baba olanlar bu hissi daha iyi bilir) bu hissi açıklamaya bile gerek yok. Biz kullarına bu hissi veren Rabbim düşün ki yine biz kullarına kimbilir nasıl bir şefkat içerisindedir.

Arkadaşlar Duha süresinin mealini okumanızı diliyorum. Rabbimiz bizden vazgeçmedi.
evvela Kalben isteyerek samimiyetle ihlasla ibadetlerimizi yerine getirelim. Heleki namaz kılarken son namazınızı kılıyomuş gibi kılın. Rabbim mutlaka bizim zerre kadar aklımızla düşünemeyeceğimiz çıkış yollarını mutlaka hayatımızın bir bölümüne koymuştur.

Okudunuz mu?  Bıçak satmak günahmı?

Seda Gül Hanım; sizde kötü düşünmemey çalışın öfkenizi yenmeniz gerekiyor. öfkenizin bu denli kabarık olması sadece ve sadece nefsinizin ağır basmasından diye düşnüyorum. Siz hakkınıza kanaat edin rızkınız bitse zaten Rabbim yanına alır. Duanızı kendiniz yapmanız en makbul ve efdal olanıdır. o 5 giden de 2 gelende Allahındır. Bizim bu dünyada neyimiz var söylermisiniz. ? Kabirde yanımızda götürebileceğimiz tek şey amellerimiz değilmidir ? Ancak şunu bilin ki öfkenizi yenmediğiniz sürece gündne güne nefsiniz ve şeytan üstünüzde baskın olacaktır. Sizin bu şekilde ki tavrınızda size gelen bu hak da Allah tarafındandır. Rabbimiz böyler uygun gördüğü içindir kim bilir sizinde sınavınız belkide budur. Hayatımızın her anını bir sınav anı gibi görmeliyiz. Allah’a tevekkül edip herşeyin hayırlısını dilemeliyiz bizim şer gördüğümüzdede mutlaka hayır vardır. Siz Allah güvenip duanızı eksik etmeyin.

Selamunaleyküm


nazifcevik
Kul hakkı işte haksızlık kötü bir şey


Şüphe

Bu kategoride yer alan Nasuh tövbemi bozdum? Şimdi ne olacak? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kardeşlerim çok fazla kul hakkı var Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.