Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:28
Diyanet
Yönetici

Cuma Hutbesi: Ölüme Hazır Olmak

Cuma Hutbesi: Ölüme Hazır Olmak

rana
Ölüme Hazır Olmak

بسم الله الرحمن الرحيم

تَبَارَكَ الَّذِي بِيَدِهِ الْمُلْكُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِير ٌالَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلا وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ {2}

قال النبي صلي الله عليه وسلم:

يُبْعَثُ كُلُّ عَبْدٍ عَلىَ مَا مَاتَ عَلَيْهِ {3}

ÖLÜME HAZIR OLMAK

Aziz Mü’minler!

Hepimiz biliyoruz ki, her başlangıcın bir sonu, her canlının bir ömrü ve her ömrün bir ölümü vardır. Kâinatı var eden Allah, onu emrine râm etmiş, fıtrat kanunlarına uymaya, zamanı gelince de ölüme mahkûm etmiştir.

Okudunuz mu?  Birlik ve Beraberlik Açısından Caminin Önemi (hutbe)

Kâinatın özü insan da zamanı gelince elbet ölecektir. Hayat kadar gerçek olan ölümü kabullenmemek mümkün mü? Ölüm bu hayatın sonu olmakla birlikte insan için bir son değil, fani âlemden ebediyet yurduna geçiştir.

Yunus: Ölümden ne korkarsın, Korkma ebedî varsın, derken,
bunu anlatmış, merhum Necip Fazıl da :
Ebedî gençlik ölüm desem kimse inanmaz. Taş ihtiyarlar, servi çürür, ölüm yıpranmaz. dizeleriyle bunu ifade etmiştir.

Ölüm, yerin üstünde görüp geçirdiğimiz rüya gibi hayatın yerin altında gerçeğe dönüşerek devam etmesidir denilebilir. Kur’ân, ölüm ve sonrasındaki gerçeklerden şöyle bahseder: Nerede olursanız olun ölüm size ulaşır; sarp ve sağlam kalelerde olsanız bile. Her canlı ölümü tadacaktır. Bir deneme olarak sizi hayırla da, şerle de imtihan ederiz ve siz ancak bize döndürüleceksiniz. Ve Kıyamet günü yaptıklarınızın karşılığı size mutlaka tastamam verilecektir. [1]

Okudunuz mu?  Cami Adabı ve Saf Düzeni hakkında cuma hutbesi

Değerli Mü’minler!

Ömür; doğumla başlayıp mezara kadar devam eden bir yolculuktur. Önemli olan; nerede, ne zaman, nasıl ve ne şekilde karşılaşacağımızı bilmediğimiz ölüme hazır olmaktır. Her an beklediğimiz misafire evimizi nasıl hazırlarsak, ölüme de kendimizi hazırlamalıyız. Görüyoruz ki, bunun bir sırası yoktur. Bin bir hayalle yatıp gözünü öteki dünyada açanları düşünelim. Madem ki yolcuyuz ve her an çağrılacak durumdayız, neden çantamız hazır, amellerimiz derli toplu değil? Neden içimizdeki kin ve nefreti silip sevgi ve merhametle doldurmuyor, amel defterlerimizi gözden geçirip, eksiklerimizi tamamlamıyoruz?

Okudunuz mu?  Ahir Zaman Alametleri...

Değerli Kardeşlerim!

Bu gerçeğe hazır olmak, onu her an hatırlamakla olur. Bu da; Kurân’a sarılmak ve her an birimizi alıp götüren ölümü düşünmekle mümkündür. Geçici zevkler bizi aldatmasın. Ölümü hatırlamak ta bizi korkutmasın. Çünkü ömrünü ve rızkını tamamlamadan hiç kimse ölmez.

Okudunuz mu?  Hz Peygamber ve Kardeşlik Ahlakı ile ilgili Vaaz

Ölümü hatırlamak; yani ilahî huzurda hesap verme düşüncesi, geçici zevklere aldanmayı önler. Allah’a isyana engel olur, gönlümüzü yumuşatır. Şımarıklığı giderir, haksızlıkları, hasedi, kin ve nefreti silip dünya sıkıntılarını hafifletir ve ömrü değerlendirir. Unutmayalım ki, değerlendirilmeyen ömür boşa harcanmış bir servettir.

Hutbenin başında okuduğum âyette Allah (cc), hayat ve ölüm gerçeğini şöyle ebedileştirir: Mutlak hükümdarlık elinde olan Allah yüceler yücesidir ve O’nun her şeye gücü yeter. O, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölüm ve hayatı yaratmıştır. O, mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır. [2]

Okudunuz mu?  Cuma Hutbesi: İnsanın Yaratılış Gayesi ile ilgili

Muhterem Müslümanlar!

Bir imtihanda olduğumuzu, iki melek tarafından, kameraya alınır gibi tüm davranışlarımızın tespit edildiğini, bunların bir gün önümüze konulacağını biliyoruz. O halde, doğru ve yanlışın ortaya çıktığı gün, utanıp pişman olacağımız işlerden kaçınalım. Sevgili Peygamberimiz (sav)’in: Her kul öldüğü hal üzere diriltilir [3] sözünü unutmayalım. Allah’ın rızası üzere yaşayıp O’na iyi kul olarak kavuşmaya gayret edelim.

Okudunuz mu?  Müezzin-Kayyım Kimdir?

_____________________________

[1] Nisâ, 4/78; Enbiyâ, 21/35; Âl-i İmrân, 3/185.

[2] Mülk, 67/1-2.

[3] Müslim, Sahîh, Cennet , 83.


Cevap: Ölüme Hazır Olmak

kardelen
< Ölüme Hazır Olmak

Muhterem Müslümanlar!

Bir imtihanda olduğumuzu, iki melek tarafından, kameraya alınır gibi tüm davranışlarımızın tespit edildiğini, bunların bir gün önümüze konulacağını biliyoruz. O halde, doğru ve yanlışın ortaya çıktığı gün, utanıp pişman olacağımız işlerden kaçınalım. Sevgili Peygamberimiz (sav)’in:"Her kul öldüğü hal üzere diriltilir”[3] sözünü unutmayalım. Allah’ın rızası üzere yaşayıp O’na iyi kul olarak kavuşmaya gayret edelim.
>
inşAllah hazır olabiliriz.gaflete dalmayız.Paylaşımın için Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Cuma hutbesi arapça metni türkçe açıklamalı

Yanıt: Ölüme Hazır Olmak

TAPUSUZ
ölmeden önce ölmek.Ne güzel bir ayet.Ama bu sözün muhatabları biz müslümanız diyenler.Kuranı bilen bir insan ancak anlar öldükten sonraki durumunu.Bir ateiste anlatamazsınız bunu.Gelin her akşam ölelim 5 dakkalığına.Ve durumumuzu gözler önüne serelim.Bugün Allah için ne yaptım demek yerine,Bugün Allah için ne yapmadım diyelim. Allah razı olsun.


Soru: Ölüme Hazır Olmak

rana
amin, Rabbim sizden de razı olsun kardelen ve TAPUSUZ

Okudunuz mu?  İzmir Müftülüğü Cuma Hutbeleri

jeodezi
önemli olan Azrail a.s. gelipde omuzuna ‘hadi gidelim diye vurduğu zaman arkana bakmadan ‘evet gidelim’diyebilmektir.


rana
< Allah c.c. Razı oLsun azra Kardeşim Ne Kadar Güzel ßir Konuya Değinmişsin… >

amin Rabbim senden de razı olsun


Hoca
eyvAllah teşekkürler paylaşım için. ölüme hazırlanmayanlar, en çok pişman olacak olanlardır.


Şema
ölüm ile ilgili hutbe için Allah razı olsun


Ecrinim
< Ölümü hatırlamak; yani ilahî huzurda hesap verme düşüncesi, geçici zevklere aldanmayı önler. Allah’a isyana engel olur, gönlümüzü yumuşatır. Şımarıklığı giderir, haksızlıkları, hasedi, kin ve nefreti silip dünya sıkıntılarını hafifletir ve ömrü değerlendirir. Unutmayalım ki, değerlendirilmeyen ömür boşa harcanmış bir servettir >

Rabbim ”ölmeden evvel ölme”düsturunu şiar edinen kullarından eylesin..
isabetli ve güzel konu için Rahman (c.c.)razı olsun kardeşim..

Okudunuz mu?  Ezan okunurken ne yapmalı

mumsema
Güzel hutbe Allah cc razı olsun.
Ne mutlu ölüm sonrasına hazırlıklar yapanlara


uzimlim
Allah hepinizden razı olsun inşaAllah….


Kayıtsız Üye
Çok güzel bir hutbe telefondan okuyacak bugün camide inşAllah


Hoca
ölüm hakkındaki bu hutbe güzel gerçekten


ölüm ile ilgili hutbeler, ölüm hutbe, ölüm hakkında hutbe

Bu kategoride yer alan Arapça Türkçe veda hutbesi خُطبة حَجّة الوداع başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cuma Hutbesi: Ölüme Hazır Olmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.