Anasayfa
19 Ocak 2023, 16:55
Sizden
Yönetici

4 Mezhebin Hocalar Silsilesi.. kimlerdir

4 Mezhebin İmamları ve bu imamların Hocalar Silsilesi.. kimlerdir

ehli-sunnet
Hanefi, ve (Maliki, Şafi, Hanbeli,) mezheb imamlarının Hoca’ları silsilesi lazım


Yanıt: 4 Mezhebin Hocalar Silsilesi.. kimlerdir

@hmet
< Hanefi, ve (Maliki, Şafi, Hanbeli,) mezheblerinin Hoca’lar silsilesi lazım >
4 mezheb imamının hocaları mı?


Yanıt: 4 Mezhebin Hocalar Silsilesi.. kimlerdir

ehli-sunnet
< 4 mezheb imamının hocaları mı? >
Evet @hmet kardeş

< Hanefi, ve (Maliki, Şafi, Hanbeli,) mezheblerinin >
dalgınlık 🙂 düzelttim


Yanıt: 4 Mezhebin Hocalar Silsilesi.. kimlerdir

@hmet
İmam Azamın Hocaları:

Islâm’in hâkim oldugu bir ortamda yetisen Numân b. Sâbit küçük yasta Kur’ân-i Kerîm’i hifzetti. Kirâati, yedi kurrâdan biri olarak taninan Imam Âsim’dan aldigi rivâyet edilir (Ibn Hacer Heytemî, Hayratu’l Hisan, 265) Numân gençligini ticaretle geçirdikten sonra Imam Sa’bî (20/104)’nin tavsiye ve destegiyle ögrenimine devam etti. Arapça, edebiyat, sarf ve nahiv, siir ögrendi. Yetistigi Kûfe sehri ve bütün Irak bölgesi müslim-gayrimüslim birçok düsüncenin, itikâdi firkalarin bulundugu, itikadla ilgili atesli tartismalarin yapildigi rey ehlinin yerlestigi bir sehirdi. Dindar bir ailede yetisen Ebû Hanife’nin de bu itikâdi tartismalara zaman zaman katildigi kuvvetle muhtemeldir. Ebû Hanife, Sa’bî’nin kendisini ilme tesvikini söyle anlatmaktadir: "Günün birinde Sa’bî’nin yanindan geçiyordum. Beni çagirdi ve bana, ‘Nereye devam ediyorsun?’ dedi. Ben de, ‘Çarsi pazara’ dedim. O, ‘Maksadim o degil, ulemâdan kimin dersine devam ediyorsun?’ dedi. Ben, ‘Hiçbirinin’ diye cevap verince Sa’bî, ‘Ilmi ve ulemâ ile görüsmeyi sakin ihmal etme. Ben senin uyanik ve aktif bir genç oldugunu görüyorum’ dedi. Onun bu sözü benim içimde iyi bir etki yapti. Ticareti biraktim, ilim yolunu tuttum. Allah’in inâyetiyle Sa’bî’nin sözünün bana çok faydasi oldu." Kendisinin de belirttigi gibi Sa’bî’nin bu tavsiyesi onun için bir dönüm noktasi olmustur. Bundan böyle ticaret isini ortagi Hafs b. Abdurrahman’a devredecek, ara-sira dükkânina ugrayacak, asil isi ilim meclislerine devam etmek olacaktir. O zaman Numan henüz yirmiiki yasindadir (Muhammed Ebû Zehra, Ebû Hanife, Çev.: Osman Keskioglu. Istanbul 1970. 43).

Okudunuz mu?  Dinden çıkanın sevapları?

Ebû Hanife’nin yasadigi yer ve çagda itikâdi firkalar çogalmis, bir sürü sapik firkalar ortaya çikmis, Emevi hükümdarlarinin Ehl-i Beyt’e zulmü devam etmistir. Mantigi çok kuvvetli olan Numân b. Sâbit hiçbir firkaya baglanmadan ilim tahsilini ilerletti ve kelâm ilmine yöneldi. Tartismak (cedel) için sik sik Basra’ya gitti, ancak kelâm ve cedel’in din disi oldugunu görerek fikh’a yöneldi. "Arkadasini tekfir etmek isteyen ondan önce küfre düser" diyordu (Hatib el-Bagdâdî, Târihu Bagdâd, XIII, 333). Kendisi bunu söyle anlatir: "Sahâbi ve tâbiin, bize gelen konulari bizden iyi anladilar. Aralarinda sert münâkasa ve mücâdele olmadi ve onlar fikih meclisleri ile halki fikha tesvik ettiler; fetvâ verdiler, birbirinden fetvâ sordular. Bunu anlayinca ben de münakâsa, cedel ve kelâmi biraktim; selefin yoluna döndüm. Kelâmcilarin selefin yolunda olmadigini; cedelcilerin kalpleri kati, ruhlari kaba, nasslara muhâlefetten çekinmeyen, verâ ve takvâdan uzak kimseler olduklarini gördüm" (Ibnü’l Bezzâzi, Menâkîbu Ebî Hanife, I, 111).

Okudunuz mu?  Ayağımda sargı var nasıl gusül alacağım?

Numân, babasiyla onalti yasinda hacca gittiginde ortada tâbiînden Atâ b. Ebî Rebâh, Abdullah Ibn Ömer ile tanisarak onlardan hadis dinledigi, rivâyet edilir (Abnü’l Esir, Üsdü’l-Gâbe, III, 133). Kendisi, tâbiînden sayilir ve etbau ‘t-tâbiînin büyüklerindendir. Onun, gençliginde çaginin bütün düsünce akimlarini izledigi, ihtilâflari çok iyi tesbit ettigi zikredilmektedir (Sa’râni, Tabakatü’l-Kübrâ, I, 52-53). Fikihta karar kilip selefin yolunu izlemeye basladiktan sonra gelenege uyarak kendisine bir üstad âlim seçti. Onsekiz yil Irak’in büyük fakihi Hammâd b. Ebî Süleyman (ö.120/737)’in derslerine devam etti. Onun vekîli oldu ve on yillik ögrencilikten sonra kendi kürsüsünü açmak istediyse de, altmis kadar fetvasinin kirkinin Hammâd tarafindan tasvib edildigi ve yirmisinin düzeltildigini görünce bundan vazgeçerek onun ölümüne kadar vekâletinde bulundu. Özellikle o sirada varolan su dört fikhi ögrendi: Istinbat, Hz. Ömer fikhi, Abdullah b. Mes’ud fikhi, Abdullah b. Abbâs fikhi. Birincisi ser’i hakikatleri arastirip ortaya koymaya, ikincisi maslahata, üçüncüsü tahrice, dördüncüsü Kur’ân ilmine dayanan okuldu (Muhammed Ebû Zehra, Islâm’da Fikhi Mezhepler Târihi, Çev: Abdulkadir Sener, II, i32).

Okudunuz mu?  Abdest aldıktan sonra yarayı soymak

Hocasi Hammâd b. Ebî Süleyman, Ibrahim en-Nehaî ve Sa’bî gibi iki büyük âlimden fikih okudu. Abdullah b. Mes’ud ve Hz. Ali’nin fikhina sahip Kadi Sureyh, Alkame b. Kays, Mesruk b. el-Ecda’in fikhindan faydalandi. Ebû Hanife’nin fikhinda daha ziyâde Ibrahim en-Nehaî okulunun tesiri görülür. Dehlevî, "Hanefi fikhinin kaynagi, Ibrahim Nehaî’nin kavilleridir" der (Sah Veliyullah Dehlevî, Huccetullah’il Bâliga, i, 146). Ayrica Ebû Hanife, "istihsan" kullanmada tartisilmaz bir ilim elde etmistir. Onun tâcir olarak halkin günlük hayatiyla iç içe olusu ve sik sik ilim merkezlerine seyahat edip birçok âlim ile düsünce alisverisinde bulunmasi, bu alanda sayginligina sebep olmustur. Hac seyahatlerinde tâbiîn âlimlerinin ileri gelenleriyle görüsmüs, ilmî sohbetlerde bulunmus, onlardan hadis dinlemistir. Atâ b. Ebî Rebâh, Atiyye el-Avfi, Abdurrahman b. Hürmüz el-A’rec, Ikrime, Nâfi’, Katâde bunlardan bazilaridir (Zehebî, Menâkibu’l-Imâm Ebi Hanife ve Sahiheyni Ebi Yûsuf ve Muhammed b. el-Hasen, Misir). Kendisi söyle der: "Hz. Ömer’in fikhini, Hz. Ali’nin fikhini, Abdullah b. Mes’ud’un ve Abdullah Ibn Abbâs’in fikhini onlarin ashâbindan aldim" (M. Ebû Zehra, Ebû Hanife, 44).

Okudunuz mu?  Şamil yayınları el ihtiyar

ehli-sunnet
Allahü teala razı olsun buldum kardeş elimin altında imiş fark etmemişim

Hz. PEYGAMBER (s.a.s.)

Hanefî mezhebi

İbn Mes’ûd (öl. 32)
Alkame (Öl. 62)
İbrahim en-Nehâî (öl. 95)
Hamrnâd (öl. 120)
Ebû Hanîfe (öl. 150)
Ebû Yusuf (öl. 182)
İmâm Muhammed (öl.189)

Okudunuz mu?  Orduevi yemeğinden izinsiz yemek

Mâliki – Şafiî ve Hanbelî Mezhepleri

Zeyd b. Sabit
İbn Ömer (öl. 73)
Nâfi’ (öl. 117)
Mâlik b. Enes (Öl. 179)
İmâm eş-Şâfiî (öl. 204)
Ahmed b. Hanbel (öl. 241)

bunlar doğrumu acaba


hanefi mezhebi silsilesi, dort mesebin hocası, imam şafinin mezhep silsilesi

Bu kategoride yer alan Dispratörlük caizmidir yani bir markaya üye oluyorsun ve satışa başlıyorsun başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

4 Mezhebin Hocalar Silsilesi.. kimlerdir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.