Anasayfa
30 Haziran 2023, 23:35
sizden09
Abone

Evcil hayvan ölümü veya kaybolması sahibi günahkar olur mu?

Evcil hayvan ölümü veya kaybolması sahibi günahkar olur mu?

Star
Evcil hayvan besleyen arkadaşlar için bir sorum var;

Evcil hayvan(kedi,hamster vs.) eğer ölürse bunun sahibi üzerinde hükmü nedir? Sahibinin haberi olmadan kaybolursa bir daha bulunamazsa veya ölürse sahibi günaha mı girer?

Beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim 🙂
Allah razı olsun


Yanıt: Evcil hayvan ölümü veya kaybolması hakkında

Hoca
< Evcil hayvan besleyen arkadaşlar için bir sorum var;
Evcil hayvan(kedi,hamster vs.) eğer ölürse bunun sahibi üzerinde hükmü nedir? Sahibinin haberi olmadan kaybolursa bir daha bulunamazsa veya ölürse sahibi günaha mı girer?
Beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim 🙂
Allah razı olsun
>

Eğer hayvanın sahibinin ihmalkarlığı varsa bu elbette kendisine sorulacak ama elinde olmayan bir nedenle olursa sorumlu tutulmaz.


Yanıt: Evcil hayvan ölümü veya kaybolması sahibi günahkar olur mu?

Star
Şimdi diyelim 2 hamster var.Sahibi ikisinide ummadığı ve aklının ucundan bile geçmediği halde onları hiç ummadığı bir şekilde kaybetti.Kaybettikten sonrada büyük acılar çekti.Allah’a onları bulabilmek için yalvardı.Onların kaybolmasından büyük bir ıstırap duydu.

Sizce böyle biri farkında olmadan evcil hayvanını ihmal etse bile veya hiç ummadığı bir anda onu kaybetse bile bundan sorumlu tutulurmu günaha girerse günahı ne büyüklükte olur?

Okudunuz mu?  3 kişi cemaat ile namaz kılıyorsa duruş nasıl olmalı

Konuya el attığın için Allah razı olsun mum hocam 🙂


Yanıt: Evcil hayvan ölümü veya kaybolması sahibi günahkar olur mu?

ehli-sunnet
Hamster denilen şey bumu :(:eek: bu ne böyle kardeş bu evde beslenirmi Cardon faresine benziyor

Nette şöyle bir yazı alıntı yaptım mantıklı bir yazı

< Evde hayvan beslemek modern çağın bize öğrettiği bana göre doğru olmayan bir davranıştır.Allah resulunun döneminde böyle bir anlayış ve durum (evde hayvan besleme) olmadığı için bu konuda haram veya helal koyma yetkisine sahip değiliz.Bu konuda yalnız Allah resulunun köpeği av ve koruyuculuk dışında beslenmemesi gerektiğine dair ikazı olduğunu biliyorum.Kedi kendi pisliğini örten ve kendi kendini temizlemesini iyi beceren bir hayvan olduğundan ve Allah resulunun en yakın sahabesi ebu hureyrenin kedi beslemesinden yola çıkarak evde kedinin beslenebileceği söylenebilir.Bunun dışında hayvanlar insanlara hizmet için ve doğanın devamını sağlamak için yaratılmışlardır.Bir hayvanı doğadan kopartıp kendisinin fıtratına ve misyonuna uymayan bir ortama sokmak onu beslemek bana göre doğru bir davranış değildir.Ama ben yinede beslemek istiyorum dersen o senin bileceğin iştir.Bu konuda dikkat etmen gereken hayvanın pisliğine dikkat edilmesidir.Allah elbiseni temiz tutmanı emrediyor.Namaz kılınan yerin temiz tutulması gerekiyor.Bunlara dikkat etmelisin.
>


Star

Şöyle bir şey işte.Zaten internetten aldığım iblgilere göre insan yapımı bir hayvanmış sanırsam tabiki çoğu için demiyorum.Doğal olanlarıda var ama bazılarınıda insanlar yapmış :S

Okudunuz mu?  Bedduadan sonra nasıl tövbe edilir

Bu konuda mum hocamın cevabını bekliyorum


ehli-sunnet
Benim bir Hamsterim var. Ev Hayvanlari beslemek dinimiz acisindan zararli midir? Evin içine saliverdiğim oluyordu. Kafesinin tellerini kemiriyor onu evde beslemek ve hapsetmek gibi hayvana eziyet midir

Bu tür hayvanların evlerde beslenmesi uygun değildir, doğal ortamlarında yaşamaları gerekir. Çünkü bunlar ne kafes hayvanı ne de ev hayvanıdır.


imam
< Şimdi diyelim 2 hamster varSahibi ikisinide ummadığı ve aklının ucundan bile geçmediği halde onları hiç ummadığı bir şekilde kaybettiKaybettikten sonrada büyük acılar çektiAllah’a onları bulabilmek için yalvardıOnların kaybolmasından büyük bir ıstırap duydu

Sizce böyle biri farkında olmadan evcil hayvanını ihmal etse bile veya hiç ummadığı bir anda onu kaybetse bile bundan sorumlu tutulurmu günaha girerse günahı ne büyüklükte olur?

Okudunuz mu?  Erkeğin esans veya güzel koku sürmesi caizmi?

Konuya el attığın için Allah razı olsun mum hocam >
herkesin ihmali nispetinde sorguya çekilecektir.


HAMMADUN
Eğer o hayvanı bir şekilde kedi eline geçirmiş ve rızıklanmışsa buna diyebilecek herhangi bir şeyimiz olamaz. Zira Rızkı veren Allah’tır. allah-u Taala VELİNİMET’imizdir. Rızkımıza VELİ olan KEFİL olan O’dur.

Her NEFS’de muhakkak ölümü tadacaktır. Bu hususda bizim sorumluluğumuz olurmu dersek. MÜSEBBİB olarak kendimize bir rol biçebiliriz bu hususda.

Ancak özellikle KAFES ve AKVARYUM HAYVANLARI’nı ihmalkarlıkla birlikte ZULM’e uğratırsak, muhakkak buradan doğan bir sorumluluğumuz olur. Ancak İNSANLAR üzerinde Rab’bimin Rahmeti sonsuzdur. Bu hususda ne yapılması gerekir o da malumdur.

İnşaAllah Nasuh bir Tövbe sizin hakkınızda günahları yok hükmünde kılacaktır.

Rab’bim Cümlemizden Razı Olsun. Amin.


şule
Evcil hayvanınızın kaybolması sizin isteminiz dışıdır zaten ölmesi ise eğer o hayvanı siz öldürdüyseniz veya bakmadıysanız eve kapatıp açlıktan ölmesini sağladıysanız onun bır hastalıgı olduğunda umursamadıysasanız ve elinizden gelen imkanları kullanmadıysanız günaha girersiniz ama sizin ihmaliniz olmadı sürece hiçbir günahı yoktur yorumu okuduğunuz için teşekkürler 🙂


Kayıtsız Üye
Biz Tavşanimiz a bahçede bakıyorduk gece de içeri alıyorduk bir gün bahçede gezinirken biz de icerideydik kedi gelip tavsanimizi öldürdü o kadar üzüldük ağladık 2 ay geçti hala kendimi iyi hissetmiyorum çok üzülüyorum çok özledim ve yeni bir Tavşanla oynamak istiyorum çok Üzgünüm ayrıca Tavşanimiz in benim yüzümden olduğunu düşünüyorum ve suçluluk duyuyorum gerçekten öyle mi sizce?

Okudunuz mu?  Aldatıldım ne yapacağımı bilmiyorum

zuzu
Eşim bundan 3 ay önce balıga çıkmiştı eve dönecegi vakit arabaya kuçuk bir kedi atlamış o da eve getirdi. Kirliydi tabi sokakta yaşadıği için bzde yıkadık kuruladk eve aldık beslemeye başladık ismi duman dı. Ben bakmaya başladktan 1.5 yada 2 ay sonra görumceme gttim 1 hafta kaldm. Kediyi evde braktım dışarıda koli yaptm öyle gttm kayınvaldemler çok yakndı arada orayada gdıyodu ve anem de eve yemesı icn bşyler getiriyodu buna dayanarak gttm. Döndugumden bigun önce kaybolmuş komşunun çocukları oynamş normalde asla gtmezdi alşmştı eve çunku ya birisi aldı yada alıp sokaga uzak bryere bıraktılar. Çok aradm agladım bulamadm vicdan azabi çekiyorum gttm 1 hafta kaldm evdeymş kedm birxere gtmemiş ben gelcektim 5. Gun evdeymiş sonra vazgeçtım 2 gun daha kaldm gelmeden birgun önce kaybolmuş.:-( Çok uzuldum hala uzuluyorum nerde oldugunu bilsem keşke gdıp getircem ama bilmiyorum :-(. Bunun günahı nedir?.

Okudunuz mu?  Zorla kredi çektiriyorlar

Kayıtsız Üye
benimde 2 tane tavşanım öldü ve hala aklımda acı cekiyorum üzülüyorum bahcede tel ile cevrili geniş bir alanı vardı ama sabah kalktıdımDA ölmüştü


Kayıtsız Üye
Tavsanimizi parka goturduk, sonradan gelen kopekler tavsanimizi kovaladi ve tavsan kalp krizinden oldu, çok uzulduk acaba bunun günahı var midir


klav
Birinci soruyla sorun aynıdır haliyle cevabıda aynıdır.


Bıdık
11 aylık bir kedim var 7 ay evde baktm eşim evde istemedigi için dışarı alıştırmaya valıstk ancak gunduz gıdıyor acıkınca yada uykusu gelınce eve geliyordu yani tam alışmadı ve de çok candan bir kediydi bize çok düşkündü. Arada 1 2 günlük şehir disaina gidiyordk döndugumzde bir şekilde dısarıda buluyordk. Bunun rahatlıgıyla en son 1 gunlugune yıne gittik biz yokken kapıda çok dolanmıs aglamıs ablam gorup yemek vermıs ablamın pesine takılıp onun aprtman onunde beklemıs orda oturan safça bir kız kedileei sevmiyor ve krız gecırıp bagırıp cagırıp mahalleyı toplamıs basına ne bulursa patates sogan fırlatmıs benm kedide korkup kacmıs ve eve dondugumde bulamadım bugün 3. gun. Fırlattıgı seyler hayvanımı yatalayıp oldu mu yoksa uzaklara kactı da evımı bulamıyr bılmıyrm 3 gundur heryerı aradm yok ve çok buyuk ızdırap cekıyrm vebalı var uzerımde diye. Gunahım var mı bu konuda lütfen yardımcı olun.

Okudunuz mu?  Ölüm ve ölüm sonrası hayat

Kayıtsız Üye
Ben evde evcil hayvan beslemeyi bir yandan çok istiyorum bir yandan da hiç istemiyorum ya benim yüzümden başına bir şey olursa diye vicdan azabından naparım diye düşünüyorum bu yüzden hiç hayvan beslemedim.Beslersem başına bir şey gelmesin diye çok dikkat ederim de benim yüzümden ölürse günah işlemiş sayılıyoruz değil mi??


arifselim
İnsan kasti olarak bir zarar vermediği sürece günahkar olmaz. Ama özellikle yaratılış gereği doğada olması gereken hayvanları eve veya kafese hapsetmez hayvanlara yapılan en büyük zulümdür. Ancak sırf evde yaşayabilen bir hayvan beslenebilir.


Tümay
Kediler öleceği vakit bunu anlarlarmış.. Ve sahiplerinden uzaklaşıp bunu göstermezlermiş.. Bunu yaşayanlardan duymuştum


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm! İki tane muhabbet kuşuna sahiptim. Kuşun biri sağ biri ölmüş. Açlıktan galiba yemleri vardı ama açlıktan olsaydı ikiside ölürdü. Kuşumun tırnakları yoktu dökülmüştü hastaydı uzun lafın kısası ben o kuşun vebalini aldım mı ailemde dört kişi var kardesim beni suçluyor senin bakman gerekti diyor evdeydin diyor.. Cevaplarınızı bekliyorum..

Okudunuz mu?  Camide namaz kılmak farz mı?

Sabır
Suyunu yemini verip aç bırakmamışsın. Zamanı gelip ölmüştür vebali olmaz. Bir ihmalin yok.


Kayıtsız Üye
Ben ogrenci iken kopek almistim 13 yil önce ve dinimi yasayamaya basladigimda biraz tedirgin oldum evde besliyorum diye ama atmaya da kiyamadim ve yeni öldü hayvan mezarligi var dediler goturdum ama Allah tan korktum ve ona insan gibi mezar almadim tibbi atik gibi toplu gomulmesini istedim ama o çok vefali bir dosttu ölürken bile beni bekleyip enson beni görmek istedi yanina gittim bana bakti ve öyle canini teslim etti
Şimdi sorum sudur ona mezar almadim diye vicdanim biraz rahatsiz o kadar arkadaşlik yapti diye bana bu seytanin vesvesesi mi yoksa dogruyu mu yaptim


arifselim
Her canlı gibi oda ölmüştür. Ona özel bir mezar almana gerek yoktur. Doğrusu ise hayvanların gömülmesidir. Toplu olarak gömülmesinde bir sakınca yoktur. Geçmiş olsun.


Kayıtsız Üye
Tavşanımı alalı 1 hafta oldu aldığımız zaman 21 günlükmüş bir kez havuç verdim sonra ishal oldu diye sadece kuru ot ve yem verdim bugün de birden neden olduğunu bilmeden vefat etti petshopçuda hastalanmış olabilir mi günahı fazla mı ve günahı benim mi

Okudunuz mu?  Namaz kılmak nefsime ağır geliyor. yardım edermisiniz?

sevdiyar
İhmal etmemişsin yapacak bir şey yok sana bir günahı olmaz.


Kayıtsız Üye
hocam benim iki tavsanim vardi iki gunde bir temizligini yapiyordum tavsanlarimdan biri eskisi kadar hareketli deyildi ve aradan bir hafta geçti öldü çok üzüldum vijdan azabi cekiyorum.


Kayıtsız Üye
Benim muhabbet kusum gagasiyla kafesi acmis cam acik oldugu halde kacmadi ilkinde ama ikincisinde kacti yakalamaya calistim ama olmadi.kendimi suclu hissediyorum.ilkinde kacmadi diye rahat davrandim tedbir almadim.cok uzuldum affedemiyorum kendimi.vicdanen çok rahatsizim unutamiyorum.ne yapmalıyım.bana gunah olmusmudur.kus benden davaci olurmu.cevaplarsaniz sevinirim.


mum
Günahı yok sadece özlem ve pişmanlıktır duyduğunuz


Kayıtsız Üye
Cevabiniz için teşekkürler.ozlem ve pismanligimi nasıl yenerim.7aydir bu sekilde uzuluyoum.piskolaga bile gittim.ama olmuyo.uzulerek gunahada girmek istemiyorum.elimde degil.dini acidan nasıl dusunmeliyim nasıl atlatirim bunu.hep aklimda.


Kayıtsız Üye
6 aylık kedim bir gün içinde hastalanıp elimde öldü. Annesi doğururken de yanındaydım. Aşırı derecede bağlanmıştım , benimle uyur, peşimden ayrılmazdı. Öldüğü gün Veterinere götürmüştüm, iğne yapmışlardı. Sürekli ağlıyorum, bir türlü aklımdan çıkmıyor.

Okudunuz mu?  Çalıştığım yerde vücuduma yağ yapışıyor gusul alabilirmiyim

Lutfen yardımcı olurmusunuz.kus için sordugum soruya merakla bekliyorum.cami kapatmadigim için suclu hissediyorum.nasil dusunmeliyim.icim hiç rahat degil.lutfen.


mum
Bilerek zarar verilemdiği sürece bir hayvanın ölümüne sebep olmak günah sayılmaz


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar 2 kuşum vardı kafeste rahat dolaşamıyorlar diye açık bırakıyorurduk çoğu zaman.bu gün yine kafesi açık bırakıp pikniğe gittik.evde ortalıkta viladayı kaldırmamışız içi çamaşır sulu içine düşüp biri ölmüş ve kendimizi çok suçluyoruz Niye ortalıkta bıraktık diye sizce biz günahkarmı olduk


fth123
Hayvanı hapsetmek günah değil mi zaten. Kaçınca mı kafaya taktınız?


mum
< kendimizi çok suçluyoruz Niye ortalıkta bıraktık diye >
İhmal söz konusu değilse günah olmaz


Kayıtsız Üye
İhmal var evi sildim viledayı ortalıkta bırakıp çıkmışım aklıma gelmedi içine kaçabileceği.evde olsaydım sesini duyardım yine kurtarabilirdim.onu öyle deterjanlı suyun içinde görmek beni bitirdi İnan günahında da değilim yavrum nasıl acı çekerek öldü kimbilir.

Kuşlarımızı hapsetmedik kafeste.evde dolaşıyorlar acıkınca giriyorlar kafesine. rahat gezsin evde diye salık bırakıyoruz çoğu zaman.bu yüzden başımıza geldi bu olay.kaçsaydı keşke ölümünü görmeyip kendimizi suçlamazdık

Okudunuz mu?  Amentu okurken besmele cekilir mi ?

Kayıtsız Üye
Kayınvalidemin kuşu vardı babası vefat etti için temizliğini yapamadı bende evime getirip temizliğini yaptım sonra yemi bitti tekrar evine götürdüm aradım yemi bulamadım ama söylemeyi unuttum kuş şimdi ölmüş çok üzüldüm


elifnaz
günah işlemiyorsun.Ama sevapta işlemiyorsun bence en doğrusu hayvanı doğaya bırakmak. Çünkü onu kafese yani ona göre hapise koyuyorsun.Ama olsun bir kere o hayvana bağlanmışsın bişi olmaz canın sağ olsun.


Kayıtsız Üye
Canım her şeye çare var ama ölüme yok Allah en sevdiğinin canını hemen alır bak üzülme sakın


evcil hayvanlar, hayvanların ölümü, islamda hayvan ölümü

Bu kategoride yer alan Cuma namazına gidemeyen veya gitmemiş öğle namazını kılmaları gerekir mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evcil hayvan ölümü veya kaybolması sahibi günahkar olur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.