Anasayfa
16 Mayıs 2022, 22:13
missa02
Abone

Kötü alışkanlıklar içki ve kumar ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?

Kötü alışkanlıklar içki ve kumar ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?

Kayıtsız Üye
acil lütfen yardımcı olun.. Kötü alışkanlıklar içki ve kumar ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?


Cevap: Kötü alışkanlıklar içki ve kumar ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?

Darusselam
içki ve kumar ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?

"Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz(Maide Suresi/ 90.Ayet)"

Okudunuz mu?  Sünnet farz vacip anlamları

"Şeytan, içki ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?(Maide Suresi/91.Ayet)"

İslam içkiyi yasaklamakla akla önem vermiştir Çünkü alkol, aklı baştan alır Aklın kontrolünü kaybetmesine yol açar

Hz Câbir (radıyAllahu anh) anlatıyor: Mekke’nin fethedildiği sene Hz Peygamber (aleyhissâlatu vesselâm)’i Mekke’de işittim, şöyle buyuruyordu:
"Cenab-ı Allah içki, ölmüş hayvan, domuz ve putun alım-satımını yasakladı" Bunun üzerine: "Ey Allah’ın Resû»lü "ölmüş hayvanların iç yağı hakkında ne buyurursunuz, zîra onunla gemiler yağların, derilere sürülür, kandiller aydınlatılır" dendi Cevâben: "O (nun satışı) haramdır" buyurdu ve ilâve etti: "Allah Yahudilerin canını alsın Allah onlara ölmüş hayvanların iç yağını haram kıldığı vakit bu yağı erittiler, sonra satıp parasını yediler"
Buhârî, Büyû» 112, Meğâzî 50; Müslim, Müsâkât 71 (1581); Ebu Dâvud, Büyû» 66 (3486); Tirmizî, Büyû» 93, (7, 309-310); İbnu Mâce, Ticarât 11, (2167)Mekke devrinde içki ve kumar yasaklanmış değildi. Müslümanlardan da içki içen ve kumar oynayanlar vardı. Rasûlullah (s.a.s.) bunlara ses çıkarmıyordu. İçki ve kumarın yasaklanması birden bire değil, tedricen olmuştur.

Okudunuz mu?  Funda İsminin Arapça Yazılışını verirmisiniz?

İçki ile ilgili Kur’ân-ı Kerîm’de 4 âyet vardır. Mekke’de inen ilk âyetde:

"Hurma ve üzüm ağaçlarının meyvelerinden içki yapar, güzel bir rızık edinirsiniz", (en-Nahl Sûresi, 67) buyrulmuş, içki yasaklanmamıştır.

Medine devrinde Hz Ömer ve Muâz gibi bazı sahâbe:
-Ey Allah’ın Rasûlü, içki hakkında bize yol göster, çünkü şarab aklı gideriyor, diye Rasûlullah (s.a.s.)’e baş vurdular: Hicretin 4’üncü yılı Şevvâl ayında:

Okudunuz mu?  Harama güzel demek günah mı

"Sana içki ve kumarı soruyorlar. De ki: Bunlar da hem büyük günah, hem de insanlara bazı yararlar var, fakat günahları menfaatlerinden daha büyük." (el-Bakara Sûresi, 219) anlamındaki âyet indi.

İçkiyi ilk yasaklayan âyet bu oldu. Fakat bu âyetle içki kesinlikle yasaklanmadığından, "günahı var" diye bırakanlar olduğu gibi, "faydası da var" diye eskisi gibi içenler de vardı.

Okudunuz mu?  Farz namazlarda ilk oturuşta tahiyyattan fazla salli barik dualarını okumak namaza zarar verir mi ?

Abdurrahman b. Avf’ın verdiği bir ziyâfette dâvetliler içki de içmişlerdi. Akşam namazında cemâte imâm olan zât "el-Kâfirûn Sûresi"ni sarhoşluk sebebiyle yanlış okudu. Âyetlerin anlamları değişti.

Bunun üzerine:
"Ey inananlar, ne söylediğinizi bilecek duruma gelmedikçe, sarhoş iken namaza yaklaşmayın," (en-Nisâ Sûresi, 43) anlamındaki âyet indi.

Okudunuz mu?  Ya Dafil Belaya Idfe' Annel Belaya Vel Kazaya Fe Allahü Hayrun Hafizen Ve Hüve Erhamerrahimin

Bir müddet sonra Ensardan Mâlik oğlu Itbâ’nın ziyâfetinde dâvetliler sarhoş oldular. Sa’d b. Ebî Vakkas bir şiir okuyarak kendi soyunu övdü, ensârı ise yerdi. Ensârdan bir zât da, sofrada yedikleri devenin çene kemiğini Sa’d’a vurup başını yardı.

Sa’d, Hz. Peygamber (s.a.s)’e şikâyette bulundu. O zaman:

Okudunuz mu?  İslamda öfke kontrolü nasıl yapılır

"Ey İnananlar, içki, kumar, tapınılmak için dikilmiş taşlar (putlar), fal okları, ancak şeytanın işinden birer pisliktir. Bunlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz." (el-Mâide Sûresi, 90) anlamında inen âyetle içki ve kumar kesinlikle yasaklandı.

Rasûlullah (s.a.s) bu yasağı hemen ilân ettirdi. Bütün Müslümanlar içkiyi bıraktılar. Evlerinde, dükkânlarında bulunan bütün içkileri sokaklara döktüler.

Okudunuz mu?  Sinek öldürmek günah mı

Rasûlullah (s.a.s) Efendimiz içkiyle ilgili olarak:

"Sarhoş edici bütün içkiler haramdır." (Müslim,3/ 1575-1576; et-Tâc, 3/141).

"Çoğu sarhoşluk veren içkinin azı da haramdır" buyurmuştur. (İbn Mâce, es-Sünen, 2/l124 Hadis No: 3392;et-Tâc 3/142)

"Sana şarap ve kumardan soruyorlar. De ki: "Bu ikisinde büyük bir günah ve insanlara bazı yararlar vardır. Ancak günahları yararlarından daha büyüktür." Yine sana neyi başkalarına vereceklerini soruyorlar. De ki: "Sizi sıkmayanını." Allah, düşünesiniz diye, ayetlerini size böylece açıklıyor. (Bakara Suresi/ 219)"

Okudunuz mu?  Asgari Ücretlilere Zekat Verilebilir mi?

Cevap: Kötü alışkanlıklar içki ve kumar ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun çok faydalanım verdiğiniz bilgilerle


Cevap: Kötü alışkanlıklar içki ve kumar ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?

Kayıtsız Üye
Çok Sağolun hem odevimi yaptım hem çok bilgilendim


Kayıtsız Üye
çok teşekkürler dersime çok faydası dokundu


Kayıtsız Üye
EyvAllah çok sağolun verdiğiniz bilgilerden dolayı

Okudunuz mu?  Psikolojik destek alıyorum fakat geçmiyor

kayıtlı üye
ödevime çok lazım oldu teşekkür ederim bu siteye neden bu kadar yararlı 😀 Herkese bu siteyi öneriyorum arkadaşlar

hemde bu siteye üye olabilirsiniz 😉


Kayıtsız Üye
çok teşekkur ederim projede yardım ettiniz


Kayıtsız Üye
Bir yerde üzüm ve hurma ağacından içki yapar rizik kazanırsınız buyrulmustur ve içki yasaklanmamustir dio o yüzden kötü dedim


Kayıtsız Üye
Çok teşekkürler proje ödevime çok yardımcı oldu👍👍👍


kötü alışkanlıklar ile ilgili ayetler, kötü alışkanlıklar ile ilgili hadisler, zararlı alışkanlıklar ile ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Rabıta nasıl yapılır? rabıtada hangi dualar okunur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kötü alışkanlıklar içki ve kumar ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.