Anasayfa
19 Haziran 2023, 6:05
sizden95
Abone

Kopya Çekmek Günah mı?

Kopya Çekmek Günah mı?

Star
Okulda,sınavlarda kopya çekmek günah mı? Kul hakkına mı girer?


Yanıt: Kopya Çekmek Günah mı?

ehli-sunnet
Değerli Kardeşimiz;

Şayet çekilen kopya, kazanması gereken bir kişinin hakkını elinden alacaksa, kul hakkına elbette girer. Ancak kopya çekmekle başkasının hakkına zarar dokunulmuyorsa veya onun kopya çekmesi sonucu başkası hakkından olmuyorsa o takdirde kul hakkına girmez. Kopya çekerek bir işe giren kişinin kazancı ise haram olmaz. Çünkü emeğinin karşılığını almaktadır. Kopya çeken kişi helallik almasına imkanı olmadığı için tevbe istiğfar etmelidir.

Sorularla İslamiyet


Yanıt: Kopya Çekmek Günah mı?

Star
Normal sınavlarda çekiyorum ben.
Öyle sınavın derecesi,sıralaması veya bir liseyi kazanmak için değil.Günlük yazılı sorularında işte 🙂

Kul hakkına girmez bu değil mi?


Yanıt: Kopya Çekmek Günah mı?

HAMMADUN
Kopya çekiyorsun….. Yani hak etmediğin bir şeyi almak için, hak etmenin, meşru olan yönüyle değil, meşru olmayan yönüyle iştigal ediyorsun….

O halde bende sorarım. Hak etmediğin bir şeyi almak, meşru olmayan bir şeye el uzatmak ve o el uzattığın şeye malik olmak nedir…..???


Star
Ya kardeşim bende çekmemeyi istiyorum ama ne yapayım.Okullar ilk açıldığında çalışmadım aklım şimdi başıma geldi ama geç oldu.Ara karneler verilecek.Hem her dersten çekmiyorum ayrıca şu ilk dönemi atlatsam ikinci dönemde daha hiç çekmeyeceğim.Baştan başlayacağı için


HAMMADUN
Bu cümle bana hiç yabancı değil….

Namaz kılacağım…. Ne zaman…??? Yarın.

Yarın olur… Öbür gün…. Öbür gün olur…. Pazartesi başlayayım. Hem haftanın ilk günü…

Sonra… yok yok, ay başında başlayayım….

Aaaaa yılbaşı geliyor. Ocak bir itibariyle başlayayım…..

Sonra baktımki biri benle dalga geçiyor…. Üstelik dalga geçende öyle yabancı falan da değil…. Bizzat ben, şeytanın sözüne kanıp, kendi kendimi kandırıyorum….

Sonra baktımki iki elimin karşılığı olmayan hiç bir şeyi rahman benden istemiyor.

Ne para, ne pul, ne şan, ne şöhret, ne şu, ne bu,

Okudunuz mu?  Nasuh tövbesi ettim ama ertesi gün bozdum

Bana gel diyor bana…. Nasıl geleyim rabbim….??? Sen, kendin olarak gel, şeytan ve avanesinden sıyrılda gel.

Mevlana hazretlerinin dediği gibi…. Ne olursan ol, yine gel. Bizim derğahımız ÜMİTSİZLİKLER DERĞAHI DEĞİL….

Eğer HÂK MEVZUSU olmasaydı. Bu işin üzerine bu kadar eğilmezdim. Ama bu HÂK mevzusu…..

Bunun değerlendirmesini de ben yapamam. Haddim değil…. Gerisi senin tasarrufunda…. Allah cümlemizden razı olsun. Amin.


Star
Yok kardeşim araştırdım.Hak mevzusu değil.Zaten sınıfımdaki herkez kopya çekiyo ya -_-”

Birde şöyle bir şey var.Olduğumuz sınavlarda sıralama falan yok.Yani kimsenin sırasını haksız yere almıyorum.Lise seçimi,üniverse sınavı gibi sınavlar olsaydı elbette kul hakkı olurdu ve asla yapmazdım ama bunlar normal sınavlar..


NuuR_
Peki arkadaşina verdiğin kopyanin durumu ne oluyor?

Arkadaslari kiramiyorum …


Star
Arkadaşıma kopya verdim diye bir şey demedim.Zaten versem bile tek bir nedendendir ki onlarında bana yardımı dokunmuştur 🙂


Kayıtsız Üye
bence yapyığınız doğru değil yanınızdaki çalışıyor çabalıyor siz (örnek) 5 dk içind ebütün bilgiyi haksız yere alıyorsunuz kopya çekmenin yollaını arayacağınız zamanı çalışmaya kullansanız ? zaten EFENDİMİZ sav hırsızlığın her şekli günahtır demiştir .


devamlı üye
gerçekten kopya çekmek günah ama herkes çekiyor


cevatarmutlu
kardeş kopya çekme.ünüversite sınavında aldığın puana orta öğretim başarı puanı ekleniyor.bu puanda diploma notundan hesaplanıyor.istersen biraz araştır."yani çektiğin kopya sıralamaya etki ediyor."


cevatarmutlu
sallamada aynı şey midir.ben sınavlarda sallamıyorum hak etmediğim notu alırım diye.


emniciba
aynen hakka gırıyor ama herkes cektığınden durum ne olur bılemem zaten cekıpte 100 almak kolay değil zaten cekıyorsan gecmek ıcın gecersın oda 50 değerındekı not ıcın calıskanlar yıne senı hep gecıyyor ve bu hep boyle devam edıyor


Kayıtsız Üye
HİÇ kopya cekmedim…


Kayıtsız Üye
Arkadaslar peki simdi sınavlarda kopya çektim diyelim teog dan da karne ortalamaları ile birlikte 430 aldık diyelim ama biz 390 yada 380 puanlık liselere gidersek yayi Hak ettigimiz yerlere gidersek kul hakkı ve kazançımız haram olurmu lütfen acill !!!

Okudunuz mu?  Cünüp oldugumuzda aldıgımız gusül abdesti ile namaz kılabilirmiyiz?Çorap giymedende namaz kılınabilir mi?

Kayıtsız Üye
Ben tahtadaki bir şey yazıyorum. Arkadaşımdan bir kelime kopya çektim hoca ikimizde ödül (minik bir şey) verdi sonucu nedir. ??


Kayıtsız Üye
5. Sınıfa gidiyorum arkadaşımdan bir kelime kopya çektim oda kazandı bende kul hakkına girer mi???????????????


halilcan
arkadaşının kul hakkı olmasa bile sınıfın kul hakkı olabilir. Bazen zor oluyor ama dünyevi kazancları terk etmek lazım, kul hakkı yememek daha önemli


umutlucan
< Okulda,sınavlarda kopya çekmek günah mı? Kul hakkına mı girer? >
kopya cekmek başkalarına haksızlık olur doğru değildir kul hakkına girer.


Crowley
Benimde aklıma çok takılıyor. Lise okuyorum YgsLys sınavlarından sonra okul ortalamana göre gelecek bir puan var. 5-10 puanlık bir kopya bile seni yüzlerce kişinin önüne geçirebiliyor. Gerçi ben fazla çekmem, kopya vermek girer mi ??


halilcan
girer tabi


Kayıtsız Üye
Peygamber efendimizin zamanında da herkes Allah’a şirk koşuyordu. Ama o şirk koşmadı. Kopya çekmek Allah’a şirk koşmak kadar büyük bir günah olmayabilir. Ama bak Rabbin ne diyor: "Zerre kadar şer işleyen karşılığını görür." (Zilzal Suresi Son Ayet) Karar senin…


fidan-begüm
off çok zor durumda olunca çekiyorum peki bu günahmı???


Kayıtsız Üye
Diyelimki ben normal sınavda kopya çektim ve o sınavda başkasınada verdim onun günahı varmıdır


serife
ben de zamanında kopya çektim ama sınıfça da çektik yani ama şu var okul birincisi olunca ben bile üzüldüm biraz şimdi düşünüyorumda deli gibi çalışan bir arkadaş vardı onun hakkıydı.bile bile yapmadım o dönem belki ama böylr durumlarda olabilecegi için,bu da haksız kazanc oldugu için doğru değildir diye düşünüyorum.


Şema
< o sınavda başkasınada verdim onun günahı varmıdır >
Kopya çekmek ve kopyaya sebep olmak da günahtır

Okudunuz mu?  Düşünce Dinden Çıkarır mı ?

umutlucan
kopya çekmek haksizlıktır.
ALLAH ta bundan razı olmaz zira haksız kazançtır.


Kayıtsız Üye
Ben kopya çekmedim ama cevaplarımı arkadaşımla aynı mı diye baktım hiçbir şekilde değiştirip başka şık işaretlemedim ama ona bakarak cevaplarımdan emin oldum ve bu normal bir sınavdı sene sonunda karne ortalamamız teog sınavıyla birlikte hangi liseye gideceğimiz belli oluyor ve bence sonuçta hangi liseye gideceğin
senin mesleğini belirlemiyor sizcee


Kayıtsız Üye
Çalışıyorum ama olmuyo oladar çalışıyorum ki saat 12 ye kadar ama olmuyunca olmuyor. İnsan düşünüyor acaba ben köyümüzün ki Allah bana şans , hak veya kazanacigim şeyler. Oysaki kopya cekdigim insanla saten ayniyiz. Aramızda fazla bir fark yok.


Sdnz
Ben normalde kopya çok çıkıyorum ve çok üzülüyorum . Fakat ben çalışıyorum cabaliyorum ama sonunda kötü oluyordu. Bunun için kopya çıkıyorum . benim sorum su : ben çok mu günah işletim o yuzdenmi hiç bir sey iyi gitmiyo?


Kayıtsız Üye
bence kimse kopya çekmesin çünkü ya oda yanlış yaptıysa ben bunu yaşadım ve çok pişman oldum ve 5puanım o kopya yüzünden gitti bence her zaman ilk yaptığınız doğrudur.bildiğinizden hiçbir zaman şaşmayın sonra zararı kendinizde bulursunuz…


Kayıtsız Üye
ben kendime evde kopya hazırlayıp yazılıda yazılı kağıdının altına koyup ona bakıyordum günah yada kul hakkı mıdır acaba?


Şema
Kopya çekmek günahtır ve ayrıca kul hakkıdır. Nedeni ise bu işte aldatma olması ve hak edenlerin önüne geçmektir.


#UguR
Nureddin Yıldız’ın GENÇLER İÇİN ANAHTAR CEVAPLAR adlı kitabından alıntı:

İmtihanlarda kopya çekmek caizmidir?

Kopya bir hiledir ve başarısızlığa kılıftır. Müslümanlık ise,başarının ve çalışmanın adıdır. Hilekarlığın düşmanıdır. Müslüman savaş şartları dışında yalan ve hile ile tanınan biri olamaz. Müslüman berrak insandır.

Önce kopyaya muhtaç hale gelmemek lazımdır. Biz, kütüphaneler dolusu kitaplar yazmış bir neslin devamıyız. Kopya değil,kitap yazarız. Yalan ve hileden,sahtelikten uzağız.


Kayıtsız Üye
Sınavda arkadaşimiz anlamadiği soruya bakiyorsa ama kağdini biraktikan sonra hoca da kopya cektin diye zannediyorsa ne olur

Okudunuz mu?  Sabah Namazından Sonra Uyuyamıyorum

Kayıtsız Üye
Abi ben hani arkadaşım kendisi kopya veriyor ben istiom o verio günah oluyomu


Şema
< arkadaşimiz anlamadiği soruya bakıyorsa >
İzin vermeyin ki günaha girmeyesiniz.
< ben istiom o verio günah oluyomu >
Kopya isteyen de günaha giriyor veren de


melek ozek
Allah diyorki neyle geliyorsaniz gelin ama kul hakkiyla gelmeyin diyor ve Allah tövbemizi kabul ediyor ben gecen yil sinavda kopya cektim bir suru kisinin gunahina girdigimi biliyorum vicdanim bunu kabul etmiyor çok pidsmanim tövbe etmeliyim ama kul hakkina girdim Allah tövbemi kabul edermi


Şem’a
< kul hakkina girdim Allah tövbemi kabul edermi >
Tevbe etmeniz yeterlidir çünkü kopya hakkını ödeme çaresi yok maalesef
Sadece etkilenen kişilere dua edin


Kayıtsız Üye
Ben kopya çekmem ve kopya vermem ama nedenini tam olarak bilmiyordum şimdi daha iyi anladım nedenini şükran kesiran


Kayıtsız Üye
Ben çok ders çalışıyorum ..ama zorlandığım yerlerde 2 tane kopya çektim eminim hatirliyom gunah mi ?? Ama ben takdir belgesi aliyom aldığım helal mi haram mi ??


Şem’a
Kopya ile alınan takdir belgesi hak ettiğin bir takdir değildir.


Kayıtsız Üye
Dediğiniz doğru amenna ama üst üste olunca bide oruçlu oruçlu günde 2 sınav😞bence arkadaşının haberi varsa ondan helallik aldınmı sıkıntı yok


Kayıtsız Üye
Şimdi biz 2. Dönemdeyiz ya ben onda 2 tane kopya çektim her derste deil. Ondan sonra düşündüm taşındım ve tevbe ettim bir dahada cekmedim. Ama calistigimin karsiligini alıyorum ben hep 11 ‘e kadar ders çalışıyorum . Ben eğer her dersten kopya cekseydim aldığım takdir belgesi bana haram olurdu ama ışte öyle deil. Calistigimin karsiligini alıyorum ….

Ama 2 tane kopya çektim fazla değil ki onda tevbe ettim …….. 

Okudunuz mu?  Gavurlardan nefret ediyorum ya siz?

Derse çalıştığım halde aldığım takdir belgesi haram mi ?? Oluyo . Lütfen cevap verin


arifselim
Derslerine çalışırsan Allah’ın izniyle karşılığını da alırsın. Eğer kopya çektiklerinle takdir belgesinin bir ilgisi varsa bu hakkın olmaz. Artık bundan tövbe etmen ve tekrar yapmaman yeterlidir.


Kayıtsız Üye
Zaten bir daha cekmiyicem coook pişman oldum ve tövbe ettim artık helalimle alacam :'(


#UguR
Nureddin Yıldız’ın bu videosunu izlemenizi öneririm;


Kayıtsız Üye
Ben küçükken ortada teog denen bir şey yokken ve reşit olmadan önce kopya çekmiştim. 6. sınıftaydım. Çocuk akli. Daha sonra neler yaptığımı fark edip bir daha kopya cekmedim. Ama benim lise için olan puanıma 6. Sınıf ortalaması da girdi. Bu durumda girdigim lise haram midir? İlerde edineceğim kazanç bana haram mi? Daha düşük bir yere gecsem daha mi uygun olur ?


arifselim
Bu durumda girdiğin lise sana haram olmaz ve kazanacağın kazancında haram olmaz. Ama bu yaptığından pişman olarak tövbe etmelisin.


Kayıtsız Üye
Zaten çektiğin kopyalar haram sen o girdigin sinavlarla yuksek not alip iyi bir yeri kazanmana yatdimci oluyor


Kayıtsız Üye
Teogga hazırlanıyorum ama yinede 65 70alıyorum(4saatten az calısılmıyorum)
Bana dedilerki (çevremdekiler)sen çalısıyorsunn kopya çeksende bie şey olmaz.
Doğrumu


arifselim
Bu doğru değildir. Sen kopya çekme bu denilene uyma. Eğer iyice çalışmana rağmen kazanamıyorsan nerelerde hata ettiğine eksikliklerinin neler olduğuna bakmalısın. Öğretmen veya büyüklerine danışmalısın.


Kayıtsız Üye
ben bu kopya çekenlere Hakkımı Helal Etmiyorum arkadaşlarım çekiyordu Hatta çekiyordu ama benim Hakkıma giriyorsun Çünkü ona benden yüksek oluyor Anladın ben çalışmama rağmen düşük hayatında ben onlara Hakkımı Helal Etmiyorum kopya çeken hepsini yazıklar olsun


Kayıtsız Üye
Ben arkamda oturan yakın arkaşımla kopya çekiyorum ama sadece birbirimizden ayrıca yan gelip yatmıyoruzda sınavlara her zaman çalışıyoruz ama takıldığımız soru olunca birbirimize soruyoruz bu sakıncalı bir şey mi ?

Okudunuz mu?  Korkuyu yenmek için yapılacak dua?

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm ben kopya çekmek hakkında soru soracaktım sınıfta hoca ders anlattığı konudan quiz yaptı dersi dinlemiştim ama quizde anlattığı aklıma gelmedi ve bende arkadaşımdan baktım zaten hoca kopya çekenlerin farkındaydı ama çok umursamiyordu ayrıca bide bir arkadaşımada kopya verdim sizce bu kul hakkı olur mu


arifselim
– Kopya çekmek caiz değildir. Bir şeyin günah olması için illaki kul hakkı olması gerekmez. Bu hoş ve doğru değildir. Madem sınavlarınıza çalışıyorsunuz öyleyse Allah’a tevekkül etmeyi de bileceksin.

– Aleykum selam. Hocanın kopyanın farkında olması ayrı bir hata. Kopya çekmeyin. Bu caiz değildir. Müslüman dürüst olmalıdır.


Kayıtsız Üye
Kopya çekmek bütün sınava girenlerin hakkına girmektir.Önemli olan Ahirettir.Dünya sınavı için kendinizi yakmayın. Baskıyla Yüksek not almak için bilem çekmemeliyiz.


yns1111
Biraz komik gelebilir ama sormalıyım. Merhaba, değerli kardeşlerim, büyüklerim. Benim bir sorum olacak tı ben sınavlarda normal yazılı sınavlarında kopya çekmeyi bırakmış ve arkadaşlarımdan helallik istemiştim. Şuana kadar sıkıntı yoktu fakat bugün bir sınava girdik sınavın hepsini yaptım hiç kopya çekmedim kontrol ederken arkadaşım atıyorum 7. sorunun cevabı a cinsinden bir şey söyledi ve bende cevabı değiştirdim daha sonra tekrar silip eskisine çevirdim daha sonra ise yine arakdaşımın verdiği cevabı işaretledim kul hakkına girmiş oluyormuyum günah oluyormu acaba cevaplarsanız çok çok sevinirim aklıma takıldıda.


arifselim
Buna kul hakkıdır denmez ama bunu açık bir şekilde söyleyen arkadaşın hata yapmıştır. Bunun için sadece tövbe istiğfar et. Müslüman yaptığı işin hakkını vermelidir ve dürüst olmalıdır. Allah daima dürüstlerin yardımcısıdır.


Kayıtsız Üye
Seçmeli İngilizce yazılısı oluyorduk ben de iki kelimeyi bulamadım ve boş bıraktım sonra kağıdı ters çevirdim otururken arkadaşımın kağıdına gözüm takıldı o iki kelimenin anlamını gördüm ve kendi kağıdını açıp yazdım


#UguR
İmtihanlarda kopya çekmek caiz midir?

Kopya bir hiledir ve başarısızlığa kılıftır. Müslümanlık ise, başarısının ve çalışmasının adıdır. Hilekârlığın düşmanıdır. Müslüman savaş şartları dışında yalan ve hile ile tanınan biri olamaz. Müslüman berrak insandır.

Okudunuz mu?  10 Kere Gusül abdesti aldım Birşey olurmu?

Önce kopyaya muhtaç hale gelmemek lazımdır. Biz, kütüphaneler dolusu kitaplar yazmış bir neslin devamıyız. Kopya değil, kitap yazarız. Yalan ve hileden, sahtelikten uzağız.

————————–
Gençler için Anahtar Cevaplar |Nureddin Yıldız
Sayfa: 25


Kayıtsız Üye
sinavda kopya cektim hiç tanimadigim bir kisinin hakkina girdim o yuzden onu bulup ta hakkini helal et diyemem ama o donemde bu kadar olgun degildim aile baskisi stress korku yuzunden yaptim ve bunu ta en basindan planlayarak yapmadim her sey sinavdan bir kaç saat önce olustu simdi çok pismanim boyle olacagini dusunemiyordum bile cocuk akliyla olmustu sanki gelecekte bu isten okudugum bolumden hayir bulamayacagim gibi hissediyorum inaniyorum ki Allah icimdeki pismanligi uzuntuyu ve vicdani duyuyordur. bu yaptigim geri donusu olmayan bir gunahmidir? Allah katinda affedilirmidir?


arifselim
Bu yaptığın yanlıştır ama artık bundan sonra yapman gereken tek şey tövbe etmektir. İnsan hata edebilir ama önemli olan artık hatasını anlamak ve pişman olmaktır.


Kayıtsız Üye
En son ki sınav sisteminden haberdar bir kardeşiniz olarak,yazılı/sınavların kul hakkına girip girmeyeceği konusunda ki son nokta şudur… Girer
Sebep : Sizin yazılıdan aldığınız 3-5 puan,sizin yıl sonu ort. nızı yükseltir.Bu ortalamada 4 yıl sonunda sınav puanınıza eklenir ve çektiğiniz kopya düzeyinde,yüzlerce hatta binlerce insanın önüne geçersiniz.Yani nasıl olsa yazılı sınıfta yapılıyo vs. gibi dayanaklar aramayınız kendinize.


Kayıtsız Üye
Lisede çekilen kopya orta öğretim başarı puanına tesir edip üniversite sınavında başka öğrencilerin önüne geçmenizle neticeleniyorsa burada başkasının hakkına girmek söz konusu olmaz mı?
Üniversitede çekilen kopya diploma not ortalamasına tesir edip araştırma görevlisi / okutman kadrosuna girişte başkalarının önüne geçmenizle neticeleniyorsa başkasının hakkına girmek söz konusu olmaz mı?
Eğitim sisteminde bir eğitim başka bir eğitime, o eğitim de işe girmeye tesir edebildiğine göre acaba başkasının hakkına girmeden kopya çekmek gibi bir durum söz konusu olabiliyor mu?

Okudunuz mu?  Aldatılan eş ne yapmalı nasıl davranmalı? aldatan eşin islamdaki durumu ve cezası nasıldır?

Kayıtsız Üye
Sevgili kardeşim sende söylüyorsun normal yazılıda diye. Bir düşün o yazılılarının ortalaması alınıyor ve bu ortalama eğer lisedeysen Üniversite hayatın için etkili olacaktır çünkü yılların ortalaması etkili virgül dahi değiştirse başkalarını geçmiş olursun. Sence bu yaptığın doğru olurmu? 0,1 ile belki 100lerce kişiyi geçeceksin bunun vebalini kaldırabilecekmisin benden tavsiye kendi hakkında al o notları. Kimse kendi el emeği den Daha lezzetli bir yemek yiyemez


ALYA
Yazılılarda arkadaşlarım kopya çekiyor ben çekmiyorum ama benden yüksek alınca dayanamıyorum neredeyse bende çekmeye başlayacağım ne yapmam gerek😊😊😊


Kayıtsız Üye
Ya çekiyorsa çekiyor kendilerine zarar değilmi? sonuçta hakka giriyorlar. Bence sen kopya çekme😇😇😇😇


Kayıtsız Üye
kopya çeken kisi hiç çalışmadan kopya çekerek yüksek not almayaca çalışmıştır ancak kopya çekilen kişi yüksek not alabilmek için çok çalışmıştır yani kopya çeken kişi kul hakkına girer çünkü çalışmadan almıştır ve başkasından bakmıştır kopya cekmek günahtır

kopya çekilen kişi onu kendi emeğiyle alıyor ama kopya çeken ona bakarak yani kul hakkına giriyor bir kişi çalışmadan kopya çekerek yüksek not alması elbette günahtır

Sevgili kardesim sen gunah değil diyenlere bakma cunku Günahtir kimse hakkı olmadan yüksek not alamaz hem gunah değil diyenler dusunsun bir neden hırsızlık günah çünkü hakkı olmadan para ,altın vb alıyor kopya çekmekte öyledir


Kayıtsız Üye
Ben hakikaten hiç kopya çekmedim. Kendi çabamla takdir aldım. Şimdi benim okuldan ya da başka bir okuldan kopya çekerlerse günah olur ve hakkımı da hiç mi hiç helâl etmiyorum.


Kayıtsız Üye
Ya benim bir arkadaşım var sürekli kopya çekerek geçiyor bu durumdada beni geçiyo bende er yada geç bunun Allah katında cezasını bulur diye susuyorum er yada geç cezasını bulacak mı

Okudunuz mu?  Nefsin kademeleri mi vardır? Kaç çeşit nefis vardır bilgi verir misiniz?

Kayıtsız Üye
İyi de, gelecekte çok etkileyecek, diploma notu vb. Peki ya hiç bana kimse hakkını helal etmezse diye düşünmedin mi?
O zaman işin altından nasıl kalkacaksın


duzgunomer
Ben başlı başına okuldaki yerel yazılıların Adaletli olmadığını düşünüyorum, sonuçta tüm okullar farklı bir yazılı yapıyor. Bazıları kolay, bazıları zor. (Buraya kadar belki caiz)

Ve bu notlar üniversite puanına ekleniyor. (Burası caiz olmayabilir) Tüm okullar farklı farklı sınav yaptığı için üniversite sınavına eklenen puanda Adaletsiz olmuş oluyor.

Kopya çekmeyen biri için hak yiyen, eğitim sistemi mi oluyor?
Kopya çeken biri için hak yiyen, ikisi de mi oluyor yoksa haksız bir sistemde haksızlık yaptıkları için mubah(hiç umut etmiyorum :d) mı oluyor?


Omer Faruk
Kopya çekmek, kul hakkı ve hırsızlıktır. Hiçbir mazareti olamaz.Hiçbir müslüman bu hırsızlığı meşru göremez.


Kayıtsız Üye
kopya çekerken başımızdaki sınav sorumlusunu görmesinden korkarız. Ancak gören tek kişi onun olduğunu sanmak yanlıştır. öğretmen görmese de gören muhakkak vardır idrak edebilene


gozdezdmr
Selamunaleykum müslüman kardeslerim. Bir sorum olacaktı lütfen Allah rizasi için cevaplayin. şžimdi bizim okulda kopya cekmek çok yaygin (ki tüm turkiyede oyle ama ) bunun hükmü nedir? Onları nasıl vazgecirebilirim ve bana nasıl bir etkisi olur (kul hakkina girer mi?)

Cevplarsaniz ziyadesiyle mutlu olacağım

Bu tür olaylara pek sicak bakan bir insan degilimdir ve çok cabuk ofkelenebiliyorum bu yuzden beni tatmin edicek bir cevap verirseniz Allah sizden razı olsun insAllah


mum
< bunun hükmü nedir? >
Hükmü bellidir, "Bizi aldatan bizden değildir" hadisi en gzel delildir.
< (kul hakkina girer mi?) >
Aldatmak kul hakkıdır, çünkü başkasının önüne haksız bir yolla geçiliyor


Kayıtsız Üye
Cevaplarınız çok güzel şeytana uyup kopya cekmeyi ve çalışmamayi düşündüm. Siz beni kendime getirip doğruyu görmeme sebep oldunuz Allah razı olsun. Son günde olsa sonuna kadar emek gösterip hak ettiğim notu alacağım. Önemli olan hocanın veya ailenin gözünde yüksek olmak değil Allah a layık kul olabilmek herkese hayırlı ramazanlar.

Okudunuz mu?  Ergenlik çağını geçmiş bir oğla anne babası banyoda sırtına lif için gelebilir mi?

Kayıtsız Üye
bir arkadaşım sormuştu benimde aklıma takıldı liseye geçiş sınavında kopya çektiğinde okula yerleştiğinde onun yerine girecek kişinin hakkını mı yer yoksa bütün sınava girenlerin mi bence o okula girecek kişinin yemiş oluyor ama sizede bir danışayım dedim teşekkürler (arkadaşım şuan çok pişman tövbe ediyor ve sadaka veriyor)

liseye geçiş sınavında arkadaşım kopya çekmişti ve aklıma şu soru takıldı o okula girdiğinde onun yerine girecek kişinin hakkını mı yemiş olur yoksa sınava girenlerin mi teşekkürler(şuan pişman tövbe ediyor ve sadaka veriyor)

liseye geçiş sınavında kopya çekince bir okula yerleştiğimizde bizim yerimize girecek kişinin hakkını mı yeriz tüm sınava girenlerin hakkını mı ben arkadaşıma senin yerine girecek olan kişiye diyerek cevap verdim ama emin değilim teşekkürler


Ensar
Kopya çeken kişi mevcud olan herkesin hakkına girmiş sayılır, olmayacak bir fiil işlenmiş ve hazırda olan gözlemcileri yanıltıp hem o gözlemcilerin, hem öğrencilerin hemde gerçekten o okulu hak edecek kişilerin hakkına girer. Allah af eylesin. Hatasını anlaması ve bundan pişman olması taktire şayan olumlu bir davranış. Allah hakkıyla yaşamayı nasip eylesin.


Kayıtsız Üye
Bir hoca ahlak düşüklüğü olarak kabul etmiş di
En iyisini ALLAH bilir


kopya çekmek günah mı, Kopya çekmek günah mıdır, kopya çekmek haram mı

Bu kategoride yer alan Sevgili Peygamberimizin ölüm anında yaşadıkları nasıl bilinebiliyor? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kopya Çekmek Günah mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.