Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:33
Siirler
Yönetici

Eşofman/Pijama ile Cuma’ya gelen Müslüman

Eşofman/Pijama ile Cuma’ya gelen Müslüman

ehli-sunnet
Bizler Rabbimizin büyüklüğünü takdir edemeyen bir toplum olduk. Gün geçtikçe İslami değerlere verdiğimiz önem azalıyor. Artık umursamaz hale geliyoruz. Sanki Rabbimiz ile olan bağımız sıradanlaşıyor ve hatta daha aşağılaşıyor.

Hepimizin nafakasını kazanmak için çalıştığı bir işi vardır. Başımızda bir yönetici, patron veya müdür bulunur. Eğer o iş yerinin kıstaslarına uyulmaz, müdür veya patrona terbiyesizlik atfedilecek bir hal veya hareket olur ise kapı gösterilir ve işe son verilir. Bu kriterlerin başında giyim ve kuşam gelir. Patron, elemanlarının jilet gibi giyinmesini ister. Çalışanlarda mecburen buna uymak zorundadır. Çünkü işten atılma korkusu vardır.
Resmi işlerimizi halletmek için, bir toplantı ve merasime katılmak içinde çok güzel giyinir, dikkatleri üzerimize çekeriz.
Sevdiğimiz bir insan ile buluşmak için ise bir kenara koyduğumuz, her zaman giymediğimiz en güzel elbiselerimizi giyeriz. Bu, ona verdiğimiz değerden kaynaklanır.

Gelin görün ki biz nankör insanoğlu bütün bu ortamlarda giyim ve kuşamımıza dikkat ederken, her yönden bizi kuşatan Rabbimiz ile buluşma anında yani namazda aynı ehemmiyeti gösteremiyoruz.

Önünde el pençe divan durduğumuz patronu yaratan ve onun da rızkını veren, resmiyet makamının en zirvesi, sevgililerin sevgilisi, her anımızı ve nefesimizi, varlığımızı borçlu olduğumuz yaradanımıza karşı hiç bu kadar sorumluluk hissetmiyoruz.

Bunun en bariz örneğini sabah ve cuma namazlarında yaşıyoruz. Cuma günleri mahalle camilerinde dikkatimizi çeken en önemli bir hususlardan biridir bu. Eşofman ve pijama ile namaz kılmak…

Bir Müslüman nasıl olur da namaza, hele hele camiye eşofman ile gelir, pijama ile saf tutar? Bu nasıl bir gafilliktir!

Peygamber Efendimiz (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) Cuma gününü Müslümanların bayramı olarak ilan etmiştir. Kendisi haftanın her Cuma günü boy abdesti almış, güzel kokular sürünmüş, en güzel elbisesini giyinmiş ve ümmetine de böyle yapmalarını tavsiye etmiştir. İmam-ı Azam Efendimizin de en güzel elbiselerini namaz için kullandığını biliyoruz.

Demek ki biz Müslümanlar, Rabbimize, pijamamızı çıkaracak kadar dahi önem vermiyoruz. Yani bu tablo bize bunu gösteriyor. Bu çok acı bir durum.
Bu bizim bilinçsizliğimizden, cahilliğimizden, bu cahillik de imamlarımızın sükutundan kaynaklanıyor.

Burada en büyük görev cami imamlarına düşüyor. Cami imamları, eskiden pijama ile gelenleri, köpek oturuşu ile oturanları uyarır, hutbe esnasında konuşanları ikaz eder ve konuşmamalarını telkin ederdi. Şimdilerde yok böyle bir imam. "Camiye gelsin de nasıl gelirse gelsin" diyor imamlarımız. Tamam camiye gelsinde edebi ile gelsin. Komşunun evine misafirliğe mi geliyor. Kaldı ki bir ziyaret esnasında bile üst başa gösterilen önem namazda gösterilmiyor.

İmamlarımız cumaya gelen cemaati tatlı bir üslup ile kırmadan incitmeden uyarmalı, Cuma gününün faziletini ve namazlara verilmesi gereken önemi anlatmalıdır. Özellikle, Rabbimizin huzurunda takınılması gereken edepler üzerinde vurgu yapılmalıdır.

Resulullah Efendimiz şöyle buyuruyor:
"Kim kendisinin Allah katındaki değerini bilmek isterse, Allah’ın, kendi katındaki değerine baksın" yani kendisinin Allah’a ne kadar saygı ve sevgi gösterdiğine baksın.

ismailaga.infowww.ismailaga.info


Yanıt: Eşofman/Pijama ile Cuma’ya gelen Müslüman

ravza 2
"Kim kendisinin Allah katındaki değerini bilmek isterse, Allah’ın, kendi katındaki değerine baksın" yani kendisinin Allah’a ne kadar saygı ve sevgi gösterdiğine baksın.

RABBİM razı olsun

Okudunuz mu?  Takvim Arkası Yazıları

Yanıt: Eşofman/Pijama ile Cuma’ya gelen Müslüman

meryemgül1
İmamlarımız cumaya gelen cemaati tatlı bir üslup ile kırmadan incitmeden uyarmalı, Cuma gününün faziletini ve namazlara verilmesi gereken önemi anlatmalıdır. Özellikle, Rabbimizin huzurunda takınılması gereken edepler üzerinde vurgu yapılmalıdır.

paylaşımınız için Allah c.c. razı olsun

Okudunuz mu?  Manevi Program

Yanıt: Eşofman/Pijama ile Cuma’ya gelen Müslüman

YaZaROW
Payşalım için Allah razı olsun. Fakat ben bir konuda takıldım. Bu eşofman konusu. Hangi tür eşofmandan bahsettiğinizi anlamadım fakat namazı usandıracak kıyafetler giymek yerine, (çünkü kot pantolon böyle ve darlığından dolayı hatları aşırı belli ediyor.) bol ve rahat kıyafetleri giymek benim daha çok tercihim. Çünkü hem vücut hatlarını daha az belli ediyor hem de hiç usandırmıyor ve namazda huşu üzere olabiliyorsun.

Okudunuz mu?  Emri olur

Fakat bu yazı eski dönemlere göre olmuş bence. Çünkü burada cumaya veya evde namaz kılan insanlara düşünmesi gereken bir şeyler olduğunu söylemek lazım. Vücut hatları belli olmayacak şekilde olması lazım. Kadın-erkek çok dar bir şey ile namaz kılınmaz.

Peygamberimiz (s.a.v) bütün kıyafetlerini dağıtmış bir gün. Hiçbir kıyafeti kalmamış, evindeki çarşaf’a sarınıp, tadil-i erkan’ını tamamlayıp namaz kılmıştır.

Tamam Rabbimize değer göstermek için süslenebiliriz bunu hiçbir şekilde reddetmiyorum fakat gösterenleri överken göstermeyenleri ve gösteremeyenleri yermek hiç doğru değil.

Bir iş yerine gidersin, çalıştığın müdür istediği için böyle yaparsın. O senin o müdüre verdiğin değeri ortaya çıkarmaz. Kalbindekidir önemli olan.

Peki Behlül-i Dana hazretlerine ne diyorsunuz? O büyük Allah dostu, ömrü hayatında pamuktan bir garip kıyafetiyle namazlarını eda etmiştir. O Rabb’ini sevmedi mi? Harun Reşit ona ne kıyafetler teklif etti. O ise bunların hepsini reddetti dünyadan soğumak için. O da böyle kıyafetlerle kılmadığı için ona Allah’a saygısız denmez direk. Bu yazıda öyle söylenmiş. Makalenin yazılmasında, karşı görüşün yanında biraz da diğer görüşler ele alınmalıdır. Bu yazıyı tam bulmadım ben doğrusunu söylemek gerekirse.

Okudunuz mu?  Karşılıksız sevgi Nedir

Çünkü, bir cemaate hitap eden bir konuşmadan kesip alınmış gibi. Herkese hitap etmiyor.


ehli-sunnet
YaZaRow… Kardeşim, Pijama/Eşofman Vücut hatlarınnı daha belli eder ama pantolon öyle değil Eğer Çizgili çizgisiz sarı kırmızı pijama eşofmanlarla camiye gidilmesini uygun görüyorsanız ne diyelim artık bana göre rezillik ayrıca sizin görüşünüz de yanlış
Eşofmanı Pantolona tercih ediyorsunuz Pijama giyen insan namazda sanki özerine hiç bir şey giymemiş gibi bir görüntü oluşuyor ki bu doğru değildir Ama pantolonda Vücut hatlarını belli etmez ee gidip bu naylondan poşetten yapılan pantolonları giyersen tabiki hatların belli eder…….

Efendimiz s.a.v’i örnek vermişsin ama bir ayrıntıyı atlatmışsın

"Peygamberimiz (s.a.v) bütün kıyafetlerini dağıtmış bir gün. Hiçbir kıyafeti kalmamış"

Sizinde dedğiniz gibi hiç bir kıyafeti kalmamış bu zamanda pijama ile camiye gelenler Elbise kıyafetleri olmadığından değil bunu zevk vb durumlar için tercih ediyorlar dolayısıyla bu doğru değildir…

"Bir iş yerine gidersin, çalıştığın müdür istediği için böyle yaparsın. O senin o müdüre verdiğin değeri ortaya çıkarmaz. Kalbindekidir önemli olan"

Müdürün dediklerinide yapmassan kapı dışarı eder ama bunu İsteyerek veya istemeyerek yapıyorsunuz ama Yapıyorsunuz demi ??

Eğer diyorsanız, Eşofmanla, Pijama, İle namaz kılarım çünkü kalbim temiz şöyle derim

"Bazı kimseler kalp temizliğini sadece insanlar hakkında bir kötülük düşünmemek yahut yardımsever olmak gibi çok basit manada anlıyorlar… Bununla da kalmayıp insanlara iyi davranmakla, ALLAH’a ibadet mükellefiyetinden kurtulduklarını zannediyorlar. Bu şeytanın bir desisesi, nefsin bir oyunudur… Bu oyuna gelenleri aldatan sebeplerden biri , "hata emsal olmaz” prensibine göz kapamalarıdır… Bunlar, namaz kılan ibadet eden bir mü’minin günlük hayatında İslam’ın ruhuna ters düşen ve diğer insanlara zarar veren birtakım noktalar tespit ediyorlar. Bunları öne sürüyor ve " bu adam namaz kılıyor ama şu hataları da işliyor. Ben ise onun düştüğü hatalara düşmüyorum " diyerek kendi ibadetsizliklerine, onun kusurlarında bir özür kapısı bulmaya çalışıyorlar. Bu tip yanlış değerlendirmeler sadece namaz kılmayanlara mahsus değil… Namaz kılan bir mü’min de İslam’ın diğer emirlerini kendisinden daha iyi yerine getiren bir kardeşi hakkında benzer şeyler söyleyebiliyor.
Hidayet rehberimiz, Peygamber Efendimiz’ den (a.s.m) bir hadisi şerif:
" Bir günah işlediği zaman kalpte bir kara leke hâsıl olur. Eğer sahibi pişman olur tövbe istiğfar ederse kalp yine parlar…”
Bu hadisi şeriften temiz ve selim kalbin, ancak günahlardan salim olan ve isyanlarla kararmamış bir kalp olabileceğini öğreniyoruz.
Babasının sözünü tutmayan bir çocuğa, hemen " terbiyesiz, ahlaksız” damgasını vuran insanoğlu, emredilmesine rağmen ibadet etmemenin ALLAH’A isyan olduğunu niçin göz ardı eder ki!
Farzlar tevil kaldırmaz. Onlarda yanlış yorum yapmaya ve hakikati saptırmaya kimsenin hakkı yoktur. Zira ortada tevili gerektirecek kapalı bir nokta söz konusu değil. ALLAH emretmiş, Resulullah (asm) da bu emrin nasıl yerine getirileceğini bir ömür boyu müminlere öğretmiş, talim etmiş… Asrısaadeti takip eden bütün asırlarda bu emirler aynen tatbik edilmiş. Bu devirlerde yetişen mürşitler, mü’minlerin Hakk yakınlığında daha ileri gitmeleri için, farzların yanı sıra nafile ibadetlere de büyük önem vermişlerdir. Her taraf camilerle, mescitlerle, medreselerle tekkelerle dolup taşmış… Derken ahir zamana gelinmiş… Dünyaya dalma, dinden uzaklaşma, sefahatte boğulma, menfaat peşinde koşma devri gelip çatmış… İbadet terk edilmiş, ilim bir yana atılmış irfandan uzaklaşılmış, kalplerde takva hissi azaldıkça azalmış… bu zehirli iklimde, bu bozuk atmosferde, nasıl olmuşsa olmuş, yeni bir grup çıkmış ortaya: Kalbi temizler ekolü… Bunlar bütün peygamberlere (a.s) , bütün ashaba, bütün evliyaya ve nihayet on dört asrın bütün müzminlerine muhalif bir caddede yürümeye başlamışlar… bu ekolün mensupları, kendi haklarında, tövbe kapısını âdeta kapamışlar. Zira isyanlarını göremez hale gelmişler… Daha kötüsü, onları müdafaa etmeye başlamışlar. Kendilerini ALLAH’ a ibadet etmeye çağıran mü’min kardeşlerine verdikleri cevap, her defasında " sen benim kalbime bak” olmuştur.
Ben senin kalbine nasıl bakayım?"

"Peki Behlül-i Dana hazretlerine ne diyorsunuz? O büyük Allah dostu, ömrü hayatında pamuktan bir garip kıyafetiyle namazlarını eda etmiştir. O Rabb’ini sevmedi mi? Harun Reşit ona ne kıyafetler teklif etti. O ise bunların hepsini reddetti dünyadan soğumak için. O da böyle kıyafetlerle kılmadığı için ona Allah’a saygısız denmez direk. Bu yazıda öyle söylenmiş. Makalenin yazılmasında, karşı görüşün yanında biraz da diğer görüşler ele alınmalıdır. Bu yazıyı tam bulmadım ben doğrusunu söylemek gerekirse.

Okudunuz mu?  İlahi Dinlemenin Güzelliği

Çünkü, bir cemaate hitap eden bir konuşmadan kesip alınmış gibi. Herkese hitap etmiyor. "

Kardeşim cevap yazıp yazmamak arasında tereddüt ettim çünkü yazdıklarınız gerçekten gereksiz Behlül Dana hazretlerinin giydiği elbise Bu gün Milletin giydiği Pijamalar aynı mı ? Giydikleri Eşofmanlar aynı mı ?

Harun Reşit’in hediye ettiği kıyafetleri reddetti çünkü kıyafetleri vardı dolayısıyla namaz kılmak için kıyafetleri vardı kaldı ki Allah Dostları Hükümdarlardan veya devlet Reislerinden hediye kabul etmezler etmemekle beraber uzak dururlar

Bu konuyu Nasıl anlamak istiyorsan öyle okumuşsun kardeşim konuyu karıştırp karıştırp Hâşa o alimlere Saygısıs dediğimizi ima ediyorsun ya ben ne diyim artık sana ? kareşim

Son olarak, Pijamayla Eşofmanla cuma namazı kılamazzın diye bir anayasa zorunluluğu yok ki bu biraz insanın edebine bağlıdır İsteren hiç bir şey giymeden namazını kıl biz gereken uyarıyı yaptık dikkate alır almazzsınız bu size kalmış Selamlar…

Okudunuz mu?  Mesuliyet duygusu

YaZaROW
Sanırım sizin gördüğünüz eşofmanlar benim gördüklerimden oldukça farklı. Ayrıca ben pijama hakkında tek kelime ettiğimi hatırlamıyorum. O konuda bir şey yazmadığım için uygun görmediğim ve size katıldığım anlamına gelir orası.

Eşofman, pijama ve pantolon arasındaki fark:

Eşofman

Pijama

Pantolon

Okudunuz mu?  Ve Allah Aşkı Yarattı!

Üçünün arasında çok fark var. Evde olan namazlarımı 1. seçenek ile. Cuma namazını ise ya 1 ya da 3 ile kılıyorum. Asla pijama ile namaz kılmayı savunmadım yapmayın. Ayrıca kalbim temiz falan da demedim. Sadece önemli olan bolluk değil mi diyorum. Pantolonun standartı böyle değil midir? Eşofmanı da en darlarını değil bollarını kast ediyorum.

Okudunuz mu?  El Baki Huvel baki

Yoksa tabii ki haklısınız. Camiye pijamayla gitmek ne demektir


Sergen Osman
ALLAH c.c sende razı olsun kardes ,MASSALLAH 3 secenektenden uc usu de pahalimallardan sen bir dusun bazi larida nasıl bir pijamadan geliyon, bu nu da demek fayda var,pijama layl la gelenler parasis yoksa adam güzel elbisesisle gelir-bir ayette boyle yaziliyor -eger cumanamazına gidecekseniz takim elbise varsa onun la gidin yok sa güzel elbiseyle gidin-ALLAH`ha emanet olun .selam ve dua ile..

Okudunuz mu?  Hiç yüzünü görmeden âşık oldunuz mu birine?

Kayıtsız Üye
Mevlam ne demiş ne olursan ol gel önemli olan insanın iç güzelliği neyi tartışıyoruz eşofmanla cuma namazına giden bir kulum ve namaz kılarken çok rahat kılıyorum kot pantolon keten gibi pantolonlar beni rahatsız ediyor ve beni kimsenin uyarmasına ihtiyacım yok beni ALLAH’IM yargılar gerisi boş siz bu eşofman Saçmalığını tartışacağınıza hiç kafası secdeye deymemiş müminleri tartışalım ALLAH’a emanet

Okudunuz mu?  Çalışmanın Önemi Nedir ?

Kayıtsız Üye
Dün akşam Teravih namazına giderken üzerimde pijamamın üstüyle gitmişim hiç farketmedim. Kimse ayıplamadı ama ben çekindim bayan olarak


İdris
Abartmışsın kardeşim… Allahı ceberrut bir idareci ve patrona benzetemezsin. Mahremiyete dikkat edildikten sonra ister eşofman ister pantolon farketmez. Daha mühim konular ile uğraşın.


Kayıtsız Üye
inanç, şekilcilik üstü bir sistemin bütünüdür. temiz pak olduktan sonra isteyen eşofmanla isteyen başka türlü kıyafetle eda eder namazını. bu kadar kuralcılık kur-an’da yokken, gereksiz ve yersiz benzetmelerle savları temellendirmek abesle iştigaldir.


eşofmanla camiye gidilir mi

Bu kategoride yer alan İslamda tatil var mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Eşofman/Pijama ile Cuma’ya gelen Müslüman Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.