Anasayfa
27 Temmuz 2021, 18:09
Diyanet
Yönetici

Recep Ayının Fazileti ve Amelleri

Recep Ayının Fazileti ve Amelleri

rana
Recep Ayının Fazileti ve Amelleri

Recep, şaban ve ramazan ayları ibadet ve maneviyat olarak diğer aylara göre daha üstün bir şeref ve fazilete sahiptir.
Hz. Resul-ü Ekrem’den (s.a.a) nakledilen bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: Recep Allah’ın büyük ayıdır. Hiçbir ay hürmet ve fazilette bu aya ulaşamaz. Bu ayda kafirlerle savaş haramdır. Şunu bilin ki recep Allah’ın ayı, şaban benim ayım, ve ramazan ümmetimin ayıdır. Kim recep ayının bir gününü oruç tutarsa, Allah’ın rızasını kazanmış olur. Allah’ın gazabı ondan uzaklaşır ve cehennem kapılarından birisi onun yüzüne kapanır.
İmam Musa Kazım’dan (a.s) şöyle rivayet edilir: Kim recepten birgün oruç tutarsa, cehennem ateşi bir yıllık mesafe ondan uzaklaşır. Kim üç gün oruç tutarsa, cennet ona farz olur.

Recep Ayı İstiğfar ve Tövbe Ayıdır

İmam Sadık’tan (a.s) nakledilen bir hadiste İmam (a.s) Resul-i Ekrem’den (s.a.a) şöyle rivayet etmiştir:
Recep benim ümmetim için mağfiret dileme ayıdır. Bu ayda istiğfar edin (tevbe edin ve bağışlanma dileyin.) Zira Hak Teala, çok bağışlayan ve rahimdir. Recep ayına Asabb (dökülen) denir; zira bu ayda benim ümmetimin üzerine çok rahmet dökülür. O halde şu zikri çok söyleyin:
Esteğfirullahe ve es’eluhu’t-tevbe.
Allah’tan mağfiret ve tevbe diliyorum.
İbn-i Babeveyh, Salim’den şöyle rivayet etmiştir:
Ben recep ayının sonuna bir kaç gün kala İmam Sadık’ın (a.s) yanına gitmiştim. Beni görür-görmez şöyle buyurdu:
Ey Salim! Bu ayda hiç oruç tuttun mu? Hayır vAllahi dedim ey Resulullah’ın oğlu! İmam (a.s) şöyle buyurdu: O kadar sevap kaybetmişsin ki miktarını ancak Allah (c.c) bilir. Bu, Allah’ın üstün kıldığı ve hürmetini yücelttiği bir aydır. Bu ayda oruç tutanları kendi ikram ve değerlendirmesine mazhar kılmayı kendisine farz kılmıştır. Salim diyor ki ben: Ey Resulullah’ın oğlu, eğer bu ayın kalan günlerini oruç tutarsam, bu ayda oruç tutanların sevabının bir kısmını elde etmiş olabilir miyim? diye sorduğumda şöyle buyurdu: Ey Salim! Kim bu ayın sonundan bir gün oruç tutarsa, ölüm anındaki can çekişme ve rahatsızlıklardan, ölüm sonrasının dehşetinden ve kabir azabından kurtulur. Kim bu ayın sonundan iki gün oruç tutarsa, Sırat’tan kolaylıkla geçer ve kim bu ayın sonundan üç gün oruç tutarsa, kıyamet gününün büyük korkusu, dehşet ve zorluklarından kurtulur ve kendisine cehennem ateşinden kurtuluş beratı verilir.

Okudunuz mu?  Hutbe: İyiliği Emredip Kötülükten Sakınmak

Bu Ayda Oruç Tutamayanlar İçin Zikir

Kısaca recep ayının orucuyla ilgili çok fazilet ve sevap nakledilmiştir. (Bazı mazeretlerden dolayı) recep ayının orucunu tutamayan birisi, her gün yüz defa şu zikri söylerse recep ayının orucunun sevabını (kısmen de olsa) idrak etmiş olur:
Subhan’el-İlah’il-celîl. Subhane men la yenbeğî’t-tesbîhu illa leh. Subhan’el-eazz’il-ekrem. Subhane men lebise’l-izze ve huve lehu ehl.
Anlamı: Münezzehtir yüce İlâh. Münezzehtir kendisinden başkasına tessbih ve takdis yakışmayan. Münezzehtir en büyük izzet ve kerem sahibi. Münezzehtir layık olduğu halde izzet libasını giyen. –allah-.

Bu Ayda Her Gün Namazlardan Sonra Okunan Dua

Seyyid İbn-i Tavus, (r.a) Muhammed İbn-i Zekvan’dan (r.a) şöyle naklediyor: İmam Cafer Sadık’a (a.s); Canım sana feda olsun, işte Recep ayına girmiş bulunuyoruz; Allah’ın beni faydalandıracağı bir duayı bana öğretmenizi istiyorum dedim. İmam (a.s) yaz diye buyurdu:
Bismillahirrahmanirrahim
Recep ayının her gününde akşam, sabah, gece ve gündüz kıldığın namazların ardından şu duayı oku:

Ya men ercûhu li-kulli hayr; ve âmenu sehatehu inde kulli şerr. Ya men yu’ti’l-kesîre bi’l-galîl. Ya men yu’tî men seeleh. Ya men yu’tî men lem yes’elhu ve men lem ye’rifhu bi-mes’eletî iyyake cemîe hayr’id-dunya ve cemîe hayr’il-ahire, vasrif annî bi-mes’eletî iyyake cemîe şerr’id-dunya ve şerr’il-ahire. Feinnehu ğayru mengûsin ma e’teyte ve zidnî min fazlike ya kerîm.

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Allah'i sevmek ve Allah için sevmek sevgilerin en yücesidir

Ravi şöyle devam ediyor; sonra İmam (a.s) sol eliyle sakalını tuttuğu halde sağ işaret parmağını hareket ettirerek bu duayı okudu ve ardından şu cümleleri ekledi:

Ya ze’l-celâli ve’l-ikram. Ya ze’n-ne’mai ve’l-cûd. Ya ze’l-menni ve’t-tavl. Harrim şeybetî ale’n-nâr.
Anlamı:

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
Ey her hayrını ümid ettiğim ve her kötülükte gazabından güvencede olmayı umduğum (rabbim)! Ey aza karşılık çok veren; ey rahmet ve şefkatinden dolayı isteyene de, istemeyene de veren. Sana yalvarıyorum, dünya ve ahiret hayrının hepsinden bana da nasip buyur. Bütün dünya ve ahiret şerrini benden uzaklaştır. Kendi fazl-u kereminden bana verdiğini artır ey Kerim (Allah)!

Ey celal ve kerem sahibi, ey –sonsuz- nimetler ve cömertlik sahibi, ey bağış ve ihsan sahibi, şu beyaz sakalımı -cehennem- ateşine haram (yasak) kıl.

Recep Ayı Gecelerine Ait Namazlar

Birinci gece: Yirmi rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra bir defa İhlas okunur.

İkinci gece: On rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra bir defa Kâfirun suresi okunur.

Üçüncü gece: On rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra beş defa Nasr suresi okunur.

Dördüncü gece: Yüz rekât namaz kılınır. Birinci rekâtta Hamd suresinden sonra Felak suresi, ikinci rekâtta ise, Hamd’dan sonra Nas suresi okunur.

Beşinci gece: Altı rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd suresinden sonra İhlas suresi okunur.

Altıncı gece: İki rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra yedi defa Ayet-el Kürsi okunur.

Yedinci gece: Dört rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra, İhlas, Felak ve Nas sureleri üçer defa okunur ve namazdan sonra on defa salavat gönderilir ve on defa da SubhanAllahi ve’l-hamdulillahi ve la ilahe illellahu vAllahu ekber. denir.

Sekizinci gece: Yirmi rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra İhlas, Kafirun, Felak ve Nas sureleri üçer defa okunur.

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Çalışma Ve Dürüstlük

Dokuzuncu gece: İki rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra beş defa Tekasur suresi okunur.

Onuncu gece: On iki rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra üç defa İhlas suresi okunur.

On birinci gece: İki rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra on iki defa Ayet-el Kürsi okunur.

On ikinci gece: İki rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra on defa Amen’er-resul ayeti okunur.

On üçüncü gece: On rekât namaz kılınır. Birinci rekâtta Hamd suresinden sonra Adiyat suresi, ikinci rekâtta ise, Hamd’dan sonra Tekasur suresi okunur.

On dördüncü gece: Otuz rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra bir defa İhlas suresi ve bir defa Kehf suresinin son ayeti okunur.

On beşinci gece: Otuz rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra on defa İhlas suresi okunur.

On altı ve on yedinci geceler: Otuz rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra on defa İhlas suresi okunur.

On sekizinci gece: İki rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra onar defa İhlas, Felak ve Nas suresi okunur.

On dokuzuncu gece: Dört rekât namaz kılınır. Her rekâtta bir Hamd on beşer defa Ayet-el Kürsi ve İhlas suresi okunur.

Yirminci gece: İki rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra beş defa Kadir suresi okunur.

Yirmi birinci gece: Altı rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra onar defa Kevser ve İhlas suresi okunur.

Yirmi ikinci gece: Sekiz rekât namaz kılınır. Her rekâtta bir Hamd, yedi Kafirun suresi okunur ve namazdan sonra on defa salavat getirilip on defa Esteğfirullah söylenir.

Yirmi üçüncü gece: İki rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra beş defa Duha suresi okunur.

Yirmi dördüncü gece: Kırk rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’tan sonra bir defa İhlas suresi okunur.

Okudunuz mu?  Birlik ve Beraberlik Açısından Caminin Önemi (hutbe)

Yirmi beşinci gece: Yirmi rekât namaz kılınır. Akşam ve Yatsı namazının arasında kılınan bu namazda her rekâtta Hamd’dan sonra bir İhlas suresi bir Amener-Resulü okunur.

Yirmi altıncı gece: On iki rekât namaz kılınır. Her rekâtta Hamd’dan sonra dört İhlas suresi okunur.

Yirmi yedi, yirmi sekiz, yirmi dokuz ve otuzuncu geceler: On iki rekât namaz kılınır. Her rekâtta bir Hamd onar defa Â’lâ ve Kadir sureleri okunur.


Cevap: Recep Ayının Fazileti ve Amelleri

rana
RECEB AYININ FAZİLETİ

Receb ayı, mübarek üç ayların birinci ayıdır. Receb ayında iki mübarek gece vardır. Birincisi recebin ilk cuma gecesi olan Regaib gecesidir; diğeri de 27. gecesine rast gelen Mi’rac gecesidir.

Resûl-i Ekrem Efendimiz [s.a.v] receb ayı hakkında şöyle buyurmuştur:

Muhakkak ki zaman, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı gündeki dönmesi gibi dönmektedir. Sene on iki aydan oluşur. Bunlardan dördü haram aylardır. Haram aylardan üçü peş peşe gelmektedir. Bunlar, zilkade, zilhicce ve muharremdir. Diğeri ise cemâziyelâhir ile şaban arasında olan receb ayıdır.(Buhârî, Hac, 132; Müslim, Kasâme, 9; Ebû Davud, Menâsik, 68.)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) diğer bir hadislerinde şöyle buyurmuştur:

Receb Allah’ın ayı; şaban benim ayım, ramazan da ümmetimin ayıdır. (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sagîr, nr. 4411; Müttakî-i Hindî, Kenzü’l-Um-mâl, nr. 35164.)

Allah Resulü (s.a.v) receb ayı girince şöyle dua ederdi:

Allahım! Receb ve şabanı bizim için hayırlı ve herekti! yap ve bizi ramazana ulaştır. (Beyhakî, Şuabü’l-imân, nr. 3815; Heysemî, Mecmau’z-Zevâid, 3/140)

Recebin de içinde bulunduğu haram aylar hakkında yüce Allah şöyle buyurmuştur:

Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah’ın yazısına göre Allah katında ayların sayısı on iki olup, bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu doğru hesaptır. O aylar içinde (Allah’ın koyduğu yasağı çiğneyerek) kendinize zulmetmeyin… (Tevbe 9/36)

Cenâb-ı Hak gökleri ve yeri yarattığından beri zamanın hesaplanan düzende aktığını bildirmektedir. Yüce Allah, gökteki güneş ve ay ile insanlara hesap öğretmiştir. Onların sabit ve düzenli heraketleri ile gece, gündüz ve mevsimler oluşmaktadır, seneler bilinmektedir, ibadet zamanları belirlenmektedir. Onlarda daha nice faydalar mevcuttur.

Bu Aylara Haram Aylar Denmesinin Sebebi

Bu aylara neden haram aylar denildiği konusunda birçok görüş vardır. Kimilerine göre, bu ayların değerinin çok yüce olduğundan ve bu aylarda günah işlemenin, diğer aylara göre daha büyük günah olduğundan bunlara haram aylar denmiştir.

Ali b. Ebû Talha, İbn Abbas’tan (r.a) şu sözü rivayet etmiştir: Allah dört ayı seçti ve o ayları haram kıldı. O ayların değerini yüceltti, o aylarda işlenen günahları daha büyük kötülük olarak kabul etti. O aylarda işlenen sâlih amellerin mükâfatını da daha büyük yaptı.

Kâ’b (rah) demiştir ki: Allah zamanı yarattı. Zamanın içinden dördü O’na
daha sevimli geldi ve onları haram kıldı.

Bazıları, bu aylara haram aylar denmesinin sebebinin bu aylarda savaşmanın haram olmasından dolayı olduğunu ve câhiliye devrinde de bunun böyle bilindiğini söylemiştir. Bir kısmı ise İbrahim (a.s) zamanında da böyle olmasından dolayı haram aylar denildiğini ifade etmişlerdir.

Kimileri de bu aylara haram aylar denme sebebinin, hac ve umre olduğunu bildirmişlerdir. Bu görüşte olanlara göre, zilhicce ayının haram kılınması haccın bu ayda yapılmasından dolayıdır. Zilkade ayının haram kılınma sebebi hac için yolculuğun bu ayda yapıldığı için, muharrem ayının haram kılınma sebebi ise bu ayda hacdan geri dönüldüğü içindir. Böylece kişi hac için evinden ayrılıp, tekrar evine dönene kadar emin bir şekilde haccını yapmış olur. Receb ayı ise sene ortasında umre yapılması için haram kılınmıştır.

Receb ayının, receb diye isimlendirilmesinin sebebi, bu ayın kıymetinin ve değerinin çok olmasından dolayıdır. Çünkü receb kelimesi, büyüklük, yücelik, ululuk mânasını ifade eder. Receb ayına şehrullah da denir.

Kutsal Günler ve Geceler
Mahmut Kaya

Semerkand Yayınları


Cevap: Üç aylar ve Recep ayının Fazileti

Desert Rose
إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَآمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيماً
Şüphesiz, Allah ve melekleri Peygambere salat ederler. Ey iman edenler, siz de ona salat edin ve tam bir teslimiyetle ona selam verin [14]
Ebedi hayatımızı dünyada yaşadığımız şu kısa hayatımız belirleyecektir. Allah’ın razı olacağı, emirlerin yerine getirildiği, yasaklarından kaçınıldığı ve insanlığa göndermiş olduğu son peygamber Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’e uyulduğu takdirde ebedi hayat olan ahiret hayatı Cennet olacaktır. Bu sebeple bu gün girmiş olduğumuz bu üç ayları olabildiğince iyi değerlendirmeliyiz. Unutmayalım ki, geçen senelerde bizimle olup da şu an aramızda bulunmayan nice insanlar var ve bir sene sonra üç aylara kavuşma imkânımız bizimde olmayabilir.
Yüce Rabbim Recebi ve Şaban’ı bizlere mübarek kılsın, bizleri Ramazana kavuştursun. Kendi rızasına uygun işler yapmayı, Habibine layıkıyla ümmet olmayı bizlere nasip etsin.
Bugün itibariyle girmiş olduğumuz Üç aylarınız ve cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olun.

Okudunuz mu?  Hayırda yarışmak ile ilgili hutbe

Ahmet ÜNAL

Vaiz

[1] Ahmed b. Hanbel, Müsned, I/259

[2] Bakara, 2/217

[3] Müslim, Sıyâm 176

[4] Riyazü’s-Salihin, Tercüme ve Şerhi, Erkam Yayınları, c.5

[5] İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 9/428

[6] Sünen-i İbn. Mace, İkâmetü’s-Salât, 191

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Cennetin özellikleri

[7] Bakara, 2/185

[8] Buhari, Savm, 5

[9] Riyazü’s-Salihin, Hadis No:1222

[10] Nisa, 4/110

[11] Ankebut, 29/45

[12] Bakara, 2/184

[13] Bakara, 2/262

[14] Ahzab, 33/56


Cevap: Recep Ayının Fazileti ve Amelleri

Candle
Recep ayına özel bir namaz yoktur diyebiliyorum


mum
recep ayının faziletleri

RECEB AYININ FAZİLETİ HAKKINDA KISA YAZI

ÜÇ AYLAR VE RECEP AYI

Yüce Allah, mekânlar içinde mukaddes mekânlar, zamanlar içinde mukaddes zamanlar yaratmıştır. Kamerî aylardan olan ve Müslümanlar tarafından üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları; rahmeti, bereketi ve feyzi bol zaman dilimlerindendir.

Okudunuz mu?  Nasıl Kuran kursu öğreticisi olabilirim?

Allah’a bu zamanlarda yapılacak yakarışlar ve tevbelerin mükâfaatı kat kat verilecektir. Bu aylar, Müslümanlar tarafından derin bir saygı ve dini heyecanla karşılanır. Hemen hemen her Müslüman, bu ayların girişi ile bir hazırlık yapar. Bu aylar, Müslümanlarca mübarek bereketli aylar olarak görülmüştür. İnsanlık alemi için bir hidayet kaynağı olan Kur’an-ı Kerim, bu aylardan Ramazan ayında nâzil olmaya başlamıştır. İslam’ın beş temel esasından biri olan oruç da bu aya tahsis edilmiştir.

Kamerî aylardan olan ve dini duyguların doruk noktaya ulaştığı bu zaman dilimleri hakkında Peygamberimiz (s.a.v.), şöyle buyurmuştur:

Allah’ım Recep ve Şaban’ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan’a kavuştur. [1]

Bu ayların diğer bir özelliği de samimiyetle tövbe eden mü’minlerin günahlarından arınma fırsatını yakalamalarıdır. Bu mübarek aylarda yer alan kandiller, daralan gönüllerimizi, bunalan zihinlerimizi manevi kirlerden arındırırlar. Geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmamızı sağlarlar.

Birbiri ardınca gelen bu mübarek gün ve geceler hayat yolculuğumuzda yollara konulmuş birer ikaz levhalarıdır. Bir şehirden başka bir şehre giderken yol üzerinde çeşitli trafik yön levhaları ve ikaz lambaları bulunur. Bu levhalar, bize gideceğimiz yere kadar yolumuzu şaşırmadan ulaşmamızı sağlar. Bu işaretlere dikkat eden, canını ve malını korumuş olur. İşte bu üç aylar ve diğer mübarek gün ve geceler de bizim kendimize gelmemize ve günahlardan temizlenmemize vesile olur.

O Halde Değerli Müminler!

Bugün başlamış olduğumuz üç ayların rahmetinden, bereketinden nasibimizi alalım. Bu mübarek aylarda nefislerimizi ve nesillerimizi ıslah edelim, kendimize, geçmişlerimize ve bütün mü’min kardeşlerimize dua edelim.

Üç ayları en güzel şekilde geçirmemiz duygu ve düşüncesiyle bu ayların ülkemiz, milletimiz ve tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Allah’tan temenni ederim.

Okudunuz mu?  Camilerde Toplanan Paralar Nereye Gidiyor?

Hazırlayanın: Faruk DOĞAN


[1] Ahmet b.Hanbel, Müsned, I, 259.


yasemin
Receb, tazim ve saygı anlamına gelir, İslam öncesi Araplar Receb ayına ayrı bir ehemmiyet verirler, saygı gösterir ve şanını yüceltirlerdi. Receb ayı gelince kılıçlar kınına sokulur, oklar torbalarına yerleştirilir, derin ve kanlı husumetlerin üzerine geçici de olsa bir sükûnet örtüsü çekilirdi. Artık o gürültülü ve korkunç çöller tatlı bir huzurun baharına dalar, her taraf bir güven ve selâmet sahasına dönerdi. Öyle ki, bu ayda bir kimse babasının katiline rastlasa bile başını kaldırıp kaşına bakmazdı. Bu aya sağır ay denilmesi de sükûnet mevsimi olmasındandır.

Receb ayına sağır denmesinin bir başka anlamı da şöyle ifade edilir: Bu ayın bereketi hürmetine, bu ayda işlenen günah ve hataları manen bu ay duymamakta, mü’minlerin sadece ibadet ve sevaplarına şahitlik etmektedir. Böylece Cenab-ı Hak mü’min kullarının bu ayda işlemiş oldukları günahları bağışlamaktadır.

İslâmiyet gelince de Receb ayına mahsus olan saygı devam ettirildi. Bilhassa Regaip ve Mi’rac gibi tecellilerle şereflendirildi. Receb ayının ilk Cuma gecesine Regaib gecesi, 27. Gecesine de Miraç gecesi denir.

Resul-i Ekrem Efendimiz dualarında, Allah’ım! Receb’i ve Şaban’ı hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl, bizi Ramazan’a ulaştır buyururlardı. (Camiü’s-Sağîr, 2. 90; Râmuzu’l-Ehâdis, 532.)

Receb’e, recm ayı da denir. Buna göre, mü’minlerin eziyet ve zahmet vermemesi için şeytanlar bu ayda taşlanır, kovulup uzaklaştırılır.

Receb ayına mutahhar denmesinin sebebi, bu ayı oruçlu geçirenlerin günah ve hatalarından temizlenip paklanmasıdır. Receb ayının Peygamberler tarihinde ayrı bir yeri vardır. Meselâ, Nuh Aleyhisselâm ve kavmi Receb ayında gemiye binmiş ve tufandan kurtulmuşlardır.

Receb ayı Hicrî ayların yedincisi ve Ramazan’dan iki ay öncesidir. Fazileti bakımından ayrı bir yeri vardır. Regaip ve Mi’rac gibi mübarek geceleri içinde bulundurması faziletini daha da arttırmaktadır. Ayrıca, Kur’ân’da haram ayları olarak geçen dört aydan birisi olması, Müslüman kalplerdeki yerini bir kat daha artırmıştır.

Okudunuz mu?  Müezzin-Kayyım nedir, ne iş yapar, nasıl olunur?

Receb ayı, üç aylar olarak bilinen mübarek bir mevsimin ilk ayıdır. Bu aylara çok sevaplı ibadet ayları diyen Bediüzzaman, onların kazandırdıkları sevap ve mükâfatlar bakımından, mü’minlerin önünde nasıl bir kademeli yükseliş vesilesi olduklarına şöyle işaret eder:

Her hasenenin (ibadetin) sevabı başka vakitte on ise, Receb-i Şerifte yüzden geçer, Şâban-ı Muazzamada üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarekte bine çıkar ve Cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadirde (Kadir Gecesinde) otuz bine çıkar. (Şualar, s. 416)

Buna göre Receb ayında işlenen ibadet, edilen iyilik, yapılan hizmetlerin manevî ecri ve sevabı bire yüz verilmektedir. Bunun için mü’minler bu aydaki nasiplerini arttırmak maksadıyla daha çok gayret sarf ederler. Hayır ve hasenata biraz daha ağırlık verirler.

Bazı hikmet ehli âlimler Receb ayı hakkında şu yorumları getirmişlerdir:

Receb eza ve cefayı terk içindir, Şaban amel ve vefa içindir, Ramazan sıdk ve safa içindir.

Receb tevbe ve pişmanlık ayıdır, Şaban muhabbet ayıdır, Ramazan kurbet (Allah’a yakınlık) ayıdır.

Receb hürmet ayıdır, Şaban hizmet ayıdır, Ramazan nimet ayıdır.

Receb ibadet ayıdır, Şaban dünyanın sefasını terk etme ayıdır, Ramazan ibadetlerin mükâfatını artıran aydır.


Kayıtsız Üye
Rana adlı kardeş beyhaki(r.a) nin hadisinde yazım yanlış ı var düzeltmeniz için yorum yapıyorum


Kayıtsız Üye
Selamunaleykum kardesim..recep ayinin 30 gunu için 30 ayri namazın kaynagini soruyorum biz acizane eda etmeye çalışıyoruz fakat cevremiz de kaynak soranlar oluyor


met1995
Kaynağa dayanmayan namazlar ve kendileri için hazirlanmis ozel olan namazlar yanliş olabilir.Dinimizin sünnetine aykiri olabilir,batil yada hurafeye kadar goturebilir,Herkes kendi nafile namazlarla mesgul olup istedigi kadar sureyi de namazı artirsin,bu bakimda en güzelidir.


Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm. Aziz kardeşlerim. 3 aylar ile ilgili bu aylara has hiç bir namaz yoktur kesinlikle.. özellikle Receb ayına has namaz yoktur.. muhaddisler ve bir çok mezheb alimleri bunların uydurma olduğunu kesin dil ile söylerler imam nevevi macmu’u kitabında recebin ilk cumasinda kılınan namazla ilgili şöyle der bazı kişiler recebin ilk cumasinda kim 100 rekaat kılar ise akşam ile yatsı arasında sevabı çoktur şöyle olur böyle olur . Bu tamamen yalandır sünnete iftiradir bid’a,dır böyle bir namaz hiç bir hadiste geçmez Resulullah kılmamiştir sahabe ve tabiunda da görülmemiştir der iMAM nevevi . Ancak 3 aylar ile ilgi tutulması sevab olan oruç ile ilgili sahih hadisler var. .kardeşlerim biz gerçekten resulullahi tanımak ve iyi bir Müslüman olmak istiyorsak sünneti doğru şekilde bilmemiz okumamiz görmemiz gerek. .her şeyi taklit edersek helak oluruz. Unutmayın kullu bid’atin delaleh hadisi bize şunu öğretiyor. Bid’at uydurma olan herşey delalettir, delalette cehennemdedir cehenneme götürür. İslam dini nezif gayet açık bir dindir anlaşılması zor olan Kula ait (haşa) uydurma bir din değildir. Kaynak diyoruz. Ancak bizim kitab (kur’an) ve sünnetten başka kaynağımız yoktur ancak sünnete de sokulmaya çalışılan yalanlarıda görelim. Hulasayi kelam 3 aylar ile ilgili uydurmalara inanmayın efendimizin şu hadisinide unutmayalım اللهم بارك لنا رجب و شعبان و بلغنا إلي رمضان. Allahım bize recebi ve Şabanı mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır..amin.. 3 ayların ehemmiyeti var ama doğrularla bilelim uygulayalım. Selam ve dua ile. ..

Okudunuz mu?  Örnek Vaaz: Cemaatle Namaz Kilmanin Önemi Ve Ezana İcabet

recep ayının fazileti, recep ayı, RECEP AYI

Bu kategoride yer alan Şefaat nedir, kaç türlüdür? (şefaat konulu vaaz) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Recep Ayının Fazileti ve Amelleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.