Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:36

Gayri müslimlerle evlilik ve nikahın şartları

Gayri müslimlerle evlilik ve nikahın şartları

islamdostu
Nikahın gerekliliğini nasıl açıklayabiliriz? Müslüman olmayan kişilerle kıyılan nikahın, kadın ve erkek için hükümleri nelerdir? Geçerliliği nedir?

Gayr-ı müslim kadınla nikah ve şahitlik konusunda bilgi verir misiniz?

Soru

Müslüman erkeğin, Müslüman olmayan (Hristiyan, Musevi) bayanlarla evlenebileceğini biliyorum. Ama bu ecnebi kadınlarla dini nikah kıymak üzerimize vebal midir? Yoksa sadece Müslüman eşler arasında mı geçerlidir bu nikah? Ayrıyeten şahitlerin müslüman olacağını okudum acaba bu doğru mudur?Detaylı bilgilendirmenizi bekliyorum.

Okudunuz mu?  Bir kimseye yardım ettiğinizde neler hissedersiniz

Cevap

Değerli Kardeşimiz;
Evliliğin gerçekleşmesi için nikahın olması şarttır. Müslüman bir erkeğin evleneceği kadın, Yahudi veya Hristiyan bile olsa mutlaka nikah gereklidiir. İki tarafın müslüman olduğu bir evlenmede her iki şahidin de müslüman olması gerektiğinde görüş birliği vardır. Çünkü gayri müslimin müslüman üzerinde velayet hakkı yoktur (bk. en-Nisâ, 4/141; el-Kâsânî, II, 253). Ebû Hanîfe ve Ebû Yusuf’a göre, iki taraf veya yalnız kadın ehl-i kitaptan olursa şahitler de ehl-i kitaptan olabilir.

Okudunuz mu?  Kadın-Erkek Birbirine Eşit midir? Kadın ile erkek eşit midir?

Fıkıh kitaplarında şöyle yazılıdır: Müslüman bir kadın varken Hristiyan bir kadınla evlenmek sahih olsa da mekruhluktan kurtulamaz. Çünkü sakıncalardan uzak olamaz bu evlilik. Ama nikah sahih (geçerli), doğan nesil meşrudur. Çünkü İslâm hukuku her türlü ihtiyaca cevap verecek evrenselliktedir.. Vermiştir de. İstisnaları da olur elbette.

Okudunuz mu?  Tövbe duası nasıl yapılır

Müslüman kadın ve erkek, müşriklerle evlenemez. Müşrik kadın, Allah’a başka şeyleri ortak koşan,örneğîn puta, yıldızlara, ateşe ya da hayvana tapan kadındır.

Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: "Ey iman edenler! Allah ‘a ortak koşan kadınlarla, onlar iman etmedikçe evlenmeyin… (Bakara, 221)

Bir müslüman erkeğin Yahudi veya hıristiyanlardan bîr kadınla evlenmesinde bir sakınca yoktur.Bu konuda ulema icma etmişlerdir.Ayet-i kerimede şöyle buyuruluyor: "…Sizden önce kendilerine kitap verilenlerden yine hür ve iffetli kadınları, mehirlerini verip nikahlayınız, onlar size helaldir. "(Maide, 5)

Okudunuz mu?  Haram para nasıl temizlenir

Ehli kitap olan bir kadınla evliliğinin mubah olmasındaki hikmet; bu kadının müslümanla evlenmesi sebebiyle Allah’a, peygamberlere, ahiret gününe, İman etme ihtimalidir.

Müslüman bir kadının müslüman olmayanla evlenmesi

Müslüman bir kadının bir kâfirle evlenmesi icma ile haramdır. "Müşrik erkeklerle iman etmedikçe onlara mümin kadınları nikahlamayın. " (Bakara, 221)

Okudunuz mu?  Erkek hanımının rızası olmadan sefere çıkabilir mi?

Çünki böylesi bir evlilikte, mümin kadının küfre düşmesi korkusu vardır. Koca, karısını kendi dinine çağıracaktır. Kadınlar genelde erkeklerine uyarlar ve onların yaptıklarından etkilenirler ve onları dinlerinde tahrik ederler. (Fetevâ-i Hindiye 11/330)

Kadını, kız kardeşi, halası veya mahrem kadınlardan biriyle bir nikâhta toplanamaz..

Okudunuz mu?  Allah için sevmek ve Allah için buğzetmek ne demektir? Nasıl anlamak gerekir?

Bir erkeğin iki kız kardeşi yada kadın İle halasını veya teyzesini bir nikâhta toplaması haramdır. Allahu Teâlâ evlenilmesi haram olan kadınları açıklarken: "Ve iki kızkardeşi birlikte nikahlamanız da haramdır.Ancak cahiliyet devrinde geçen affedilmiş geçmiştir," (Nisa, 23)

Hadislerde de bu konu genişletilerek açıklanmıştır: "Kadın ile hala ve teyzesi bir nikâh altında toplanamaz." (Buharı. Nikâh. 27)

Okudunuz mu?  Adam öldürmenin caiz olduğu yerler neresidir. Namus için adam öldürmek caiz mi?

Birbirine çok yakın olan kadınlarla aynı anda evlenmenin yasaklanmasının hikmeti, daha çok ahlakidir. Bu tür evliliklerde birbirine yakın akraba olanları (yani iki kızkardeşi veya yeğenle teyze veya halası ) aynı anda nikahlamak, onlar arasında kıskançlık ve rekabete yol açar. Sıla-i rahîmin kesilmesine sebep olur.Çoğu kere iki kuma birbirleriyle anlaşamaz, uyuşamazlar. Böylesi bir durum haramdır. Bundan dolay: da iki yakın akrabayı aynı anda nikahlamak haram kılınmıştır.

Okudunuz mu?  Allah'a tövbe nasıl edilir

Mustafa KASADAR Sadık AKKİRAZ Kadın İlmihali, s.356-357


Cevap: Gayri müslimlerle evlilik ve nikahın şartları

İZGEN
gayri müslimlerle aslında evlenmek aslında çokta doğru olmaz çünkü farklı din ve yaşayış hayatı etkileyecektir ama evlenileceksede eğer islami koşullara göre evlenilmelidir


Yorum: Gayri müslimlerle evlilik ve nikahın şartları

Kayıtsız Üye
Müşrik bir kadınla evlenmeden önce müslüman olmasına gerek varmı

Okudunuz mu?  Suda boğularak ölmek yatakta ölmekten daha hayırlı mıdır?

Yorum: Gayri müslimlerle evlilik ve nikahın şartları

arifselim
Müslüman bir erkek ancak Yahudi veya Hristiyan olan bir kadınla evlenebilir. Müşrik olan bir kadınla evlenmek caiz değildir yani nikah kıyılsa bile geçersizdir. Eğer müslüman olursa o zaman caiz olur.


hristiyan bayanla imam nikahı, gayrimüslim ile imam nikahı, hristiyan bir kadınla imam nikahı

Bu kategoride yer alan İslamda Sağ ve Sol kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gayri müslimlerle evlilik ve nikahın şartları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.