Anasayfa
28 Temmuz 2021, 7:55
fikih
Abone

Oje, abdeste ve gusül abdestine mâni midir?

Oje, abdeste ve gusül abdestine mâni midir?

Galus
Soru: Oje, abdeste ve gusül abdestine mâni midir? Bir bayan tırnakları ojeli veya cilalı iken abdest alabilir mi?
Cevap: Oje, tırnakların üzerinde tabaka oluşturan ve suyun tırnakların altına geçmesini engelleyen bir maddedir. Kadınlar bunu süslenme amacı ile tırnaklarına sürerler. Eski ulema döneminde böyle bir maddenin olmamasından dolayı, bunun abdeste veya boy abdestine (gusle) engel olup olmayacağı konusunda tereddütler ortaya çıkmıştır.

Eskiden kadınlar ellerine kına yakar, kına parçacıkları tırnaklar üzerinde bir tabaka oluştururdu. Kına yakma adeti hâlâ devam etmektedir.
Abdest ayetinde Allah Teala şöyle buyurmaktadır:

Mü’minler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayınız. (Maide, 5/6)
Yıkama, organın üzerinden suyun akıtılması şeklinde tarif edilmiştir. Ebu Hanife ve İmam Muhammed’e göre bir damla da olsa suyun akması gerekir. Yağ sürer gibi suyu organa sürmek yeterli olmaz. Ebu Yusuf ise organın ıslanmasını yeterli görmüş, suyun akmasını şart koşmamıştır. (İbn Abidin, Haşiyetü Reddi’l-Muhtar, İstanbul, 1984, c. 1, s. 96) Organın üzerine su sürmenin yıkama olmayacağı açıktır. Çünkü bu, organı ıslak elle meshetmek olur. Halbuki ayette emredilen, yıkamadır; mesh değil.

Okudunuz mu?  Gusülde diş arasında et parcası

Kına çok ince de olsa tırnak üzerinde bir tabaka oluşturur. Başka bir şekilde o rengin tırnak üzerinde kalması mümkün olmaz. Kına çamurunun parçacıkları tırnak diplerinde sert tabaka oluşturur ve suyun tırnağa ulaşmasını engeller. Kına, oje gibi değildir. Gözeneklerinden tırnağa su ulaşabilir. Ancak bu suyun tırnağın tamamına ulaşması ve tırnağın üzerinden akıp gitmesi mümkün değildir. Bunun olabilmesi için, suyun tırnakla kınanın arasına girmesi gerekir ki bu durumda tırnakta kına kalmaz. Böyle bir şeyin mümkün olmadığı açıktır. Bu sebeple kınalı tırnağın emredildiği şekilde yıkanması mümkün değildir.
Abdest ayetinin sonunda Allah Teala şöyle buyurmaktadır:

Okudunuz mu?  Umre niyetiyle ihrama giren kişi Mekkeden geri dönmek zorunda kalırsa ne yapması gerekir?

Allah size (abdest ve guslü emretmekle) bir güçlük çıkarmak istemiyor. Ama sizi arındırmak ve size olan nimetinin tamamlamak istiyor. Belki şükredersiniz. (Maide, 5/6)

Kadının süslenmesi yasak olmadığından abdest alırken tırnağındaki kınayı kazımasını emretmenin güçlük doğuracağı kesindir. Bu sebeple fakihler, kınanın abdeste ve gusle mani olmayacağını söylemişlerdir. Hanefilerin konu ile ilgili görüşleri şöyledir:

Kına, pire pisliği, kir tabakaları, vücuda sürülen yağ, krem, tırnak aralarına giren kirler vs. her ne kadar suyun organ üzerinden akmasına mani ise de zaruretten dolayı abdeste ve gusle mani olmazlar. (İbn Abidin, Haşiyetü Reddi’l-Muhtar, c. 1, s. 155-156)

Okudunuz mu?  Denizde gusül abdesti alınır mı

Buradaki ‘zaruret’ yukarıdaki şeyleri temizleme sıkıntısından doğan zarurettir. Çünkü onları temizleme emredilecek olsa insanlar zor durumda kalır ve bir çoğu abdest alıp namaz kılma imkanı bulamazdı. Oje de yukarıdaki maddelerle aynı konumdadır. Kadının tırnaklarına oje sürmesini veya tırnaklarını cilalamasını yasaklayan bir hüküm olmadığına göre abdest veya gusülden önce bunların temizlenmesini şart koşmanın güçlük doğuracağı açıktır. Yukarıdaki ayet, Allah’ın güçlük çıkarmak istemediğini ama bizi arındırmak istediğini bildirmektedir. Tırnakları ojeli veya cilalı olan kişiler ellerini yıkadıkları zaman temiz sayılacaklarından, Allah’ın bu konudaki emri de yerine gelmiş olmalıdır.
Sonuç olarak oje ve tırnak cilası abdest ve gusle mani değildir.

Okudunuz mu?  İslam dininin çevre temizliği konusundaki öğütleri nelerdir

Cevap: Oje, abdeste ve gusül abdestine mâni midir?

ZİREGÜL
gusül abdestinde su deriye saça tırnağa geçmelidir kısaca kuru yer kalmamalıdır oje tırnak üzerine bir katman oluşturduğu için abdesti engelleyebilir


Yorum: Oje, abdeste ve gusül abdestine mâni midir?

Kayıtsız Üye
Merhaba ,çok oje süren biri değilim sürdüğümde de silmek için çok uğraşıyorum acaba kaldı mı nokta kadar yer kaldı ben göremedim mi diye .ojeyi elimden geldiğince detaylı sildim gusül abdesti aldım.okulda çalışıyorum tırnaklarının arasına hafiften mürekkep değmiş ya da kalem .ben ojeyi mavi sürdüğüm için çok tedirgin oldum acaba kalem mi yoksa oje mi diye. Okuldayken 1 yıllık sözleşme imzaladım. Acaba abdestsiz mi imzaladım ben bunu uğursuz mu olacak bu sözleşme diye düşünüp sıkıntı yapıyorum bana bilgi verir misiniz şimdiden çok teşekkür ediyorum

Okudunuz mu?  Hanım eline değince abdest bozulur mu?

Yorum: Oje, abdeste ve gusül abdestine mâni midir?

vel Fecr
@Misafir sadece gusül alırken mi ojeyi siliyorsunuz ? gün içerisindeki namazları nasıl kılıyorsun ?


Kayıtsız Üye
Yukarıda yazdığım gibi zaten binde bir oje suruyorum . Normalde zaten ojeli olmuyor tırnaklarım .


vel Fecr
gün içerisinde abdestli olmadan bazı kararlar verebiliyoruz bazı ameller yapabiliyoruz ama bunu uğursuzluk getirecek gibi düşünmek doğru değil.

abdestli gezmek tabiki çok faziletlidir. zaten namaz kılan bir insan neden oje sürsün ? sonra her vakitte tekrar söküp tekrar abdest alacak.

kaldı ki ben ojeyi meşru göstermiş gibi olmayayım. bir kadın oje sürse sürse ancak eşine süslenmek için sürer.

Okudunuz mu?  Farz-ı kifaye olan namaz hangisidir?

Kayıtsız Üye
Öncelikle şunu üzülerek söyluyorum namaz kılmıyorum ojeyi başkalarının dikkatini çeksin cezbetsin diye sürmüyorum bazen hoşuma gidiyor sürüyorum.Boyle bir sorun yaşayacağımı bilsem hiç sürmezdim. Ben sözleşmeyi imzaladıktan sonra fark ettim. oje olduğuna da emin değilim . Gusulsuz yaptığım bir şeyin bana uğursuzluk getireceğini takıntı yaptım dinen bunun hükmü nedir bilmiyorum


Kayıtsız Üye
Bir binanın (dinin) direği kolondur (namazdır) sen bu direği yıkmış isen ortada bir bina da (din) kalmamıştır. Ortada bir uğursuzluk var ise oda budur.


vel Fecr
peki bir dağda çobanlık yapsanız genede oje sürermiydiniz ?

oje sürmek makyaj yapmak vs bunlar başka insanlara güzel gözükmek içindir.
lütfen nefsinize adil olun.

kabirde ilk sual namazdır. namazı olanın diğer sorgularıda kolay olur. namazı olmayanın diğer sorgularıda zor olur. bir müslümanı gayri müslimlerden ayıran en önemli unsur namazdır.

Okudunuz mu?  Sübhane rabbike rabbil izzeti amma yesifun namazda okunur mu

biz hayatımıza bakalım. yaşantımıza bakalım. kim bir kavme benzerse ondandır diyor aleyhisselam.
bu oje nerden geliyor ? hiç korkmuyor muyuz bazı şeylerden. Allah’a hesap vermekten. bu cesaretimizin kaynağı nedir. inna lillah ve inna ileyhi raciun.


Kayıtsız Üye
Benim söylediğim şeyi çok yanlış anlamışsınız. Ben zaten oje meraklısı biri değilim ki yılda bir öylesine hoşuma gittiği için sürmüştüm ojeyi meşru göstermeye çalışmıyorum. Dağda çobanlık yapsaydım da iyi hissetmek için oje sürerdim belki . Okb hastasiyim çok takıntılı olduğum aklıma kötü düşünceler geldiği için namaz kılamıyorum. Tabi ki dinin direğidir namaz kılmak şarttır. Tam tersini savunuyormuşum gibi düşündünüz. Beni yargıliyorsunuz ben sadece bir konuda bilgi almak istedim dinen uygun mudur diye sormak istedim . Halk arasında gusulsuz iş yapmak ugursuzluktur diye bir algı var .doğru mudur öğrenmek istedim

Okudunuz mu?  Aleviler sünnet olur mu?

misafir1
su bazlı ojeler suyu geçirir, yağ bazlı ojeler suyu geçirmez derler. su bazlı ojelerle gusledilebilir derler. kaldı ki yağ bazlı ojeleri de artık neyle temizliyorsanız bilmiyorum, asetonla masetonla temizleyip gusledebilirsiniz. ayrıca mesela boyacılık veya benzeri işi yapanlar için temizleyebildikleri kadar temizleyip gusledebileceklerini söylerler. soracaksanız veya araştıracaksanız öyle sorun. ayrıca günlük veya iki üç güne birde oje, asetondu bilmem neydi temizlenebiliyordur herhalde. zaten kozmetik sektöründeyseniz oje temizlemekden sürmekden yana sıkıntınız da olmaz herhalde.

yani gusulsüzlük uğursuzluk mudur diye sormayın, gusletmenin yollarına bakın. bunun bir tehlikesi de aslında gusullüyken veya gusül alabilecekken, guslünün olmadığını veya gusledemeyeceğini sanıp, insanın kendisini bir çok hayırdan mahrum bırakabilmesi ve başkaca yanlışlara düşebilme ihtimalidir. gusulle türlü günahlarımız affolunur, vücudumuzdan akar gider. gusulsüzlük ile birlikte de hayırlara mesafemiz artabilir, şerlere mesafemiz azalabilir.

Okudunuz mu?  Sabah namazı imsak ile güneş arasında mı kılınır

misafir1
hanımefendi ben sizi yanlış anlamışım. sözleşme mözleşme imzaladım deyince, kozmetik sektöründe çalışıyorda oje sürmek üzere sözleşme imzalamış sonra bundan rahatsız oldunuz sanmışım 🙂 sözleşmeniz hayırlı olsun, uğursuzluk diye bir şey yokdur. aslında okb nizin altında da o olabilir. bilinmeyeni düşünüp, akla gelenle işkillenip, bunu olana yansıtmak. işinizde hayır işler yaparsanız hayırlıdır, helalinden rızkını temin edersiniz hayırlıdır vesaire vesaire. sözleşme imzalarken elinizdeki mürekkebmiydi ojemiydi ne uğraşıyorsunuz. neyse, dediğim gibi yanlış anlamışım hayırlı olsun.

Okudunuz mu?  Cünup insan abdestli birine değerse ne olur?

vel Fecr
Okb hastasiyim çok takıntılı olduğum aklıma kötü düşünceler geldiği için namaz kılamıyorum.

bu namaz kılmamanız için geçerli bir sebeb değil.
namaz ancak aklı baliğ olmayanlara yani çocuk ve aklı yerinde olmayan delilerden düşer.

bu bahanelerin arkalarına sığınmayalım. namaz kılmayan bir kişinin islam ile ilgili bir bağlantısıda yoktur.
islamın 5 şartı diyoruz bunlar basite alınacak meseleler değil.

Bu kategoride yer alan Borçlu kimse ölürse, borcunu kim ödemelidir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oje, abdeste ve gusül abdestine mâni midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.