Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:27
Diyanet
Yönetici

Hutbe: Hayırda Yarışmak

Hutbe: Hayırda Yarışmak

Muhasibi
Hutbe: Hayırda Yarışmak

وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ

Muhterem Müminler!
Dünya ve ahiret mutluluğunu bizlere vadeden yüce dinimiz İslam, müntesiplerine daima hayır işlemeyi, iyiliklerde yarışmayı ve kötülüklerden sakınmayı emretmektedir. Hayır; iyi iş, güzel amel demektir. Fani olan dünya hayatında herkes bir şeylerin yarışı içindedir. Kimisi mal ve zenginlik, kimisi makam mevki, kimisi ise şan şöhret peşindedir. Rabbimiz bizlere: Haydi hep hayırlara koşun, yarışın… 1 Buyurarak Müslümanlar için asıl olanın geçici dünya hayatı değil, kendisini Hak rızasına ulaştıracak ve ebedi kurtuluşu sağlayacak olan iyilik ve hayırda yarışmak olduğunu bildirmektedir.
Aziz Kardeşlerim!
Âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber, mümin kimliği taşıyan herkesin hayır yapmakla mükellef olduğunu bildiriyor. Kendisine gelerek hangi sadakanın daha büyük olduğunu soran bir kişiye, Resûlullah şöyle cevap vermiştir: Güçlü kuvvetliyken, sıhhatin yerindeyken, cimriliğin üzerindeyken, fakir düşmekten endişe etmekteyken, daha büyük zengin olmayı düşlerken verdiğin sadakanın sevabı daha büyüktür. (Bu işi) Can boğaza gelip de falana bu kadar , filana şu kadar demeye bırakma. Zaten o mal varislerden şunun veya bunun olmuştur. 2
Muhterem Mü’minler!
Yapacağımız hayırlı işlerde acele etmemiz gerektiğini yine Sevgili Peygamberimiz bize tavsiye etmektedir. Bir defasında Peygamber Efendimiz namazı bitirip selam verdikten sonra süratle yerinden kalkarak odasına gitmiş, daha sonra telaşının sebebi sorulduğunda bu durumu şöylece açıklamıştı: Odamızda bir miktar altın veya gümüş olduğunu hatırladım da beni hayırda acele etmekten alıkoymasını istemedim ve derhal dağıtılmasını emrettim. 3
Aziz Kardeşlerim!
Her konuda orta yolu tavsiye eden dinimiz, iyilik ve hayırseverlik hususunda Müslümanları yarışa teşvik etmiştir: İyilik ve takva hususunda yardımlaşın; ancak günah ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın. 4 Buyurarak müminlerin daima hayır üzere bulunmalarını tavsiye etmiştir.
Kıymetli Müminler! İslam dini yapılan hiçbir iyiliği küçük görmemiş, zerre kadar da olsa yapılan her iyiliğin ve kötülüğün karşılık bulacağını bildirmiştir.5 Yine Hz. Peygamber: Yarım hurmayla da olsun cehennemden korunun. 6 Buyurarak infakta ve iyilikte önemli olanın miktar değil halis niyetle atılacak bir adımın olduğunu vurgulamıştır.
Aziz Kardeşlerim!
Unutmayalım ki yapılan her türlü iyi iş ve güzel amel Allah tarafından mükâfatlandırılacaktır. Bir ayeti kerimede: Hayır için önceden ne gönderdiyseniz, onu Allah katında daha hayırlı ve mükâfatı daha büyük olarak bulursunuz. 7 Buyrulmuştur. Başka bir ayet-i kerimede: Siz hayra ne harcarsanız, Allah onun yerine başkasını verir. 8 Buyrularak insanlar iyiliğe teşvik edilmiştir.
Değerli Müslümanlar!
Hayır yapmak sadece belli şeylerle sınırlı değildir. Müslüman kardeşimize gülümsemek, güzel söz söylemek, iyiliği emredip, kötülüklerden ve çirkinliklerden sakındırmak, adres sorana yol göstermek, hatta insanın eşine bir lokma yemek ikramı dahi sadaka olarak nitelendirilmiştir.
Muhterem Mü’minler!
Allah ve Resûlünün bizlere yapmamızı emrettiği salih amellerin dışındaki işlerin Allah katında bir değerinin olmadığını şu ayet-i kerime haber veriyor: Bir sadaka vermeyi yahut iyilik yapmayı yahut da insanların arasını düzeltmeyi emredenleri hariç, onların aralarındaki gizli konuşmaların çoğunda hiçbir hayır yoktur. Kim bunları sırf Allah’ın rızasını kazanmak için yaparsa, biz ona büyük bir mükâfat vereceğiz. 9 Hutbemi kazananların ve gerçek kurtuluşa erenlerin kimler olduğunu bildiren şu ayeti kerime meali ile bitiriyorum: Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz. 10 İşte bunlar, hayır işlerine koşuşurlar ve o uğurda öne geçerler. 11

1-Bakara, 2/148.
2-Buhârî, Zekat , 11; Vesâyâ , 17.
3-Buhârî, Ezan , 158.
4-Mâide, 5/2.
5-Zilzâl, 99/7-8.
6-Buhârî, Zekat , 9-10.
7-Müzzemmil, 73/20.
8-Sebe, 34/39.
9-Nisâ, 4/114.
10-Hacc, 22/77.
11-Mü’minûn, 23/61.

Okudunuz mu?  İmamlar için Yeterlilik Sınavı (imam Hatip) Test sorular

Yorum: Hutbe: Hayırda Yarışmak

YAĞMUR
kimsenin kimseden üstünlüğü yoktur üstünlük Allah için yapılan ibadetlerde belli olur özellikle yapılan hayırlar müslümanın ahiretini kurtaracaktır

Bu kategoride yer alan Hutbe: Yalan ve Yalancı Şahitlik başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hutbe: Hayırda Yarışmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.