Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:26
Diyanet
Yönetici

Hutbe: Sigaranın Maddi ve Manevi Zararları

Hutbe: Sigaranın Maddi ve Manevi Zararları

Muhasibi
Hutbe: Sigaranın Maddi ve Manevi Zararları

وَأَنْفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ وَأَحْسِنُوا إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِين

Muhterem Müslümanlar!
Dinimiz İslam; aklı, malı canı, nesli ve dini korumayı esas almış, Yüce Allah’ın biz insanlara verdiği bu güzel nimetlerin değerini bilmeyi ve bu nimetlerin kıymetini bilerek güzelce değerlendirmeyi farz kılmış, bu değerlere herhangi bir şekilde zarar verilmesini de şiddetle yasaklamıştır.
Dünya ve ahiret mutluluğunu engelleyen kişisel, ailevi ve toplumsal huzursuzluklara yol açan başta alkol, uyuşturucu ve kumar olmak üzere bütün zararlı alışkanlıklar dinimizce yasaklanmıştır. İnsanın maddi ve manevi hayatını etkileyecek zararlı alışkanlıklar; bazen taklit, özenti ve kötü çevre bazen de merak ve kişilik zafiyeti sebebi ile oluşmaktadır.
Bundan dolayı geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin eğitim, yetişme ve çevreden etkilenme dönemlerinde, anne babaların çok dikkatli olması gerekmektedir. Önemle belirtelim ki, uyuşturucu ve sigara gibi maddelerin en belirgin özelliklerinden birisi, az kullanılsalar bile zamanla bağımlılık yapmalarıdır. Yüce Mevla Ayeti Kerime de Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. (1) buyurarak bizleri hayatımızı tehlikeye atmamamız konusunda uyarmaktadır.
Muhterem Müslümanlar!
Geçmişte hiçbir salgın ve afetin bu kadar tehlikeli olmadığını kaydeden araştırmacılar, dünyayı tehdit eden en ciddi tehlikelerden birinin de sigara olduğunu vurgulamaktadırlar. O halde, yaptığımız her şeyin hesabını bizi yaratan Yüce Mevla’ya vereceğimize iman eden Müslümanlar olarak neden hala kötü alışkanlıklarımıza son vermiyoruz? Sigaranın zararsız olduğunu söylemek, artık bugün ilmen ve tıbben imkânsız olduğuna göre, konunun dini yasaklar çerçevesinde olduğu da hatırdan çıkarılmamalıdır. Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.) bir hadisinde, Kul, kıyamet gününde beş şeyden hesap vermeden yerinden ayrılmaz; ömrünü nerede harcadığından, ilmini ne işte kullandığından, malını nerede kazanıp nereye harcadığından ve bedenini ne ile yıprattığından. buyurmaktadır.(2)
____________________________
(1) Bakara, 2/195
(2) Tirmizi, kıyamet, 1.

Okudunuz mu?  Ramazan Ve Oruç, Ramazan Ve Oruç İle İlgili Hutbe-İstabul Müftülüğü

Cevap: Hutbe: Sigaranın Maddi ve Manevi Zararları

Kayıtsız Üye
Benim babam da sigara içiyor zatan


sigaranın zararları ile ilgili hutbe, sigaranın manevi zararları, sigaranin maddi ve manevi zararlari

Bu kategoride yer alan Vaaz ve Sohbet Konuları: Allaha Şükretmet başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hutbe: Sigaranın Maddi ve Manevi Zararları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.