Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:27
Diyanet
Yönetici

Hutbe: Zararlı alışkanlıklardan sakınmak

Hutbe: Zararlı alışkanlıklardan sakınmak

Muhasibi
HUTBE: ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN SAKINMAK

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْس مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُون

Muhterem Müslümanlar!
Yüce Dinimiz İslam, insanların dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamak için gönderilmiştir. Bu gayeye ulaşabilmek için İslam; dinin, aklın, neslin, canın ve malın korunmasını emreder ve bir takım hayati prensipler ortaya koyar. Şüphesiz Cenab-ı Hakk, bizi bizden daha iyi bilmektedir. Lehimize olanı da aleyhimize olanı da yine en iyi O bilir. Bu itibarla kesinlikle bilinmelidir ki, Cenab-ı Hakk’ın helal kıldıkları yararımıza, haram kıldıkları ise zararımızadır.

Okudunuz mu?  Hutbe: Sigaranın Maddi ve Manevi Zararları

Nitekim Cenab-ı Hakk Ey inananlar, içki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir. Bunlardan kaçının ki saadete eresiniz 1 mealindeki ayetiyle içki başta olmak üzere tüm aklı uyuşturan maddeleri; kumar, şans oyunları ve falcılık gibi insan psikolojisine, sağlığına ve dolayısıyla sosyal topluma zarar veren her şeyi haram kılmış ve yasaklamıştır.
Aziz Müslümanlar!
İçki gibi uyuşturucu özelliği olan esrar, eroin, kokain, afyon ve bunlar gibi günümüzde de değişik isimler altında cazip hale getirilerek gençlerin beyinlerini uyuşturan maddeler de haram kılınmıştır. Uyuşturucu maddelerin en önemli ve ortak özelliklerinden birisi çok az miktarda alınması halinde bile kısa zamanda alışkanlık yapması, aile hayatını yıkması ve sosyal ilişkileri yok etmesidir.
Uyuşturucu bağımlısı, ailesine, çocuklarına, akraba ve komşularına toplumuna hatta insanlığa karşı sorumluluk duygusunu kaybeder. Tek aradığı şey uyuşturucudur. Onu bulmak için feda etmeyeceği hiç bir şey olmaz. Ne acıdır ki uyuşturucu müptelası insan, uyuşturucu almak için para bulamadığında hırsızlık yapmaktan, adam öldürmekten ve hatta sevdiği kişilerin canına kastetmekten bile çekinmez.
Aziz Müminler!
Zararlı alışkanlıkların sebebi ise: genellikle bilgisizlik, özenti, merak, kötü çevre, gençlerdeki inanç boşluğu, kişilik zafiyeti ve bozuk aile yapısından kaynaklanan güvensizlik duygusudur. Buna karşı mücadelede en etkin yol şüphesiz çocuklarımızın ve gençlerimizin ahlaki ve dini terbiye içinde yetiştirilmeleridir. Bundan dolayı başta anne ve babalar olarak bizler sigara dâhil olmak üzere, her türlü alkol uyuşturucu ve kumardan uzak durmak suretiyle, gençlerimize ve çocuklarımıza iyi örnek olmalıyız. Eğitimin en etkin yolunun, iyi örnek olmak olduğu unutulmamalıdır.
Muhterem Müminler!
Sonuç olarak toplum, inançlı, ruhen ve bedenen sıhhatli ve dinamik gençlerle ayakta durur. Fikren ve bedenen olgun ve sağlıklı bir nesil, bir milletin en sağlam dayanağıdır. Beyni uyuşturulmuş, zararlı akımların içine terk edilmiş, böylece enerji ve gençlik heyecanını, hizmet gayretini ve azmini yitirmiş bir nesil ise bir milletin çöküşünün işaretidir. Bu nedenle; milletçe el ele verip üzerimize düşen görevi yapmalıyız.

Okudunuz mu?  Zina ile ilgili Hutbe

1-Mâide 5/ 90


Cevap: Hutbe: Zararlı alışkanlıklardan sakınmak

GAZİBE
Zararlı alışkanlıklar hem insanın kendi sağlığını hem ekonomisini hem de toplum yapısını bozmaktadır.Bu alışkanlıklardan uzak durmak ve mümkün ise terk emek gerekir.Çocuklarımızın kötü alışkanlıklardan uzak durması için ilk önce kendimizin uzak durması gerekir.

Okudunuz mu?  Sela ilk ne zaman okundu?

zararlı alışkanlıklar hutbe

Bu kategoride yer alan Hutbe: İyiliği Emredip Kötülükten Sakınmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hutbe: Zararlı alışkanlıklardan sakınmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.