Anasayfa
2 Şubat 2024, 10:22
missa04
Abone

Şafii mezhebine göre süt kardeşliği ve şartları nelerdir?

Şafii mezhebine göre süt kardeşliği ve şartları nelerdir?

Kayıtsız Üye
biz teyze cocuklarıyız aramızda süt kardeşliği yok fakat ablam ve teyzemin oğlu süt kardeşler ama deniliyor ki şafi mezhebine göre 5 kez ayrı ayrı süt verilmiş ise süt kardeşi olunur deniliyor her iki anne de hem ablama hemde teyzemin oğluna süt vermiş benim soru ise şu teyzemin oğlunun kardeşi ile ben nişanlıyız nikah düşer mi bizim aramizda süt yok ablam ile nişanlımın abisi süt kardeş ama onlar da 5 kez ayrı ayrı süt içmemişler bu surunun cevabını acil alabilirmiyim.


Cevap: Şafii mezhebine göre süt kardeşliği ve şartları nelerdir?

mumsema
Şafii Mehebinde Rıdâ (Emzirme) ve Hükümleri

Rıdâ’dan (Emzirmeden) Doğan Akrabalık ve Hükümleri

Bir kadın, yabancı bir çocuğu emzirdiğinde çocuk kadının oğlu gibi olur, kadının kocası da çocuğun babası gibi olur ve bu akrabalık üzerine şu hükümler terettüb eder:
A. Bir çocuğu emziren kadınla o çocuğun evlenmesi haramdır. Çocuğun başka bir kadınla evlenmesi halinde, karısının akrabalarından kimler kendisine haram olursa, süt annenin de onlar gibi yakın olan akrabaları kendisine haram olur. Bu bakımdan, süt annenin kızı ve kızkardeşi, süt çocuğa haram olur. Çünkü biri teyzesi, biri de kizkardeşi hükmündedir. Süt annenin çocuklarının çocukları ve torunları da böyledir. Çünkü bunlar kardeşlerinin kızları ve torunları hükmündedir. Süt annenin annesiyle evlenmek de haram olur. Zira bu ninesi hükmündedir. Bunların tümü, süt çocuğa haramdır. Çünkü bunlar onun süt annesi ve süt babasının nesebindendirler.
Bir kadından süt emen çocuğa haram olan kişiler şunlardır: Süt babanın kızkardeşi, zira halası hükmündedir. Süt babanın kızı, isterse başka bîr kadından olsun. Çünkü o da kızkardeşi hükmündedir. Süt babanın çocuklarının kızları da ona haram olur; zira bunlar erkek ve kızkardeşin kızları hükmündedir. Süt babanın annesi de ninesi hükmünde olduğundan onunla da evlenmesi haramdır.
B. Süt annenin ve onun yakınlarının da süt çocukla evlenmeleri haramdır. Bu kişilerin, süt çocuğun çocuklarıyla da evlenmeleri haramdır. Süt annenin anneliği, neseb anneliği gibi olduğundan onun nesebinden olan herkes süt çocuğa haramdır. Süt çocuğun nesebinden gelenler için de’hüküm böyledir.
C. Süt annenin, süt çocuğun babası, amcası ve kardeşleri ile evlenmesi caizdir. Çünkü onlar süt annenin nesebinden uzak yabancılar hükmündedir.

Rıdâ (Emzirme) Nedeniyle Haremliğin Delili

Yukarıda beyan ettiğimiz hükümlerin delili Kur’an ve Sünnet’tir:
Süt anneleriniz ve süt kızkardeşleriniz(le evlenmeniz haramdır). (Nisa/23)
Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
Süt (emmek) viladet ve nesebin haram kıldığı herşeyi haram kılar.[1]
İbn Abbas şöyle rivayet etmektedir: "Hz. Peygamber’in, Hamza’nın kızı ile evlenmesi istenildi de Hz. Peygamber ‘O bana helâl olmaz. Çünkü o benim süt kardeşimin kızıdır. Rahimden haram olan, sütten de haram olur’ buyurdu".[2]
Yukarıda zikrettiğimiz ayet, süt annenin ve kızının, süt emen çocuğun annesi ve kızkardeşi hükmünde olduğuna delâlet etmektedir.
Zikrettiğimiz hadîslerden de emzirmekle olan anneliğin neseble olan annelik hükmünde olduğu anlaşılmıştır. Bu bakımdan öz annenin çocuğuna.haram olan yakınları kimlerse, onlar süt annelik nedeniyle de haram olurlar.

Haramlığı Meydana Getiren Emzirmenin Şartları

Her emzirme nedeniyle haramlık meydana gelmez. Haramlığı meydana getiren emzirmenin iki şartı vardır:
1. Süt emen çocuk iki yaşını doldurmamış olmalıdır.
İki yaşını geçen çocuğun emmesi haramlık meydana getirmez. Bunun delili şu ayetlerdin
Anneler çocuklarını emzirmeyi tamamlatmak isteyen kimse (baba) için tam iki yıl emzirirler.
(Bakara/233)
(Çocuğun) sütten kesilmesi de iki senede olmuştur.
(Lokman/14)
Hz. Peygamber de şöyle buyurmuştur:
Süt emme, küçük yaşta ve iki senenin altında olursa mahrem kılar.[3]
Süt emme, ancak (çocuk) memeden (emmekte iken) bağırsaklan yaranı ve sütten kesilmeden önce olanı mahrem kılar.[4]
Hz. Aişe şöyle anlatıyor: Rasûlullah benim yanıma girdiğinde yanımda bir erkek oturmakta idi. Yanımda bir erkeğin oturması Rasûlullah’a ağır geldi. Ben de yüzündeki öfkeyi gördüm ve dedim ki:
– Ey Allah’ın Rasûlüî Bu benim süt kardeşimdir.
– Kimlerin süt kardeşleriniz olduğunu iyi araştırın. Çünkü ndâ, ancak mecaa’dandır (kendisi ile hürmet sabit olan rıdâ, yalnız açlığını sütle giderebilen emzik çağındaki süt çocuğu hakkında muteberdir).[5]
2. Emzirme, ayrı zamanlarda olmak üzere beş kere olmalıdır.
Emzirmenin, ayrı zamanlarda olup olmadığını örf belirler. Çocuk doyup emmeyi bıraktığında, bir defa emmiş olur. Eğer sık sık memeyi bırakır tekrar başlarsa, bunların tümü bir emme kabul edilir.
Bu hükmün delili, Hz. Aişe’den nakledilen şu rivayettir: ‘Kur’an’da indirilenler içinde (nikâhı) haram kılan malum (doyurucu) on emme vardı. Sonra bunlar beş malum emme ile nesholundular. (Kendilerine
nesh haberi ulaşmayan bazı muhitlerde) bunlar hâlâ Kur’an’dan olmak üzere okunurken Rasûlullah vefat etti’.[6]
Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
Bir defa veya iki defa emzirmek veya emmek haram kılmaz.
[7] Süt Akrabalığının Üzerine Terettüb Eden Hükümler
Sütten meydana gelen akrabalık üzerine, biri haramhkla, diğeri helâllikle olmak üzere iki kısım hüküm terettüb eder: Haramlık, nikâh ile, helâllik de halvet ve bakmakla ilgilidir. Bu bakımdan süt nedeniyle akraba olanların, neseb nedeniyle akraba olanlar gibi birbirleriyle evlenmeleri haram olur. Tıpkı oğulla, annenin ve annenin anneleri ve ninelerinin, kızkardeş ve kızkardeşin ne kadar aşağı inerse insin bütün kızları, baba-bir kızkardeş veya anabir kızkardeşin ve-onların kızları, halalar, ana-ba-babir erkek kardeşin, bababir erkek kardeşin, anabir erkek kardeşin kızları ve torunları haram olduğu gibi, ndâ (emzirme) nedeniyle de bunlar derecelerine göre haram ojur. Bunların izahı daha önce yapıldığı için burada tekrar etmeye gerek yoktur. Kişinin, kaymvâlidesiyle, hanımının başka kocadan olan kızıyla ve babasının diğer hanımiyla evlenmesi haramdır. Bunların haram olması musaheret (dünürlük) sebebiyledir. Musaheret (dünürlük) sebebiyle haram olanlar, süt nedeniyle de haram ‘ olurlar. Hz. Peygamber’in, bütün bu hükümlerin delili olan ‘Neseb nedeniyle haram olanlar, rıdâ (emzirme) nedeniyle de haram olurlar'[8] sözünü daha önce nakletmiştik.

Okudunuz mu?  Kurban kesmenin bireysel ve toplumsal faydaları

Süt Nedeniyle Helâl Olmanın Üzerine Terettüb Eden Hükümler

Neseb nedeniyle helâl olan hususlar, emzirme nedeniyle de helâl olur. Erkek ve kızkardeşin neseb nedeniyle birbirlerine bakmaları helâl olduğu gibi, rıdâ (emzirme) nedeniyle de birbirlerine bakmaları helâl olur. Rıdâ (emzirme) nedeniyle kardeş olan bir erkekle bir kız yalnız kalabilir, birlikte uzun bir yolculuğa çıkabilirler. Ancak bu hüküm, süt kızkardeşine ve diğer mahremlerine şehvetle bakmasına ruhsat teşkil etmez. Zira bu, neseb nedeniyle mahrem olanlar için de haramdır.
Bu yüzden müteahhir fakihler ‘Zaruret (ihtiyaç) olmadığı takdirde bir kadının yabancı bir çocuğu emzirmemesi gerekir’ demişler ve süt akrabalığı nedeniyle kadınlarla erkeklerin ihtilafını caiz görmemişlerdir; zira bazen bu ihtilat, birtakım serlere ve haramlara sebep olabilir. Çünkü dinî yasaklık zayıf, fıtrî yasaklık ise yoktur.
_________________
[1] Buharî/2553, Müslim/1444, (Hz. Aişe’den)
[2] Buharî/2502, Müsîim/1447
[3] Dârekutnî, IV/174
[4] Tirmizi /ll6l, (Ümmü Seleme’den)
[5] Buharî/4818, Müslim/1455
[6] Müslim/1452
[7] Müslim/1451, (Ümmü Fadl’dan)
[8] Buharî/2502, Müslim/1447, (İbn Abbas’tan)

Okudunuz mu?  Ziynet eşyasına zekat verilir mi?

Cevap: Şafii mezhebine göre süt kardeşliği ve şartları nelerdir?

RufeydeCandLe
kısaca sütünü içtiğin annenin bütün çocuklarına nikah düşmez diye biliyorum Allah cc razı olsun paylaşım için hocam


Cevap: Şafii mezhebine göre süt kardeşliği ve şartları nelerdir?

mumsema
< biz teyze cocuklarıyız aramızda süt kardeşliği yok fakat ablam ve teyzemin oğlu süt kardeşler ama deniliyor ki şafi mezhebine göre 5 kez ayrı ayrı süt verilmiş ise süt kardeşi olunur deniliyor her iki anne de hem ablama hemde teyzemin oğluna süt vermiş benim soru ise şu teyzemin oğlunun kardeşi ile ben nişanlıyız nikah düşer mi bizim aramizda süt yok ablam ile nişanlımın abisi süt kardeş ama onlar da 5 kez ayrı ayrı süt içmemişler bu surunun cevabını acil alabilirmiyim. >
Ablanın süt emmesi seni bağlamaz kardeş.
< saca sütünü içtiğin annenin bütün çocuklarına nikah düşmez diye biliyorum Allah cc razı olsun paylaşım için hocam
>

evet doğru.. süt emdiğimiz annenin tüm çocukları bizim öz kardeşlerimiz gibi olurlar.
Yukarda soruyu soran misafir süt emmemiş.


Kayıtsız Üye
hocam benım sorum olacak hıc bır akrabalık bagı olmamasına ragmen sırf aynı anneden sut emdık dıye kardes sayılırmıyız bız bırbırımıze harammıyız helalmıyız?


Hoca
< hocam benım sorum olacak hıc bır akrabalık bagı olmamasına ragmen sırf aynı anneden sut emdık dıye kardes sayılırmıyız bız bırbırımıze harammıyız helalmıyız? >
Aynı anneden süt emenler, öz kardeş gibidirler.


Kayıtsız Üye
merhaba ben annemin süt emzirdiği bir kızla evlilik yapabilir miyim


Hoca
< meraba ben annemın sut emdırdıgı bır kızla evlılık yapabılırmıyım >
Annenin süt emdirdiği kız, senin öz bacındır.
Bacınla mı evleneceksin?!!


Kayıtsız Üye
slm. biz halamın kızıyla süt kardeşi oldugumuzu ögrendik ama yine de birbirimizi seviyoruz engel olamıyoruz bizim suçumuz ne emzirildiğimde çok hastaymışım . biz süt kardeşi oldugumuzqa inanamıyoruz çünkü öyle göremiyoruz lütfen biri bizi tatmin edici bir cevap yazsın. insan kardeşini bu gözle sevemez. hem bizim dinimiz kolaylık dini değil midir. Allah sevenlerle beraberdi hani bizim suçumuz günahımız ne. arastırdıgımız kaynakların hiçbiri bizi tatmin etmiyor. Dinimize aykırı bir sey yapmaktan da çok korkuyoruz. bu nasıl bir sınamadır bilemiyoruz lütfen yardımcı olun. Allah şimdiden razı olsun.


arifselim
Aleykum selam kardeşim. Siz bu durumda kardeş sayılıyorsunuz. Araştırdığınız hiç bir kaynakta bulamamışsınız ve bulamayacaksınız çünkü bunun bir yolu yoktur. Süt kardeşin öz kardeşin gibidir. Bu sizin bir imtihanınızdır. Allah’a dua edin.


kamu
Annem bir komşunun kızını emzdirmişim diyor yalnız şahit yok kızın agnnesi ve ablasıda yok emzdirmemiş diyor kız benden yaş okarak 5 yaş küçük dediğim gibi şahit yok ne kadarda emzdirdigini de bilmiyor annem hemen cvp yazarsaniz sevinirim bu arada şafi mezhebi

Okudunuz mu?  Selatin Cami ne demek?

arifselim
Şahit bulunmasına gerek yoktur. Ancak şafii mezhebine göre bu Emzirme, ayrı zamanlarda olmak üzere beş kere olmalıdır. Eğer anneniz bu miktarda emzirmişse kardeş sayılırsınız.


Kayıtsız Üye
Hocam ben teyzemin şutunu içmişim ama sevdiğim kız annemden içmemiş nikah düşerim


@hmet
< teyzemin sütunu icmisim ama sevdiyim kız annemden içmemiş >
Teyzen annen gibidir.
Teyze kızlarınla evlenemezsin.


Kayıtsız Üye
Merhaba Teyzem Beni Emzirmiş Dayımın Oğlunu da Emzirmiş Ben Dayımın oğluyla Yani Kuzenimle Evlenebilir myim.?


arifselim
Merhaba. Seni emziren teyzenin çocukları ile senin kardeşin sayılırlar artık evlenmen caiz değildir haramdır.


Kayıtsız Üye
Hocam ben nenemin sütünü içmişim teyzemin kızıyla aşk yaşadık sonrada süt içtiğimi öğrendim teyzemin kızıyla evlilik olur mu ?


arifselim
Bu durumda teyzen aynı zamanda kızkardeşin sayılmaktadır. Teyzenin kızları ise senin yeğenlerin sayılır ve onlarla evlilik caiz olmaz.


Kayıtsız Üye
Halam kizyla sut kardesiz ama aramizda 3 yas var ve ozaman babam mahkum oldugun dolayi annem bana süt veremedi halam mecburiyetten verdi. Nikah dusermi dusmezmi. Bab mahkum oldugu için verdi. Derdime bir care derman bulun Allah için


Şem’a
Halanın kızı senin öz kardeşin gibidir asla evlenmezsin.


Kayıtsız Üye
sayın mühterem hagam ben halamın kızıyla evliyim halam beniniçoçukken 3 defa 3 gün emdirmiş ben hanifiyim hanifi meshebine göre yolu yok ama şafi meshebie göre yolu varmış bunun için bize buyolu gösterirmisiniz 1 tanede 6 aylık çoçuğumuz var evliliğimizi kurtarmak için ne yapmalıyız ALLAH rızası için yardım edin çok şüphede kalıyorum babamda bu konudan çok rahatsız oluyor ve bize kötü davranıyor torununu sevmiyor lütfen hocam yardımgı olun çıkar yolu neyse onu yapalım saygılarımla


arifselim
Artık evlenilmiş ve bir yuva kurulmuştur. Hanefi mezhebine göre bu kimselerin nikahı bozulur ancak şafii’de ve Hanbeli’de ayrı ayrı beş kere doya doya emmedikçe süt kardeşi olmaz. Bu durumda şafii mezhebini taklit edebilirsiniz.


rojda
Annem amcamın kızına süt vermiş yani ablamla amcamın kızı süt kardeşler bende amcamın oğlunu seviyorum evlenebilir miyiz


Şem’a
Süt emen sizin kardeşiniz, amcanızın oğlu süt emmediği için evlenebilirsiniz.
Annenizden Süt emen amca kızı, sizin ablanız sayılır ama amcanın diğer çocukları kadeş sayılmaz.


Kayıtsız Üye
Halam kiziyla süt kardeşiz ama aramizda 3 yas fark var. Ve ozaman babam mahkum oldugun dolayi sut verdi. 2 3 defa en fazla 3 defa nikah dusermi dusmezmi. Allah için derdime derman bulun.


arifselim
Mesela, bir annenin yeni bir erkek bebeği olsun. Başka bir annenin de kız çocuğu olsun. Bu kız çocuk diğer kadının sütünü emse, sadece aynı dönemde emdiği erkek çocukla mı süt kardeş olur, yoksa o kadının büyük çocukları da süt kardeşi olur mu?

Bu konuda genel bir kaide vardır: "Sütü emenin kendisi emdirenin nesline haramdır." Yani sütü emen çocuk, emdiği kadının bütün neslinden gelenlere haram olur. Buna göre süt emen çocuğun diğer kardeşleri, emdiği kadının çocuklarıyla evlenebilir. Çünkü sadece emen çocuk emdiği kadının süt oğludur. Emen çocuğun diğer kardeşleri o kadının süt oğlu olmadığı için çocuklarıyla evlenmesi helaldir.

Okudunuz mu?  Güzel sözlü açılış konuşması

Kayıtsız Üye
Ben Şafii mezhebindenim süt kardeşimin abisiyle nikah düşermi sütü bir yada iki kez doymadan içtiğim söyleniyor ve 2 yaşından küçük olduğum lütfen acil yardım edin bize şimdiden Allah razı olsun


Şema
Şafii mezhebine göre süt kardeşi olabilmek için, 5 defa ayrı zamanlarda ve doyacak miktarda süt emmiş olmak gerekir.
ve iki yaşından küçük olmak
SİZ EVLENİN SORUN YOK


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm beni çok küçükken yengem emzirmiş 1-2 defa ve bn şafiyim bu durumda süt kardeş oluyrmuyuz dayımn oğluyla


Şema
< şafiyim bu durumda süt kardeş oluyrmuyuz dayımn oğluyla >
Şafii mezhebine göre süt kardeşi değilsiniz. Çünkü şafiide en az beş defa doyacak şekilde süt emmek gerekir.


Kayıtsız Üye
Ben annemin dayısının hanımını emdim ben bir bayanı şimdi evlendim kızım ve emdiģim hanımın kūçūk oģlula evlene bilirmi Allah razı olsun cevap bekliyorum şimdi


Şem’a
sorularınızı daha açık anlaşılır ve örnek vererek yazarsanız, özellikle 1. dk ayırarak üye olup sorarsanız iyi olur.


Met2unsal
Ben hanifiyim şafi mezhebini kabul ederek dayımın kızıyla evlenebilirmiyim sevdiğim kadının. İki üst ablasıyla. Annelerimiz bizleri emdirmiş ne kadar emzirmiş bilinmiyor ben iki alt kadınla evleneblilirmiyim cevabınız için şimdiden teşekkür ederim


Şem’a
< ne kadar emzirmiş bilinmiyor >
Ayrı ayrı zamanlarda doyacak kadar 5 defa emzirmemişse sorun olmaz. Bunu kesin öğrenmelisiniz.


Kayıtsız Üye
Ben ve sevdiğim kızın annesi ayrı zamanlarda bir kadından süt içmişiz.ama şafi mezhebine göre 5 defa doya doya içilmesi gerekiyor.Biz bu kadar çok icmemisiz.sevdiğim kızla evlenebilir miyim?


Şem’a
Hanefi mezhebine göre sevdiğiniz kızın annesi sizin kız kardeşiniz, sevdiğiniz de sizin yeğeninizdir.
Şafii mezhebine göre ayrı zamanlarda beş defa süt mideye ulaşacak kadar emilmiş olmalıdır.


Kayıtsız Üye
Hocam hayırlı günler. Ben yengemin sütünü emmişim. Ayrı zamanlarda diğer dayımın oğlu da bir kere emmiş biz de süt kardeşi olur muyuz


arifselim
Hayırlı günler kardeşim. Şafii mezhebine göre birer defa sütü emmekle süt kardeşliği meydana gelmiş olmaz. Ama hanefi mezhebine göre az bir miktar bile yeterlidir.


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler. Süt kardeşimin süt kardeşi benim de süt kardeşim olur mu? Bize nikah düşer mi Şafi mezhebine göre? İlimizde birer defa ayrı zamanlarda emmişiz


arifselim
Hayırlı günler kardeşim. Birer defa emmekle süt kardeşliği gerçekleşmez. Ayrı zamanlarda olsa bile bir defa emmekle süt bağı şafiiye göre meydana gelmez.


Ali vural
Ben yengemden yani dayımın eşinden sut emmisim fakat ilerki zamnalrda elimizde olmadan birbirinizi sevdik bunun hakkında rüyalar gorduk rabbimizn bize bir isareti olduğuna inanıyoruz safi mezhebine gorede baktım belli şartlar olmasingerekiyormus beş defa emmedigim takdirde evlenebilirmiyiz birbirimize helal sayılır mıyız

Selamun aleykum hocam ben yengemden yani dayımın eşinden sut emmisim ama safiye göre 5 kere emme şartı var yengenim kizini seviyorum biz evlenebilir miyiz helal sayılır mıyız birbirimize


arifselim
Süt emme konusunda hanefiler şafii mezhebini talit etmeleri caizdir. Yengenden kaç defa süt emdiğini iyice araştırmalısın eğer şartlar uygun olursa o zaman şafii talit edilebilir. Şafiilere göre emzirme, ayrı zamanlarda olmak üzere beş kere olmalıdır.

Okudunuz mu?  Depresyon için tesbih/dua var mı?

Kayıtsız Üye
Hocam. Ben şafii mezhebindeyim. Uzak bir akrabamin sütunu icmisim 1 kez. Ama bana sut veren kadin hatirlamiyor. Kendi ailem kadinin sutunu sagdigini ve bana verdigini soyluyorlar, kadinin oglu ile kucuklugumuzden beri birbirimizi seviyoruz. Simdi ogrendik boyle bir sey oldugunu fakat sut kardeslik bagimiz kurulmamis. Sadece 1 kez ictigim için. Ayni zamanda cocugun annesi hatirlamiyorum yok oyle bir sey diyor. Ne yapmaliyim


arifselim
Şafii mezhebine göre zaten bir kere emmekle süt kardeşliği bağı gerçekleşmiş olmaz. Bu kişi ile evlenmeni caizdir. Ancak hanefiler bu konuda bir kere emmekle de süt bağının oluştuğu görüşündeler. Süt kardeşliği konusunda bir hanefi şafiiyi taklit edebilir.


ada gül
Selamun aleykum
Teyzem ben ve oğlunu emzirdigini söylüyor fakat herkes yalan diyo ve hiç bir şahidi yok safi mezhebine göre şahit olması gerekmez mi ve beni 3 defa emzirmis yardımcı olur musunz lütfen…


arifselim
Aleykum selam. Süt kardeşliği çok ciddi ve çok önemli bir konudur. Asla ihmale gelmez. Bu konuyu iyice araştırmalısınız. Gelişi güzel hareket edilemez. Şahit arama şartı yoktur.


Kayıtsız Üye
Ben amcamin kızını seviyorum .Amcamın hanimida beni emzirdigini söyledi. Nekadar diye sordugumda hastayken benim 7 8 saat onun yaninda kaldığımı söyledi ama beni tam emzirdigini de hatirlamiyor .amcamin kizina nikah düşer mi


arifselim
Süt kardeşliği konusu çok ciddi bir konudur. İyice araştırmak zorundasınız. Hanefi mezhebine göre bir defa emzirmekle de olsa süt bağı gerçekleşmiş olur. Şafiiler ise süt kardeşliği ancak Emzirme, ayrı zamanlarda olmak üzere beş kere olmalıdır. Eğer şafii mezhebine uygun ise şafiiyi taklit edebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
hanefi mezhebine göre süt kardeşi olduğu halde şafii mezhebine göre süt kardeşliği bulunmuyorsa erkek ve kızın tamamen mi şafii mezhebini taklit etmesi gerekir.Yoksa sadece nikahın şafii mezhebine göre yapılması da yeterli mi?


Şem’a
< sadece nikahın şafii mezhebine göre yapılması da yeterli mi? >
Şafii mezhebini sadece süt kardeşliği konusunda taklit etmeniz yeterlidir, Hanefi mezhebine devam ediniz.
Nikahtaki iki mezhep arasındaki tek fark, kızın babasının hazır olmasıdır. Veliyi Bulundurun nikah kıyaken


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm hocam benim annem kuzenim bebek iken abimle ona bir miktar süt vermiş bu durumda kuzenim ile evlenebilir miyim?


arifselim
Aleykum selam. Annenin emzirdiği kişi ile sende süt kardeşi olmuş olursun. Kuzenine ne kadar süt verdiği iyice araştırılmalıdır. Bir miktar demekle yeterli bir cevap veremeyiz. Bu hafife alınacak bir konu değildir iyice araştırılmalıdır.


Kayıtsız Üye
Merhaba hocam ben Şafii mezhebindeyım dayımın büyük oğluyla 1 kez süt içtim bn onun annesinin sütünü içtim.ama şimdi dayımın ortancı ogluna aşık oldum evlenmek istiyoruz nikah duser mi


Şem’a
Şafii mezhebine göre 5 defa ayrı zamanlarda ve doyasıya süt emilmediği sürece süt kardeşliği gerçekleşmez.
Dolayısıyla evlenmenizde dini bir engel yok


Kayıtsız Üye
ya simdi benim ablam eltisinin çocuğunu emzirmis ama kaç defa emzirdigini bilmiyor.ve bu çocuk benimle evlenmek istiyor biz birbirimize düşüyor muyuz

Okudunuz mu?  Şevval ayı kaç çeker?

arifselim
Süt kardeşliği hafife alınamaz mutlaka bu konuyu iyice araştırmalısınız. Ne kadar emzirdiğini iyice öğrenin sorun ve ona göre hareket edin. Gelişi güzel hareket edemezsiniz.


Kayıtsız Üye
Benim annem abimle birlikte baska bir kiz cocuguna süt vermiş. Bu kiz cocugunun kizi bana helal midir?


arifselim
Annenin emzirdiği kişi aynı şekilde seninde süt kardeşin sayılır. Süt kardeşinin çocuğu senin süt yeğenindir ve sende onun süt dayısı sayılırsın. Bir dayının yeğeni ile evlenmesi haramdır.


Kayıtsız Üye
benim annem teyzemin kızına benden küçük kardeşimin sütün den vermiş benim kardeşimin sütünü içen teyzemin kızı ile evlenebilirmiyim hem kardeşimden hemde evlenmek isteğim teyzemin kızın danda yaşça büküm


arifselim
Annenin süt verdiği kişi ile sen ve bütün kardeşleriniz onunla süt kardeşi sayılıyorsunuz. Yani teyzenin kızı ile sende süt kardeşi sayılırsınız ve onunla evlilik haramdır.


Kayıtsız Üye
Guzel kardesim elhamdulillah bir musluman gencsin yazilarin kendi basima bir is yapmak istemedigini yazmissin. Evet Allahu azimusan bize neyin güzel n bize dusen seyin cirkin neyin hayir neyin ser oldugunu aciklamis bize dusen ise amenne ve saddegna . Yani talam yarabbi demek bitti insan icgudulerini basi bos Alkahin sinirini asdimi annesinede kotu bakiyo bacisinada kendi kizinada Allah korusun bütün islam ummetinin gencligini

——–

slm benim amcamın kizi ile süt kardesligim var ve sut kardesimin ablasinin kizini seviyorum bize nikah dusermi ayrica 5 kere ayri icip icmedigimide bilniyoruz sahit te yok


arifselim
Aleykum selam. Süt kardeşinin ablası ile sen aynı şekilde süt kardeşi sayılırsınız. Seni emziren kişinin nesli sana haramdır. Yani süt annenin tüm çocukları ile kardeş olduğun gibi onların evlatları da senin yeğenlerin hükmünde olur. Kaç defa emzirdiğini bilmek zorundasınız çünkü bu ciddi bir konudur hafife alınamaz.


Kayıtsız Üye
Merhaba hocam annem dayımın kızına süt emzirmiş benle dayımın oğluda nişanlıyız sütü emen kardeşim oluyor benim erkek kardeşlerimle evlilik yapamaz biliyorum ama benim abisiyle aramda süt bağı yok evlenebilirmiyiz safiiyiz lütfen yardımcı olun kafam çok karıştı.


arifselim
Merhaba. Sütü emenin kardeşi ile sizin süt kardeşliği bağınız yoktur. Sadece sütü emen kişi ile süt emzirenin nesli arasında bir bağ oluşur. Sütü emen süt kardeşin olur ama sütü emenin kardeşi ile süt bağınız yani kardeşliğiniz yoktur.


Kayıtsız Üye
Hocam merhaba anneannem kuzenimi emzirmiş ama ne kadar emzirdiğini söylemiyor yalan söylüyor sürekli farklı şeyler söylüyor hiç bir zaman da doğruyu söylemeyecek ben günahı üstüme alıp evlenebilir miyim


arifselim
Merhaba. Süt kardeşliğini kimse hafife alamaz. Bu ciddi bir konudur. Üstüme günahı alırım diye de bir şey yoktur. Ya haramlık vardır yada yoktur. Bunu iyice araştırmak zorundasınız.


Yakupxx
Hayırlı günler, bir sualim olacaktı. Beni emziren süt annem aynı zamanda evleneceğim kişiyi de emzirmiş. İlk önce evleneceğim kişiyi emzirmiş ilk çocuğu ile, aradan 2 yıl geçince başka çocuk doğurmuş onunla da beni 1 kez emzirmiş , bizim evlenmemiz caiz midir ? Süt annem emzirdiğini iddaa ediyor ve kabul ediyor . Ama şahit yok. İkimizde hanefi mezhebiyiz. Şafi mezhebini taklit edebilir miyiz ? Haram mı helal mi kafamız allak bullak oldu Elhamdülillah çok teşekkürler.

Okudunuz mu?  Hz Davut ve Hz. Süleyman

arifselim
Hayırlı günler. Aynı anneden süt emen kişiler arada seneler olsa da yinede kardeş sayılırlar. Şafiilerde de süt kardeşlik aynıdır sadece beş ayrı emmeyi şart koşarlar. Eğer beş kereden daha az emmiş iseniz şafiiyi taklit edebilirsiniz. Emzirmekte şahitlere gerek yoktur.


Kayıtsız Üye
Ben kardeşimin kızını bir kere ve az mikarda emzirdim.ben hanefiyim.eşim şafii.süt babaya aittir deniliyor.bu durumda kardeşimin kızı ile süt akrabaligimiz oluşur mu


arifselim
Bir kere ve az miktarda emzirmekle şafii mezhebine göre süt kardeşliği gerçekleşmez. Evlilik meselelerinde süt kardeşliği konusunda şafii mezhebi taklit edilebilir bir sakıncası yoktur.


Kayıtsız Üye
Hastane ortamında bir bebeğin sütü bir başka bebeğe verilirse yani bebek başka anneden emmediği halde sadece sonda aracılığıyla süt bebeğin midesine gitmiş bu durumda da
yine de süt kardeş olurlar mı


arifselim
Sütü direk anneden emdiğinde süt akrabalığı geçerli olduğu gibi aynı şekilde bu süt sağılır ve başka bebeğe verilirse yine aynı şekilde süt yakınlığı gerçekleşmiş olur. Sütü emenler yine süt kardeşi olurlar.


Kayıtsız Üye
Öncelikle selamun aleyküm benin annem dayımın en küçük oğluna süt vermiş biz büyüklerinin birbirine nikahı düşer mi? ama sadece benim annem süt vermiş dayımın eşi benim kardeşime süt vermemiş büyüklere nikah dusermi


arifselim
Aleykum selam. Dayının bu oğlu ile siz bütün kardeşler süt kardeşi sayılırsınız. Dayının hanımının size süt emzirmesi şart değildir. Dayının süt emen oğlu size haramdır.


Kayıtsız Üye
Babam amcasının karısının sütünü içmiş bende babamın süt annesinin kızına aşık oldum evlilik olurmu


Şem’a
Babanın süt annesinin kızı senin teyzen oluyor… Teyze ile evlilik caiz olur mu?


Kayıtsız Üye
hocam bende teyze kizimi seviorum oda beni ama anneannem beni emzirdigi için süt dayi sut yegeniz. hanefiyiz. ama şafii mezhebine gore süt dayi ve yegen deiliz. acaba hanefiden şafiiye mezhebine gecsek evlenebilir miyiz.


arifselim
Süt kardeşliği konusunda hanefiler şafiiyi taklit edebilirler. Ama şafiide de ayrı ayrı zamanlarda beş kereden fazla süt emzirmemiş olmalıdır. Eğer beşten fazla emzirme olmuşsa şafiiye göre de evlilik caiz olmaz. Bu konu hafife alınacak bir konu değildir. Ciddi bir şekilde araştırılması gerekir.


Kayıtsız Üye
Ağabeyimin süt annesinin torunuyla benim nikahım düşermi?
Kızın kendisi annemden süt emmemiş, ben kızın ailesinden birinin sütünü emmemişim, sadece kızın halası annemin sütünü emmiş abim kızın babaannesinin sütünü emmiş


@hmet
Annenizden süt emen kız sizin öz kız kardeşinizdir
aileden hiç biri onunla evlenemez


Kayıtsız Üye
Hocam ben annemin teyzesinin ogluyla süt icmisim ama o beni seviyor bende onu seviyorum evlenmemiz mümkünmüdür ben annem evde olmadığı ićin çokk ağladıģım için mec bur kalmıslar o dönemlerde zaten annem bana mama veriyormus şimdi ben ne yapmalıyım


arifselim
Hanefi mezhebine göre çok az bile emilmişse süt kardeşliği meydana gelir. Şafiilerde ise beş sefer ve bebek doyana kadar emme şartı vardır. İyice araştırın ve emin olun. Eğer sadece bir sefer veya beşten fazla değilse o zaman şafiiye göre evlenebilirsiniz. Öyle değilse evlenmeniz haramdır.

Okudunuz mu?  Peygamberimiz misafirlerine nasıl ikram ederdi?

Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm benim anneannem annemden daha küçük olan dayımın sütünü başka bir dayımın oğluna vermiş oğlu benden 3 yaş büyük ve ben anneannemin sütünü içmedim evlenmemizde bir sakınca var mıdır? yoksa dayımın oğlu dayım mı sayılıyor


mumsema
AnneAnenizin süt emzirdiği dayınızın oğlu sizin artık dayınız sayılacağından evlenmeniz dini açıdan sakıncalıdır ama şafii mezhebine göre 5 ayrı zamanlarda doyacak kadar süt emilmediği sürece süt kardeşliği gerçekleşmez.


Kayıtsız Üye
Ben bizim bir akrbanımdan sut içmişim ama oda zorunda kaldığı için içirmiş çok ağladığım için ama tek bir sefer içmişim oda çok değil onun oğluyla evlenemem harammidir ve şafi meshebindenim


arifselim
Tek bir sefer içmekle de hanefi mezhebine göre süt kardeşliği meydana gelir. Ama süt kardeşliği konusunda şafii taklit edilebilir. Çünkü şafiide en az 5 defa süt emmesi gerekir. Şafiiyi taklit ederek evlenebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm benim annem dayımın büyük oğluna süt vermiş ama onun bir küçük oğluna vermemiş annem tam emin değil ama yengemin vermedin diyor acaba dayımın bir küçük oğlu benim süt kardeşim olurmu şimdiden teşekkürler


Hoca
Dayınızın büyük oğluyla evlenemezsiniz ama küçükleriyle evlenebilirsiniz. Süt vermediğine emin olun


Kayıtsız Üye
Amcamin oglunu babaannem emzirmis. Kucukken ama sahitlik olarak annem ve yengem emin onun disinda babaannem emzirmedim diyor az emdi diyor ama belli değil iki sahit var ve emziren kisi kabul etmiyor biz kuzeniz ama tereddutteyiz benim sut amcam midir yoksa deliller yetersiz diye hukum dusuyor mu teşekkür ederim.


Hoca
Hanefi mezhebine göre az süt emse de o sizin amcanızdır, şafii de ise beş defa ayrı zamanlarda doyacak kadar süt emmesi şarttır süt kardeşliği için


Kayıtsız Üye
Hocam beni akrabamız olmayan annemin arkadaşı emzirmiş bir kez emzirmiş fakat doya doya emzirmiş beni emziren ablanın erkek kardeşiyle biz aşık olduk birbirimize evlenmek istediğimizi söyleyince bu süt konusu ortaya çıktı verilen sütten dolayı nikah düşermi
İkimizde şafiyiz


mum
< verilen sütten dolayı nikah düşermi >
Şafii mezhebine göre süt kardeşi sayılabilmeniz için en az beş dafa doyasıya süt emmeniz gerekir.
Yani evlenebilirisiniz


Kayıtsız Üye
Ben halamın oğluyla süt içtim fakat şafi mezhebine göre farklı zamanlarda 5 defa olması gerkiyormus birbirimizi seviyoruz ne yapmalıyız biz sadece bir defa süt içmişiz


mum
Beş defa ayrı zamanlarda süt emmeyen kişiler süt kardeşi olamazlar şafii mezhebine göre


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm hocam.
Biz şafi mezheb’indenim. Benim yengem beni küçükken çok ağladığım dan dolayı susturmak için 1 defa emzirmiş. biz yengemin kızıyla ewlenmeyi düşünüyoruz birbirimize haram sayılırmıyız. yardımcı olurmusunuz


mum
Şafiide bir kere süt emmekle kardeşlik gereçekleşmez. En az beş defa emmek gerekiyor.


Kayıtsız Üye
Bir yabancı kız bir yabancı erkek başka bir kadın dan emdiği için süt kardeş olurlarmı şafi mezhebine göre evlenmelerine bir sakınca varmı


mum
Yabancı kız ve erkek dedikleriniz aynı anneden emmişlerse süt kardeş sayılırlar.


Merve dzgn
Merhaba hocam oncelikle bir sorum var :
Halam bana kucukken bir kez süt vermis annem beni yanlislikla yere düşürmüş ve halamda süt vermiş doyana kadar vermedi diyor annem . Halamin ogluna istiyorlar harammidir ?

Okudunuz mu?  Borcu olan kişilerin umreye gitmeleri caizmi?

Halamdan bir kere süt emdim sut kardes sayilirmiyiz


imam
İmam şafiinin içtihadına göre bir defa süt emmekle süt kardeşi olunmaz.


Kayıtsız Üye
Ben annemin süt kardesinin erkek kardeşiyle evlenebilirmiyim fakat annem bir kereligine mahsus emmis o emdigi sure de tam doymamis bile fakat onlar süt kardesi diyorlar ben annemin sut kardesinin erkek kardeşiyle evlenebilirmiyim lütfen cevap verin çok onemli


mum
Annenin süt kardeşi sizin dayınız, dayınızın kardeşi de yine sizin dayınızdır.
Şafiide 5 defa doyacak kadar emme şartı var


Kayıtsız Üye
– Ben sut kardesimin abisi ile evlenebilir miyim? Sutu ben onun annesinden emmisim

– Halamin oğlu sut kardeşim .. Onun abisi ile evlenebilir miyim .. ancak 3 kere emmisim ve şafii mezhebindenim


mum
Sütünü emdiğiniz kadının tüm çocukları kardeşinizdir


Kayıtsız Üye
Sut kardesler harici onlarin diğer kardeslerine nikah dusermi sut icmeyen onlarin kucuklerine bazisi duser diyo bazisida dusmez diyo hemen cvp verirmisiniz lutfen

Sut kardes olan iki insanin sut icmeye dger kardeslerin nikah dusermi birbirine


mum
Süt emdiğiniz kadının tüm çocukları, dört mezhebe göre öz kardeşiniz gibidirler


Kayıtsız Üye
Hocam lütfen acil cevap veriniz. Ben halamin küçük oğlu ile 3 kere süt icmisim ve büyük oğlu ile evlenebilir miyiz şafi mezhebinde 5 kere içme şartı vardır peki siz ne diyorsunuz ?


mum
Halanız sizin süt anneniz, halanızın tüm çocukları süt kardeşlerinizdir. Bu durum mezheplere göre değişmez.


Kayıtsız Üye
Evleneceğim kişinin annesinden süt içip içmediğim konusunda kesin bir bilgi ve şahit yok bizim evlenmemiz doğru olur mu annem ve kaynanam olacak kadın hatirlamadiklarini söylüyorlar .


mum
Süt emme işi kesin değilse evlenmekte sakınca olmaz ama iyi tedbir alın


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm şafii mezhebine göre soruyorum ayeti kerimede geçtiği gibi eyer çocuğun annesi hasta yada ölmüşse ozaman başkasının emzirme si caiz olur ozaman şimdi benim sorumda : keyfı emzirme olduğu için yinede süt kardeşliği olurmu kısa zamanda cevap bekliyorum


mum
< ayeti kerimede geçtiği gibi eyer çocuğun annesi hasta yada ölmüşse ozaman başkasının emzirme si caiz olur >
Peygamberimiz sallAllahu aleyhi vessellem de annesi hayatta olmasına rağmen sütanneye verilmiş.
Kuranıkerim’i siz yanlış anladınız, yanlış yorumluyorsunuz?
Süt emme da keyfi olsun mecburi olsun fark etmiyoru, SÜT kardeşliği gerçekleşmiş olur.


Kayıtsız Üye
Amcamin esi bni bilerek kasitli olarak emzirmis 2 yasindan kucukmusum 1 kere doya doya icmisim amcamin kiziyla evlenmemem için kasitli olarak yapilmis nikah dusermi


mum
İmam Şafiiye göre Süt kardeşliğin gerçekleşmesi en az doyacak miktarda BEŞ defa süt emmeiş olmak gerekir.
Hanefi mezhebine göre ise bir defa emilmesi yeterlidir.


Kayıtsız Üye
Merhaba biz teyze çocuklarıyız ablam teyzemin oğluyla sut kardes ama 3 defa emzirmis ben ablamdan sonra. üçüncü kizim ve teyzemin oğluyla insanlığın ben sut icmedigim halde sut kardeşi sayılırım


mum
Ablanızın süt emmesi sadece onu bağlar sizi bağlamaz
Ablanız teyzenizin çocuklarıyla evlenemez ama siz evlenebilirsiniz


Kayıtsız Üye
Merhaba iyi geceler annem halamın oğlunu 1 defa emzirmiş ve şafiyiz bildiğim kadariyla kardeş olmamız için 5 defa doyana kadar emzirilmesi gerekiyor doğru mu birbirimizi seviyoruz ne yapmamız gerekiyor

Okudunuz mu?  Akrabalarımıza karşı görevlerimiz nelerdir

mum
< 5 defa doyana kadar emzirilmesi gerekiyor doğru mu birbirimizi seviyoruz ne yapmamız gerekiyor >
Evlenmeniz gerekiyor 🙂
İmam şafiiye göre süt kardeş sayılmıyorsunuz bir engel yok


Kayıtsız Üye
İyi geceler. Dayımın oğlunu anneannemin emzirdiği söyleniyor. Ama kendisi de dahil kimse yaşı geçkin olduğu için sütü olup olmadığını bilmiyor. Çünkü dayımın oğlunu emzirdiği esna da anneannemin emzirdiği küçük bir çocuğu yokmuş bile. En son en az bir yıl önce çocuk emzirmiş. Çok defa kendisiyle uyurken göğsünü emzik gibi verdiğini söylüyor ama sütü var mı yok mu bilen Yok çok araştırmamıza rağmen Napmalıyız


Şem’a
İmam şafiye göre süt kardeşliği gerçekleşebilmesi için en az 5 defa doyasıya kadar bebeğin emmesi gerekir.
Anne bilmiyor ve şahit yoksa süt kardeşliği gerçekleşmez


ÇİLEKEŞ
Selamun aleyküm hocam ben amcamın hanımını bir veya iki kere emmişim ama tam olarakta bilinmiyor. Annemde yok diyor öyle bir şey. Biz amcamın kızıyla birbirimizi seviyoruz hemde çok seviyoruz ve evlenmek istiyoruz. Ikimizde şafi mezhebindeniz biz evlenebilir miyiz hocam. Lütfen acil cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler hocam


Ensar
Amcanızın karsını ya emmiş yada emmemişsinizdir ikisinden birisidir.. Bu durumda karar vermelisiniz eğer içmişseniz amcanızın kızı kardeşiniz, içmemişseniz ı halde evlenebilirsizin. Ancak bu durumu gerçekten iyi bir şekilde araştırın sorun soruşturun, Anneniz bilmiyor olabilir peki amcanızın karısıda mı size sür içirip içirmediğini bilmiyor gidin sorun.


Kayıtsız Üye
Şimdi bir kadın var annem sen onun sütünü içmişsin diyor ama kadına sorduğumuzda kadın hatırlamıyorum diyor.annem sen onun sütünü bir kez emmişsin diyor.kadının kızını seviyorum helalmidir.lütfen cevap acil …


ACİLSERVİS
Bu konuda şafii mezhebine göre cevaplar yazılıyor.
Bir defa süt içmiş olsan bile süt çocuğu olmazsın. kızı ile evlenebilirsin.


Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm hocam ben ve eşime 5 yıl arayla köydeki bir kadın süt vermiş biz 20 yıllık evliyiz 2 de çocuk var ama hep kafamda bir suru işareti var acaba biz süt kardeş miyiz diye .mezhep şafii


Ensar
Köyden emdiğiniz kadından kaç sefer emdiğinizi delilli olarak öğrenmeniz gerekir kesin birşekilde emin olmak gerekir. Bilhassa gidip o kadından sizi emzirene sormanız gerekir eğer 5 sefer ve üstü olarak emdiyseniz, bu durumda asla birleşmeniz helal değildir, siz bu durumda kardeş olmuş olursunuz. Size şunuda sormak isterim ; size emziren ve eşinize emziren kadının aynı olduğunu kim söyledi ? O halde deliline gidin. Tekrar yazıyorum eğer 5 sefer ve üstü emdiyseniz hangi mezhep olursa olsun siz kardeş olmuş olursunuz. Tekrar emin olmalısınız ve soruşturun.


şafi mezhebine göre süt kardeşliği, şafii mezhebine göre süt kardeşliği, şafii mezhebinde süt kardeşliği

Bu kategoride yer alan Vesvese düşünceler geliyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafii mezhebine göre süt kardeşliği ve şartları nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.