Anasayfa
25 Temmuz 2022, 4:09
Siirler
Yönetici

İnsan Yüzü Manevi Anlamda Değişim İçindedir..

İnsan Yüzü Manevi Anlamda Değişim İçindedir..

menzil_guller
İNSAN YÜZÜ MANEVİ ANLAMDA DEĞİŞİM İÇİNDEDİR

İnsanların yüzü manevi anlamda çok şeylerin aynasıdır ve çok şeyleri yüzlerden anlamak mümkündür. Bazı yüzler görürsünüz, apaçık, parlak ve ışık doludur. Bazı yüzler görürsünüz, karanlık, ışıksız ve soluktur. Burada, fiziki olarak insanın yüzündeki beyazlıktan ya da karalıktan bahsetmediğimiz açık. Üzerinde durduğumuz husus, manevi beyazlık, manevi ışık ve manevi güzelliktir. Nitekim, öyle yüzler var ki, fiziki olarak kara, fakat Nur ve ışık dolu. Öyle yüzler var ki, fiziki olarak beyaz, fakat, manevi olarak kapkaradır. Konuyu daha anlaşılır kılmak için, öncelikle, bebeklerin ve çocukların yüzlerinden örnek vermek daha isabetli olacak. Çocukların, hele bebeklerin yüzleri ne kadar hoş, ne kadar Nurlu ve parlaktır. Çocuklar masum, çocuklar suçsuz, yüzlerinde o masumluğun Nuru ve parlaklığı var. Suçlulara, günahkârlara gelince, yüzlerine bakmak bile insana zor geliyor. Nitekim, Kur’an-ı Kerim’de buna ilişkin ayetler vardır: O gün yüzler ışıl ışıl parlar. (Kıyamet Suresi, 22. Ayet) O gün, öyle yüzler vardır ki kararmış-ekşimiştir. Kıyamet Suresi, 24. Ayet) (O gün) Suçlu-günahkarlar, simalarından tanınır da alınlarından ve ayaklarından yakalanırlar (Rahman Suresi, 41. Ayet) Eğer biz dilersek, sana onları elbette gösteririz, böylelikle onları simalarından tanırsın. Andolsun, sen onları, sözlerin söyleniş tarzından da tanırsın. Allah, amellerinizi bilir. (Muhammed Suresi, 30. Ayet) (Sadakalar) Kendilerini Allah yolunda adayan fakirler içindir ki, onlar, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremezler. İffetlerinden dolayı bilmeyen onları zengin sanır. (Ama) Sen onları yüzlerinden tanırsın. Yüzsüzlük ederek insanlardan istemezler. Hayırdan her ne infak ederseniz, şüphesiz Allah onu bilir. (Bakara Suresi, 273. Ayet) Yüzlerdeki manevi parlaklığı, sevinci, Nuru ya da manevi karalığı, üzüntüyü, Nursuzluğa ilişkin ayet sayısı oldukça fazladır. Biz bu kadarını yazmakla iktifa edelim.

Okudunuz mu?  Beden Temizliği !.. (Nasıl Bir Beden Temizliği ??)

Bir Müslümanın yüzü, Müslüman olmayan birine göre çok farklıdır. Müslümanın yüzünde manevi anlamda parlaklık, fer ve ışık vardır. Bununla birlikte, Müslümanların da kendi aralarında yüzlerinde manevi açıdan farklılık vardır. Salih amelli ve İnsan-ı Kâmil yolunda yürüyen bir zatın yüzü ne kadar güzel ve Nurlu ise, bunun tersi istikamette olan bir Müslümanın yüzü o derecede ışıksız ve Nursuzdur. Ancak, bu durum sabit ve kalıcı değildir. Yapılan iyiliğe ve amele göre bir değişim gösterir. Siz de çok duymuşsunuzdur: Şu adamdaki Nur’a bak, MaşAllah yüzü ne kadar da parlak, her geçen gün yüzündeki ışık ve güzellik artıyor, yüzünde sanki kırmızı bir gül var. Ya da bunun tam tersi sözler duymuşsunuzdur: Şu adamın yüzü eskiden böyle değildi. Yüzündeki Nur ve parlaklık gitmiş, yüzünde sanki kara karga var.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin karnına taş bağlaması

Bu durumda, insanın içinde bulunduğu manevi hâle göre, yüzünde o manevi hâli yansıtan bir ışık, bir Nur devamlı surette mevcuttur. Salih ameller içindeki bir kişinin yüzü, sanki yüzünde kırmızı güller açmış gibi parlak ve Nurludur. Amelsiz insanların yüzü ise, gerçekten çok silik, çok soluk ve fersizdir. Bu yüzler için de, yüzünde kara karga bakar teşbihi uygun düşmektedir. Toprakta açan gülleri, ağaçlarda bakan kargaları vücut gözü bulunan ve sağlıklı olan herkes görür, ancak, yüzlerde açan gülleri ya da yüzlerdeki kara kargaları gönül gözü olanlar ve gönül gözü keskin olanlar görür ve anlar.

Okudunuz mu?  Miraç Şiiri

Evet, Müslümanın yüzündeki parlaklığın ve Nurun nüvesi imandır . İmanla birlikte ibadet, adalet, doğruluk, dürüstlük ve cömertlik gibi hâller o insanda mevcut olursa, o nüve aynen bir ağacın sulandıkça gürleşmesi gibi, aynen bir gülün güneşle birlikte tomurcuk açması gibi yüzde Nura ve parlaklığa yol açar. Yüzlerdeki solukluğun ve fersizliğin nedeni ise, o iman nüvesinin, zamanla, aynen bir ağacın sulanmaması, aynen bir gül tomurcuğunun gölgede bırakılması gibi, ihmal edilmesidir. Kısacası, imanın gereklerinin yerine getirilmemesi durumunda, zamanla yüzde Nur ve parlaklık kaybolur.

Okudunuz mu?  Her hüner makbul imiş illâ edeb illâ edeb

Öyleyse, insanların yüzleri maddi anlamda bir değişim içinde olduğu gibi, manevi anlamda bir değişim içindedir. İnsanların yaşa bağlı olarak yüzünde meydana gelen değişime, maddi değişim diyoruz. Yaşa bağlı olmadan yüzlerde görülen değişime de manevi değişim adı veriyoruz. Yüzlerdeki maddi anlamdaki değişime, esasta diyecek bir sözümüz yoktur. Çünkü, zaman geçtikçe, yaş ilerledikçe, insanın yüzünde kırışma, fersizlik normaldir. Ancak, yaşa bağlı olmadan da, bazı yüzlerde görülen manevi değişim üzerinde çokça tefekkür etmek ve bunu anlamaya çalışmak gerek. Gelin, yüzlerdeki manevi değişimin üzerinde biraz kafa yoralım. Bu tefekkürle birlikte, iyi amellerimizi artırmaya ve İnsan-ı Kâmil yolunda yürümeye bakmalıyız.

Okudunuz mu?  Su Vesvesesinden Allaha Sığının

Belki sözü fazla uzattık, bir insanın içi, sireti güzel olursa, bu güzellik yüzüne, simasına sirayet eder. İçteki güzellik ve parlaklık devam ederse, yüzdeki güzellik ve parlaklık da devam eder. Hasılı sireti güzel olanın sureti de güzel olur. Vesselam.


Yorum: İnsan Yüzü Manevi Anlamda Değişim İçindedir..

ravza 2
ellerine yüreğine sağlık menzilim gene güzel bir yazı vermişsin inşALLAH yüzü ak gönlü ak fikiri ak olanlardan oluruz sağolasınız bacımm

Okudunuz mu?  Aşkın vav hali - Vav Harfi Ve İnsan

baktım sitede yoksun ne zaman girip çıktın bide üste 2 mesaj attım sitede görelim inşALLAH bacım


Cevap: İnsan Yüzü Manevi Anlamda Değişim İçindedir..

menzil_guller
< ellerine yüreğine sağlık menzilim gene güzel bir yazı vermişsin inşALLAH yüzü ak gönlü ak fikiri ak olanlardan oluruz sağolasınız bacımm baktım sitede yoksun ne zaman girip çıktın bide üste 2 mesaj attım sitede görelim inşALLAH bacım
>

🙂 :)Ravzacımm Allah razı olsun canımm..Ara ara girmeye çalışıyorum ama bazen sen olmuyorsun ..dualarda buluşalım inşAllah selametle..

Okudunuz mu?  Temizlikle ilgili En Güzel Sözler

Cevap: İnsan Yüzü Manevi Anlamda Değişim İçindedir..

Zeineb
Allah razı olsun konu için.
Rabbim yüzlerimizi nurlu olanlardan kılsın inşaAllah.


menzil_guller
< Rabbim yüzlerimizi nurlu olanlardan kılsın inşaAllah >
Amiiinn ..Rabbim senden de razı olsun Zeineb kardeşim.yorum yazan ellerine sağlık.selam ve dua ile..

< güzel konu için Rahman razı olsun menzilim,istifade edenlerden olmak duası ile.. >
Aminn canım kardeşim.Rabbim senden de razı olsun.yorum için teşekkürler selam ve dua ile cnm

Okudunuz mu?  Allah Neden Bir Çok Din Göndermiştir

Feyaz yildiz
MasAllah elinize saglik Allah razı olsun güzel yazmissinz


Kayıtsız Üye
Ya ben namaz kılmayı istiyorum,ama olmuyor.1.gün 2.gün en fazla 3 gün. OLMUYOOR!Ne yapabilirim nasıl kılabilirim Allah rızası için yardım edin…


Kayıtsız Üye
Kardeşim namazı kilmaya devam etmek birazda irade meselesi.ve bir tavsiye: zikir ibadeti güçlendiriyor.bide böyle deneyin.selametle


Kayıtsız Üye
Youtube’a gir ve namaz kilmakta zorlaniyor musun diye bir video var konusmaci fatih yagci
Yardimci olacaktir sana InşaAllah


Kayıtsız Üye
Güzel kardeşim Herşeyi Allahtan istediğimiz gibi,namaz kılmayı banada nasip et huzuruna kabul eyle Allahım.Huzuruna çıkmamı engelleyen hangi günahım varsa hepsine tevbe ettim Allahım günahlarımı affeyle huzuru dergahına kabul eyle diye dua et bunu tüm kalbinle hissederek.Rabbim her duaya cevap verir.Sen zorlansanda kılmaya devam et şeytan sana sıkıntı ve vesvese verir aldırış etme 40 gün devam et sonra ALLAHın izniyle İnşALLAH zorlanmazsın. Namazdır Ruhun gıdası ruhunu gıdasız bırakma.

Okudunuz mu?  Mevlana'dan Resimli Sözler Dini Resimler

Kayıtsız Üye
Abimm ben 1 gun 5 vakitimi kiliyorum obur hun ise yine birakiyorum.yuzum nurlu olmasi için kaç gun namaz kılmam lazim ? Yasim 15


abdullahbiri
Bin sene kılsanda hiç bir şey olmaz. Bu yaptığın yüzsüzlük olur ancak. Namaz güzellik için değil Allah için kılınır.


Kayıtsız Üye
Ben ahlakligi ve adaletli olmayi seven ancak Dini arastiran biriydim. Cok olumsuzluk yasadim hastalik yasadim cocugumu dogururken çok sıkıntı cektim dogumdan sonra nur gördüm Sanki yeteneklerim artti hala rüyalar goruyorum anlamaya calisiyorum anlamadigimdada Sanki olmayacak olumsuzluklar yasiyorum huzuruve huzursuzlugu birarada yasiyorum

Okudunuz mu?  Güzel gören, güzel düşünür. Güzel düşünen, hayatından lezzet alır

Kayıtsız Üye
ben denedim oldu gerçekten dua ettim namaz nasip oldu şimdi ise kılıyorum


yüzü nurlu insanlar, yüzdeki nur nasıl anlaşılır, yuzun nurlu olmasi için dua

Bu kategoride yer alan İslamda Bela Okumak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnsan Yüzü Manevi Anlamda Değişim İçindedir.. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.