Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:49
Cenaze
Yönetici

İntihar edenin cenaze namazı kılınır mı?

İntihar edenin cenaze namazı kılınır mı?

Fetva Meclisi
intihar edenin cenaze namazı kılınır mı?
1068- Câbir b. Semure (r.a.)’den rivâyete göre; Rasûlullah (s.a.v.), kendisini öldüren bir adamın cenaze namazını kılmadı. (Müslim, Cenaiz: 37; Nesâî, Cenaiz: 68)
ž Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir. İlim adamları bu konuda değişik görüşler ortaya koymuşlardır. Bir kısmı kıbleye dönüp namaz kılan her kimsenin ve intihar edeninde cenaze namazı kılınır derler. Sûfyân es Sevrî ve İshâk bu şekilde düşünür.
Ahmed der ki: Otorite sahibi olan devlet başkanı durumundaki imam intihar eden kimsenin namazını kıldırmaz başka birileri kıldırabilir. (Rasûlullah (s.a.v.), intihar edenin cenaze namazını isyan ettiği için ve insanları intihardan sakındırmak için kılmamıştır. Borçlu kimselere de kıldırmadığı gibi)


Cevap: intihar edenin cenaze namazı kılınır mı?

avcılık
intihar eden kimsenin aklı başında değildir..yani sorumlu değildir

Okudunuz mu?  Kabir sorgusu ne zaman başlar

Cevap: intihar edenin cenaze namazı kılınır mı?

EarthQuake®
Bence siz de bu konuda fetva verecek kadar bilgili, alim değilsiniz.


Cevap: intihar edenin cenaze namazı kılınır mı?

Fetva Meclisi
< intihar eden kimsenin aklı başında değildir..yani sorumlu değildir >
Muhterem kardeşim. İnsanın kendi canına kıyması, şu veya bu sebepten dolayı intihar etmesi ne aklen, ne dinen hiçbir şekilde meşru karşılanmaz, caiz görülmez. Çünkü, böyle bir teşebbüste bulunan kişi, herşeyden önce Allah tarafından kendisine emanet edilen hayat nimetine tecavüz etmiş, büyük bir vebal altına girmiş olur. Ayrıca böyle bir insan Müslümanların gözünde iyi olarak anılmaz, hakkında iyi düşünülmez. Büyük bir günaha girdiği için âhirette de Cehennem azabını hak eder.(Müslim, İman: 175.)

Peygamber Efendimiz (sav) pekçok hadis-i şeriflerinde kendi canına kıyan kimselerin büyük bir günaha girdiklerini, Cehennem azabına uğrayacaklarını bildirmiştir. Zaten toplumda gördüğümüz kadarıyla bu çeşit bir duruma düşen kimse, genellikle dini ve mânevi yönden zayıf olanlardır.

İntihar etmek her ne kadar büyük bir günah ise de; intihar eden küfre girmez, kafir olmaz. Çünkü, ancak iman esaslarından birisini inkar etmiş olması kişiyi imansız eder. Bunun için, diğer Müslümanlar gibi cenaze namazı kılınır. Başta İmam-ı Azam ve İmam-ı Muhammed olmak üzere İslam alimlerinin ekserisinin görüşü bu şekildedir. İster kazaen, yani elinde olmadan olsun, isterse kasdi olarak olsun cenaze namazı kılınır.

Ancak İmam Ebu Yusuf, "Hata veya şiddetli bir ağrıdan kurtulmak maksadıyla olmadıkça kendi canına kıyan kimsenin üzerine cenaze namazı kılınmaz” demektedir. Fakat, cumhur-u ulemanın görüşü, intihar eden kimsenin namazının kılınacağı şeklindedir. (el-Feteva’l-Hindiyye, 1:163.) (Mehmed Paksu Aileye Özel Fetvalar)

İmam Yusuf’un fetvasına dayanaraktan depresyona giren hastaların intihar girişimleri konusunda hastalıkları hafifletici sebeb olarak görülebilirler. Akli dengesinin o anda yerinde olup olmadığını biz kesin olarak bilemeyiz. Bunu ancak Allah bilir. Dinimizde akli dengesi yerinde olmayan kimselerin işledikleri günahlardan dolayı mesul olmayacakları bildirilmiştir. Mesuliyet için akıl sahibi olmak şartı vardır. Ancak depresyona girmesine sebeb olan caiz olmayan bir durum ise mesul olur. Bu durum sarhoşun adam öldürmesi gibidir. Fakat bir günah sebebiyle depresyona girmemiş ise maruz sayılabilir.

Burada asıl olan akli muhakemesini kaybedip kaybetmediğidir. Akli muhakemesi yerinde olan kimseler intihar ederse büyük günah işlemiş olur. Allah’a emenet olmız dileğiyle


Mehmet5
İntihar edenin cenaze namazı kılınır.

Okudunuz mu?  Ölen Kişinin Ayakkabıları Neden Kapıya Konulur

intihar edenin cenaze namazı kılınır mı, intihar edenin cenaze namazı kılınırmi, intihar edenin cenaze namazı

Bu kategoride yer alan Taziye ve Başsağlığı adabı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İntihar edenin cenaze namazı kılınır mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.