Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:57
missa04
Abone

Yalan yere çocuğum üzerine yemin ettim

Yalan yere çocuğum üzerine yemin ettim

Kayıtsız Üye
arkadaşlar selamunaleykum cümlemize;
ben çocuğumun üzerine yemin ettim yalan yere. o an için tek çıkar yol olduğunu düşündüm ama şimdi kalben çok pişmanım. bir çok yerde araştırdım ama tam istediğim cevabı bulamadım. daha önce de bir arkadaşım aynı şeyi sormuş ama ben tatmin olmadım verilen linklerden. bunlar ince konular ve genelleme yapmak yanlışa götürebilir insanı.
sizden ricam açık olarak araştırmalarım sonucu edindiğim çıkarımlara fikir vermeniz bilginiz dahilinde;
– çocuk üzerine yemin etmek diye bir şey yoktur zira yemin sadece Allah’ın adı ile edilirse yemin olur. Allah adı kullanılmadan edilen yeminde sadece insanları bilerek kandırmaktan dolayı günah vardır,tövbe edilmelidir.
– çocuk üzerine edilen yalan yeminin kefareti olmaz,bunun tek affedicisi Allah tır. tövbe edilmeli.
– çocuk üzerine veya başka bir şey üzerine edilen yeminde bozulursa veya yalan yere edildiğinden pişman olunursa kefareti verilerek Allah tan af dilenmeli ve tekrarı olmamalıdır.

Okudunuz mu?  Adalet ile ilgili atasözleri

şimdiden teşekkür ederim…


Cevap: yalan yere çocuğum üzerine yemin ettim

Desert Rose
Vakıaya aykırı olan bir şeyin doğruluğuna yemin etmek.

Yalan yere yemin eden kişi, Allah’ı yeminine şahid göstererek insanları kandırmak istediği için O’nun mukaddes adını istismar etmekte, O’na iftirada bulunmaktadır. Bu nedenle Hz. Peygamber, büyük günahların en büyüklerinden birinin de yalan yemin olduğunu söylemiştir. (Buharî, Edeb, 6). "Birbirinizi aldatmak için (yalan) yemin etmeyin, bu yüzden yere sağlam basan ayak sürçebilir ve Allah yolundan alıkoymanıza karşılık kötü bir azab tadarsınız. Bunun için size (ahirette de) büyük bir azab vardır" (Nahl,16/94) âyeti, yalan yeminin cezasının ilahî azab olduğunu belirtmektedir.

Okudunuz mu?  Sağlam kafa sağlam vucutta bulunur sözünün anlamı

Bir kimse geleceğe yönelik yaptığı bir yemini bozduğunda, kefaretini ödemek suretiyle yeminin günahından kurtulur (bk. Yemin Keffareti); fakat yalan yemin öyle büyük bir günahtır ki, onun cezasını keffaret dahi düşüremeyeceği için, yalan yeminde keffaret olmaz. Böyle bir günah işleyen kişi, yalanına şahid gösterdiği Allah’a tevbe etmeli, af dilemeli ve bir daha bu günahı işlememelidir. Onun günahım ancak Allah affedebilir. Yalan yeminle başkalarının hakkı alınmışsa, velev ki bu kanun yoluyla olsun, ikinci bir günah daha işlenmiş olur. Haksız yere elde edilen bu hak, sahibine ödenmedikçe tevbe ile kurtuluş olmaz. Mesela bir kimse, ödemediği borcunu bile bile "ödedim" diye yemin etse, karşı taraf da alacağını isbat edemese ve hâkim, yalan yemin edenin borçsuz olduğuna hükmetse, bu kişi iki büyük günahı birden işlemiş olur. Bir de dikkatsizlik, kötü alışkanlık, hata… gibi sebeplerle yalan yere yemin etmek durumuna düşülür. Şüphesiz ki bunun günahı diğeri gibi değildir. Fakat gelişi güzel, lüzumsuz yere Allah’ın adını anmak da bir günahtır. Bu nedenle dile hakim olmalı, yemini alışkanlık haline getirmemeli, ancak çok önemli durumlarda yemin etmelidir. Yeminde niyet, yemin ettirenin maksadına göredir. bu nedenle, yemin eden kişi kalbinden başka şeyleri geçirerek yemin ederse yine yalan yemin etmiş olur. Mesela, Ahmed’e olan borcu için yemin ettirilen kişi, Mehmed’e ödemiş olduğu,borcu kasdederek, borcumu ödedim diye yemin ederse, yalan yemin etmiş olur (Ayrıca bk. Yemin md.).

Okudunuz mu?  Burun kemiği eğriliği var abdestte burna su vermezsek olur mu

Akif KÖTEN
arşivden…


Cevap: yalan yere çocuğum üzerine yemin ettim

tekturk
Kardes kanin donmadimi cocugunun uzerine yemin ederek??
Tovbe tovbe insan korkar yahu cocugumdan olurum diye??


Cevap: yalan yere çocuğum üzerine yemin ettim

Kayıtsız Üye
Yeminimi bozarsam eğer soyle olsun diye icimden gecirdim ve yeminimi bozdum bise olur mu

Okudunuz mu?  İmam nikahını düşüren sözler ve işler nelerdir?

yalan yere birinin üzerine yemin etmek, çocuğunun üstüne yemin etmek nasıl bozulur, çocuğunun üzerine yemin etmek nasıl bozulur

Bu kategoride yer alan Rab ne demektir ne anlama gelir açıklarmısınız? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yalan yere çocuğum üzerine yemin ettim Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.