Anasayfa
1 Aralık 2021, 21:13
sizden1
Abone

Tuvalet adabı ve taharetle ilgili vesvese

Tuvalet adabı ve taharetle ilgili vesvese

hanne_65
tuvalete gıttıgımde dızlerıme kadar katlıyorum. ve kendımı yıkadıkca suyun sıcradıgını zannedıp defalarce yıkıyorum. ve abdest almaya gıdınce bır o kadar da dızlerıme kadar yıkanıyorum. su sıcradı dıye.abdest lamasamda tuvalate gıdınce yıne dızlerıme kadar yıkanıyorum.arkadaşlarım abdest ıcın olmasa coraplı bıle gıdıyorlar tuvalete yardımcı olursanız sevınırım. sımdıden tsk ederım.


Cevap: tuvalet adabı

kanarya
Bu vesvesedir. Vesvese manevi bir hastalıktır. size en yakın bir hoca hanıma gidip derdinizi anlatmanızı öneririm.


Cevap: tuvalet adabı ve taharetle ilgili vesvese

hanne_65
yakınımda bılen bırılerı yok ondan buraya yazdım tuvalet adabını bılen varsa cevaplayabılırmı. her defasında dızlere kadar yıkanılırmı.


Cevap: tuvalet adabı ve taharetle ilgili vesvese

imam
Çorap ile namaz kılınacaksa, tuvalete girmeden çıkarılması en iyisidir.
hanne_65,
sizin durumunuz vesvesedir hastalıktır. tuvalet adabı ile alakası yok.


hanne_65
benım vesvese oldugunu bılıyorum yalnız sunu anlamıyorum abdest almak dısında tuvalete gırdıklerınde coraplı gırıyorlar sızce bu doğru bırseymı


imam
< abdest almak dısında tuvalete gırdıklerınde coraplı gırıyorlar sızce bu doğru bırseymı >
Çoraba sıçratmayacaklarsa sorun olmaz ama her ihtimale karşı çorabı çıkarmak ve paçaları sıvamak takvadandır.


HAMMADUN
Elhamdulillah, TAKVA‘dandır. İmam kardeşim doğru söyler.

Şeytan’da TAKVA‘dan vurur. O yüzden TAKVA sahipleri Rab’binin katında çok değerlidir.

TAKVA ile VESVESE’yi birbirinden ayırmak, net çizgilerle ayırmak gerekir.

Tuvalete giriyoruz. Necaset var. Sol ayakla ve sağ elle açarak kapısını.

Okudunuz mu?  Eşim Allaha, kitaba, peygambere herkese küfür ediyor..

Tuvaletten çıkıyoruz. Çıkışımız sağ ayakla ve kapıyı kapatışımız yine sağ elle.

Peki neden sol ayakla gireriz tuvalete’de sağ ayakla girmeyiz….????

Çünkü insana bir araz hali vücut bulduğunda insan sağ ayağı üzere düşer. Bu durumda tuvalete girerken sol ayakla girilir ki; araz halinde dışarıya düşsün. Çıkarkende sağ ayakla çıkılırki, yine sağ ayağı üzere düşsün.

Camilerin giriş çıkış adabında da aynı usul kullanılır. Bu sefer camiye girişte SAĞ AYAK’la girilir ve çıkışta SOL AYAKLA çıkılır. Araz halinde camiye düşmeyi sağlamak adına.

Çorap çıkartmak necaseti dışarı taşımamak içindir. Şeytan Aleyyullana bir üşengeçlikle çorabı ayağınızda görmek ister. Halbuki çıkışınızda zaten abdest almak için çıkartacaksınızdır. Ama o çorapla gir tuvalete der. Başka da bir hükmü yoktur zaten….. Vıdı Vıdı konuşur. Çenesine kuvvet. Boştan yere üfürür durur. Bastığınız yerde veya sonradan sıçraması muhtemel bir mahalde çoraplı olmak necaseti taşıyıcı olmak demektir ki; kul hakkına girmiş ve insanların namaz kılacakları yerlerede çorabımızla necaseti taşımış oluruz ki; sorumluluğumuz çok fazladır bu hususda. Özellikle cemaatin bulunduğu mahallerde.

< her ihtimale karşı çorabı çıkarmak ve paçaları sıvamak takvadandır. >
Elhamdulillah, İmam kardeşim. Allah razı olsun. Allah cümlemizden razı olsun. Amin.


Kayıtsız Üye
Kardeşim şunu söyliyim vesveseye aşırı derecede aynı senin gibi kapılan biriydim ama şüpheye düşersen devam et a şuraya sıçradımı şuraya sıçramışmıdır şurayada dökim falan deme bendede oldu ama zaten eğer necaset yeri taşlıklar orası temizse istediği kadar su sıçrasın zarar vermez tuvalete girdin hortomu taşlıga tut temizlendi sonra idrarını yap sonra yine su vur taşlıga ama vesvese yapmayarak 1 defa tek sonra kendi vücüduna dök sıçratmamaya çalış şerre şer hesabıda yapma 😀 sonrahafif tut orasıda temizlendi yine taşlıga dök kendini kurut çık ama bak idrar sıçraması ayrıdır suyun sıçraması ayrıdır zaten o su 1 defa vurdunmu idrar deyen yere orası tertemiz olur vesvese yapma.

Okudunuz mu?  Açık saçık resimlere bakmak cenabet yapar mı

zumrud
Bende ayni sizin durumunuzdayim.dahada kotuyum.ariyorum.butun heyatim vesveseede.boyle daha fazla yawanmaz


halilcan
"Şeytan evvela şüpheyi kalbe atar. Eğer kalb kabul etmezse şüpheden şetme döner. Hayale karşı şetme benzer bazı pis hâtıraları ve münâfi-i edep çirkin halleri tasvir eder. Kalbe ‘Eyvah!’ dedirtir. Ye’se düşürtür. Vesveseli adam zanneder ki, kalbi Rabbine karşı sû-i edepte bulunuyor. Müthiş bir halecan ve heyecan hisseder. Bundan kurtulmak için huzurdan kaçar, gaflete dalmak ister."


Kayıtsız Üye
Bizim imam bugün çorap ile tuvalete girenin ve o çorap ile namaz kilanin namazı kabul olmaz dedi ne kadar doğru


sae
Çorapla tuvalete girmemeniz için sert konuşmuş olabilir. idrar çoraplara sıçrayabilir ve tene dokunmadığı için insan fark etmez. böyle olursa o çorap ile namaz kılınmaz.


Eflatun Saçlı
Selamun Aleykum herkese, taharet gidermede yasadigim birkac seyle ilgili sorularim var, bunlar vesvese mi yoksa akla gelmesi benim de yikamam doğru mu?? Tesekkurler.
1- Ihtiyacimizi giderdikten sonra yikarken sicrayan su (idrar kalintilari da olabilir, suyla karisik idrar kalintisi da olabilir….) vucudun baska yerine sicradigi anda o sicrayan uzuv yikanmali midir?? Yikanacaksa sadece bi’ su tutmak yeterli midir yoksa sabunla falan yikamak mi gerek??
2- Ihtiyac giderildikten ve orasi yikandiktan sonra sira geliyor elleri temizlemeye, bu elleri yikarken bedene sicrayan su (sabunlarken olsun, suya tutarken, suyun altinda yikarken olsun) bedendeki bu su damlalari temizlenmeli mi, temizlenirken o bedende sicrayan suyu da mi sabunlu suyla yikayalim yoksa normal suyla mi?
3- Pis ellerimizi yikarken ellerden cikan, akan pis-temiz ne olursa olsun lavaboya akiyor, bu lavaboya carpip sicrayan su temizlenmeli mi??

Okudunuz mu?  Uyuklamak abdesti bozar mi?

Hoca
1. Idrar serpintisi sü ile en az bir defa yıkanmalı ve sıkılmalı ama gözle görülür olması gerekir. Gözle görülmeyen sıçramalar affedilmiştir.
2. Taharet yapılırken iyice temizlenince eller necis kalmaz yani temizdirler. Sabunla yıkamak necasetten dolayı değil hijyen açısındandır.
3. Vesvese yapıyorsun mutlaka islamda taharet bölümünü oku . Her ilmihalin başında geçer


Yesemindemir
Büyük ve ya küçük abdest bozunca her zaman ilk kuru kâğıtla kabasini siliyorum sonra sifonu çıkıyorum ve su alıp su ile taharatlaniyorum, su ile taharatlanirken bazen su sicriyor yani su vücuda deyip ordan başka bir yere sicriyor bu pismidir. Bunu engelemek zor bazen.
Birde ben sürekli yikiyorum, çünkü yok su dökerken şu tarafa iyi gelmedi ve öyle devam ediyorum yani tamam burasi yıkandı diyemiyorum yani ıslanmadi diyorum. Bu durumda napmak gerekir?

Okudunuz mu?  Oruçluyken göze damla akıtmak orucu bozar mı?

Bir insan önden arkaya doğru yikerken küçük abdest bozduktan sonra kuru yer kaldimi kalmadimi her zaman bilemiyor hatta hiç bir zaman tam bilemiyor. Bu durum da napmak gerekir? Tahmin ettiği yeri yikasa ama yeterince yıkanmış olmasa bu abdeste engel mi ?

Birde büyük veya kücük abdest bozduktan sonra kagitla kabasını alıyorum ve ilk ön tarafa su döküyor? ön tarafa su dökerken su arka tarafa da değiyor ve bazen belki avret yerine ve arka tarafa değip ordan tuvaletin kenarına geliyor ama tuvaletin kenarına bakinca su temiz duruyor. Ben avret yere su dökdükten sonra önden arkaya doğru yikiyorum ve ellerim tuvaletin kenarina değiyor iyi taharat için bunu engellemek zor. Insan düşünüyor acaba ilk su dökerken ön taraftan simdi bu tuvaletin kenarına gelen su pis midir sunucda avret yerine değip ve arka tarafa sonrada kenara değmiş olabilir ve ben önden arkaya doğru yikerken bunu karıştırmış olmam mi vücüda? Belki evet su degmisdir necise sonra tuvaletin kenarına ama bakinca temiz duruyor su.

Ayni durum adetliyken taharat aldığım zaman oluyor yani acaba tuvaletin kenarına değen sulara kan gelmiş mi, suya bakinca temiz duruyor. Ama suyu avret yerine ve ön taraflar daki yapismis kani gidermek için suyu dökerken ve kan gitsin diye, burda su akarken vücüddan kenara gitmemesi imkansız her ne kader dikkatli olsak da ama yine diyorum su kanli durmuyor. Ve sonra arkayı tarafi yikiyacamis zaman önden arkaya doğru yikerken ellimiz illaki tuvaletin kenarına değer ve o el taharatlanirken geri vücüda değiyor. ( bunların abdeste manimidir? )

Okudunuz mu?  Çok kötü durumdayım annem ve babam kavga etti

Tuvalette taharatlanirken basi şeyleri engellemek çok zor insan ne kader dikkat etse bile tuvaletin içinde taharatlanirken sicratmalar oluyor.
Saygilarimla hocam


Hoca
< Bunu engelemek zor bazen >
Pisliği yıkarken sıçrayan su necistir ve nereye değdiyse yıkanmak gerekir.
< Bu durumda napmak gerekir? >
Şüphelere aldırmayıp bir defa yıkanmak gerek


Acizanekul
Bazen alafranga tuvaletten çıkarken dikkat etmeme rağmen yerde ıslaklık görüyorum ellerimi yıkadiktan sonra , organımi damlamasın diye peçete ile tuttum elimi yıkadım , bence bu sudur fakat aklıma geliyor ya idrarsa bu diye vesvese midir bu


Kayıtsız Üye
Hocam bunlarin hepsi vesvese büyük ihtimal biliyorum. Benim burda istediğim sizin 6 soruyo kopyalayıp her sorunun altinda bana nasıl davranmam gerektiğini anlatsanız, yani pis mi, değil mi? Namaza engel mi, namaz abdestine engel mi, zarar verir mi gibi cevaolarak verseniz her sorunun altinda büyük yaresim olur. Ben yürt dışında yaşıyorum ve psykolog gidiyorum burda bu konuda biraz iyileşedilmek için fakat psykologa müslüman değil ve bunları size sormamı o istedi ve soruya bakmanızı. Sesin cevabinizi bakacak. Yani ben çok mi abartıyorum ona bakacak. Allah sizlerden razı olsun hocam

Okudunuz mu?  Hz. Adem ve Hz. Musa arasındaki hadis hakkında

Soru1 tuvalet temizligi:

1. hocam bazen büyük abdest veya kücük abdest bozunca dikkat etmeme ragmen ve 2 parca kuru kait tuvaletin suyu üstüne koymama ragmen sicriyor kücük abdest ve ya büyük abdest bozarken af edersiniz çok sicriyor tuvaletin kenarına. Bazende iliskiden sonra kücük abdest bozacagim zaman dikkat etmeme ragmen ve avret yerimi kagitla düsülmeye calismama ragmen kücük abdest bozunca hiç ediyorum vücüdümün arkasina veya yanlarina daha fazla gidiyor.

2. Ben genelde kendimi kagitla siliyorum sonra kalkip hemen gözle gördügün necaset pisligi temizlemekle yetinmiyorum ben gözlerimle iyice bakiyorum tuvaletin kenarina ve onunla yetinmeyip tüm tuvaletin kenarini kontröl ediyorun tuvaletin öturdugum üstünü ve altinida kontröl ediyorum ve ilacliyorum sonra ellerimi yikiyorum ve sifonu çekiyorum ve geri oturup su ile taharatlaniyorum ve son olarak kagitla siliyorum kendimi.

3. su ile silmekle yetinmiyorum. ( hani ilk kuru kagitla tuvaleti silip sonra kagiti islatip onunla silmeyi yetinmiyorum oda bunun için islak kagitin içinde necis ellerime gecer diye korkuyorum) ben genelde bunu taharati bitirmeden önce yapiyorum hatta su ile taharatlandigim zaman iyice ellerim tuvaletin kenarina degince ve sonra geri arka vücüdüma o sira necis bulasmasin diye vücüda.

4. Bana iki hoca taharatlanirken ellerin tuvaletin kenarina deyip sonra geri vücüdda zarar vermez ve necaset bulasmaz yani bulaşmış olsa bila kücücük miktar aftir.

Okudunuz mu?  Para kazandıran bir oyuna para yatırıp daha hızlı para kazanmak caiz mi?

5. kocam bana ilac kullanman ve tüm tuvaleti kontröl etmen yanlis diyor. Sadece hemen kalktiginda gözlerine eğer necis carpsa onu kuru kagitla sil sonra kagiti islat ve yine sil. Islak kagitin içinden necis gelmez ve ellerinide yikamana gerek yok ve tuvaletin kenari disinda baska bir yeri kontröl etmen gerekmez iyice. Bunlari hiç kimse etmiyor yani bu kader kontröl etmiyor bu kader kontröl etsek hepimiz o zaman elbet binlerce necis ve lekeler görürüs.

6. Bana kocam sen gözlerine çok tikıyorsun ve iyice gözlerinle bakıyorsun yani Kocam bana diyor ki benim normal gözle göremediğimi sen görmüyorsun bu kaçtığın yanlış diyor.


Amina
Doğada ve alışveriş merkezinde bazen su ile taharatlanmak mümkün olmayınca islak mendil ile taharatlaniyorum.( ve bu beni vesveseye koyuyor) yani şişeyi silmem gerekir mi, islak mendil pakketi bu durumda pis mi olur aynı islak mendille kullanıyoruz diye bazı durumda pis mi sayilir? Aşağıda daha detaylı anlatıyorum

Küçük abdeste

1. İlk kuru kağıt ile silerim vücudu

2. Sonra islak mendil ile silerim vücudu burda çok fazla sayıda islak mendil kullanıyorum bana doktorum yani mendili her iki vücudu silmek için kullansan pisliği dagitmis olmazsın sadece avret yerleri için ayrı mendil kullanabilirsin eğer akinti varsa çok ama akintiyi da fazla ve ya tamamen silmen iyi değil azıcık vücüdda akinti kalmadı lazım çünkü o avret yerini kuru yor yani tamamen temizlemek yani akintiyi yok etmez sağlıklı değil. Birde aslında islak mendili kullandıktan sonra aynı islak mendili katliyabilirsin pis tarafi içeri tarafta olsun diye ve bu durumda pislik islak medilin içinden ellerine gelmez ki.
Ama eğer akinti yoksa ve sadece küçük abdest varda yani sidık onu kuru kağıt ile sildiktan sonra bir ve ya iki islak mendil kullan en fazla ve silerken islak mendili katlaman gerekmez ve bu durumda pisliği dağıtmış olmazsin ayni mendili kullandin diye tahatata vücudun her tarafini silmek için. Ama eğer islak mendil eğer büyükse mendili katliyabilirsin iki mendil kullanmak yerine.

Okudunuz mu?  Kızgınlıkla Ve Sinirle Edilen Yemin

3. Islak mendilin kenarlarını katlasak bile aynı kenari değe biliyor yinede yani daha önce kullandığımız kenar islak mendilde degmemisini engellemek zor

4. Akintiyi tam silmezsek içinde küçük abdest kalma ihtimali yok mi yani sidık kalmış olmaz mi.

5. Tabi abdest bozduktan sonra kuru kağıt ile siliyorum ilk sonra islak mendil ile fakat bazen islak mendil kullandıktan sonra halen küçücük kuru kağıt artıları kalmış oluyor vücüdda küçücük kuru kağıtlarda sidik gelmiş olması imkanı var mı ve bunun mahsuru var mı?

6. Yeni bir islak mendili almak için paketi ellerken pis olmaz mi parket. Sonuçta ellerimizle islak mendil ile silerken islak mendilden ellerimize ıslaklik geliyor ve ıslaklik içinde ellerimize necis gelmez mi ve islak mendil ile silerken ellerimiz vücudumuza değe biliyor meşale daha yeni islak mendil ile sildiyimis bir yere değse bu durumda paketten yeni islak mendil çıkarmak için eklesek pis olmaz mi yani sürekli islak mendilden islak mendil çıkarmadan ellerimizi dezenfekten ile silemez sorundamiyim örneğin 4 islak mendil kullanmış olsam her 4 çıkarmadan ellerimi dezenfekten etmem mi lazim ve en son dezenfekten şişeyi islak mendil ile silmem mi lazim şişeyi ve islak mendili çantaya koymadan çanta pis olmasın diye.

Okudunuz mu?  Kendi hakkında konuşulanları dinlemek

Islak mendil ile vücudu sildikden sonra vücüçüncü bir deha kuru kağıt ile silmekle gerekir mi hocam.

Allah sizden razı olsun hocam


Hoca
Su kullanma imkanı olmayan yerlerde önce peçete ile iyice silin sonra bununla yetinin, yetinmezseniz ıslka mendille sadece necis yeri temizleyin.
Bunu vesvese haline getirdiğiniz için ne yzarsak boş yine kuruntular devam edece k maalesef


berk1576
Açık açık herşeyi anlatacağım yanlış bir şey yazarsam şimdiden affola. Öncelikle alaturka tuvalete sahip bir evde yaşıyorum. Büyük abdestimi yaptıktan sonra taharet almak için maşrapadan elime şu döküp tatmin oluncaya kadar temizlemeye çalışıyorum. Bu bittikten sonra kurulanmak için tuvalet kağıdını alıyorum ve temizliyorum fakat bazen hem tuvalet kağıdında rengi kalıyor, rengi kalmasada kokusu kalıyor. Dik doğrulduğum zaman taharetlendiğim şu bacağımdan aşağıya akıyor orasıda necis oldu deyip banyoya giriyorum ve göbek altımı tamamen bacaklar dahil yıkıyorum bu hem bana şu hemde zaman israfı olarak dönüyor bana yardımcı olur musunuz ? Ne yapmam gerekli ? Moralimi bozan şey şu, her zaman evde olacağım diye bir şey yok. Umumi yada misafirlik yerinde’de olabilecek şeyler bu. Moralim çok fazla bozuluyor hayatımı etkiliyor resmen bu olay. Kendimi çok kötü hissetmeme hatta bazen ağlamama bile sebep oluyor çünkü ben bu vesveseden uzun zamandır muzdaripim.

Okudunuz mu?  Kıyametin kopmasını istemek yanlış bir düşüncemidir ?

Kayıtsız Üye
Merhabalar,

Bir noktada yardımınıza ihtiyaç duyuyorum. Taharet konusunda çok vesvese yapıyorum. Mesela klozette taharet musluğunu çok açmıştım. Tuvaletten sonra kalkınca oturduğum yerde su olduğunu gördüm. Ama taharet musluğundan mı geldi kalkınca üzerimden mi döküldü emin olamadım. Ayrıca iç çamaşırımda da 3-4 parmak genişliğinde ıslaklık vardı. Bu ıslaklığın da nereden olduğunu anlayamadım. Eğer taharet musluğundan sıçrayan su üstüme sıçrayıp da iç çamaşırıma bulaşmışsa bu su necis midir? Kıyafetlerimi de necis yapar mı? Bu suyun nerden bulaştığını bilmediğim için sorumlu muyum? Kıyafetlerimi değiştirmem gerekir mi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.


tuvalette vesvese, taharette vesvese, tuvalet vesvesesi

Bu kategoride yer alan Kanama varken abdest almak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tuvalet adabı ve taharetle ilgili vesvese Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.