Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:05
missa91
Abone

İslamda erkeğin küpe takması harammı?

İslamda erkeğin küpe takması harammı?

Kayıtsız Üye
İslamda erkeğin küpe takması haram mı ? dinimizde bir erkeğin küpe takmasında bir sakınca var mıdır ?


Cevap: islamda erkeğin küpe takması harammı?

Desert Rose
islamda erkeğin küpe takması harammı?

Erkeklerin bayanlar gibi ister kulaklarına, isterse Batı toplumlarında bazı gençlerin yaptığı gibi dil, dudak, göbek ve yanaklarına küpe takması ele alacağımız ilk konu.

Öncelikle küpe bir ziynet eşyasıdır. Yani süslenme vasıtası. "Allah güzeldir, güzeli sever." (Müslim, İman, 147) fehvasınca fıtrî ölçüler içinde kalmak şartıyla bayanların da erkeklerin de süslenmeleri hem ihtiyaç hem hak hem de vecibedir. Fıtrî ölçüler; hilkat (yaratılış) değişikliğine yol açacak tasarruflara girmeme, karşı cinse benzememe, erkekler için genel-geçer İslami nasslarla yasaklanan altın, gümüş, ipek gibi ziynet eşyaları kullanmama ve israf etmeme gibi şeylerdir. Genel bir ölçü olarak da şu denilebilir: Beden ve ruh sağlığını tehlikeye atacak yollara girmeme.

Okudunuz mu?  Damlaya Damlaya Göl Olur hikayesi

Bu açıdan erkek adına süslenme nedir, o süsleneyim derken hangi ziynet eşyaları kullanır/kullanabilir gibi hususlarda fakihler farklı müzakerelerde bulunmuş, farklı sonuçlara ulaşmışlardır. Kilit kavram, içinde yaşanılan ülkenin genel kültürüdür.

Bu aşama küpenin yeri nedir diyecek olursanız; çok ender de olsa bazı çağdaş İslam bilginleri Müslüman’ın içinde yaşadığı toplumun kabullenmesine bağlı olarak erkeklerin küpe takabileceğini söylemektedirler. Onlar Osmanlılar döneminde bazı leventlerin (denizci) ve eğer tarihî rivayetler doğruysa Yavuz Sultan Selim’in küpe takmasını bu görüşlerine delil olarak gösterirler.

Okudunuz mu?  İlla edep cümlesi ne anlama gelir

Ama çoğunluğu teşkil eden ulema, meseleye fıtrat açısından bakarak erkeklerin küpe takmasının caiz olmadığını söylemektedirler. Bizim de katıldığımız bu görüşte esas olan, müslim-gayrimüslim adeta bütün insanlığa mal olmuş genel kabuldür. Bugün her ne kadar bazı Batı toplumlarında erkekler küpe taksa da, bunlar marjinal bir grubu oluşturmakta ve kendi aileleri başta olmak üzere toplumlarından kabul görmemektedir. İnsan hakları, ferdî özgürlükler, küpe takan erkeklerin hoş görülmesine yetmemektedir.

Okudunuz mu?  İmanımı, inancımı kaybedirorum

Bu grupta yer alan fukahaya göre Sultan Yavuz Selim’in küpe takması delil olarak kullanılamaz; çünkü o, Mısır seferinde kölelerin köle olduklarının tescili için küpe taktıklarını öğrenince, ‘Biz de Allah’ın kölesiyiz’ deyip küpe takmıştır. Yavuz’un bu davranışı kulluk anlayışı ve Allah’a bağlılığı adına sadece takdir edilir derler.

Okudunuz mu?  İslamda kitap okumanın önemi

Ayrıca İbn Abbas’tan gelen bir rivayette Efendimiz (sas), erkeklere benzemeye çalışan kadınlara, kadınlara benzemeye çalışan erkeklere lanet etmiştir. (Buhari, Libas, 61)

Nitekim 15 asırlık İslam tarihinde erkeklerin küpe takmasının hemen hemen hiçbir coğrafyada genel kabule mazhar bir âdet olmamasında Efendimiz’in bu yaklaşımının payı büyüktür.

Okudunuz mu?  İbadete haram karıştırmak

Fıkhi açıdan söylenenler bir tarafa, esas bizim bu hastalığın kökenlerine inmemiz lazımdır. Kendimizi aldatmanın bir manası yok. Gerçeklerle yüzleşmekten korkmayalım. Gençlerimizin bugün küpe takmalarının asıl sebebi tek kelime ile Batı hayranlığına kurban olmalarıdır. Yaptıkları, körü körüne bir taklittir. Dinî ve ahlakî değerlerden alabildiğine uzak, asırlık örf-âdet, gelenek ve göreneklerimize kapalı bir camiada kendine yer bulabilmektedirler bu türlü şeyler. Bizler belki 2 asırdır tarihe özne olamamışız. Zavallı birer nesne olarak hayatımızı idame ettiriyoruz. Ferdî açıdan da bu böyle, içtimaî açıdan da. Dolayısıyla bu sonuca şaşırmamak gerek. Asıl şaşılacak şey, kültürel açıdan yabancıların bunca istilasına rağmen hâlâ ayakta kalışımız olmalı. Bunda da kerameti kendimizde aramayalım. Eğer ortada bir keramet varsa, önce Allah’ın inayeti, sonra inandığımız değerlerin sağlamlığındadır.

Okudunuz mu?  Söz vermek ve yemin etmek aynı şey midir

Öyleyse, dert bu olduğuna göre, derman apaçık ortada; öze dönme. Bizi biz yapan değerlerle yeniden tanışma, buluşma, kaynaşma ve hayata taşıma. İşte o zaman bu ve benzeri meseleler kendiliğinden hall u fasl olacaktır.

AHMET KURUCAN ZAMAN


Cevap: islamda erkeğin küpe takması harammı?

Misafir
Niyet meselesi diye biliyorum ben. Bir şeyi yaparken emelin nasıl ise günah mı değil mi öyle belli olması lazım. Örneğin; Peygamberimiz(sav) "erkekleşen kadınlara, kadınlaşan erkeklere lanet etmiştir." diye buyurmuştur. Buradan anlamamız gereken belki de tamamiyle kısıtlamak değil de; erkeklerin küpe takması kadınlara benzemek amacıyla yapılırsa caiz değildir. Yalnız eski zamanlarda ki gibi "kölelik" manasında takarsa caizdir. Birde şu var altın yüzük dahi haram. Saf gümüş veya platin olduğuna dikkat edelim. Hayırlı günler..

Okudunuz mu?  Kur'an-ı kerim de işmam hangi ayette var?

islamda erkeğin küpe takması, dinimizde erkeklerin küpe takması, erkek küpe

Bu kategoride yer alan İblis Aklımızı Okuyabilir mi? Aklımıza Düşünceler Sokabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda erkeğin küpe takması harammı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.