Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:24
missa2
Abone

İslamda öfke kontrolü nasıl yapılır

İslamda öfke kontrolü nasıl yapılır

Kayıtsız Üye
islamda öfke kontrolü nasıl yapılır


Cevap: İslamda öfke kontrolü nasıl yapılır

Desert Rose
Hutbe: Öfke Kontrolü

وَلَمَن صَبَرَ وَغَفَرَ إِنَّ ذَلِكَ لَمِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ

Muhterem Müslümanlar!
İnsanoğlunun en çok ihtiyaç hissettiği şey huzur ve güvendir. "İslam” kelimesinde de bu vardır. Oysa son zamanlarda toplumumuzda şiddetin yaygınlaştığını görüyor ve de izliyoruz. Bu durum hepimizi yakından üzmektedir.
Öfke doğal bir duygudur. Yaratılışımızda var olan bu duygunun tamamen yok edilmesi mümkün değildir. Ama mutlaka kontrol edilmesi gerekir.
İslam terbiyesini taşıyan bir insan, öfkesine sabretmeyi öğrenmesi gerekir. Peygamber efendimiz s.a.v "En kuvvetli pehlivan öfkesini yenendir”1 buyuruyor. Yumuşak huylu hoşgörülü, affedici özür dilemeyi bilen insanlar dünyada ve ahirette kurtulanlardan olacaktır.
Muhterem Cemaat!
Aile çatışmalarının çoğu öfkenin sonucudur. Öfke öyle bir ateştir ki; ne eşler arasında ne evlad ile ana-baba arasında ne akrabalar arasında ve ne de komşular arasında huzur bırakır. Hızla yayılan bir yangın gibi bütün ilişkileri koparır insanlar arasında bir gerginlik oluşturur ve telafisi güç zararlar açar. Atalarımız "Öfkeyle kalkan zararla oturur” diye boşuna söylememişlerdir.
Şiddeti ve öfkeyi bir kahramanlık olarak göstermek kesinlikle yanlıştır. Çünkü güçlü ve kendine güvenen insanlar sakin, acizlik içerisinde olanlar ise öfkeye meyillidir. Hasta, yorgun ve sıkıntılı zamanlarda daha çabuk öfkelenmemiz bunun kanıtıdır.
O halde ilişkilerimizi koparan, bize iki dünyada da pişman olabileceğimiz şeyleri yaptıran ve toplumda huzur bırakmayan bu hastalığa karşı ne yapmalıyız?
Her şeyden evvel bir imtihanda olduğumuzu unutmadan öfkenin panzehiri olan sabrı harekete geçirmeliyiz. Sabırlı ve olgun insanların Kur’an-ı Kerimde övülüp, cenneti kazandıklarını düşünmeliyiz.
"Her kim de sabreder ve bağışlarsa, işte bu elbette azmedilecek işlerdendir.”2 ayeti ve bu manada ki bir çok ayet öfkesini yenmenin büyüklük ve takva olduğunu bilmeliyiz.
Hz. Ömer (r.a) kendisine haksız yere hakaret eden birine "VAllahi elimle de dilimle de sana karşılık verebilecek durumdayım. Ama ben Müslüman oldum eskisi gibi her aklıma geleni söyleyemem her aklıma gelenide yapamam. Ben Allah’a ve ahiret gününe inandım. Hesap vereceğimi biliyorum böyle olmasa işler farklı olurdu” demek suretiyle, haklı bile olsa kavgadan vazgeçene cennetten köşk verileceğini müjdeleyen peygamber (s.a.v.) e uymuştur.
İslamdan önce öfkeli ve hırçın bir ahlakı olan Hz. Ömer’i İslamiyet son derece sabırlı, affedici, merhametli ve adaletli bir hale getirmiştir. O halde hepimiz inancımızın ahlakımıza ne derece etki ettiğini düşünmeliyiz.
Muhterem Müslümanlar!
Öfkenin kendisi bir kötülük ateşi olması yanında bir çok kötülüğünde sebebidir. Kavga küslük, kin, intikam, gıybet, ayıplama, kötü söz ve hareketlere sebep olduğu gibi bütün insani ilişkileri de bitirir, dostluğu ve güveni yok eder.
O halde bu öfke ateşini sabırla kontrol etmeli ilimle söndürmeliyiz. Dua ile devamlı kılmalıyız. Kur’an-ı Kerim ve Hadisi Şeriflerdeki övülen ve cennetle müjdelenenlerin öfkesini yenen ve affedenler olduğunu sık sık hatırlamalıyız.
Meşru zeminde hakkımızı arayabiliriz. Fakat kavga şiddet Müslüman’a yakışmaz. Huzura en çok ihtiyacımızın olduğu şu günlerde,
Rabbim cümlemizi öfkesini yenenlerden eylesin.
1 Buhari, Müslim
2 Şura 43

arşivden…

Okudunuz mu?  Mehdi nereli ve nerede zuhur edecek?

Cevap: İslamda öfke kontrolü nasıl yapılır

havva
eşim beni aldattigini ogrenince deliye donup kontrolumu kaybediyorun ne yapmaliyim


islamda öfke, dinimizde öfke

mumsema
islamiyette öfke,
dinimizde öfke kontrolü
< kontrolumu kaybediyorun ne yapmaliyim >
Altılmak çook kötü eğer doğruysa öfkelenmemek elde değil.
Buna rağmen affetmek güzeldir ve sakinleşmek için euzu billahi mineşşeytanirracim deyin, ayaktaysanız oturun, oturuyorsanız uzanın, abdest alın ve imkan varsa Rabbinize yönelin iki rekat namaz kılın ve ona sığının.

Okudunuz mu?  180 gr. altının zekatı ne kadardır ?

Kayıtsız Üye
eşim çok öfkeli ve anlayıssız biri.öfkelenınce kırıp döküyo öfkesi dinince gülüyo ama bendende aynı tepkiyi bekliyo.bende kırıldıgım ıcın kalbım duzelmıyo hemen ve busefer daha çok ofkelenıyo artık sabrımın kalmadıgı bı noktadayım


islamda öfke kontrolü, islamda öfke, islamiyette öfke

Bu kategoride yer alan Evlatlarının hayırlı olması için hangi dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda öfke kontrolü nasıl yapılır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.