Anasayfa
30 Ağustos 2022, 23:06
Sohbet
Yönetici

Çocuğa isim vermek ve değiştirmek hakkında

Çocuğa isim vermek ve değiştirmek hakkında

rana
Güzel isim koymayı tavsiye eden Peygamber Efendimiz’in (asm) kötü anlamlı veya yanlış anlaşılabilecek isimleri daha güzelleriyle değiştirdiği doğrudur. Meselâ; Harb, Savaş, Acı, Yesâr sal, Hazn zor, Asram kesen, Afire çorak arazi, Benû Zinye zinâ oğulları, Şeytan isimlerini anlamsız ve çirkin bularak; Melikü’l-Emlâk Meliklerin Meliki isminin Allah’ın gazabını çekeceğini haber vererek—çünkü Allah’tan başka meliklerin Meliki yoktur—; Rebâh (kâr), Necih kurtulmuş, Bereket isimlerini yanlış anlamaya müsâit bularak, çocuklara verilmesini tavsiye etmemiştir.
Meselâ, Bereket orada mı? diye sorulduğunda, Bereket yok! denirse yanlış anlaşılır.

Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) bunlardan Harb ismini Selm barış adıyla, Hazn adını Sehl kolay adıyla, Asram adını Zür’a (eken) adıyla, Benû Zinye adını Benû Reşde dürüst oğulları adıyla değiştirmiştir.1

Üstad Bedîüzzaman da sâdık talebesi Zübeyir Gündüzalp ağabeyin; Zîver olan ve süs, ziynet ve bezek anlamlarına gelen ismini, yazılmış kitapçık ve risâle mânâsında bulunan Zübeyir adı ile değiştirmiş ve böylece ismi daha iyisiyle değiştirme sünnetini ihyâ etmiştir.
Bilindiği gibi Zübeyir ismi, yazılı levhâ, mektup ve kitap mânâsında olan ve Hazret-i Dâvûd’a (as) inen mukaddes kitabın adı olan Zebur ismi ile aynı kökü paylaşmaktadır.

Demek oluyor ki, ilk bakışta yanlış anlaşılabilecek veya kötü mânâlar çağrıştıran isimleri daha güzelleriyle değiştirmek sünnet bulunmaktadır.
Fakat bu konuyu evham ve vesvese haline getirmeye lüzum yoktur. İsimlerimizin veya çocuklarımıza koyduğumuz isimlerin mânâları açıktan böyle bir mahzur taşımıyorsa, yani kötüye veya kötülüğe delâlet eden bir mânâ taşımıyorsa ve Allah’ın gazabını çekecek aksi bir mânâyı da ifâde etmiyorsa değiştirmemize gerek yoktur.Cemre’nin Arapça’da sıcak ateş ve köz demek olduğu doğrudur. Fakat Türkçe’de kışın soğuk günlerinden sonra sıcak günlerin habercisi ve baharın müjdecisi mânâlarında kullanılmıştır.

Cemre isminin Arapçası her ne kadar ateş demek olsa da; bunu anlamsız görmek, Allah’ın gazabını çekeceğini söylemek ya da yanlış anlaşılabileceğini ifâde etmek zordur. Yani bu adı kullanmakta çirkinlik bulunmadığı gibi, sünnete aykırı bir durum da söz konusu değildir.

Dipnot:
1- Taç, 5/815- 836;
2- Necm Sûresi, 53/39;
3- Taberî, 3/174


Cevap: Çocuğa isim vermek ve değiştirmek hakkında

şehadet
bir babanın evladı üzerindeki haklarından biridir zaten güzel isim koymak

Okudunuz mu?  Bismillahirrahmanirrahim anlamı nedir kısaca

Cevap: Çocuğa isim vermek ve değiştirmek hakkında

Misafir
Selamûn Aleykum. Benim Adım Atakan, ben adımı Muhammed Fatih İslâm olarak değiştirmek istiyorum. Yani Muhammed Fatih İslam ismini üzerimde taşımak istiyorum. Caiz olup olmadığı hakkında bir bilginiz var mı?(Yaşım: 15)


Cevap: Çocuğa isim vermek ve değiştirmek hakkında

Hoca
< Selamûn Aleykum. Benim Adım Atakan, ben adımı Muhammed Fatih İslâm olarak değiştirmek istiyorum. Yani Muhammed Fatih İslam ismini üzerimde taşımak istiyorum. Caiz olup olmadığı hakkında bir bilginiz var mı?(Yaşım: 15)
>

ve aleykumusselam ve rahmetullah.
İsmini değiştirmeyi düşünmen çok güzel.
En güzel isim Muhammed:) hayırlı olsun şimdiden.

Okudunuz mu?  Gavsi Sani hz. Zikir Hakkında Sohbetleri

faih
– Benim adım sude ismimi elif olarak degistirmek istiyorum isim degistirmek günah mı? ?

– Merabalar benim ismim Fethullah son zamanlardaki olaylardan sonra değiştirmek için mahkemeye başvurdu ve fatih olmasını istedim dinimizce uygun mudur ve kulağıma tekrar ezanla söylenmesi mı gerekmektedir

Okudunuz mu?  Süleymaniye Vakfı Başkanı: 70 dakika fazla oruç tutuyoruz

arifselim
– Sude ismi tavsiye edilmese de bir sakıncası olduğunu da göremedik. Türk Dil Kurumunda Sude ismi için sürülmüş , sürmeli, boyalı karşılığını vermiştir. Eğer manası açısından hoşnut değilsen değiştirebilirsin. Ama Elif değilde ‘Elife’ ismi daha uygundur.

– Fatih ismi uygun ve güzeldir. Ama bu olaylardan dolayı değiştirmeni tavsiye etmiyoruz. Bir isim kimsenin tekelinde değildir. Bunu dert etmene bile gerek yoktur.

Okudunuz mu?  Eflatuna Sorulan İkİ Soru ve verdiği cevap!

Nazsu
Bebeğim olacak ismini demir koymayı düşünüyorum hem kuranda demir anlamında Hadid süreside var sizce uygunmudur

Bebeğim olacak adını demir koymayı düşünüyorum yalnız çevremde çoğu kişi söylediğimde manası olsun diyor oysa burda sizde açıklamışsınız kurandada geçiyor ki benim için anlamı dünya için bu kadar önemli bir element bundan daha iyi manası olur mu bilmiyorum misal lina ismide hurma ağacı anlamında bunu koyan insanlarda var hurma bizim için ne kadar değerliyse demir içinde kuranda bir o kadar önemi belirtilmiş yinede anlamadım insanların isim konusunda tepkisini

Okudunuz mu?  İşin ehli ne demek? işin ehli ile ilgili sözler

arifselim
Kuranda geçen her kelime isim olarak verilebilir diye bir kaide yoktur. Demir ismi de uygun isimlerden değildir ve tavsiye etmiyoruz. Lina ismi ise ‘Layyine’ şeklinde geçer ve yumuşak narin şeklinde geçmektedir ve bu isim caizdir. Hurma ‘Temr’ demektir ve bu isimde değildir.

Okudunuz mu?  Üç kızı olupta, onları güzel yetiştirir, dini terbiyelerini verirse cennete girer

Kayıtsız Üye
Eşim ile biz çocuğumuza Muhammed yiğit ismini koymaya karar verdik ve eşimin babası Muhammed said olsun diyo ama ben istemiyorum bide biz isme karar verdiğimiz için o isme niyet ederek Hatim ve kuran okuyarak ismen dua ettim şimdi başka bir isim koymak ne derece doğru bilgi vermenizi rica ediyorum


Şem’a
Ailece siz anlaşın dua edip zikretmek ismi sabit kılmaz dilediğiniz ismi yine verebilirsiniz
Muhammed ismi tek başına olursa daha güzel ama sözünü ettiğiniz iki isim de güzel


Kayıtsız Üye
İyi günler, Benim adım Melis. Sanırım bir yerde tanrıça anlamına geldiğini okumuştum. Bu ismi değiştirmem mi gerkeiyor? Annenin izini falan da olması gerekiyor mu bu tip işlemlerde? 18 yaşından küçük olunca değiştirilebiliyor mu? Sanki Allah’a şirk koşuyomuş gibi hissediyorum galiba. İsmimin anlamı tanrıça mı gerçekten?😭😭😭Bal arısı, tatlı anlamlarına gelmiyor mu? Eğer ismimi değiştirmezsem Allah’a şirk mi koşmuş oluyorum?Lütfen cevaplayın.

Okudunuz mu?  Şeytan, Vesvese, Moral bozukluğu

arifselim
Hayırlı günler. Esasen Melis isminin kaynağı bilinmemektedir. Kökeni kesin bir şekilde bilinmese de Melis ismini koymak yasak değildir. Bazı kaynaklarda bal arısı veya bir çeşit bitki ismi anlamında geçer. İsmini değiştirmene gerek yoktur ve öyle düşünmene de gerek yoktur.


Ebruu
Merhaba kızımın adını elis koyduk ama içime pek sinmedi sanki, dinen uygun olup olmadığı konusunda değiştirmemizr gerek varmı

Okudunuz mu?  Din ile ilgili güzel sözler

Kızımın adını elis koyduk dinen uygunmudur degistirmemize gerek varmı içime pek sinmedi sanki


Hoca
Elis ismi kulağa hoş gelse de bize ait bir isim değildir.
Elis adı hakkında geniş bilgi için bknz: forumduasi.com/ne-nedir/250100-elis-ya-da-eliz-ismi-kur-an-da-geciyor-mu-anlami-nedir.html


Kayıtsız Üye
Merhaba. Benim adım Fatma. Fakat ben doğduğumdan bu yana ailem olsun çevrem olsun herkes fatoş diye hitap eder bana. Eski bir isim olduğu için değiştirmeyi düşünüyorum açıkcası. Ama peygamber efendimizin kızının adı olduğu için günaha girer miyim diye de korkuyorum. İsmimi beğenmiyorum . (Dini olduğu için değil daha çok anane babaanne ismi olduğu için beğenmiyorum). İsmimi değiştirirsem günaha girer miyim ? Ve öldükten sonra hangi isimle çağırılırım. Yen’i isim koyduktan sonra kulağa ezan okumak gerekir mi ? Günaha girmek istemiyorummm.

Okudunuz mu?  Selam verildiğinde başına "ve" ekini getirerek "ve aleykümüsselam demenin önemi nedir

Kayıtsız Üye
İyi akşamlar benim adım Aleyna anlamı da sanırım üzerine olsun demek. İsmimi değiştirebilir miyim caiz midir? Caizse değiştirdiğimde tekrar kulağıma ezan mı okunması gerekiyor?


mum
İsminizi değiştirmeniz sünnettir, Peygamber efendimiz kötü anlamlı isimleri değiştirirdi.
Kulağa isim okunmaz, ezan okunur o da sadece bebekken 🙂


Kayıtsız Üye
İsmim yeliz .ismimi hiç sevmiyorum ve beni çok rahatsiz ediyor.anlami hakkindada çok bir bilgimde yok.anlami guzelde olsa bu isim brni sikiyor ruhen .ne yapmalıyım


mum
İsminizi değiştirin ve Meryem koyun


Kayıtsız Üye
Bebeğime Furkan ismi koyduk. Kuranı kerim anlamı olduğu için acaba değiştirsek uygunmudur. Vicdan azabı çekiyorum


imam
Furkan ismi hem Peygamberimizin isimlerindendir hem Kuranın isimlerindendir.
Çok çok güzel isim koymuşsunuz hayırlı olsun asla değiştirmeyin.
İyiyi güzeli çirkinden ayıran demektir anlamı harika bir isim

Okudunuz mu?  Kötü Davranışlar Karşısında Duyarsız Kalmayalım

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm hocam ben çocuğuma Alparslan ismini katacaktım yahya kattılar değiştirsem günah olur mu hangi isim daha iyi olur

Alparslan ismi katacaktım fakat Yahya. İsmi kattılar değiştirsem günah olur mu


vel Fecr
Yahya ismi daha güzel bir isimdir.


islamda isim değiştirme nasıl olur, Alparslan arapva anlamı, Ad deyısdırmek gunahdır

Bu kategoride yer alan Kocam ve kayınvalidem örtünmeme izin vermiyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çocuğa isim vermek ve değiştirmek hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.