Anasayfa
7 Mayıs 2021, 19:29
Nedir
Abone

Ölen kişinin yakınlarına başın sağolsun deniyor bunun anlamı nedir?

Ölen kişinin yakınlarına başın sağolsun deniyor bunun anlamı nedir?

Kayıtsız Üye
ölen kişinin yakınlarına başın sağolsun deniyor bunun anlamı nedir


Cevap: ölen kişinin yakınlarına başın sağolsun deniyor bunun anlamı nedir?

imam
O gitti siz sağolun analamın sanırım.
Ölen öldü siz var olun siz sağ kalın anlamında bir taziye sözüdür.

Okudunuz mu?  İletişim nedir sözlük anlamı

Cevap: ölen kişinin yakınlarına başın sağolsun deniyor bunun anlamı nedir?

Kayıtsız Üye
cenazeye gelenlerin farkında bile olmadan söyledikleri söz öbeği. ölen öldü ama sen yaşa. senin başın sağolsun da gerisi önemli değil!! sabır dile, nasıl olduğumu sor, giden için gideceği yer için iyi dileklerde bulun.

Okudunuz mu?  Kısaca Kıraat nedir?

Yorum: Ölen kişinin yakınlarına başın sağolsun deniyor bunun anlamı nedir?

Kayıtsız Üye
Ölen kişinin acısı nedeniyle aklen ve ruhen çöküntüde olabilecek yakınlarına Başın sağolsun denir; bu ifadeyle Sen kendini topla, başına, aklına mukayet ol gibi anlamlar kastedilirdi.

Yani Başın sağolsun söylemi, karşıdakinin acısını yok sayan bir tutuma sahip olmamakla birlikte, ince bir düşünce ağıyla söylenegelmiş bir ifade olarak yaşamaktadır.

Okudunuz mu?  Allah ile evren arasındaki ilişki nedir

Kayıtsız Üye
Aslında bu söz başın sağolsun değil "başımız sağolsun" dur. başdan kasıt HALİFE’dir. Müslümanlar cenaze olduğunda başımız sağolsun yani halifemiz sağ olsun, başımızda olsun anlamında kullanırlarmış… tabi şimdi halifemiz olmadığı için bu sözün pek bir ehemmiyeti kalmamış maalesef… Rabbim koruyucu kalkan olan bir halifeyi bizlere tekrar nasip etsin inş.

Okudunuz mu?  Rüzgar nedir sözlük anlamı

Kayıtsız Üye
Başınız sağolsun !!!! Bence çok anlamsız bir ifade …belki zamaninda anlamliydi ancak şuan bir anlami yok gibi …ölen öldü sen yasa demek….bos ver oleni gibi duygudan yoksun bir tutum…tam avrupa insani gibi kisiyi acimasizliga iten bir cumle….


Kayıtsız Üye
"Bağrımdaki biten başlar/Muhammed’in aşkındandır" dizelerinde de geçtiği üzere, Anadolu Türkçesinin erken dönemlerinde "baş" kelimesinin "yara" anlamı da tedavülde idi. Bugün morfolojik kaymaya uğrayarak "sağ olsun" şeklini alan sözün aslı ise "sağalsın" biçimindedir. "sağalmak", "iyileşmek, geçmek" demektir. Yani "başın sağalsın"="yaran şifa bulsun" anlamında bir temenni ifadesidir.

Okudunuz mu?  Vahiy katibi anlamı nedir?

Kayıtsız Üye
Vayy super bir aciklama çok saolun


Kayıtsız Üye
harika, işte aradığım mantıklı cevap bu idi, teşekkürler iyi bayramlar.


Musteki
Hayatının en değerli bir kişisini kaybetmiş bir insana ölen kişi öldü Kalan sağlar bizimdir anlamı taşıyan bu söz nasıl bir vicdan sahibi toplum olduğumuzun belgesidir.. Üzüntülerimizi bile paylaşmayı bilmemenin genlerimize işlemiş şeklidir.

Okudunuz mu?  Süfyan isminin anlamı

başın sağolsun ne demek, başınız sağolsun ne demek, Basin sagolsun ne demek

Bu kategoride yer alan Kelime i tevhid nerelerde kullanılır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ölen kişinin yakınlarına başın sağolsun deniyor bunun anlamı nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.