Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:15
admin
Yönetici

İşyerine nazar boncuğu asmak caiz mi?

İşyerine nazar boncuğu asmak caiz mi?

Kayıtsız Üye
İşyerine nazar boncuğu aslırmı şirk olduğu söyleniyor teşekkürler.


Cevap: İşyerine nazar boncuğu asmak caiz mi?

Desert Rose
< İşyerine nazar boncuğu aslırmı şirk olduğu söyleniyor teşekkürler.
>


Hayır kardeşim caiz değildir,insanı şirke sürükleebilen batıl inançlardandır.
Konuyla ilgili aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz..

__________________________________
Muska, Nazar Boncuğu vs. Caiz mi ?
Soru: Hamayıl (temîme), teller, halkalar, ipler, nazar boncukları ve benzerleri şeyleri asmanın hükmü nedir?

Okudunuz mu?  Telefondan yasini takip edip bağışlamak

Cevap : Peygamber SallAllahu aleyhi vesellem şöyle buyurmaktadır:

"Kim bir şey asarsa (hali) ona havale edilir.”[Müsned, IV, 310, 311; Tirmizî, IV, 403]

Peygamber SallAllahu aleyhi vesellem seferlerinden birisinde bir elçi göndererek ip yahut gerdanlık gibi herhangi bir deve boynunda hiçbir hamayıl bırakmayıp mutlaka koparmasını emretti.[Buhârî, IV, 18; Muslim, VI, 163; Ebu Dâvûd, III, 24; Muvatta, III, 118; Müsned, V, 216]

Okudunuz mu?  3 cuma namazına gitmeyen birinin kalbi mühürlenir hadis-i şerif var peki 4 üncü cumaya gitse düzelirmi kalbi?

Yine Peygamber SallAllahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur:

"Şüphesiz (Sünnette yer alan rukyerler hariçindeki) rukyeler, hamayıllar (temimeler) ve tivele (hanımın kocasına sevdirilmesi için yapılan büyü ve benzeri şeyler) bir şirktir"
[Ebu Dâvûd, IV, 9; İbn Mâce, II, 1167; Müsned, I, 381]
.
İslamdersleri notu: Yukarıdaki hadisteki parantez içi açıklama bize aittir. Zira sahih hadislerde izin verilen rukye çeşitleri bu yasağa girmez. Hadislerdeki rukyeleri hem Rasulullah (sallAllahu aleyhi ve sellem) yapmış hem de ashabına izin vermiştir. Ancak sahih sünnet harici yapılan her rukye yukarıdaki hadis kapsamındadır. En doğrusunu Allah te’ala bilir.Yine Peygamber SallAllahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur:

Okudunuz mu?  Tevekkül örnekleri

"Her kim bir temime asacak olursa Allah onun için işini tamamlamasın. Her kim bir boncuk asacak olursa, Allah ona rahat vermesin."[Müsned, IV, 154; Hakim, Müstedrek, IV, 216]

Bir rivayette de: "Her kim bir temime (hamayıl) asacak olursa şirk koşmuş olur."[Müsned, IV, 156] denilmektedir.

Okudunuz mu?  Eşim benimle ilgilenmiyor ne yapabilirim

Peygamber SallAllahu aleyhi vesellem elinde sarı bakırdan bir yüzük bulunan bir kişiye:

"Bu ne?" diye sorunca adam:

"Ben bunu vâhine’ye (kolda görülen bir çeşitlik hastalığa) karşı kullanıyorum” deyince, Peygamber SallAllahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:

"Onu at. Çünkü o senin güçsüzlüğünden başka bir şeyi arttırmaz ve şüphesiz sen o, üzerinde olduğu halde ölecek olursan ebediyyen iflah olmazsın."[İbn Mâce, II, 1167; Müsned, IV, 445; Hakim, Müstedrek, IV, 216]

Okudunuz mu?  Yazın soyulan deri Gusüle engelmidir?

Huzeyfe RadıyAllahu anh da bir adamın elinde bulunan bir ipi koparmış, sonra da yüce Allah’ın: "Onların çoğu şirk koşmaksızın (bir türlü) Allah’a iman etmezler." (Yusuf, 12/106) âyetini okumuştur.

Said b. Cübeyr de şöyle demiştir: Bir insan üzerindeki bir temimeyi (hamayılı) koparan bir kimsenin bu işi, bir köle azad etmiş gibidir. Bu gibi ifadeler ise, merfu hadis (Peygamber SallAllahu aleyhi vesellem kadar senedi ulaşan hadis) hükmündedir.

Okudunuz mu?  Rabbena dualarında ahiret günü hangi ifadelerle anlatılır

S. Asılan hamayıldaki (muskalardaki) yazılar, Kur’ân-ı Kerim’den olursa hükmü nedir?

Cevap: Seleften bazı kimselerden bunun caiz olduğu rivayet edilmektedir. Fakat Abdullah b. Ukeym, Abdullah b. Amr, Abdullah b. Mesud ve onun görüşlerini kabul edenler ile daha başkaları gibi pekçok kimse ise bunun caiz olmadığını kabul etmişlerdir. Kabul edilmesi uygun olan da budur. Çünkü birşeyler asmaya dair varid olan nehy umumidir. Ayrıca bu umumi hükmü tahsis edecek Peygamber efendimize kadar ulaşan (merfu) bir hadis de bulunmamaktadır. Kur’ân’ın küçümsenmesine karşı korunması da bunun yasak olmasını gerektirir. Çünkü bu gibi hamayıl taşıyanlar çoğunlukla taharetsiz olarak bunları taşırlar. Ayrıca bunlardan hareketle başka şeyler asmaya da gidilmemesi, diğer taraftan yasak olan bir itikada sahib olmaya giden bir yolun kapanması, kalblerin -özellikle de bu zamanda- yüce Allah’tan başkasına yönelmemesi için buna yaklaşmamak gerekir.

Okudunuz mu?  Hadim ve kadim nedir irtibat kurulsa zararı olabilirmi?

Kaynak- SORULU CEVAPLI İSLAM AKÂİDİ
Hafız b. Ahmed el-Hakemî (Hamayıl Nazarboncuğu Bölümü)


nazar boncuğu asmak günah mı, nazar boncuğu asmak günahmı, Allahu ekber

Bu kategoride yer alan Nefs nedir? nefsi emmare ve nefsin mertebeleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İşyerine nazar boncuğu asmak caiz mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.