Anasayfa
8 Ocak 2024, 17:28
missa
Abone

Köpek niye haram şafii mezhepinde

Köpek niye haram şafii mezhepinde

Kayıtsız Üye
İslam dininde şafi mezhebinde neden köpekler haramdır sebebi nedir Köpek niye haram şafii mezhepinde lütfen bilgi verir misiniz ?


Cevap: köpek nıye haram şafii mezhepinde

Muhasibi
Şafii ve Hanbelilere göre: Köpek domuz ve onlardan türeyenler, bunların artığı, teri necistir. Bunlarla kirlenen eşya biri toprakla olmak üzere yedi defa yıkanır. Önceki hadise binaen ağzının necaseti sabit olursa, geri kalan kısım da öncelikle öyledir. Zira ağzı fazla soluduğu için en temiz yeridir. (İslam Fıkhı Ansiklopedisi Prof. Dr. Vehbe Zuhayli)

Denilebilir ki, köpeği necis gören Şafii alimlerine göre, domuzun etini yasaklayan Allah, köpeği de necis sayar. Bunların bizce bilinmeyen bazı hikmetleri olabilir. Bu durum bir imtihan konusu olabilir. Yahudilere Cumartesi günü balık avlama yasağını koyan Allah, köpekle de bizi imtihan edebilir. Bununla beraber, Şafii mezhebinde av köpeği, çoban köpeği beslenebilir. Ancak köpeğin, hiçbir faydası olmayacak şekilde, sadece bir süs olarak kullanılması uygun değildir.

Okudunuz mu?  Ahlak Gelişimine Uygun Etkinlik

Hanefilere göre köpek elbiseye sürtünürse o elbiseyle namaz kılınır. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir.

Hanefilerde esah olan, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır. Domuz ise bizatihi necistir. Kurandaki "O pistir" ayetinden kasıt domuzdur. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Vücudunun diğer yerleri buna kıyas edilmez. Ağzını kaba sokarsa kab yedi defa yıkanır. Resulullah (as) buyurdu ki: Köpek sizden birinin kabından içerse, onu yedi defa yıkasın. Ahmed ve Müslim’de: "Köpeğin ağzını soktuğu sizden birinin kabının temizliği, ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır. (Ahmed, Buhari, Müslim)

Malikilere göre: İster beslenmesine izin verilen bekçi ve çoban köpeği olsun, isterse başka köpek, mutlak olarak temizdir. Sadece ağzını soktuğunda meşhur olan görüşe göre taabbüden yedi defa yıkanır. Ayağını veya hareket ettirmeden dilini soksa veya salyası düşse yıkamak gerekmez.


Cevap: köpek nıye haram şafii mezhepinde

Kayıtsız Üye
Şafi mezhebine göe, köpeklerin bastığı ve oturduğu yerler necis midir? Bastığı veya oturduğu yere elbisemiz değerse necis olur mu? Üzerine bastığı kar üzerimize gelirse üzerimiz necis olur mu?

Okudunuz mu?  Ailem dini konularda baskı yapıyor

Köpeğin oturduğu yerler kuru ise ve köpek de kuru bir halde ise necis olmaz. İki kuru arasında necis sözkonusu değildir manasına gelen bir fıkhî kural vardır. Bu kuralı yer, elbise ve benzeri şeylerin hepsi için kullanabiliriz.

Kışta necis de olsa çamurlu yollarda -sakınması mümkün olmayan- şeylerden de ruhsat vardır. Ancak kişi kendisi yere düşerse bu takdirde necis olur(el-Fıkhu’l-İslamî, 1/174).

Buna göre eğer, köpeğin bastığı kar –başka yol olmadığı için ve bütün çabalarımıza rağmen- bize sıçradıysa buna ruhsat nazarıyla bakılabilir. Yok eğer, köpeğin gittiği yoldan başka bir yerden gitme imkanı olduğu halde –herhangi bir korunma tedbiri almadan- köpeğin yakınından geçtiysek bu necis olur, ruhsatın dışında kalır.


Cevap: köpek nıye haram şafii mezhepinde

Kayıtsız Üye
– şafiyim ama köpekleri çok seviyorum hatta bir tane evime almak istiyorum peki uygunmudur

Okudunuz mu?  Rabıta nasıl yapılır? rabıtada hangi dualar okunur?

– şafi mezhebinde köpek neden haramdır haramsa eğer ellersek günahı nedir


arifselim
Ne hanefi nede şafii birisi evin içinde beslemek üzere köpek alması caiz değildir.


ahmet11111111
Müslüman Kuran okur. Aklı baliiyse anlar ve o hükümlere göre hareket eder. Kuranda köpek beslemek haram denmemiştir.Aklıselim bir Müslüman, Muhammetten yüzlerce yıl sonra yaşamış bir islam edebiyatçısı( Muhammed bin İdris bin Abbas- yani imam şafii)’nın yorumuna göre yönünü çizmez. Yani köpek besleyebilirsiniz elbette. Domuz da besleyebilirsiniz. Domuz etini yemek yasaklanmıştır sadece kuranda.. Hjyen kurallarına uyuyorsanız, veteriner kontrollerini periyodik yaptırıyorsanız neden sizin de bir köpek ya da kedi vs hayvan arkadaşınız olmasın benim gibi.?


Kayıtsız Üye
Peki köpegi kendime sus deilde bir dost için yanima alsam genede haram olurmu bunun hakkindada bilgilendirirmisiniz rica etsem ??


arifselim
Süs veya dost olarak evde köpek beslemek caiz değildir. Ancak bazı durumlarda evin yaşam alanı dışında olmak şartıyla köpek beslemek caizdir. Hanefi ve şafiilere göre kısaca şu şekildedir:

Okudunuz mu?  Cennetin İsimleri Nelerdir?

Şâfiîlerden Nevevî’ye göre; "İhtiyaç yokken köpek beslemek haramdır. Av, ziraat ve çoban için köpek beslemek caizdir. Ev ve sokakların korunması için köpek beslemek hususunda iki nokta-i nazar var: Birine göre caizdir, diğerine göre değil. Sahih olan görüş şudur: Madem ki, hadislerde üç maksadla köpek beslemeye izin verilmiştir. Buna kıyasla sahih bir ihtiyaç olursa başka maslahatlar içinde beslenebilir."

Hanefîlerden İbnu’l-Hümâm; "Av, çoban ve ziraat maksadlarıyla köpek beslemek bi’l-icmâ caiz ise de hırsız veya düşman korkusu olmadan (sırf zevk, moda olsun diye)köpek beslemenin câiz olmadığını" belirtir ve eve sokulmaması gerektiğini söyler.


Kayıtsız Üye
Kopek neden haramdır kuranın hangı suretınde kacıncı ayetınde yazılıdır tesekurler


arifselim
Köpeğin bazı durumlarının haram olması hadis ve icma ile sabittir. Kuranda geçmesi gerekmez sünnette olmasıda yeterlidir. Hem köpek bekçilik yapması ve güvenliği sağlaması gibi durumlarda beslemek caizdir. Evin içerisinde beslemek haramdır.

Okudunuz mu?  Haset ile ilgili ayet

Kayıtsız Üye
ama hiçbi hocada demiyo evde beslemek haramdır kurandada geçmiyomuş nihat hatip oğluda diyo ben köpekleri çok seviyorum beslemek istiyorum hatta ama annem gil izin vermiyo biz şafiyiz diyor haram diyor evdemi beslemek haram yoksa tamamiyle beslemek haramdır


mum
Evde köpek beslemenin caiz olan tek yolu var, BEKÇİLİK için… eve sokmamak şartı ile
< kurandada geçmiyomuş >
Kuranda size onlarca ayette PEYGAMBERE UYUN der..! Evde köpek beslemeyi yasaklayan efendimizdir bu size kaynak olarak yetmez mi


Kayıtsız Üye
Yüce yaradan yarattığı varlıkları neden lanetlemiştir.bir efsane derki Allahu Teala Hz ademi yaratırken şeytan etrafında dolaşır bir şey yapamaz o an tükürür ve bizim göbek deligimiZ olan yer e denk gelir yara olur yara sonra köpek olur ilk hayvan köpektir.


yusu’f
Köpeğin bazı durumlarının haram olması hadis ve icma ile sabittir. Kuranda köpeğin haram ve ya değil demesi gerekmez sünnette olmasıda yeterlidir.Köpeği bekçilik yapması ve güvenliği sağlaması için beslemek caizdir. Evin içerisinde köpek beslemek haramdır.

Okudunuz mu?  Doğruluk hakkında hadisler

Kayıtsız Üye
biz eve köpek aldık bizim köpeğe ihtiyacımız yoktu fakat onun bize ihtiyacı vardı köpeğin eski sahibinin ev sahibi köpeği istemiyordu ve o sahibide annemin arkadaşının akrabasıydı o da annemin arkadaşına barınak nerde diye sordu ve sonra kadın bizi arayıp sordu fakat biz de barınağı gördüğümüz için köpeğe acıdık barınağın nasıl bir yer olduğunu anlatayım çöplük içinde bir yer hasta köpekler var bizde sonu onun gibi olmaması için köpeği aldık hem benim doğum günümde yaklaşıyordu biz köpeği balkonda baakıyoruz fakat arada sırada içeri alıyoruz köpek çok zeki bırakmaya kıyamıyoruz bunun bize karşı bir günahı var mı ?


abdullahbiri
Yukarıda caiz olmadığını bir kaç kez tekrarlamışlar ya.


Kayıtsız Üye
< ahmet11111111 >
Sevgili peygamberimize(S.A.V.) sadece adıyla hitap etmek inançsızların işaretidir.Bu sitede işin yok.Seni ilgilendirmeyen sitede ve yine seni ilgilendirmeyen bir konuda yorum yazmak senin neyine…biraz saygılı ol…

Okudunuz mu?  Farklı Kur'an versiyonları ?

Kayıtsız Üye
Peki köpeğe elimizi sürersek sıkıntı oluyor mu her hayvan ilgi ister


arifselim
Köpeğe kuru bir şekilde dokunmak caizdir yani bu şekilde necaset bulaşmaz. Köpeğin salyasından ve ıslaklığından sakınılması gerekir ve köpek evin içerisinde de beslenmesi caiz değildir.


Kayıtsız Üye
Ben safii mezhebindeyim has kangallarim var ve bu konuyu bir çok kişi ile görüştüm.Ben bu kopeklerimi satsam haram mıdır?


arifselim
Bu konuda şafiiler daha sıkıdır ve caiz görmemektedirler. Hanefilerde ise süs köpekleri yani ihtiyaç için olmayan köpeklerin satışı caiz değildir. Ama kendisinden istifade edilebilen örneğin av ve bekçi köpeklerini satmak hanefilerde caizdir.


Kayıtsız Üye
Ne kadar güzel söylemişsiniz. Helal olsun. İşte insanlık budur. İyi müslümam olmak budur. Sevgi dolu olmak, insanları yargılamamak her canlıyı yaratandan dolayı sevmek. Şükürler olsun Rabb’ime sizin gibi insanlar var..


Kayıtsız Üye
Kuran da büyük abdest haram demiyor onu da yenilir mi dicez köpek ve domuz beslemek haram değil diyen kişi ve aynı fikirde olanlar

Okudunuz mu?  Bereket için evde halının altına para saklamak

Köpek olan eve melek girmez araştır bak bir


Kayıtsız Üye
İsteyen beslesin veya beslemesine ne mazeret nede yasa ilan etsin akli ve mantıken düşünsün.
Kıyamette herşey doğruluğunu bulur….


Kayıtsız Üye
Bu olay 4 yıl civarında oldu. Ben ve bir kaç tanıdık bir köpeği topla oynatıyoduk. köpek topu ısırıyor, salyasını değdiriyordu. ben hatırlamıyorum varsayım olarak diyorum salyaya değmişsem bir problem olurmu bide ben köpeğin necis bir hayvan olduğunuda biliyorda olabilirm ozmanlar bilmiyoda onu da hatırlamıyırom. Soru biraz karışık oldu kusura bakmayın LÜTFEN soruya cevap verin.

Şafi mezhebiiyim 4 yıl önce tanıdık kişilerle topla köpeği oynatıyorduk köpek topu ısırıyordu salyasını sürüyodu ben köpeğin necis olup olmadığını hatırlamıyorum uzun zaman geçtiği için aradan yakında 18 yaşımda olcam ne yapmalıyım LÜTFEN CEVAPLAYINN

Şafi mezhebinden biri köpeğin salyasına deyse değdiği yeri yıkayacak TEMİZ TOPRAĞI nerden bulabilir ki

Okudunuz mu?  Eski sevgiliyi geri döndürmek

mum
Geçen geçmiş şimdi dikkat edersiniz. Zaten salyası kesin değdi mi o da belli değil.


Kayıtsız Üye
Bi soru benden ben komilik yapıyorum oto yıkamaya yemek götürüyordum orda köpek yaşıyo adam arabayı su hortumuyla temizlerken su banada geldi yere değipte gelmiş olabilir su, orda köpek gezinip durduğu için şüpheye düştüm neyapmalıyım şafi mezhebiyim LÜTFEN CEVAPLAYIn


mum
Üzerimize necasettin bulaştığını gözlerinizle görmeden, şüphelere aldırmayın


Kayıtsız Üye
Bugün parkta çardakta arkadaşlarla otururken önümüzzde kap vardı içinde de su köpekler için köpekte içmişti çünkü biz oturmadan önce köpekte vardı rüzgardan o kaptaki su devrildi belli bir yerlerine geldi şuan eve geldim ne yapmalıyım ŞAFİ MEZHEBİNDENİM lütfen cevaplayın


mum
Önce bir surehiye bir avuç toprak atın karıştırın ilk olarak onunla yıkayın daha sonra 6 defa su dökün ve her seferinde sıkın.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm ben denize gittim kumsaldı heryer 1,2 köpekte vardı köpeğin gezdiği yerler ıslaktı hani denizde gel git oluyor ya köpeğin ıslak gezdiği yerler hep denize geliyordu bende denize girdim ama insan o suyu yutuyo yanlışlıklada ne yapmalıyım ŞAFİ Mezhebiyim lütfen cevaplayın.

Okudunuz mu?  Sahabe isimleri ve özellikleri

mum
< ŞAFİ Mezhebiyim lütfen cevaplayın. >
Şafii mezhebine göre, köpeğin ıslak olarak dokunduğu yere dokunmamak gerekir, necistır, bu durumda en az bir defa toprakla suyla yıkamak gerekir. 6 defa da normal suyla


Kayıtsız Üye
Teşekkür ederiz ama şafii mezhebindeyken buna uymassak ne olur


ACİLSERVİS
Uymazsan necasetle namaz kılamazsın. Ve buna benzer ibadetlerini yapamazsın. Necis kalırsın.


şafi mezhebi köpek, şafi mezhebinde köpek, safiler neden kopege dokunmazlar

Bu kategoride yer alan Geğirmek abdest bozar mı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Köpek niye haram şafii mezhepinde Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.