Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:32
missa1
Abone

İnsanlar için sevmek ve sevilmenin önemi

İnsanlar için sevmek ve sevilmenin önemi

Kayıtsız Üye
insanlar için sevmek ve sevilmenin önemini anlatan yazılar


Cevap: insanlar için sevmek ve sevilmenin önemi

MaxiMilyan
Sevmek İslamda Kavramı

Sevme duygusu, bir kimseye veya birşeye muhabbet besleme hissidir.
Sevgi, insanlarda doğuştan bulunan bir duygudur. Sevgi, topluma huzuru ve kardeşliği getiren birleştirici bir unsurdur. Kur’an, kalplerin sevgi ile birleşmesine önem verir. Mü’minin gönlü sevgi ile doludur. Kin ve düşmanlık kâfirlerin özelliklerindendir. Allah Teâlâ iman edenlerin kalplerini sevgi ile birleştirmiş, onları bu sevgi ve bağlılıkla güçlendirmiştir. Cenab-ı Hakk şöyle buyuruyor:

"Ve kalplerinin arasını sevgi ile birleştirdi. Yoksa yeryüzünde ne varsa hepsini harcasaydın, yine onların kalplerini birleştiremezdin. Fakat Allah , onların arasını sevgi ile birleştirdi…" (el-Enfal, 8/63).

İnsan için en büyük mutluluk, Allah sevgisine ulaşmaktır. Allah Teâlâ, zâlimleri, fesatçıları, kâfirleri, israfçıları, haddi aşanları, kibirlenip böbürlenenleri sevmez. Buna karşılık takvâ sahiplerini, tevbe edenleri, sabredenleri, ihsan sahiplerini, adâletle iş görenleri, ibadetlerini yapanları, tevekkül edenleri sever.

Teâlâ; (Rasûlüm) de ki eğer siz Allah’ı seviyorsanız hemen bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın"
(Alû İmran, 3/31)

buyurmuş ve Allah sevgisine ancak O’nun emirlerine uymak, Peygamberi’nin yolundan gitmekle ulaşılabileceğini haber vermiştir.

Müslümanın görevi, sevgisini iyiye, güzele ve meşrû olana yöneltmektir. Sevdiğini Allah için sevmeli, sevmediğini de yine için sevmemelidir. Allah ‘ın sevdiklerini sırf Allah rızası için sevmek, sevmediklerinden yine O’nun rızasını umarak kaçınmak gerekir.

Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: Âllah Teâlâ kıyamet gününde
"Benim için birbirlerini sevenler nerede? Onları gölgemden başka
gölge bulunmayan bir günde Arşın gölgesinde gölgelendireceğim"
buyurur (Müslim Birr ve Sıla, 161).

"Bir kimse din kardeşini severse, sevdiğini o kişiye söylesin "
(Riyazü’s-Salihîn, I, 413).

Hz. Ömer’in oğlu Abdullah (r.a) şöyle demiştir: "Allah için sev, için buğzet, Allah için dost ol ve yine O’nun için düşman ol. Çünkü Allah’ın dostluğuna ancak bu şekilde erişilir" (Y. Kandehlevî, Hadislerle Müslümanlık, III, 1123).

Şu halde müslüman, her şeye ve herkese karşı, her türlü çıkar düşüncesinden uzak, sırf Allah rızası için, samimi bir sevgi beslemelidir.

İnsan ruhunu olgunlaştıran manevî gıdalardan biri olan sevgi, özellikle çocuklardan esirgenmez. Çocuk ruhunda her türlü iyiliği filizlendirecek olan şey sevgidir. Sevgiden mahrum olarak yetişen çocuklar katı yürekli ve zalim olmaya daha yatkındırlar. Bu mahrumiyet onların ruhunu kesinlikle olumsuz yönde etkiler.

Şamil İslam Ansiklopedisi


Cevap: insanlar için sevmek ve sevilmenin önemi

melek
Harika beğendim işime çok yaradı

Okudunuz mu?  Bolluk,bereket,rızık anlamına gelen erkek ismi

sevmenin ve sevilmenin onemi ile ilgili kompasizyon

Katade

sevmek ve sevilmenin önemi

Sevmek dünyadaki en güzel şeydir. Öyle ki herkes kötüler bile mutlaka bir şeyleri sever. Hele sevgi karşılıklıysa o sevgi baklava tatlısı gibi kat kat artar. Her katında cevizli fıstıklı tatlar olur. Karşılık beklemeden birini sevmek bence en güzel şeydir. Sevgisiz yaşayamaz insan.
Sevginin önemi işte burda çıkıyor ön plana. Sevgi aşktan farklı olarak karşılık beklemez.
Uçarı değildir, masumdur birinin seviyor olması yetiyordur onun için. Hele o sevgi evliliğe dönüşürse sevgilerin en güzeli oluverir. Düşünsenize sevdiğini kızla evleniyorsunuz. Bir yuvanız oluyor ve akşam eve geldiğinizde tanımadan evlendiğiniz biri değilde severek evlendiğiniz biri çıkıyor. Eşiniz hiçbir şey demese bile sadece tatlı bir tebessümle kapıyı açıp
size bakması günün tüm stresini atmanıza yeter artar bile. Sevgi emek ister emek harcamadan sevgi kazanılmaz. Karşılık beklemeden sevmek ise zaten gönlünüze sevgiyi koyanın verdiği muhabbetle bütünleşir ve ortaya muazzam bir şey çıkar.

Okudunuz mu?  Din Kardeşini Sevmek Üzerine Hadisler

Sevgisiz kimse yaşayamaz. Sevgi, kişi sevmekle de yeterli görülmemelidir, kişi her şeyi sevebilir, mesela bilgisayarını, ağaçları, çiçekleri, gülleri belki arabaları bile sevebilir, ama bir karşı cinsten birini sevmek ve onunda seni seviyor olduğunu bilmek yaşanılabilecek en güzel şey bence. Allah herkese öyle güzel bir sevgi nasip etsin.

Okudunuz mu?  Cinler insana yardım edermi

Sevmek tanımlanamıyacak bir duygudur. İnsanoğluna verilmiş en önemli duygulardandır, yaşanmadan anlaşılmaz. Seven insanın hayata bakışı, çevresiyle olan ilişkileri, geleceğe bakışı tamamen değişir. İnsana yaşama sevinci verir, çevresindeki her şeyi sever önemser. Bunlarda sevmenin önemidir zaten.

Sevmektir şu insanları dünyada yaşatan. Sevmek lazım ne bileyim en azından çiçeği böceği.
Eğer birde size karşı bir cins değer veriyorsa sevin onu. Üzmeyin, dertlendirmeyin. sevin sadece sevin.

Okudunuz mu?  Fantastik bilim kurgu kitapları okumak caiz mi

İnanın artık günümüzde has sevgiler kolay bulunmuyor. En azından sizi sevdiği için değer verin herkesle aynı kefeye koymayın.
Ve her şey bir insanı sevmekle başlayacak… Sevmek, gücünü insandan, önemini yürekten alır… Sevmenin önemi, duru hislere bulanmış niyetten gelir.
Sevmek değer vermektir. Ne yazık ki biz, sevmenin değerini bir türlü anlayamadık çünkü artık birbirimize değer vermiyoruz. Sırf çıkar için bir birimizi sever gibi yapıyoruz. Sevmek başka bir şey yürekten sevmek insana tarif edilemeyen bir haz verir. Sadece insanları sevmek değil doğayı, hayvanları ve insanları sevmek ne güzel olsa gerek. Kim olursa olsun gelin sevelim sayalım, bu sevgi biz çıkarcılardan bizi ayıran en önemli özelliğimiz olsun. Yunus Emre’nin dediği gibi gelin, "yaratılanı Yaradan da ötürü sevelim"…
— Sevgiyle kalın ve sevdiklerinizle yaşayın.

Okudunuz mu?  Rabbena atina fid dünya mı? Allahumme Rabbena atina fid dünya mı?

Kayıtsız Üye
Gerçekten herşey doğru peki sevdigine kavuşamamak


sevmek ve sevilmenin önemi, sevme ve sevilmenin önemi, Sevme ve sevilmenin

Bu kategoride yer alan Kadın kocasının izni yok ise anne ve babasını evine alamaz mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnsanlar için sevmek ve sevilmenin önemi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.